Отговори
# 255
  • Варна
Няма мерни единици  Ако са стандартните - tPSA, fPSA, креатинин и урея са високи, CRP също.
Стандартните са. Туморния маркер е 48 при Горна граница 4. Калий е 6 при Горна 5,4.,креатенин 274 при Горна 174.Пиша, защото никой е нямал съмнения за рак, а излезе от болница и е много слаб. Вчера личния е пуснал направление за изследванията. При уролог имат час за 5.01.Това освен съмнения за рак, високия креатинин, бъбречна недостатъчност ли е. Мъж над 80г.Посъветвах ги да направят ЯМР, но няма часове в близките 10 дена.Забравих и урина, белтък 1+,левкоцити +++. При урината пък нищо не разбирам.

# 256
Alatea, възможно е да е има тумор, но може и да не е. Само туморния маркер не е показателен.  Ако има високо кръвно или захарен диабет може да има вече хронично увреждане на бъбрека и този креатинин. Все пак с възрастта остаряват и органите ни и се намалява функцията им. Анемията свързана ли е с нещо- напр. черни изпражнения. Или кръв в урината?  Правени ли са гастро и колоноскопия?

# 257
  • Варна
Няма диабет, захарта е в норма. Правена гастроскопия(язви на стомаха) преди нея е имал Мелена.Колоно не са направили, а е бил в гастро отделение. Никакви симптоми, нито болки, само отслабва. С уринирането също няма проблеми. Egfr е 17,10, няма референтни стойности.

# 258
Отслабването и анемията, заедно с мелената може да говорят за рак на дебелото черво. Скенер правен ли е? Най-правилно е да се направи колоноскопия-оглежда се червото и при находка се взема биопсия.

# 259
  • Варна
Отслабването и анемията, заедно с мелената може да говорят за рак на дебелото черво. Скенер правен ли е? Най-правилно е да се направи колоноскопия-оглежда се червото и при находка се взема биопсия.
Нищо не са правили, само кръв му преливали и гастроскопия. Явно личния е по адекватен.

# 260
  • София
Скрит текст:
Здравейте, борбени хора! И аз да се включа в темата, моят съпруг също премина през тази трудна борба, засега нещата са добре, мина операция на тумор на левия бъбрек, премахнат, преди две години, правен пет скенер, засега без разсейки, но от два месеца има подути ръце, китки, длани, пръсти, а също и болки в китките на ръцете. Казаха, че уж няма разсейки, дано е така и да му мине! Изписаха му медрол за един месец, дано помогне! Знам, че много вредят тези лекарства, и се притеснявам да започне да ги пие, но ако това е начина и няма друг... Ако някой е преминал през това, ще съм благодарна да сподели! Желая на всички весели празници и бъдете здрави!
Забравих да спомена, че премина през имунотерапия с Кейтруда, направи 7-8 вливки, но много се влоши и ги спря. TSH му се покачи до 96,8 , щитовидната жлеза отказа да работи и сега пие акутирокс. Сега и тези ставни проблеми, артритни, явно е от Кейтрудата, така си мислим, че вместо да помогне, май му навреди.

Моя опит с имунотерапията е също неприятен. Бях на Пембролизомаб и Бевацизомаб повече от година самостоятелно, плюс 6 месеца заедно с другата химия. При мен стряничният ефект освен болки в ставите, но поносими са и ензинофилни хрема, фарингит, ларингит и астма. И най-вече имуномеедиринан некротичен гастрит.
Много трудно го овладяхме, бях близо 5 месеца на високи дози кортизон,  плюс едно лекарство използвано при трансплантации, против отхвърляне на органа. По време на приема на кортизон ни кашлях, ни шмърках, ни стави ме боляха. Започнах да се храня, спрях постепенно кортизона и всичко си се върна с пълна сила, без гастрита, за щастие.

Приятел също беше на Кертруда и получи странични реакции подобни на тези на мъжа ви. Той също се лекува с кортизон, засега има ефект, но още не го е спрял. Ревматолога му е предписал, обаче, по-ниски дози от моите. Та явно това е стандартното лечение.

Успех.

Къде намерихте и кои са лекарите, които въобще са се заели с овладяване на страничните ефекти от терапиите, ако може да кажете?

Гастрита се видя на ПЕТ скенера още, и се потвърди с гастроскопия. за съжаление, лечението се проточи доста, защото започнаха по-консервативно, а аз не се оправях, а се влошавах. Имам и нефростоми, които сменям на три месеца, та след поредната смяна, седмица след това, направих сепсис. Отново сменихме нефростомите, полекуваха ме, пуснаха ми хемокултура и ме прехвърлиха в гастроентерологията. Там почти веднага направих кръвоизлив, та ми включиха освен високите дози кортизон и Селсепт. Полежах 10 дена там, на венозно хранене и още един тон системи, защото ми паднаха калия, албумина, правиха ми кръвопреливания, абе.... Оказа се, че имам и Серация нещо си в кръвта.
Изписаха ме обаче с твърде високо ЦРП.
Всичко това в Токуда, там се лекувам по принцип.

Та две седмици по-късно нов сеспис, тоя път отидох за консултация в Инфекциозното в СофияМед. Там ме взеха веднага и лежах две седмици, отново с кратък престой в друго отделение,  Хематология, пак заради нисък хемоглобин, нисък калий, и какво ли още не извън нормата. Отново със Серация но този път и с Клабсиела.
Две седмици венозни антибиотици, една седмица антибионик вкъщи, и три дена след като го спрях нов сепис.
Още две седмици в болница, етново венози антибиотици, но заедно решихме, че бактерията е в порта и когато го ползвам плъзва наново. Та махнах и порта посред второто лежане в СофияМед. Сега, да чукна на дърво, вече месец съм закрепила нещата и със сепсисите и с гастрита.

Онколога каза - никога повече имунотерапия за мен.
За щастие за сега нямам активни тумори, та се надяваме да съм се повлияла дълготрайно. Ще видим.

# 261
Съпругът на братовчедка ми /увеален меланом с множество М къде ли не-  последните -мозъчни/ почина на 23.12. Угасна като свещичка. Не го болеше нищо. Мина и погребение, все по празниците. Съпругът ми имаше рожден ден на 23, той почина на 23. Съпругът ми почина на 28, погребението му беше на 28. Върна ме много тежко 3 г назад.
Портът е нож с две остриета, с два сепсиса се преборих, все от него.
Бъбречна недостатъчност е, от сега или от преди има висок креатинин? Има ли затруднено уриниране? Данни за възпаление. Хематокрит няма как да е трицифрено число. Трябва диагностика.

# 262
ra2 съгласна съм, че порта е нож с две остриета.  Но често е нужното зло, или как по-меко да се изразя. Просто като всяка по-инвазивна процедура крие своите рискове.

# 263
Не е въпрос на слагането му, ами на употребата. Отворена врата между кожата с всичките й милиарди микроби и директно към много голям кръвоносен съд. В нашия случай след първия сепсис започнах да го запечатвам с антисептик и това не помогна, разви втори. Всеки имплант е с риск от сепсис. Видях и хрониосепсис и бактериален ендокардит от пейсмейкър.

# 264
Съгласна съм, но то за всяко нещо е така- от зъбни импланти до стави и прочие.
Весело посрещане на новата година на всички! Дано 2026г донесе много здраве на вас и вашите семейства!

# 265
  • Варна
Съпругът на братовчедка ми /увеален меланом с множество М къде ли не-  последните -мозъчни/ почина на 23.12. Угасна като свещичка. Не го болеше нищо. Мина и погребение, все по празниците. Съпругът ми имаше рожден ден на 23, той почина на 23. Съпругът ми почина на 28, погребението му беше на 28. Върна ме много тежко 3 г назад.
Портът е нож с две остриета, с два сепсиса се преборих, все от него.
Бъбречна недостатъчност е, от сега или от преди има висок креатинин? Има ли затруднено уриниране? Данни за възпаление. Хематокрит няма как да е трицифрено число. Трябва диагностика.
ra 2, има данни за възпаление, CRP 30, левкоцити 12.Хематокрита е нисък 246 при долна граница 400 и ниски еритроцити 2.72 при долна 4,40. Няма затруднено уриниране, няма болки и освен че отслабва, нищо друго. И аз помислих за бъбречна недостатъчност, затова писах. Досега е нямал проблеми с бъбреците.

# 266
  • софия
Мили борбени и силни хора, пожелавам следващата година да има здраве, хубави резултати (от изследвания и лечение), надеждата и добрината винаги да са с и около нас!
Благодаря, че сте тук.

# 267
Alatea, при нисък хемоглобин е естествено да са ниски и хематокрита и еритроцитите. Все пак хемоглобина е във еритроцитите, а той ги губи- мелената е показател за кървене в ГИТ. Хематокрита е малко нелепо да е в трицифрени числа, обикновено е като част от 100- показва съотношение на течни съставки към клетки в кръвта.
При бъбречна недостатъчност също има анемия, но креатинина не е толкова висок, че да се дължи на това.
А CRP може да се качи и при тумори- тоест ако няма данни за някаква инфекция, аз лично бих се насочила към по-лошата диагноза и бих търсила причина. В какво отделение е лежал досега. Има ли някаква епикриза?

# 268
  • Варна
Боряна ТМ на простата е 10 пъти над нормата. В гастро лежа, но понеже го изписаха преди Коледа, не са взели епикризата.

# 269
Разбирам те, но само повишения маркер не е равнозначно на рак на простата. Не че не може да има. Но на 80 години и с тази клиника повече би ме притеснил са няма рак на дебелото черво. Скенер, ехография, колоноскопия задължително са част от следващите стъпки.

Общи условия

Активация на акаунт