Седмокласна Изпитна 28.07 - 03.08 Трето класиране!

• 39 525
  • 760
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Няма руски в НЕГ, всичките 7 класа са с английски от няколко години

Е да де, ама до скоро е имало, но поради липса на интерес, паралелката е станала с АЕ.
Постът ми беше към Monza.И всъщност дори и да е имало желаещи като за един клас, все тая, за него едва ли биха назначили преподавател...Според мен ерата с руския в НЕГ свърши с напускането на възрастен, дългогодишен учител още от мое време.

# 436
Нека руски си изучава, който иска и  на когото му харесва.. Какво това пречи на друг, който не иска и  съобразително си е наредил желанията,  елиминирайки паралелки с руски? Човек просто трябва да е наясно докъде се простира толерантността му към даден език - харесва го и ще го учи с желание, не му харесва, но компромисно ще го преглътне като втори в иначе  желано училище/паралелка или тотално ще го отсвири...

Спенса, и как традицията на едно училище като руско някога имат още такава голяма сила, че подготовката по него да е по-добра от тази по основния език, в случая немски?Наистина се надявам, че не го мислиш наистина. Съществената  разлика  в броя часове по единия като първи  и другия  като втори сборно за петте години (за руския 4), заложените и респективно достиганите нива в края на 12 клас, наличието на  носител на езика по единия, изучаването на предмети на него са  достатъчно силни фактори за преодоляване на традицията..
Просто казах, че ако искате да научите руски, вярвам, че там имате отличен шанс. Наистина, не знам как е сега, последните познати деца учеха немски и френски, но когато имах преки впечатления, от първия (8 клас), до последния час (12 клас) учителят говореше само на руски, преподаде знайни и незнайни руски автори, история, контекст. Наистина се надявам, че нивото още е такова. И макар, че не искам мое дете да учи руски, ако му се падне да учи, бих искала наистина да е на ниво.

# 437
Нека руски си изучава, който иска и  на когото му харесва.. Какво това пречи на друг, който не иска и  съобразително си е наредил желанията,  елиминирайки паралелки с руски? Човек просто трябва да е наясно докъде се простира толерантността му към даден език - харесва го и ще го учи с желание, не му харесва, но компромисно ще го преглътне като втори в иначе  желано училище/паралелка или тотално ще го отсвири...

Спенса, и как традицията на едно училище като руско някога имат още такава голяма сила, че подготовката по него да е по-добра от тази по основния език, в случая немски?Наистина се надявам, че не го мислиш наистина. Съществената  разлика  в броя часове по единия като първи  и другия  като втори сборно за петте години (за руския 4), заложените и респективно достиганите нива в края на 12 клас, наличието на  носител на езика по единия, изучаването на предмети на него са  достатъчно силни фактори за преодоляване на традицията..
Не е който иска в момента, защото е вързан към определени професионални паралелки. Ако искаш тази професия, я взимаш с прикачен руски

Мда, примерно в ТУЕС, системно програмиране с руски. При все, че нямям против руския, наистина не разбирам, с какво този език би бил полезен точно в програмирането. Айде за някое ЕГ, където идеята е да има разнообразие от езици, ми се струва ок, но в ИТ професионална паралелка е странно. Наше познато дете, с нежелание се записа там, защото не го приеха в немската, а искаше точно това училище, системно програмиране. А по-странното е, че се е появила тази година въпросната паралелка, до миналата са били две с немски.

# 438
  • София
И идеята за мандатност ми харесва, и да са по-адекватни конкурсите, като например всички кандидати да отговарят на предварително написани от комисията въпроси, а не едни да ги интервюират като Бойчо Огнянов, а другите като Кириак Стефчов.

За втори език ми се иска да има избор между поне два, но не навсякъде е възможно вероятно. При нас беше въпрос на компромис точно заради желана специалност в желано училище.

# 439
  • Отвъд алеята зад шкафа
Щеше да е чудесно, ако не бяха фиксирани вторите езици, а можеше да се избират и деца от един клас да имат различен втори език, така както се случва с другите 2 профила.

# 440
ТУЕС си е открай време с руски език. В миналогодишната тема се коментираше. А, в самата тема на ТУЕС коментираха, че едва ли не най-добрите програмисти са руснаци и много можело да се научи от тях Grinning
Което аз никак не го вярвам. Миналата година само смениха езика, но явно тази пак са го добавили руския.

# 441
Нека руски си изучава, който иска и  на когото му харесва.. Какво това пречи на друг, който не иска и  съобразително си е наредил желанията,  елиминирайки паралелки с руски? Човек просто трябва да е наясно докъде се простира толерантността му към даден език - харесва го и ще го учи с желание, не му харесва, но компромисно ще го преглътне като втори в иначе  желано училище/паралелка или тотално ще го отсвири...

Спенса, и как традицията на едно училище като руско някога имат още такава голяма сила, че подготовката по него да е по-добра от тази по основния език, в случая немски?Наистина се надявам, че не го мислиш наистина. Съществената  разлика  в броя часове по единия като първи  и другия  като втори сборно за петте години (за руския 4), заложените и респективно достиганите нива в края на 12 клас, наличието на  носител на езика по единия, изучаването на предмети на него са  достатъчно силни фактори за преодоляване на традицията..
Не е който иска в момента, защото е вързан към определени професионални паралелки. Ако искаш тази професия, я взимаш с прикачен руски
То същото може да се каже и за 51-во и японския език като втори. Искаш, не искаш - японски, това е.

# 442
  • София
Друг аргумент - руските хакери 😃

# 443
За мен часовете за втори език са си чиста загуба на време. Език няма да научиш, ама и времето си си изгубил, а не си го вложил в нещо, което ти е по-съществено важно.

# 444
  • София
Аз съм от поколението, което "смислено" учеше руски, сега още по-смислено работи на английски. Искрено се забавлявам с тези, които знаят какво е смислено да се учи днес.
(С удоволствие съм учила само немски, но това наистина е най-неизползваното знание в живота ми)

# 445
Те пък щото в 51 италианския го научиха като втори език....Та сега - японски. Намирам за напълно безмислено да сложат такъв тежък език като втори.

# 446
  • София
За мен часовете за втори език са си чиста загуба на време. Език няма да научиш, ама и времето си си изгубил, а не си го вложил в нещо, което ти е по-съществено важно.
И според мен. Език с толкова малко часове не се учи.

# 447
  • Стара Загора
Ми тя темата ще свърши докато се наканя да пиша...
Благодаря за новата тема.
Честито на тези приети на трето класиране и успех на тези, коиот ще продължат борбата.

# 448
ТУЕС си е открай време с руски език. В миналогодишната тема се коментираше. А, в самата тема на ТУЕС коментираха, че едва ли не най-добрите програмисти са руснаци и много можело да се научи от тях Grinning
Което аз никак не го вярвам. Миналата година само смениха езика, но явно тази пак са го добавили руския.

Руснаците са страхотни хакери и програмисти, както са и индийците и китайците, но това не прави руския, индийския и китайския по-полезни в програмирането, всичко си остава на английски. А немския е полезен от гледна точка на бизнеса, има много възможности за развитие с немски, компании в Бълагия, университети и компании там. Така или иначе, като втори език, няма дас се преучат децата с руски, особено в ТУЕС, така че вероятно не е болка за умиране.

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 16:44 от slaveia84

# 449
То същото може да се каже и за 51-во и японския език като втори. Искаш, не искаш - японски, това е.
Много деца правят компромиси с втори език, но руския явно е по-труден за преглъщане предвид политиката, която води Русия. Не се изненадвам, че като тръгнем от директорите, минем през инспекторатите и стигнем до министъра, никой не го е разбрал. А може и много добре да го разбират, но и да го налагат въпреки това. Те "руска" религия ще въвеждат, пък ние искаме да намалят езика.

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 16:52 от Monza

Общи условия

Активация на акаунт