Поскъпване на стоки- фрапиращи цени

• 35 888
  • 958
  •   1
Отговори
# 825
2 месеца не бях в София. Ориз с пиле от кварталния китайски от 9.90 вече е 11.40 лв. Питам китайката нови цени ? Да, заради еврото. Толкоз.

# 826
В една от страните в топ 3 стандарт в света/Швейцария. Снимката е това лято.
Македонски айвар 7лв за 690гр, у нас на тази цена е точно на 50% от теглото.
Ама дали е от кошницата не знам

# 827
Да видим какво се случва и при плодовете и зеленчуците - чакам някой да ме убеди, че е 3% поскъпването, а може и без тях.
Кошницата е за оцеляване, а не за хора които работят и искат но.мален живот, като например като влезеш в магазин и ти се дояде нещо, да го купиш, а не да чакаш промоция като скот и да се гордееш със себе си, че си прецакал системата.

Последна редакция: пн, 15 сеп 2025, 15:01 от mauigirl

# 828
Точно. От промоция до промоция не е живот, а мизерно оцеляване.

# 829

Преди поскъпването по - добре ли беше, по - малко мизерно?

# 830
По-добре беше, с една заплата плащах сметките на три семейства и изкарвахме месеца рахат-рахат, че и малко оставаха, сега нищо не остава, за по-големи разходи се ползва и от втората заплата.

# 831
В една от страните в топ 3 стандарт в света/Швейцария. Снимката е това лято.
Македонски айвар 7лв за 690гр, у нас на тази цена е точно на 50% от теглото.
Ама дали е от кошницата не знам

а точно този Айвар внася ли се в България, за да знаем колко би струвал? Защото той навсякъде в Европа където се продава пак си струва толкова.
Хубаво обиколихте швейцарския магазин за да намерите шокираща цена, но не разбрахме колко струва калкана там?
Аз ще спомена някой други цени, които пропуснахте, в същата тази Швейцария и същата верига.
Бананите (най-обикновени) са 2.95 CHF/кг - или 6.17лв/кг
Най-бюджетните домати 3.80 CHF  - или 7.95лв/кг а хубавите от двойно нагоре
Краставиците са по 3.75 CHF - или 7.85лв/кг, а тези био над 20лв/кг и 6лв бройката
зелето 5лв/кг, ябълките 6лв.....
Пилешките бутчета 20лв/кг а цялото пиле - обикновено е 15лв/кг
най-евтините яйца - 1.10лв/бр
1.5л/кола, пепси или Фанта е 4.50лв
а в Швейцарския LIDL, свински врат на промоция е 25лв/кг и там бутчетата са по-евтини "само" 18лв/кг. Пак в LIDL, ципурата е 37лв/кг - 27лв на промоция, докато тук 24/18лв
Шоколад който там е религия и по правило евтин, обикновеният Lindt е 7.50лв, а този 85% е 10лв - та колко ли са възмутени швейцарските народняци, ако им покажат че последния тук в България се продава на цена под 8лв? (в митичния хасковски квартален магазини сигурно е под 4лв (с бонус Милка))

Последна редакция: пн, 15 сеп 2025, 16:27 от EzzG

# 832
Психологически – може,но реално не е така... Зависи кой как го възприема. Например,ако всеки ден бъркате под дюшека,вадите пачка от своите пари и ги броите,психологически може да си внушите,че парите ви са малко и живеете мизерно,но реално не е така – парите си остават същото количество. Като купувате от промоция на промоция,може да си въобразите,че живеете мизерно,но не е така... От вас си зависи...

# 833
  • София
Като знам как точно швейцарците са болни на тема промоции... примерът хич не е точен.

# 834
Ох сега и швейцарските цени извади, но дай да видим колко е минималната заплата в Швейцария- 3700 евро, а не 500 евро. Покупателната сила на швейцарците е по- голяма на техните си цени от тази на българите в момента в бг.
Искам да ми сметнеш швейцарската заплата в пилета по техни цени 😀 нали това еталон за платежеспособност.

# 835
По-добре беше, с една заплата плащах сметките на три семейства и изкарвахме месеца рахат-рахат, че и малко оставаха, сега нищо не остава, за по-големи разходи се ползва и от втората заплата.

Ние пък обратно, на жена ми увеличиха пенсията и едни интеграционни добавки, с детските на детето, училищни помощи, само с тях реално живеем. Мизерно е, но сме доволни. Че преди ни беше по - мизерно. Иначе, да, сравнено преди 4-5 год. стоките са поскъпнали фрапиращо, с уговорката за едни и същи стоки. Ние търсим алтернативи, отказваме се от едни, намираме други и така. Живее се. Трябва промяна, назад казвах, че инфлацията е създадена за обикновените хора, за да не спират да работят и да с грижат за финансите си. Казвах назад за сапун DOVE го купувах на промоция за 0,89 лв. Сега на промоция е 1,79 - над 100% поскъпване. Обаче за мен това поскъпване е 0% защото вече не ползваме DOVE. Ползваме други сапуни, мием се пак за цената преди поскъпването им.  Няма как да гледаме, че числата се увеличават и на доходи и на разходи, но да кълнем само разходите. Вие ще се откажете ли от увеличението си на заплатите, бонусите, които ви заплащат за създаването на продуктите и услугите, за да спаднат цените на тези стоки? Защото суровините основните на борсите (стоковите) не са поскъпнали а някои паднали, задържали са се в десетилетията, но попаднали след човешки труд за обработка, благодарение на високите разходи за труд са поскъпнали. Боби Стар репортера се оплакваше че ял в Събуей сандвич за 20 лв. А продуктите стрували 1-2 лв. Ами нарежи си шунката, краставицата и хляба сам и яж. Хората не вдигат ножа за под 2 х. лв. на месец.

# 836
Ох сега и швейцарските цени извади, но дай да видим колко е минималната заплата в Швейцария- 3700 евро, а не 500 евро. Покупателната сила на швейцарците е по- голяма на техните си цени от тази на българите в момента в бг.
Искам да ми сметнеш швейцарската заплата в пилета по техни цени 😀 нали това еталон за платежеспособност.

Чакай сега, ние с Швейцарците ли тръгнахме да се мерим по доходи? Ние, които иначе постоянно се натяква, че сме били най-бедни, а те по световните показатели са друга галактика? По приказките на оплаквачите, швейцарците трябва да живеят поне 30 пъти по-охолно от бедния отруден българин.... А дори и това не е вярно.
Да не повдигаме въпроса, че като говорим за заплати, там само здравната осигуровка на възрастен е 500ево а такова понятие като мин. заплата няма, а наема на двустаен е от 1500-2000 евро нагоре.

Темата за Швейцария не беше повдигната от мен. Тя е поредния пример за избирателно и манипулативно представяне на данни за да се внуши някаква лъжа.

# 837
Калкана не може да е включен в кошницата на екзистенц минимума.

Кафето може,но само за хора,които не могат да живеят без този наркотик,(като цигарите)...
Вкл е риба и рибни продукти, пресни или замразени.
Кафето също е вкл, както и шоколада

# 838
А по принцип си ни тупкат както си искат от картелите. За съжаление, тези цени не отиват при производителите и истински заслужаващите тези повишени цени.
ЛИНК ПАРИТЕНИ

# 839
А по принцип си ни тупкат както си искат от картелите. За съжаление, тези цени не отиват при производителите и истински заслужаващите тези повишени цени.
ЛИНК ПАРИТЕНИ
Е, какво ще направят синдикатите и сие, за да се преборят с тази несправедливост?

Сега ще дойдат 5 човека и ще кажат, че изобщо не е така. И статията е писана от русофили. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт