Отговори
# 60
  • София
Някой има ли опит с новата онлайн система на онкодиспансера в Младост? Качват резултатите от кръвните изследвания, но дали качват и образните?

# 61
Ако имате ел.подпис, може да си следите всичко в здравното досие в Е-здраве, много е удобно. Там качват всичко.

# 62
Някой знае ли в момента за кога дават часове за ПЕТ в Александровска? Днес ми дадоха направлението, но искам да е поне след средата на октомври, сега пак имало бум на ковид.

# 63
Здравейте мили хора,
Досега не съм писала тук, но следя от известно време темата и се възхищавам на вашия дух и на това колко добри и мили хора сте! Докарана съм до известна степен до отчаяние и имам нужда от съвети.
На 14-ти август майка ми, усети подуване и дискомфорт в корема. Два дни по-късно след усилване на симптомите постъпи през спешното отделение на св. Анна. Там минаха редица прегледи, установи се течност в корема(асцит), при гинекологичен преглед се установи нещо, което прилича на рак на яйчниците, скенерът потвърди подозренията и установи разсейки по перитунеума и лимфните възли. По време на престоя й в болницата опитах всичко, за да запазя няколко часа при добри онкогинеколози(препоръчани ми от хора). Едно от имената, които изскочиха многократно бе д-р Карагьозов от Вита, който имаше час от днес за утре, от който се възползвахме.
Майка ми се прегледа при него в деня на изписването си, 21 август, той назначи лапароскопия за установяване на ситуацията и вземане на биопсия, тя бе насрочена за няколко дни по-късно. Той й вдъхна голямо доверие и тя не пожела да ходи на друго място, въпреки непрестанните ми опити да я накарам, но и общото й състояние никак не беше добро, предполагам и това е една от причините за нейното нежелание.
В деня на влизането й в болницата(25 август), вече беше започнала да повръща. След процедурата повръщането продължи, но след тридневен престой и системи бе изписана в подобрено състояние, почти без повръщане. Имаше дренаж, от където да изтича асцита, в деня на операцията са източили 4 л и половина течност. Д-р Карагьозов е установил разсейки по перитонеум, оментум и дебело черво(ще прикача епикризата) и препоръча да се почне първо с химиотерапия и след това: с операция. Първите дни от изписването й бяха без никакви сили и желание за поемане на храна или течности. Малко след това последваха 3-4 обнадеждаващи дни с апетит и известна доза енергия, точно след като почна да ползва фрезубин протеин. Биопсията ни уведомиха, че е излязла на 26 август, но епикриза имаме от вчера официално. Серозен карцином, high grade, стадият е четвърти.
От тази дата(26 август) до днес чакахме по целия канален ред, докато се стигне до преглед преди химиотерапия. За това време тя мина през доста дни с тежки коремни болки и силно гадене. Според мен ужасно се е обезводнила, изпие ли чаша течност, повръща три. Не може да яде почти нищо, свалила е вероятно над 10 кг, а тя поначало тежеше около 57(имайки предвид и асцита, който беше може би на 7 литра общо) Днес бяхме на прегледа при д-р Контилев в Токуда, той бе доста директен и донякъде груб...каза, че нещата са много напреднали и сериозни, че може да не успее да преживее химиотерапия. Все пак нямала други опции и смятал, че трябва да почне. Назначи й първа вливка за другият четвъртък. В същия ден трябва да занесем при тях стакълцата, за да ги тестват генетично.
Помолихме го за съвет как да я вдигнем, какво да направим, можем ли да сложим системи. Каза, че той не пепоръчва да се прекалява със системите преди химиотерапията, защото могат да увеличат асцита. Каза, ако искаме да минем през спешния кабинет, за да й сложат система, а иначв да опитва през уста, защото е най-добре за нея. Тя обаче не може така. Знам, че силната дехидратация е сериозен проблем в случаи като нейния. Моля ви за съвет какво може да се направи...има ли как да й помогнем. Тя има СИЛНА ВОЛЯ за живот, но няма никакви сили. Вляхме й система след прегледа, тя повърна веднага не поввче от 50 мл тъмна зелена течност. Баща ми каза, че последно време повръща само това. Аз съм с малко момиченце,  тъкмо навърши годинка и ходих няколко пъти при тях, но все пак детето си е дете, пищи, щурее и на мама това й идва в повече. Не ме искат с нея, разбирам ги. Мъжът ми ще я гледа сега за няколко дни, пусна отпуска... и най-сетне нашите се съгласиха да отида за повече дни и да помагам. А аз имам огромно желание, не искам да ги оставям в този тежък момент! Моля ви, дайте ми съвети какво мога да направя, за да я захраня или пък дали да влеем все пак някакви системи...дали рискът от натрупване на асцит се оправдава заради ситуацията...
Иначе за след почване на химиотерапията съветът на д-р Контилев бе да наемем сестра, която да влива системи ежедневно, за да я хидратираме.
Забравих да ви спомена, че тя е на 55 без придружаваши заболявания. Баба, нейната майка, на нейната възраст се разболя от рак на гърдата.
Мога да кача и разчитането на скенера, ако смятате, че ще помогне с нещо.

Благодаря ви много прекрасни хора и ме извинете за огромния пост!

# 64
  • някъде там
Здравейте мили хора,
Досега не съм писала тук, но следя от известно време темата и се възхищавам на вашия дух и на това колко добри и мили хора сте! Докарана съм до известна степен до отчаяние и имам нужда от съвети.
На 14-ти август майка ми, усети подуване и дискомфорт в корема. Два дни по-късно след усилване на симптомите постъпи през спешното отделение на св. Анна. Там минаха редица прегледи, установи се течност в корема(асцит), при гинекологичен преглед се установи нещо, което прилича на рак на яйчниците, скенерът потвърди подозренията и установи разсейки по перитунеума и лимфните възли. По време на престоя й в болницата опитах всичко, за да запазя няколко часа при добри онкогинеколози(препоръчани ми от хора). Едно от имената, които изскочиха многократно бе д-р Карагьозов от Вита, който имаше час от днес за утре, от който се възползвахме.
Майка ми се прегледа при него в деня на изписването си, 21 август, той назначи лапароскопия за установяване на ситуацията и вземане на биопсия, тя бе насрочена за няколко дни по-късно. Той й вдъхна голямо доверие и тя не пожела да ходи на друго място, въпреки непрестанните ми опити да я накарам, но и общото й състояние никак не беше добро, предполагам и това е една от причините за нейното нежелание.
В деня на влизането й в болницата(25 август), вече беше започнала да повръща. След процедурата повръщането продължи, но след тридневен престой и системи бе изписана в подобрено състояние, почти без повръщане. Имаше дренаж, от където да изтича асцита, в деня на операцията са източили 4 л и половина течност. Д-р Карагьозов е установил разсейки по перитонеум, оментум и дебело черво(ще прикача епикризата) и препоръча да се почне първо с химиотерапия и след това: с операция. Първите дни от изписването й бяха без никакви сили и желание за поемане на храна или течности. Малко след това последваха 3-4 обнадеждаващи дни с апетит и известна доза енергия, точно след като почна да ползва фрезубин протеин. Биопсията ни уведомиха, че е излязла на 26 август, но епикриза имаме от вчера официално. Серозен карцином, high grade, стадият е четвърти.
От тази дата(26 август) до днес чакахме по целия канален ред, докато се стигне до преглед преди химиотерапия. За това време тя мина през доста дни с тежки коремни болки и силно гадене. Според мен ужасно се е обезводнила, изпие ли чаша течност, повръща три. Не може да яде почти нищо, свалила е вероятно над 10 кг, а тя поначало тежеше около 57(имайки предвид и асцита, който беше може би на 7 литра общо) Днес бяхме на прегледа при д-р Контилев в Токуда, той бе доста директен и донякъде груб...каза, че нещата са много напреднали и сериозни, че може да не успее да преживее химиотерапия. Все пак нямала други опции и смятал, че трябва да почне. Назначи й първа вливка за другият четвъртък. В същия ден трябва да занесем при тях стакълцата, за да ги тестват генетично.
Помолихме го за съвет как да я вдигнем, какво да направим, можем ли да сложим системи. Каза, че той не пепоръчва да се прекалява със системите преди химиотерапията, защото могат да увеличат асцита. Каза, ако искаме да минем през спешния кабинет, за да й сложат система, а иначв да опитва през уста, защото е най-добре за нея. Тя обаче не може така. Знам, че силната дехидратация е сериозен проблем в случаи като нейния. Моля ви за съвет какво може да се направи...има ли как да й помогнем. Тя има СИЛНА ВОЛЯ за живот, но няма никакви сили. Вляхме й система след прегледа, тя повърна веднага не поввче от 50 мл тъмна зелена течност. Баща ми каза, че последно време повръща само това. Аз съм с малко момиченце,  тъкмо навърши годинка и ходих няколко пъти при тях, но все пак детето си е дете, пищи, щурее и на мама това й идва в повече. Не ме искат с нея, разбирам ги. Мъжът ми ще я гледа сега за няколко дни, пусна отпуска... и най-сетне нашите се съгласиха да отида за повече дни и да помагам. А аз имам огромно желание, не искам да ги оставям в този тежък момент! Моля ви, дайте ми съвети какво мога да направя, за да я захраня или пък дали да влеем все пак някакви системи...дали рискът от натрупване на асцит се оправдава заради ситуацията...
Иначе за след почване на химиотерапията съветът на д-р Контилев бе да наемем сестра, която да влива системи ежедневно, за да я хидратираме.
Забравих да ви спомена, че тя е на 55 без придружаваши заболявания. Баба, нейната майка, на нейната възраст се разболя от рак на гърдата.

А случайно ЯМР на глава правено ли е? Да не би да имаметастаза и от там да повръща?

# 65
  • София
Ina 90
Знам колко абсурдно ще ви прозвучи, така както на мен ми прозвуча, но Ако можете и имате време сега прочете книгата на д-р Елизабет Кюблер - Рос "за смърта и умирането". Ако я бях прочела преди да си отиде мъжа ми, щях да говоря с него и да го попитам ТОЙ какво иска, а много други неща нямаше да направя пряко волята му. Отделно от това лекарят му ни спести информацията, че, ако се оперира, всичко ще се ускори. Даваха ни напразни надежди, а той знаейки истината, усещайки я, за да ни угоди, премина през толкова мъки. Просто ние здравите в шока си не знаехме какви въпроси да зададем. А той самия многократно ни подсказваше, намекваше, но ние не го чухме и останахме глухи. Книга ми помогна, макар и късно, да разбера през какво преминават хората с такава диагноза. Беше толкова слаб, че едвам го оперираха (защото ние искахме) , а след това дори болкоуспокоителни не можеха да му дадат, защото това щеше да го преспи. Казваше ни, че иска да живее, но чак сега разбрахме, че е било за да ни успокои нас.
Ако можете, прочетете я.

# 66
Здравейте мили хора,

Закарайте я в успешното в онкологията в Дървеница. Да й влеят зофран (да спре повръщането). Да я наблюдават няколко дни и да я стабилизират за да си върне малко силите и направете там конслултация със доц. Конслулова. Страхотен човек и специалист!

# 67
Ina 90, фризубин доста вдига, има с най-различни вкусове и може да пробвате да приема малки количества начесто през деня, за да не ѝ се гади. Миже да пробвате и със солени месни бульони.

Дано се включат хора с повече опит в такива ситуации. Ако решите, може да направите онлайн консултация с д-р Тимчева в Healee и да потърсите съвет. Тя е  доста отзивчива и с много опит.

Кураж и късмет с лечението! Дано майка Ви понесе терапията и да има добър ефект!

# 68
Съжалявам, че ще го кажа, но процеса е много напреднал, още при самото откриване. Има описана метастаза на пъпа, в корема е пълно с метастази, по оментум, по черва, по яйчниците. Асцита като цяло е често срещан при яйчникови тумори, той допълнително натоварва и затруднява работата на сърцето, пречи на дишането, влияе на стомаха и на черния дроб. От моя опит нищо хубаво не мога да напиша, дано да не съм права.
Това което може да опита е да и дава фрезубин, храни,които обича и са колорични, за да не губи още килограми. За повръщането ако намери зофран/ ондасетрон/. По едно време го набавяха от Турция, в момента не зная къде го има.
Най-вече ще и пожелая много сили, както на майка и да се бори, така и на близките, за да преминат през това.

# 69
Здравейте и ви благодаря на всички за отговорите!

Cacharell, не е правено ЯМР на глава, но доколкото знам тумора притиска червата.

Eyeswideopen, не знаех, че в онкологията има спешно. Сега като проверявам не виждам пак да има. Дали биха я приели, знаейки, че в четвъртък има вливка на друго място?

Боряна, благодаря Ви...знаем, че не е леко положението, но ще се борим с каквото имаме! Фресубин имаме, на прах успява да пийне с чай, тези с вкус й е се гади от тях. От днес взехме от онези за сондово хранене и ги пие със сламка. Зофран имаме, успях да купя днес. Още не сме го почнали, защото се притесняваме, че се пие до 5 дни, а тя от четвъртък ще трябва да го пие и заради химиотерапията. Дали според вас е по-добре да го почнем отсега? Повръщането днес е било два пъти, но тя и почти не е яла...следобяда се почувства по-добре и гладна. Хапна половин банан и след 10 мин го повърна. Иначе беше на фрисубин преди това.

Bojuri,
Фресубина наистина спасява положението, само драмата е с вкуса, защото на нея й се гади от това.
И аз мислех за Д-р Тимчева, не мисля, че ще навреди една консултация с нея. Благодаря за отговорът!

Феодора,
Не е абсурдно...важно е да се съобразяваме с желанието на близките си. Засега ми се струва, че тя има силна воля за живот. Не искам да я насилвам с нищо, иначе вече щях да съм я закарала на поне още едно мнение и вероятно в специализирана болница.

# 70
Никоя болница няма право да откаже прием при живото застращаващо състояние. Ако трябва кажете че е припаднала... Преувеличете нещата и поискайте да я приемат още днес преди вливката й другата седмица. И в Токуда са длъжни да я приемат. Ако ви откажат... Снимайте с телефон как отказват болнична помощ на човек в тежко състояние ... Или... Викате линейка... И те са длъжни да я закарат или в най-близката болница или в болница по ваш избор.
По това което казвате нещата са сериозни и не се примирявайте с отказ за лечение.
Така мисля аз. Вие знаете най-добре кое е  приемливо за вас и дали ще издържи до приемането за вливка.

Относно зофран... Аз го пиех една седмица след вливане по половин хапче на всеки 12 часа. При толкова тежко състояние нищо няма да стане ако изпие един два... Докато започне да приема храна

# 71
Това изобщо не е точно така. Животозастрашаващо състояние е нещо остро настъпило, инфаркт, инсулт, катастрофа, но терминални стадии на онкологични заболявания не спадат към тази категория. А жената вече има поставена диагноза.

Последна редакция: сб, 13 сеп 2025, 20:12 от ~Боряна~

# 72
Здравейте от мвн от края на юни свекърва ми е с болки в стомаха, отпадналост повръщане и киселини! След посещение на личния лекар и изписаха лекарства за стомаха и за повръщането без да и направят никакви озследвания! Тъй като имаше и друг проблем с неплатени осигоровки, който вече оправихме! На 12 юли посети гастроентеролог в Русе тъй като е познат на зълва ми....( да кажа че иначе сме от Велико Търновски окръг!) На мен ми се искаше тук да си я заведем на доктор, но айде нали познат доктор.......там направиха изаледвания и казаха че има Хеликобактер пилори, изписаха й антибиотици и пробиотик, но започна още по силно повръщане, киселини, отпадналост, болки в стомаха, отслабна с още 10 кг за 5 дни, буквално се топеше пред очите ни! Миналата седмица в петък  вечерта вече я закарахме в бърза помощ(искаше ми се много по рано но тъй като съм снаха и мойта дума се чува най накрая🫣) приеха я в гастроентерологията и започнаха вливане на системи, но още при първия преглед на стомаха видяха че има течност в стомаха и задебелена стена, направиха и сонда през носа за да искарат тази течност около литър и 300 грама и има все още, след това от скенера казаха че има стеанен пилор и възпален панкреас от изаледванията които направиха! Два пъти гастроскопия, като на втория път взеха и биопсия която чакаме да излезе, но докторката ни каза да се подготвим че ще изшезе нещо не много приятно тъй като на стомашната стена имало нещо като хрущяшна тъкан и това я навява че ще е нещо злокачеатвено, успокой ни че лимфните жлези са добре не са възпалени, което значело че е нещо още съясем в началото! Насочи ни към болница сърце и мозък, много моля за мнения и съвети!
Пропуснах да кажа че заради стеснения пилор не може да се храни и вливат глюкоза! Ще съм благодарна ако някой може да даде мнение за доктор и болница ! В понеделник ще я изпишат от Търново и вув вторник трябва да пътуваме за Плевен тъй като тя не може да се храни трябва да действаме бързо!

# 73
Рolitooo_91, първо изчакайте хистологията. След като има данни за стеноза на пилора е нормално да има всички тези симптоми, повръщане, задържане на храна в стомаха и силно отслабване, защото при тежките форми много трудно минава храна към червата и човек дефекто не се храни. Какво пише на резултата от гастроскопията. Колко е стеснен пилора? Кога се чака хистологията. Ако няма тумор е за операция, но ви съветвам добре да проучите къде и кой да я оперира. Ако за момента не може да се направи операция потърсете къде могат да и поставят сонда в дванадесетопръстника.  Тоест да е под стеснения участък и да се храни през нея.

# 74
Рolitooo_91, първо изчакайте хистологията. След като има данни за стеноза на пилора е нормално да има всички тези симптоми, повръщане, задържане на храна в стомаха и силно отслабване, защото при тежките форми много трудно минава храна към червата и човек дефекто не се храни. Какво пише на резултата от гастроскопията. Колко е стеснен пилора? Кога се чака хистологията. Ако няма тумор е за операция, но ви съветвам добре да проучите къде и кой да я оперира. Ако за момента не може да се направи операция потърсете къде могат да и поставят сонда в дванадесетопръстника.  Тоест да е под стеснения участък и да се храни през нея.

Все още не е изписана и не ни казаха колко е стеанен! Когато я изпишат ще прочета всичко какво пише! В понеделник казаха че трябва да излезе хистологията! Да и аз това си мисля че хем искаме да е възможно на най доброто място хем времето ни е късо!

Общи условия

Активация на акаунт