Седмокласна Изпитна 28.07 - 03.08 Трето класиране!

• 39 535
  • 760
  •   1
Отговори
# 420
И при сина ми руският беше огромно "не". В общи линии това беше един от критериите ни от кое училище да бягаме.
При нас беше същото, само че с немски и френски. Тотално ги отписахме, даже не съм ги гледала и като паралелки в хубавите училища, щом видех с НЕ или ФЕ.
Давах зор да пишем поне с втори руски, за по-голям шанс, но тя и това отказа.

# 421
Много съм изтрещяла. Чудя се дали да ходи в частно или да го оставя в държавното, където го приеха. И сравнявам..резултати.. нво 10. клас, дзи...брей, ду-то блести, комай с по-висок резултат от 91-во.
Какво съм сравнила, 4.клас ДУ с/у 10.клас ЧГ.
И аз съм в същата дилема. В частното ще пътува една идея по-малко, ще е само първа смяна и езикът ще е по-предпочитания. Но пък още пет години такси…ох, сложно…
При нас е обратното, ДУ-то е половин час по-близо като пътуване. И двете са само сутрин, проблемът ми е, че няма да научи никъде нищо. Обаче, ако реша да го местя, от ДУ ще имам по-малко скруполи..
При всички случаи ще трябва да допълваме с уроци или самостоятелно...
П.п. Ама и парите са фактор, ако знам, че ще го лъснат по профилите и езиците, са ги дам тия пари..
Спенса, между кои училища се колебаете? Ако не е тайна, разбира се!

# 422
Само да уточня, че синът ми ще учи руски като втори език. Снаха ми е украинка и говори руски. Та не съм против самия език. Просто го считам за ненужен точно в този момент в България. Като напр. "Електронна търговия" или "Счетоводство" с руски. Занимавам се с електронна търговия и то в доста голям магазин. Еми не е руски подходящият език за тази специалност. Ако беше "Екскурзовод" или "Брокер на недвижими имоти" или нещо подобно да.
С немски пък е останала само една паралелка, а толкова много бизнес имаме с Германия.

# 423
  • София
Нека руски си изучава, който иска и  на когото му харесва.. Какво това пречи на друг, който не иска и  съобразително си е наредил желанията,  елиминирайки паралелки с руски? Човек просто трябва да е наясно докъде се простира толерантността му към даден език - харесва го и ще го учи с желание, не му харесва, но компромисно ще го преглътне като втори в иначе  желано училище/паралелка или тотално ще го отсвири...

Спенса, и как традицията на едно училище като руско някога има още такава голяма сила, че подготовката по него да е по-добра от тази по основния език, в случая немски?Наистина се надявам, че не го мислиш наистина. Съществената  разлика  в броя часове по единия като първи  и другия  като втори сборно за петте години (за руския 4), заложените и респективно достиганите нива в края на 12 клас, наличието на  носител на езика по единия, изучаването на предмети на него са  достатъчно силни фактори за преодоляване на традицията..

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 18:26 от Просто русалка

# 424
Да, немския и на мен ми се струва доста намален като бройки паралелки..Жалко, защото го е учила до 4 клас, имаше А2, не че е нещо и пак щеше да трябва да го почне от начало, но все пак, нямаше да ѝ е съвсем нов език....

# 425
73-то и 35-то са желани заради немския и въпреки и руския. В 91 НЕГ децата избират втори език между руски и английски и в старите теми някой писа, че имало много малко желаещи за руски и не успявали да сформират група. Интерес има, но той е малък, а предлагането голямо.

# 426
  • Куциндрел
На детето 2рия език ще бъде руски, няма избор. Онзи ден слушах розите на баба ви Алла, извикай го да пробва да ми каже дали разбира нещо, каза - не и се изнесе.

# 427
Тук съм съгласна , когато няма търсене е нормално да се намали предлагането, както в 91 НЕГ, а не посредством някакви лобита да се заставят децата да учат нещо, което не искат. Но не защото езикът е лош, за мен си е супер красив и мелодичен руския, а просто защото не е желан.

# 428
  • София
Няма руски в НЕГ, всичките 7 класа са с английски от няколко години

# 429
Моето след 4 клас съзнателно си избра паралелка с руски, защото много обича групи като ДДТ.
Но после разбра, че да го учиш структурирано, с падежи и т.н. не е като да си припяваш. Доста по-труден му е от английския. Не невъзможен, но труден.

# 430
Няма руски в НЕГ, всичките 7 класа са с английски от няколко години

Е да де, ама до скоро е имало, но поради липса на интерес, паралелката е станала с АЕ.

# 431
Като заговорихте за "Илиада", моето сега я начена и (цитирам) "Много тегаво върви, защото няма ритъм и римата често липсва или не е на място" (с цялата си наглост!!!). Викам му "На умник ли ми се правиш?", а той "Не бе, просто НВО бел още ме държи, дано не ме е увредило за цял живот" Wink

# 432
Нека руски си изучава, който иска и  на когото му харесва.. Какво това пречи на друг, който не иска и  съобразително си е наредил желанията,  елиминирайки паралелки с руски? Човек просто трябва да е наясно докъде се простира толерантността му към даден език - харесва го и ще го учи с желание, не му харесва, но компромисно ще го преглътне като втори в иначе  желано училище/паралелка или тотално ще го отсвири...

Спенса, и как традицията на едно училище като руско някога имат още такава голяма сила, че подготовката по него да е по-добра от тази по основния език, в случая немски?Наистина се надявам, че не го мислиш наистина. Съществената  разлика  в броя часове по единия като първи  и другия  като втори сборно за петте години (за руския 4), заложените и респективно достиганите нива в края на 12 клас, наличието на  носител на езика по единия, изучаването на предмети на него са  достатъчно силни фактори за преодоляване на традицията..
Не е който иска в момента, защото е вързан към определени професионални паралелки. Ако искаш тази професия, я взимаш с прикачен руски

# 433
  • София
На мен ми дадоха входящ номер, а детето излезе със статус "записан" още докато изляза от училището. При нас свободните места бяха 7 и докато бях там, още три деца се записаха в паралелката. Но мацките явно си разбират от работата - бяха същите, които го отписаха преди три дни и веднага се отрази в системата, същото и днес при повторното записване Simple Smile
Да не гледате статуса от предходните класирания?
Не, точно за трето гледам и статусът е незаписан. И ние нямаме вх.номер

# 434
И аз да си кажа - идеята за мандатност на директорите ми се вижда много добра. Че има някои "абонирани" и с години стоят на място, без да се развиват, от което училището започва да страда.

Общи условия

Активация на акаунт