ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори - ТЕМА 3

• 12 163
  • 417
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Здравейте,
Интересува ме дали някой е предявявал претенции за обезщетение от застраховка "Живот"(Булстрад) при получен ТЕЛК по време на валидност на застраховката и дали си струва човек да се занимава?
Благодаря на компетентните, които ще откликнат със съвети и подробности.

# 391
  • Добрич
ехк, огледайте си внимателно полицата, защото има застрахователни компании, които изплащат обезщетение само, когато има регистрирана злополука и "заобикалят" заболяваниия без инцидент.

# 392
  • София
Вела, Отделна точка е в договора- и в документите искат копие от ТЕЛК. Питането ми беше дали е оправдано да се разкарвам, защото съм трудноподвижна и ако ме разхождат сто пъти, па-добре да не го правя.
Благодаря!

# 393
Здравейте! С рак на пикочният мехур съм, Телк ми даде 80 процента инвалидност срока е две години. От Нои ми отпуснаха пожизнена инвалидна пенсия. От Социалните също казаха, че помощта ми ще е пожизнена. Една от служителките в Нои ми каза да не подавам повече документи в Телк защото ще ми намалят процентите. Сега четох новият закон и се обърках. Трябва ли преди да изтече срока на Телка да подавам за преосвидетелстване?
Благодаря Ви!

# 394
Няма нужда да подавате вече

# 395
Няма нужда да подавате вече

Много Ви благодаря за бързият отговор!

# 396
  • Пловдив
Здравейте, при подаване на документи за пенсия в НОИ, за мъж пак ли трябва да се носи акт за раждане на децата и на всички деца или само на тези под 18 години?

# 397
  • Добрич
Здравейте, при подаване на документи за пенсия в НОИ, за мъж пак ли трябва да се носи акт за раждане на децата и на всички деца или само на тези под 18 години?

Акт за раждане на децата (всички деца, независимо от възрастта) се представя, когато е ползвано  майчинство и този период на фигурира в трудовата книжка. Рядко се случва при мъжете.

Мъжете представят военна книжка, защото казармата също се брои за трудов стаж.

# 398
  • Пловдив

Акт за раждане на децата (всички деца, независимо от възрастта) се представя, когато е ползвано  майчинство и този период на фигурира в трудовата книжка. Рядко се случва при мъжете.

Мъжете представят военна книжка, защото казармата също се брои за трудов стаж.

Благодаря! Мъжът ми не е бил войник, поради медицински причини. Няма военна книжка. Значи и това отпада.

# 399
Здравейте, предстои ми да подавам документи за трети път, но този път с новите правила имам неясноти. Знам, че не е като преди да имам писмо с исканите документи, а трябва да подам заедно с молбата за преосвидетелстване и каквото съм събрала. Интересува ме искат ли ги подредени по определен начин, преглеждат ли ги на място при подаване или ги взимат, разпределят по комисиите и вече комисиите си ги преглеждат? Въобще много ще съм благодарна, ако някой ми опише чисто технически как става процеса.

# 400
А като ТЕЛК комисията ми връчи ТЕЛК решението, от тогава започват да текат 14 дни за евентуално обжалване. А в тези 14 дни влизат ли събота и неделя, защото ако не влизат значи се удължава повече срока. Т.е. броим 14 календарни дни или 14 работни дни?

# 401
Здравейте,

Аз подадох в РИКМЕ София през м. юни. Още на джипито бях дала копия на всички документи, които имам, и отидох в РИКМЕ направо с тези копия и направлението от личния лекар. Хубаво е копията да не са защипани с телбод, защото ги сканират. Казах, че искам да ме уведомяват по E-mail и СЕСВ, и още на следващата сутрин получих мейл къде съм разпределена. В края на август получих ръкописно писмо от ТЕЛК комисията, в което ми искаха допълнително удостоверение от диспансер. Изкарах си и пак отидох в РИКМЕ, носейки и писмото, за да го сканират и него /да се сетят в комисията какво са ми искали/. Сканираха ги и през октомври ми излезе решението. Сега чакам да отбележат, че е влязло в сила.

# 402
didona666 Календарни дни, като ако 14-ият ден е почивен, последният ден е първият работен (най-често понеделник).

# 403
didona666 Календарни дни, като ако 14-ият ден е почивен, последният ден е първият работен (най-често понеделник).

Днес ми връчиха Експертното решение, но ми казаха, че то ще влезе в сила не след 14 дни, а след 1 месец - 14 дни били за евентуално мое обжалване, и след като изтекат тези 14 дни, след това се чака още 14 дни за евентуално обжалване от НОИ или други институции. Звънях в НОИ зи от там потвърдиха същото. Даже ми казаха, че може да мине и повече от месец докато ЕР влиза в сила. Ужас! Тотално се отчаях.

# 404

Днес ми връчиха Експертното решение, но ми казаха, че то ще влезе в сила не след 14 дни, а след 1 месец - 14 дни били за евентуално мое обжалване, и след като изтекат тези 14 дни, след това се чака още 14 дни за евентуално обжалване от НОИ или други институции. Звънях в НОИ зи от там потвърдиха същото. Даже ми казаха, че може да мине и повече от месец докато ЕР влиза в сила. Ужас! Тотално се отчаях.
Съжалявам,че ви се налага да преживеете тези тревоги...
Аз не спирам да се удивлявам...България не е ли една държава,с едни правила,закони...
Как е възможно,институциите по региони,да работят по свои правила...

Общи условия

Активация на акаунт