Отговори
# 270
Пуснете една стерилна урина. След като няма задръжка и дизурични оплаквания не вярвам простатата да дава тая бъбречна недостатъчност /от ретенция/. Понякога обаче правят ишурия парадокса- пикае уж добре, сложиш катетър- източиш много. Но щом е лежал в гастро, сигурно има ехо корем и е видян и мехур, и бъбреци. Уроинфекция е вероятна, но дали първична или вторична на недобро механично изхвърляне на урина, не мога да кажа.

# 271
  • Варна
Благодаря момичета. Ще пиша какъв е развоя. Пожелавам Ви следващата година да има само хубави резултати и положителни емоции. Нека болестите останат в старата година.

# 272
Честита Нова година! От все сърце желая на всички да стигнат до момент, в който да започнат нов етап от живота. Живот без рак, ремисия. Втора година започнах с диагнозата, сега ми включиха и иринотекан. Минаха три с този коктейл. Не знам, имам тук и там обаждания, които ме карат да изтръпна, но това е. На работа преставам да мисля за рака, вечер съм уморена да го мисля.
Бъдете здрави, момичета и момчета и мислете за живота като за миг щастие, който борбеният ни дух е спечелил в неравната битка.

# 273
  • София
ЦРП 30 е високо, но не е много високо. Давам пример - най-ниското с което съм влизала в урологията с хидронефроза или уроинфекция е 130. Най-високото е 370.

Минете през уролог, за всеки случай. Не през нефролог, накрая пак ви праща на уролог и той.
Простатата и тя е за уролог.

# 274
За много години на всички и дай боже дълги ремисии!
СRP 30 е по- скоро възпалително/ автоимунно.При бактериална инфекция обикновено е над 50, често над 100, с бързо покачващи се стойности /6-12/ часа.
При стойност 30 не е изключено да има някъде тумор, който го провокира.Аз също съм на мнение да се провери дебело черво, (предвид ниското желязо и хемоглобин;  да се изследва феритин; прокалцитонин за разграничаване на инфекция от автоимунен процес своевременно.
Поне да се изключи туморен процес, ако не се потвърди.
При положение, че е бил в гастро, има право на контролни прегледи в рамките на един месец, при които да се настоява за колоноскопия след повторен прием по повод влошено състояние.Не съм сигурна дали административно стоят така нещата, но е логично да може да го приемат.

Последна редакция: пн, 05 яну 2026, 04:01 от meagangood

# 275
Здравейте, за много години на всички , пишещи тук. Здраве на вас и вашите близки.
Споделям една новина, на която попаднах. В клиниката по нуклеарна медицина към Александровска болница, започва лечение с лутеции. Сега е одобрено за простатен карцином, а от 2027 и за невроендокринни тумори
https://clinica.bg/35713-gotvim-se-za-lechenie-s-lutecii

# 276
За съжаление с много малък капацитет.15 апликации за месец при оптимално 4-6 на човек, и вече 10 човека са записани.Дано поне скоро получат лиценз и другите болници

# 277
  • Пловдив
Не е някаква панацея, ползва се в последна линия -3-та,4-та.
То не е само до лиценз ,а и до условия за прилагане и осигуряване на стационар на пациентите на които е приложен радио-нуклеотид.
Освен това НЗОК не реимбурсира нито един РН, a цената си е цифра.

# 278
Е то борбата е касата да реинбурсира процедурите. Малко пациенти, но все пак е някакво начало. И за ПЕТ скенер се чакаше много, сега е доста по-достъпен.  Относто ефекта и брахитерапията дава отлични резултати. Но няма техника или лечение, която да е 100%при всички. Такава панацея за голямо съжаление не съществува.

# 279
Със сигурност е добра новина. На Запад тази терапия се предлага много често, да като последна линия на лечение, но със сигурност удължава живота и то с доста, ако става въпрос за карцином на простатата. Дано наистина и другите болници получат лиценз скоро. Аз като се сетя, че преди 10 години да се добереш до ПЕТ скенер в България беше равносилно на научна фантастика.

# 280
Скрит текст:
Здравейте, борбени хора! И аз да се включа в темата, моят съпруг също премина през тази трудна борба, засега нещата са добре, мина операция на тумор на левия бъбрек, премахнат, преди две години, правен пет скенер, засега без разсейки, но от два месеца има подути ръце, китки, длани, пръсти, а също и болки в китките на ръцете. Казаха, че уж няма разсейки, дано е така и да му мине! Изписаха му медрол за един месец, дано помогне! Знам, че много вредят тези лекарства, и се притеснявам да започне да ги пие, но ако това е начина и няма друг... Ако някой е преминал през това, ще съм благодарна да сподели! Желая на всички весели празници и бъдете здрави!
Забравих да спомена, че премина през имунотерапия с Кейтруда, направи 7-8 вливки, но много се влоши и ги спря. TSH му се покачи до 96,8 , щитовидната жлеза отказа да работи и сега пие акутирокс. Сега и тези ставни проблеми, артритни, явно е от Кейтрудата, така си мислим, че вместо да помогне, май му навреди.

Моя опит с имунотерапията е също неприятен. Бях на Пембролизомаб и Бевацизомаб повече от година самостоятелно, плюс 6 месеца заедно с другата химия. При мен стряничният ефект освен болки в ставите, но поносими са и ензинофилни хрема, фарингит, ларингит и астма. И най-вече имуномеедиринан некротичен гастрит.
Много трудно го овладяхме, бях близо 5 месеца на високи дози кортизон,  плюс едно лекарство използвано при трансплантации, против отхвърляне на органа. По време на приема на кортизон ни кашлях, ни шмърках, ни стави ме боляха. Започнах да се храня, спрях постепенно кортизона и всичко си се върна с пълна сила, без гастрита, за щастие.

Приятел също беше на Кертруда и получи странични реакции подобни на тези на мъжа ви. Той също се лекува с кортизон, засега има ефект, но още не го е спрял. Ревматолога му е предписал, обаче, по-ниски дози от моите. Та явно това е стандартното лечение.

Успех.

Къде намерихте и кои са лекарите, които въобще са се заели с овладяване на страничните ефекти от терапиите, ако може да кажете?

Гастрита се видя на ПЕТ скенера още, и се потвърди с гастроскопия. за съжаление, лечението се проточи доста, защото започнаха по-консервативно, а аз не се оправях, а се влошавах. Имам и нефростоми, които сменям на три месеца, та след поредната смяна, седмица след това, направих сепсис. Отново сменихме нефростомите, полекуваха ме, пуснаха ми хемокултура и ме прехвърлиха в гастроентерологията. Там почти веднага направих кръвоизлив, та ми включиха освен високите дози кортизон и Селсепт. Полежах 10 дена там, на венозно хранене и още един тон системи, защото ми паднаха калия, албумина, правиха ми кръвопреливания, абе.... Оказа се, че имам и Серация нещо си в кръвта.
Изписаха ме обаче с твърде високо ЦРП.
Всичко това в Токуда, там се лекувам по принцип.

Та две седмици по-късно нов сеспис, тоя път отидох за консултация в Инфекциозното в СофияМед. Там ме взеха веднага и лежах две седмици, отново с кратък престой в друго отделение,  Хематология, пак заради нисък хемоглобин, нисък калий, и какво ли още не извън нормата. Отново със Серация но този път и с Клабсиела.
Две седмици венозни антибиотици, една седмица антибионик вкъщи, и три дена след като го спрях нов сепис.
Още две седмици в болница, етново венози антибиотици, но заедно решихме, че бактерията е в порта и когато го ползвам плъзва наново. Та махнах и порта посред второто лежане в СофияМед. Сега, да чукна на дърво, вече месец съм закрепила нещата и със сепсисите и с гастрита.

Онколога каза - никога повече имунотерапия за мен.
За щастие за сега нямам активни тумори, та се надяваме да съм се повлияла дълготрайно. Ще видим.

Майка също е с нефростоми и на имуно+таргетна. Аз бях против тази имунотерапия, прави много тежки кризи след тях почти всеки път...... Също ѝ казали, че трябвало да продължи да ходи на имунотерапия като поддържащи вливки, за това обаче не съм сигурна дали е правилно, предвид кризите, които получава и всички усложнения със стомах, черво и болките плюс пластирите с фент@нил.
За съжаление са и казали, че нефростомите са за постоянно. При вас също ли? Как спите въобще? Нейните се запушват през седмица две, все промивки, спешни, лекарства, никой нищо друго не смее да направи. Смяната при нея е на 2 месеца, правят го без упойка не трябвало да се използва....
Виждала съм подобни торбички да извеждат отпред, но сегашните уролози не били добре запознати с такива и засега не правят друго. Инфекциите с бактерии са постоянни, по 1-2 различни пие всичко, което ѝ изпишат като прахчета - урикод, монурал, д-маноза и тн., но май постоянно има инфекции.

# 281
  • София

Къде я лекуват?

Нефростомите и при мен са за постояннно, засега не са се запушвали драматично, откакто съм с тях нямам и инфекции. Преди това бях със стендове, тогава беше страшно, болки, инфекции, запушвания... абе не е за разправяне.
Спя съвсем нормално, хванала съм му цаката, не мърдат тръбички, нищо не се заклещва, нищо не дърпа, нямам никакви болки.
За запушването - трябва да пие много течности. И да прави експеримент с храните. При някой храни урината ми е мътна и сякаш по- гъста, при друти нормална. Пия само Женски пробиотик и понякога нещо за бъбреци - сега е Цистон. Редувам ги.

Смяната на нефростоми е с местна упойка, не и ли правят такава? Пак се усеща и е неприятно, но не е истинска болка.

# 282
Много съжалявам през какво преминавате!
Дано, продължавайки борбата, да има положителен ефект! Надежда винаги има!

# 283
Здравейте!Нова съм в темата.Има ли борещи се с меланом?Днес излезна хистологията на сестра ми,но ми се струва твърде недостатъчно описанието.
В Хасково е извършена манипулацията и хистологията.Казали са ,че е 1степен,но според описанието не е ясно,поне за менСлед месец искат да отиде ,за да изрежат по-дълбоко.
Ще отиде да вземе препарата ,за да дадем да го изследват и на друго място
Може ли насока накъде да тръгнем за друга консултация?

# 284
Доктор Димитрова от хасковското онко ще ви даде най-добра насока. Не се доверявайте на Филев, той от приказки го докарва, Димитров е факир на операциите на гърда, но в кожните не е.

Общи условия

Активация на акаунт