Поскъпване на стоки- фрапиращи цени

• 36 185
  • 961
  •   2
Отговори
# 810
В  мандрите на азорските, вкарват украинско  сухо мляко ли?
Ти пробвал ли си кашкавали от там, знам, че не. Сравняваш уникален боклук Милка с надпис от алпийско мляко с кашкавали от азорските острови...
За инфо, по азорските острови има повече крави от хора, та дали нямат сериозно производство и дали е маркетингов трик? Да, за теб е така, защото си живееш в твоя свят и мислиш, че всичко е както у нас, ама не е така.

Скрит текст:
И точно писах, че  е зрял Азорския и го пише curado на теория между 30-90 дни, зависимост от производителя, а  и е твърд на пипане.
А у нас може да е БДС, 45 дни, ама на теория, затова почти всичко е меко и не може да се отреже, ако е от по-евтините, нали?
И как разбра, че снимката е от днес и веднага реши, че има 15 дена срок, телепат ли си или имаш магазин?
У нас промоции има когато нещо изтича днес и 50% е абсурд да има.

Примерите са повече от удачни, ти какво искаш да пускаме, само цени от тук ли и да си говорим, че всичко е наред?
Затова ли роден калкан и лефер са  по  50лв? На снимката има и вносен горе, даже е по-евтин малко..

Нали точно със сравнение и то с подобни на нас страни, се вижда колко сме зле и какви цени има тук?

Още една снимка, великата сьомга, ама не трябва да се гледа и тя. Ето вносна / норвежка, не е локална, както и свинско ребра.

Прясно мляко, масово са до и под 1евро литъра.
Не си измисляй думи, които не съм казал!
Радвам се за Азорските острови, че имат толкова много крави, но няма връзка с това, което написах по повод цената и маркетинговия трик.
Не съм опитвал от там, а и не ми е нужно, за да докажа тезата си, а именно, че и тук такава цена се намира, че дори по-евтино. (При теб е 22лв./кг)

Сьомга:

Ребра:

Ха, дори скандално по-евтини. Thinking

П.П. Слагаш запетайки на неправилни места(буквално където ти хрумне).

# 811
Разбрах, че доходите са се увеличили, а цените са паднали. Само, че нещо не го усещам, за пилетата вече са 24 лева, до скоро бяха 17, доставката беше 2, сега е 4. Идвам в София на евтиния.

Цяло пиле градус в магазина през 2019г е струвало 5.79лвкг стандартна цена. През 2025лв цената му е 8.99лв/кг
За едно пиле 1.5кг цената е била 8.69лв през 2019 и 13,49лв през 2025г. Това са стандартни цени, не намалени. Намалени могат да се намерят значително по-евтино.
Повишението е 55%, което го прави един от най-силно поскъпналите продукти - повтарям за 6 години. Не е малко, но не е в пъти.

По-назад някой пак говореше за печените пилета в магазините и как скоро били 6лв, което се оказа, че не било скоро а преди 13-15 години.

Хайде да си говорим за печени пилета, доходи и покупателна способност на печени пилета.

Първо доходите:

Нека да го обърнем в пилета:

През 2010 г. един пенсионер на минимална пенсия е можел да си позволи едно печено пиле дневно само за първите 20 дни от месеца, а после е трябвало да остане гладен.
През 2025 г - 15 години по-късно., при същия този пенсионер на минимална пенсия, въпреки че пилето е поскъпнало с 230%, той може да си позволи не само по едно пиле всеки ден, но и ще му останат 210 лв, с които може да си купи още 15 пилета.

При минималната заплата сметката е следната: ако през 2010 г. с една минимална заплата си можел да си купиш по едно пиле дневно и да ти останат 60 лв. (пари за още 10 пилета), то през 2025 г., при 230% по-скъпи печени пилета, вече можеш да си купиш по едно пиле дневно и да ти останат 657 лв. – достатъчни за още 47 пилета.

Ако скъсим периода до 2019–2025 г., тоест от началото на значителната инфлация, отново не може да се говори за обедняване при нито една от тези групи.
При 44% по-висока цена на печените пилета за този период хората на минимална заплата могат да си купят 1 пиле повече, но тези на средна заплата – 20 пилета повече, а пенсионерите на минимална пенсия - 19 пилета повече.
Същата статистика може да се приложи и за останалите хранителни стоки, като там разликата дори е още по-благоприятна за купувача.
Например: ако през 2019 г. с една минимална заплата е можело да се купят 55 кг пилешко филе, то през 2025 г. със същата минимална заплата вече могат да се купят 77 кг.
Тук говорим единствено за храни. При услугите сметките са съвсем различни.
Само да попитам (въпреки съмненията ми в бодрата ви статистика), защо след като всичко е станало по- достъпно, аз трябва да купувам стари,спихнати пилета на грил?
А преди чакахме да станат и свършваха за минути?
Говорим за "престижен" район на София...

# 812
Тези данни от стъкмистиката ли ги взехте? Това не е сериозно!
Какви са тия пилета по 8лв/ кг - със свещ ли да ги търся, може и да ги има някъде, но не са достъпни за всеки човек. Влизам във един от любимите тук цитирани магазини дискаунтъри и пиле под 12лв/кг няма.

Тези данни са от реалния живот. Във всеки магазин. Думите ви са поредното доказателство, че повечето хора са загубили представа за действителността.
Цена 8лв/кг е стандартната - във всеки момент. Намалената е дори по-малко между 6 и 6.50лв/кг
Или сега ще ми излезете с номера, че вие купувате само пасищно френско и другите не ви интересуват?
След 10 секунди търсене се вижда, че навсякъде има и промоции в момента - 6лв/кг Лудогорско, 6лв/кг в Кауфланд, 11лв/кг Росо

Цитат на: denissa_72
Само да попитам (въпреки съмненията ми в бодрата ви статистика), защо след като всичко е станало по- достъпно, аз трябва да купувам стари,спихнати пилета на грил?
А преди чакахме да станат и свършваха за минути?
Говорим за "престижен" район на София...

т.е. не можете да оборите фактите и излизате с аргумента - не вярвам, защо пилетата в някой си магазин били спихнати. Аз съм меко казано в потрес.

# 813
За пореден път се убеждавам колко вярно е твърдението, че богатите хора живеят най-евтино.

# 814
Миналия път бях изтрита, понеже не се съгласих със статистиките на господина с ЕЕЕ- тата. Сега пак ми е смешно. От пиле до пиле има разлика. През 2010 год. пиле 2 кг. преди печене, днес пиле на грил 1- 1,5 кг. преди печене, нещо като свраче. Ликувай народе! Всеки ден похапваш пиле на грил според статистиката. Даже ти остават пари Joy
Апропо- много обичам екселски таблици.

# 815
Вие не бяхте ли потребителя, оборил предишните факти с аргумента - пенсията се взима веднъж месечно, а стоките въпреки че са поскъпнали с 50% се купуват 5 пъти месечно, което прави поскъпването 250%?
Виждам, че отново продължавате в този стил.

# 816
Точно пиле на грил, не много голямо - 24 лева, аз на статистика ли да вярвам или на това, какво плащам?

# 817
За пореден път се убеждавам колко вярно е твърдението, че богатите хора живеят най-евтино.
"Сития на гладния не вярва" - бг поговорка 😀

# 818
Никого не си оборил, това към господина.

# 819
  • София
Точно пиле на грил, не много голямо - 24 лева, аз на статистика ли да вярвам или на това, какво плащам?

Аз нещо не мога да разбера - ти пазаруваш от някакъв митичен магазин в Хасково, в който всичко е жълти стотинки, но си най-активна по темата, че всичко вече е непосилно скъпо. Как става така?
От друга страна аз пазарувам в омразните от 99% от потребителите в темата магазини, които уж били по-скъпи от кварталните, и сметката ми излиза всеки месец.

# 820
Да и от 50 може да има, но има и разлика във пилетата, тези от 50 няма да  са кашави и не розовеят като тези от веригите на промоция.
Кварталния магазин не може да предлага всичко и макар, че е по-евтин и там има увеличение на всичко.

# 821
Не го ли минахте това пиле вече? В големите вериги е по 14-15лв. На другите места може и 20-30-40лв. да е. Ами купи сурово и го опечи, за да не ти е скъпо. Пак ли трябва да дам за пример салатите при шеф Иван Манчев, че под 25лв. няма? Който иска всичко да му е на готово, ще плаща. Другите ще си пекат и правят салата сами. И не казвайте, че по тази логика да си правим и сирене сами, защото не е същото.

# 822
Ако има залежали пилета, то е защото качеството им много падна последно време (поне на масово предлаганите). Почти не ядях последните години , през които живях в БГ, просто не ми бяха вкусни, не заради пестене. За 15 лв. по-добре една леща и един кекс, така и от Милка няма да има нужда Simple Smile))

# 823
Калкан не можело, шоколадец, кафе, даже за маргарин четох. По-лесно ще е да се каже какво да гледаме, хляб, свинско и кисело мляко, а салам вероятно?
Ето от верига от сорта на Била, на стандартна цена, 12,90€/кг без намаление.

Скрит текст:

Ето и краве кашкавалец, зрял, от Азорските острови, по-био от това, здраве му кажи.

По разни млечни магазини насипен е на тая цена 22лв/кг, разбира  се мек та мек, далеч от зрял. В магазини е 30+ стандартния от незнайни сухо мляко и по-така родните са по 40лв/кг.
Скрит текст:

Понеже тук се хващате за заглавието, че промоциите не важат, ето какво може(авторката на темата го е написала):

Здравейте. Поскъпването на основните хранителни и нехранителни стоки ме провокира да започна дискусията.
Тоест неща от малката потребителска кошница(от храните и напитките). Калкан, шоколад и маргарин няма как да се включат в тази тема. Надявам се сега стана ясно какви продукти да се дават за пример.

Това е само твое мнение. Калкан, шоколад, кафе, маргарин са в малката потребителска кошница.
Направи си справка в НОИ, имат публикувани, кои продукти се вкл.

# 824
Калкана не може да е включен в кошницата на екзистенц минимума.

Кафето може,но само за хора,които не могат да живеят без този наркотик,(като цигарите)...

Общи условия

Активация на акаунт