ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори - ТЕМА 3

• 18 536
  • 565
  •   1
Отговори
# 405
  • България
Здравейте, имам 26 дни отпуск, поради спецификата на работата ми. Полагат ли ми се допълнителните 6 дни от ТЕЛК или не?

# 406
  • Пловдив
didona666 Календарни дни, като ако 14-ият ден е почивен, последният ден е първият работен (най-често понеделник).

Днес ми връчиха Експертното решение, но ми казаха, че то ще влезе в сила не след 14 дни, а след 1 месец - 14 дни били за евентуално мое обжалване, и след като изтекат тези 14 дни, след това се чака още 14 дни за евентуално обжалване от НОИ или други институции. Звънях в НОИ зи от там потвърдиха същото. Даже ми казаха, че може да мине и повече от месец докато ЕР влиза в сила. Ужас! Тотално се отчаях.

Правиш си копия на ЕР и подаваш в НОИ, АСП  и т.н без да чакаш. Ако реши някой да обжалва ще те уведомят.

Ако не се лъжа си с онко диагнози и вероятността да обжалват е нулева.

# 407
didona666 Календарни дни, като ако 14-ият ден е почивен, последният ден е първият работен (най-често понеделник).

Днес ми връчиха Експертното решение, но ми казаха, че то ще влезе в сила не след 14 дни, а след 1 месец - 14 дни били за евентуално мое обжалване, и след като изтекат тези 14 дни, след това се чака още 14 дни за евентуално обжалване от НОИ или други институции. Звънях в НОИ зи от там потвърдиха същото. Даже ми казаха, че може да мине и повече от месец докато ЕР влиза в сила. Ужас! Тотално се отчаях.

Правиш си копия на ЕР и подаваш в НОИ, АСП  и т.н без да чакаш. Ако реши някой да обжалва ще те уведомят.

Ако не се лъжа си с онко диагнози и вероятността да обжалват е нулева.

Проблемът ми е, че в ЕР пише, че съм безработна. Намерила съм си  работа и трябва да сключа договор, а ако сключа договор, дали НОИ и др институции няма да обжалват ЕР през този 1 месец, преди да е влязло в сила ЕР. Те проверят ли го това и дали може да бъде причина за обжалване от тяхна страна.

# 408
  • Пловдив

ЕР е издаден преди да започнеш работа, така че не би трябвало да е проблем.
 Само НОИ  ги интересува дали си на работа или не.

# 409
Здравейте!
Баща ми е с онкологично заболяване, обаче ТЕЛК Габрово го скъсаха, защото е нямал операция. Разбира се обжалвахме в НЕЛК. Сега вече има операция, има и епикриза. Административното производство е насочено за 2 декември, мога ли да изпратя епикризата по електронната поща на НЕЛК, като пиша подробности за преписката, телково решение и т.н. или по пощата да изпратя копие?
Вие какво ще ме посъветвате, защото операцията е правена в чужбина и не фигурира в базата данни?

# 410
  • Добрич
сладка загадка, нямате право да добавяте документи пред НЕЛК. Разглеждат само това, което е представено пред ТЕЛК.

☆☆☆  

didona666, мисля че можеш да започнеш работа. Когато ТЕЛК се е произнесъл, ти си била безработна. Няма как НОИ да обжалва за това.

Относно срокът от 14дни за НОИ - за първо решение се гледа кога е заседавала тяхната лекарска комисия. Имам го в официален отговор с точно упоменат член от нормативната уредба, но не го помня.

# 411
сладка загадка, нямате право да добавяте документи пред НЕЛК. Разглеждат само това, което е представено пред ТЕЛК.

☆☆☆  

didona666, мисля че можеш да започнеш работа. Когато ТЕЛК се е произнесъл, ти си била безработна. Няма как НОИ да обжалва за това.

Относно срокът от 14дни за НОИ - за първо решение се гледа кога е заседавала тяхната лекарска комисия. Имам го в официален отговор с точно упоменат член от нормативната уредба, но не го помня.
Днес се обадих в НОИ Бургас и ми казаха, че след като се е произнесъл ТЕЛК  и аз подпиша договор за работа, НОИ  може да обжалват само, ако не са съгласни нещо с процентите от решението, но не и дали е подписан договор за работа след това.

# 412
  • Пловдив
При нас точно 14 дни след връчване статуса се промени на влязло в сила. Това означава ли, че е минала медицинска комисия на НОИ и няма вече да обжалват.

# 413
  • Добрич
Elitta, щом е влязло в сила, не би трябвало повече да се обжалва.

# 414
Днес, месец след като подадох документи в НОИ, статуса на решението ми се промени на "влязло в сила". Това вероятно означава, че никоя от заинтересованите страни не е обжалвала и ми остава да чакам известие да си получа обратно тр. книжки.

# 415
Здравейте,
Пиша с молба за съвет.На 29.09 подадох документи за първо освидетелстване. Веднага получих потвърждение на мейл, както и информацията в приложението еЗдраве се актуализира,  и като насрочена дата на заседание стои 11.11. Само че вече е 17.11 и в приложението нищо не се променя, дори не знам дали заседанието не е отложено. Съответно писах мейл на ТЕЛК комисията, към която са насочени документите ми(от апп-а видях коя е). Два часа след мейла ми звънна една дама, която ми се скара, че имат 3 месеца срок за разглеждане. Аз попитах дали тогава информацията в апп-а е грешна, но тя само повтаряше това за техния срок, просто да чакам. Но прочетох, че всъщност в приложението доста бързо се актуализира статусът и дори да има отлагане, ще го виждам. Имам ли поводи за притеснение и трябва ли според Вас да предприема нещо друго?
Благодаря Ви предварително.

# 416
rrrady Аман от нагли чиновници! Драснете един имейл на министерството, че не е спазена датата на заседанието и ще видите колко бързо ще излезе решението.
delovodstvo@mh.government.bg

# 417
Много благодаря за насоките.

# 418
Много обичам да ми се карат, не ги е срам!!!! За какви се мислят!? Нещастници! Ей така ми се скараха когато отидох да взема ТЕЛКа на майка, защо съм чукала на вратата, като пишело да не чукам! Така ми прикипя тогава, че....хубаво им обясних! Ще им заведа  болната си майка, да се погрижат за нея дори за ден, да ги видя! Никакво отношение или дори поведение!

# 419
Здравейте дами!
Пуснах този пост в темичката за моето хронично заболяване, но ще го сложа и тук, защото мисля, че може да е полезно на някой

Накратко : При преосвидетелстване ТЕЛК не ми даде правилните  проценти съгл. Наредбата. Обжалвах пред НЕЛК и тази грешка се поправи. АСП обаче решиха, че няма да ми изплатят разликата в месечната финансова подкрепа за времето, в което течеше обжалването и аз се обърнах към съда.
Днес е излязло решението по делото и съдът е решил, че тази практика на АСП е неправомерна и незаконна и следва да се изплати разликата със задна дата.
Решението още не е влязло в сила и тече срокът за обжалване, но аз вярвам, че ако АСП го обжалват, то и Върховният административен съд ще го потвърди.
В моя случай става дума за смешните около 200 лв общо, но въпросът е принципен и аз се запънах да си търся правата .
Така че имайте предвид, ако обжалвате ТЕЛК и новото решение е във ваша полза, да си  търсите правата и от АСП.
Ако някой се интересува, решението може да се види ето тук:
https://sofia-adms-g.justice.bg/bg/1693
Решение номер 37773 от 2025 г. , а делото е  8547 от 2025 г.

Последна редакция: вт, 18 ное 2025, 16:53 от Mollly

Общи условия

Активация на акаунт