ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори - ТЕМА 3

• 12 321
  • 420
  •   1
Отговори
# 360
didona666 Да, ще трябва да изчакате да влезе в сила, защото иначе НОИ със сигурност ще обжалват.
Какво значи да влезе в сила? Аз чакам да го регистрират сега в ТЕЛК. За да влезе в сила трябва да минат още 14 дни, след като ТЕЛК го регистрират, така ли?

# 361
didona666 Трябва да следите в еЗдраве кога ще изпише "влязло в сила", защото не се знае кога ще мине комисията в НОИ.

# 362
didona666 Трябва да следите в еЗдраве кога ще изпише "влязло в сила", защото не се знае кога ще мине комисията в НОИ.
Когато ТЕЛК комисията регистрира ЕР, се изчакват 14 дни за евентуално обвалване от мен. Ако през тези 14 дни аз не обвалвам, то ЕР влиза автоматияно в сила. НОИ комисищта заседава доста след това.
Леле, по тази логика аз още доста време не мога да започна работа и да сключа договор. Бях питала в НОИ, ако започна  работа преди НОИ комисията, дали това ще ми направи проблем и те ми казаха, че НОИ не ги интересува това.

# 363
Нее, това, че вие не обжалвате в 14-дневния срок, не означава, че решението влиза в сила. НОИ също са заинтересована страна! И точно комисията се интересува дали при справка в регистъра на трудовите договори няма да цъфнете.
Добавям: По принцип комисията в НОИ минава бързо, защото от РКМЕ са длъжни в 3 дневен срок да им изпратят решението, но понякога се забавят.

# 364
Нее, това, че вие не обжалвате в 14-дневния срок, не означава, че решението влиза в сила. НОИ също са заинтересована страна! И точно комисията се интересува дали при справка в регистъра на трудовите договори няма да цъфнете.
Добавям: По принцип комисията в НОИ минава бързо, защото от РКМЕ са длъжни в 3 дневен срок да им изпратят решението, но понякога се забавят.
Че то ще минат 2 месеца, докато влезе в сила.
Значи аз съм питала в НОИ за допълнителната сума, която НОИ отпуска, за която аз трябва да им занеса ЕР и трудов стаж.

Последна редакция: чт, 06 ное 2025, 19:31 от didona666

# 365
Е, чак 2 месеца надали. Само да не бъркате 4-месечния срок, който е за пенсионното разпореждане и започва да тече след решението на комисията им.

# 366
Здравейте, вчера 04.11.2025, трябваше да заседава комисията за освидетелстване на моя телк, но аз не зная дали е заседавала или е изместена датата. Как да разбера това?
 Документите съм ги подала с Еконт до РКМЕ Бургас. Бях написала имейл, телефон и адрес за получаване на решението. Явно ще го изпратят по пощата, но аз се преместих в София и няма кой да го получи в Бургас.
На другия ден, след изпращането на документите по Еконт, получих имейл от NoReply@ibd.mh.government.bg, че датата ми за освидетелсрване е 04.11.2025. и за За повече информация да посетя https://ibd.mh.government.bg/, но този сайт е за електронна система и достъпа е само с Електронен подпис, а аз нямам такъв.
Очаквам имейл с уведомление дали е заседавала комисията вчера или е изместена датата, но все още нямам такъв, нито съм получила известие в приложението e-zdrave.
Много ми е важно да разбера дали е заседавала комисията вчера.
Видях си решението в 12ч. на обяд в деня на заседанието в еЗдраве.

# 367
НОИ също може да обжалва през тези 14 дни. Аз подадох документи на 15.10 и все още решението ми не е влязло в сила.

# 368
Здравейте, вчера 04.11.2025, трябваше да заседава комисията за освидетелстване на моя телк, но аз не зная дали е заседавала или е изместена датата. Как да разбера това?
 Документите съм ги подала с Еконт до РКМЕ Бургас. Бях написала имейл, телефон и адрес за получаване на решението. Явно ще го изпратят по пощата, но аз се преместих в София и няма кой да го получи в Бургас.
На другия ден, след изпращането на документите по Еконт, получих имейл от NoReply@ibd.mh.government.bg, че датата ми за освидетелсрване е 04.11.2025. и за За повече информация да посетя https://ibd.mh.government.bg/, но този сайт е за електронна система и достъпа е само с Електронен подпис, а аз нямам такъв.
Очаквам имейл с уведомление дали е заседавала комисията вчера или е изместена датата, но все още нямам такъв, нито съм получила известие в приложението e-zdrave.
Много ми е важно да разбера дали е заседавала комисията вчера.
Видях си решението в 12ч. на обяд в деня на заседанието в еЗдраве.

Късметкийка сте! Аз като съм голяма каръчка, при мен все нещо се обърква или бави много. Личният ми лекар, абсолютен безобразник и безхаберник, ме прецака с 45 дни за изготвяне на Направлението и за подаване на документите за ТЕЛК, от това последва и 45 дни забавяне за подаване на документи към застрахователя. Приятелят ми, с който живях 11 години, заради рака ми, направи всичко възмовно да се разделим.Сега секретарката на ТЕЛК комисията била в болнични и нямало кой да регистрира експертното решение. А когато най - накрая го регистрира, трщбвало да го изпрати на НОЙ, след което имало и период от 14 дни заради евентуално обжалване, и чак тогава влизало в сила. Както се вижда и трудно намерената работа няма да мога да започна още кой знае колко време, докато влезе в сила ЕР, следователно я губя. А кредита ми за апартамента в София никак не е малък. Изобщо, ми идва да се гръмна.

# 369
SANDS Щом все още не е влязло в сила, подайте запитване към НОИ дали решението е изпратено към тях от РКМЕ

# 370
ТЕЛК решението влиза в сила,14 дни след като Вие го получите официално.
Няма значение ,НОИ и НАП ,кога ще го получат...
Казвам Ви го ,от личен опит.В момента водя "битки "по този въпрос.Ако искате,пишете ми на лични.

# 371
Ако на Е-здраве и на сайта на НОИ стои като "връчено", едва ли е "влязло в сила".

# 372
SANDS Щом все още не е влязло в сила, подайте запитване към НОИ дали решението е изпратено към тях от РКМЕ
Със сиурност не е подадено към НОИ, защото техническия секретар, която е в болнични ще се върне на работа чак в средата на другата седмица и чак тогава тепърва ще го регистрира, та след това сигурно ще  ми го връчат на мен и да го изпратят към НОИ.
Секретарката като е в болнични и край! Няма кой да регистрира ТЕЛК решението. Има още други две там в техническия отдел, днес ги видах, но чакат техническия секретар! Извинявам, се но съм много ядосана.RageRage

Последна редакция: чт, 06 ное 2025, 22:06 от didona666

# 373
Аз го поисках,чрез ССЕВ.Отговориха ми ,че нямат специалист,който да може да го качи...
След 10 дни го изпратиха по пощата.След 14 дни,т.е.,след като им върнаха обратната разписка,в системата на ТЕЛК излезе "връчено" и ми го принтираха.
И до момента ,5м по-късно,не е качено в ССЕВ.
На НОИ и НАП им го занесох аз...

# 374
Чак да трябва специалист, за да го изпрати по ССЕВ? Извинявам се, обаче човек с елементарни компютърни умения може да го направи, стига да му е показано веднъж.

Общи условия

Активация на акаунт