Поскъпване на стоки- фрапиращи цени

• 36 153
  • 961
  •   1
Отговори
# 150
  • Другата България
Изобщо не съм повярвала на обещанията, че държавата ще се бори със спекулата.
Напротив - до края на годината цените ще се вдигат още, и още, не само преди официално да дойде еврото, а и във връзка със замразяването им до края на 2026. Ето това ще е резултата от “борбата със спекулата“ - двойни и тройни, че и повече цени на основни стоки и услуги.
Пряко нищо общо с еврото, но косвено много общо - рай за спекуланти и търговци.

# 151
Държавата няма интерес да намаляват цените - заложили са много големи приходи от ДДС в бюджета, а за да ги има, цените трябва да са високи.

# 152
  • Пловдив
Няма спор, че сега всичко се вдига поради предстоящото евро. Един вид да вдигнем по-бързо, че не се знае после дали ще може.

Аз за друго нямам обяснение. Преди година - млечните. Сирене от 15лв -> 22лв., кашкавал от 22лв->33лв. И така си остана. Ей така, бам, бум и стоп.
Значи, токът се субсидира, горивата падаха, вдигаха се, пак падаха, но цените...йок.

# 153
  • Другата България
Ето, за последната седмица.
https://konkurent.bg/news/17542134576142/tsenite-na-osnovni-hran … -dannite-na-dksbt

# 154
https://www.marica.bg/balgariq/obshtestvo/slagat-tavan-na-promociite-v-magazinite
Слагат таван на промоциите в магазините

# 155
# 156
Да сложат таван на цените, които растат главоломно...
Няма ли регулатор, който да спре това всекидневно вдигане цените на стоките?

# 157
Таван на цените не може и не бива да се слага от регулатор. Но потребителите могат да бойкотират неприемливо високите цени. Тогава ще паднат. А ако купуват и на висока цена, значи цената си е ОК.

# 158
Няма ли регулатор, който да спре това всекидневно вдигане цените на стоките?
В свободната търговия няма такива ограничения.

# 159

Нищо не слагат още. Предложение е.

# 160
Не съм привърженик на пазапуването от магазина до нас, защото имам наблюдения върху една собственичка, сутрин обикаля веригите, взема преоценени стоки и ги предлага за пресни.
Но някой цени във веригите втрещяват, например маслото и таблетките за съдомиални.
Мисля, че не ги интересува нас дали ни устройват цените им, във времето се доказа, че българите с всичко свикват. За това и следим промоциите.

# 161
Влязох в църква и оставих близо 40лв за 5 свещички, 3 имена за Киприанови молитви и за няколко имена да четат за здраве. Явно и там са вдигнали цените сериозно.

# 162
Слагането на таван на цените е нормална практика. Катастрофална практика е фиксирането на цените,както беше през соца.

# 163
  • София
В Бургас един от превозвачите увеличи цените на крайградски линии, обяснението е: Цените на междуселищните превози не са променяни от 2008 г. Оттогава до настоящия момент обаче ръстът при горивата е 42 %, застраховката "Гражданска отговорност" - 120 %, а ел. енергията е по-скъпа с 21 %. Въвеждането на новите цени ще предпази дружеството от натрупване на задължения и загуби
Обаче от тогава до сега това е поне трето увеличение за някои линии, а за някои няма. Ето това е нечестно става като свинското и  зелето. Значи за едни има увеличение, за други не. Цените на всички описани причини не са увеличени от вчера. Значи не е това причината.
Дизел 2008 е 2.50лв, сега е 2.45лв. Колко да е поскъпнал?

# 164
Всеки чете данните, както му харесва.

Потребителската кошница у нас поевтиня с 2 лв. за седмица
https://nova.bg/news/view/2025/08/04/506228/%D0%BF%D0%BE%D1%82%D … 0%B8%D1%86%D0%B0/

Общи условия

Активация на акаунт