ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори - ТЕМА 3

• 18 327
  • 558
  •   2
Отговори
# 420
Mollly Прочетох решението и видях, че заповедта е паднала, не защото не са ви изплатили разликата в решението, а защото "В материалите по преписката липсват доказателства, че е осъществено
изискуемото интервю с човека с увреждане и че е посетен в дома си." и "В административната преписка, приложена по делото, не се съдържат доказателства за проведено от специализирания отдел заседание за изготвяне на индивидуална оценка при осигуряване на участието на заявителя на това заседание."
Дано ви изплатят разликата.
Браво, че си търсите правата!

# 421
Здравейте, много се извинявам, че пиша, обаче с този Телк, направо не знаем какво да очакваме.
Миналият път като ви писах, че е пренасрочено заседанието получихме писмо - искаха още документи. Новото заседание беше тази седмица (вторник), проверяваме вече няколко дни в Е-Здраве, обаче няма нищо, дори няма нова насрочена дата, какво може да означава това ?

# 422
AyLinna Означава, че са бавни! Ако в понеделник все още няма решение в еЗдраве, отправете запитване към МЗ
delovodstvo@mh.government.bg

# 423
Здравейте,
Предварително се извинявам, ако темата е коментирана, но аз не намерих нищо по въпроса.
Казусът ми е следния: Имам ЕР за 2 години с крайна дата 01.02.2026. В края на октомври 2025 подадох искане за преосвиделстване, комисията ми беше назначена за 24.11.2025 и излезе с ново ЕР за една година (с крайна дата 01.11.2026). Това, което ме изненада е, че предходното ЕР е отменено, а новото всъщност застъпва този период до 01.02.2026. По този начин дефакто ме ощетяват с три месеца, за които няма да мога да се възползвам от условията по застраховка, която съм сключила. И още, при положение, че ЕР е от дата 24.11.25 не следва ли крайната дата да е 24.11.26, а не 01.11.26? Това обичайна практика ли е при преосвиделстване и има ли смисъл според Вас да обжалвам пред НЕЛК? Става дума за обжалване само по отношение на сроковете, относно % ТРН нямам претенции. Там всичко е според наредбата.

Последна редакция: пн, 01 дек 2025, 16:00 от pipi_pipi

# 424
pipi_pipi Винаги крайната дата е първо число на месеца. Такъв е законът. Относно застъпването, радвайте се, че не са ви забавили.
П.П. И не са ви ощетили с 3, а с 2 месеца

# 425
  • Добрич
Здравейте,
Предварително се извинявам, ако темата е коментирана, но аз не намерих нищо по въпроса.
Казусът ми е следния: Имам ЕР за 2 години с крайна дата 01.02.2026. В края на октомври 2025 подадох искане за преосвиделстване, комисията ми беше назначена за 24.11.2025 и излезе с ново ЕР за една година (с крайна дата 01.11.2026). Това, което ме изненада е, че предходното ЕР е отменено, а новото всъщност застъпва този период до 01.02.2026. По този начин дефакто ме ощетяват с три месеца, за които няма да мога да се възползвам от условията по застраховка, която съм сключила. И още, при положение, че ЕР е от дата 24.11.25 не следва ли крайната дата да е 24.11.26, а не 01.11.26? Това обичайна практика ли е при преосвиделстване и има ли смисъл според Вас да обжалвам пред НЕЛК? Става дума за обжалване само по отношение на сроковете, относно % ТРН нямам претенции. Там всичко е според наредбата.

Това е обичайна практика. При много хора,  не само при Вас. И е напълно по наредбата за медицинската експертиза.  

В момента, в който излезе новото ЕР,  то автоматично отменя старото.

Ако старото ЕР е за по-висок процент нетрудоспособност, а новото за по-нисък и се сменя групата,  човек е ощетен. Напълно законно.

А относно самото число,  както е написала BellaSv, ЕР по наредба винаги са до първо число на месеца.

# 426
Благодаря за поясненията! Явно е трябвало да проуча въпроса преди да подам документите.

# 427
  • България
Аз отново ще задам въпроса си, дано има някой в моето положение и да ми отговори. Имам 26 дни отпуск по договор, не стандартните 20. Полагат ли ми се още 6 дни от ТЕЛК? Имам казус и искам да видя как процедират други работодатели.

# 428
  • Sofia
Аз отново ще задам въпроса си, дано има някой в моето положение и да ми отговори. Имам 26 дни отпуск по договор, не стандартните 20. Полагат ли ми се още 6 дни от ТЕЛК? Имам казус и искам да видя как процедират други работодатели.

Да, имате още 6 дни!

# 429
  • България

Да, имате още 6 дни!
Благодаря за отговора! Твърдят, че тъй като съм над стандартните, нямам право и искам да се насоча. Четох и се обърках повече, понеже навсякъде цитират минимума отпуск и правото на тези допълнителни дни към тях.
Благодаря отново 🍀

# 430
  • столицата
Зависи за какво са тези допълнителни 6 дни от работодателя. Ако това е годишния отпуск- нямате право на още 6.
Ако са напр. за ненормирано работно време и подобно - имате право на още 6 дни.

# 431
  • България
Зависи за какво са тези допълнителни 6 дни от работодателя. Ако това е годишния отпуск- нямате право на още 6.
Ако са напр. за ненормирано работно време и подобно - имате право на още 6 дни.
Годишен отпуск е, по трудов договор, поради специфика на работата ми.

# 432
  • Добрич
Je suis, ако е годишен отпуск, работодателят не е длъжен да даде тези 6 дни. Минималният брой дни годишен отпуск за хора с ТЕЛК е 26. Вие ги имате и работодателят не е в нарушение .

Има работодатели,  които решават все пак да ги дадат, но не са длъжни да го правят.

Не ми се търси в момента, за да цитирам, но никъде не пише, че се полагат 6 дни допълнително. Пише, че се полагат минимум 26 дни.

# 433
Моето мнение е, че са длъжни да добавят 6 дни, защото в КТ е написано, че 6 дни влизат в основния отпуск, който при вас е 20 дни. Тези 5 дни са допълнителен отпуск за спецификата на работата ви.
П.П. Това важи, ако не сте на колективен трудов договор.

чл. 319 от КТ "Работниците и служителите с трайно намалена работоспособност 50 и над 50 на сто имат право на основен платен годишен отпуск в размер не по-малко от 26 работни дни."

# 434
  • България
Моето мнение е, че са длъжни да добавят 6 дни, защото в КТ е написано, че 6 дни влизат в основния отпуск, който при вас е 20 дни. Тези 5 дни са допълнителен отпуск за спецификата на работата ви.
П.П. Това важи, ако не сте на колективен трудов договор.

чл. 319 от КТ "Работниците и служителите с трайно намалена работоспособност 50 и над 50 на сто имат право на основен платен годишен отпуск в размер не по-малко от 26 работни дни."
Не е колективен трудов договор. Затова съм объркана. Не държа на тези дни толкова, но има работодатели, които ги добавят, явно е по тяхно желание, знам ли. И, понеже съвсем се обърках четейки, реших да попитам и тук, ако някой е в това положение.
Каквото, такова! Благодаря на всички отговорили ми 🍀

Общи условия

Активация на акаунт