ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори - ТЕМА 3

• 8 353
  • 293
  •   1
Отговори
# 210
didona666 Трябва да ви направи производствена характеристика, която вие ще подадете в картотеката, където сте си подали документите.
Аз си изпратих  документите с Еконт.
Нищо, като ви я направи, я изпратете с Еконт.
Това няма ли да забави експертизата? Да не стане така, че ТЕЛК като получи тази производствена характеристика да ми назначи нова дата за експетиза?

# 211
didona666 Трябва да ви направи производствена характеристика, която вие ще подадете в картотеката, където сте си подали документите.
Това няма ли да забави експертизата? Да не стане така, че ТЕЛК като получи тази производствена характеристика да ми назначи нова дата за експетиза?
Ако я изпратите преди датата на заседанието, няма да има проблем.

# 212
Всъщност трябваше да напиша че е за втори път.
Първия получи за две години, сега трябва да подава пак.
И понеже няма лечение , само се проследява се зачудих откъде да я вземем тази епикриза и какво би включвала.
  Във този случай, от Онкодиспансера наблюдаващия онколог дава лист (етапна епикриза) в която пише моментното състояния и задължително и нещо такова: "Няма данни за рецидив и прогресия на заболяването."

# 213
Ако започна работа след датата на експертизата, пак ли трябва работодателя да ми издава производствена характеристика и да я изпращам до ТЕЛК или ?

# 214
Ако започна работа след датата на експертизата, пак ли трябва работодателя да ми издава производствена характеристика и да я изпращам до ТЕЛК или ?
Ако решението е влязло в сила, няма нужда.

# 215
Ако решението е влязло в сила, няма нужда.
Колко време след датата на експертната комисия на ТЕЛК влиза в сила решението? Моята дата на експертната ТЕЛК комисия е на 04.11. 2025 г.

# 216
didona666 След като го получите вие и НОИ, трябва да се минат 14 дни и тогава влиза в сила, ако не е обжалвано. Особеното тук е, че не се знае дали веднага ще изпратят решението в НОИ, така че най-добре, ако имате еЗдраве, е да следите оттам или с ПИК на НОИ или на НАП в ССЕВ.

# 217
  • Добрич
didona666, нямам си идея как точно ги правиш тези цитати, че да изглеждат по този начин...

Когато излезе ЕР, трябва да ти бъде връчено. Когато го получиш, имаш две седмици, за да обжалваш, ако искаш.

Това ти е първо ЕР и трябва да го представиш в НОИ. Там също заседава лекарска комисия, която има право да го обжалва  в 14 дневен срок.

Ако никой не го обжалва в определения срок, влиза в сила.

# 218
След влизане в сила в какъв срок НОИ издава пенсионно разпореждане? За преосвидетелстване питам, не да първи ТЕЛК

# 219
  • Добрич
Пак 4 месеца.

# 220
didona666, нямам си идея как точно ги правиш тези цитати, че да изглеждат по този начин...

Когато излезе ЕР, трябва да ти бъде връчено. Когато го получиш, имаш две седмици, за да обжалваш, ако искаш.

Това ти е първо ЕР и трябва да го представиш в НОИ. Там също заседава лекарска комисия, която има право да го обжалва  в 14 дневен срок.

Ако никой не го обжалва в определения срок, влиза в сила.

Може ли да се представи ЕР в НОИ в друг град, или трябва да се представи в НОИ в града по адресна регистрация?

# 221
Здравейте, живеем в град А, но майка ми се лекува в град Б. Днес изтичат 180 дни болнични и затова вчера бяхме в ТЕЛК, за да подадем документи за удължаване на болничните, тъй като лечението продължава. Там се заядоха, че от град Б не са описали "нищо" на конкретно място в протокола от ЛКК и ни казаха да минем ЛКК в нашия град А. Доколкото разбрахме на място - в протокола уж липсваше нещо от сорта "Използвани са 180 дни болнични до един коя дата" и съответно новият болничен да бъде издаден от еди коя дата. След допитване до позната, излиза че нямат проблем какво пише или не пише, а просто че ЛКК не е мината в нашия град. Така ли трябва да бъде? Не трябва ли от лечебното заведение да подготвят всички необходими документи и да подадем тях?

# 222
Здравейте, имам въпрос относно ТЕЛК и ADHD при възрастни в България. В Наредбата за медицинската експертиза пише следното:
Цитат
ЧАСТ ВТОРА
ПСИХИЧНИ БОЛЕСТИ
Раздел IX
Психични отклонения на лица до 16 години
(изм. и доп. - ДВ, бр. 10 от 2023 г., в сила от 31.01.2023 г.)
4. Непсихотични разстройства в детско-юношеската възраст:
4.2. F90 (хиперкинетични разстройства) - 50% (нарушение на активността и вниманието);
Аз съм на 30 г. и получих официална психиатрична диагноза F90 през април 2025, след направена подробна психологическа оценка от клиничен психолог и консултация с психиатър. Имам назначена терапия с Concerta (метилфенидат) и ходя на психотерапия. С всичко това искам да подам заявление за ТЕЛК, но виждам че ADHD попада под заглавие „психични отклонения при лица до 16 години*“*.

Въпросът ми е:
има ли някой над 16 години, който е минал ТЕЛК само с диагноза ADHD (F90) и е получил процент? Приема ли ТЕЛК тази диагноза и при възрастни, или формално отказват, защото е „за деца“?

Ще се радвам, ако някой сподели личен опит или познат случай. Благодаря предварително!

# 223
Здравейте,
Пуснала съм документи за преосвидетелстване на телк. Писаха ми, че комисията ще извърши експертизата на 11.09.2025. Трябва ли да се явявам на място? Какво е нужно да нося, ако да? Те само ще прегледат документите ли и ще обявят решението, а то ще излезне след около седмица - две на хартиен носител ли?

# 224
Те само ще прегледат документите ли и ще обявят решението, а то ще излезне след около седмица - две на хартиен носител ли?
Точно така. Няма да се явявате на място.

Общи условия

Активация на акаунт