Поскъпване на стоки- фрапиращи цени

• 36 464
  • 969
  •   3
Отговори
# 795
До кой град да си ходят? Мисля, че Билла имат изискване за поне 15000 души население, за да отворят филиал. На Кауфланд и Лидл изискванията са по-високи. От родния ми град най-близките Лидл/Кауфланд са на 2 часа път. Мигрос е по-близо. И не, като цяло не продават евтино малките магазини.

# 796
Калканът е като шоколадите - сам по себе си не може да е индикатор за поскъпване.
Всъщност може шоколада и калкан, нали държиш да са продукти от малката потребителска кошница.
И кафето, и то е там
Например Лаваца, взех го преди 6 месеца- 40 лв/ кг. Същото в момента е 60 лв/ кг. И то при положение, че на борсите цената на кафето се е качила с 2 лв/ кг в сравнение с предходната година.

# 797
До кой град да си ходят? Мисля, че Билла имат изискване за поне 15000 души население, за да отворят филиал. На Кауфланд и Лидл изискванията са по-високи. От родния ми град най-близките Лидл/Кауфланд са на 2 часа път. Мигрос е по-близо. И не, като цяло не продават евтино малките магазини.

Тези два часа път до населено място с над 15 000 жители ми звучат като някакви крайни изключения, които не доказват нищо, освен че винаги някъде ще има хора, които са по-прецакани от други. Ако си говорим какво няма в малките градове и села, то и инвазивна кардиология няма навсякъде, както и училища. Хората по тези места са свикнали да пътуват, за да имат достъп до стоки и услуги. Нали ако нямаше причина, активните хора по света нямаше да търсят по-добър живот в големия град. В България в градове с население над 15 000 души живеят 70% от хората. Така тази сметка с хилядите села вече звучи по съвсем друг начин, нали?

Едно Своге, което е на 40 км от София и с 7000 души население, също няма голяма верига, но има магазини от рода на CBA. Пътуването с влак от Своге до София отнема 40 минути и струва около 2–3 лв., а за пенсионери с 50% намаление – 1,60 лв. Тоест, на цената на билет в София един човек, живеещ в малък град на 40 км от столицата, може да дойде до София за същото време и пари, за което на мен ми отнема да стигна до работа – пак в София.

А пък като си говорим къде е по-скъпо - в големия или в малкия магазин - всеки си го наглася така, както му е удобно, за да спори и да доказва колко сме онеправдани. Когато аз посочвах цените в големите вериги, правех го единствено като най-добрата налична статистика за посоката на цените, за да покажа, че увеличението на стоките за последните шест години не е в пъти, а общо 20–60%. Всички скочиха, че тези цени били на промоция - което не беше вярно, защото за всяка стока има и стандартната цена. После „плочата“ се смени - вече се твърдеше, че в големите „лоши“ вериги цените били високи, а в малките продавали на половин цена. След това - нова смяна: не всички имали достъп до големите вериги. Е няма угодия Simple Smile

# 798

Едно Своге, което е на 40 км от София и с 7000 души население, също няма голяма верига, но има магазини от рода на CBA. Пътуването с влак от Своге до София отнема 40 минути и струва около 2–3 лв., а за пенсионери с 50% намаление – 1,60 лв. Тоест, на цената на билет в София един човек, живеещ в малък град на 40 км от столицата, може да дойде до София за същото време и пари, за което на мен ми отнема да стигна до работа – пак в София.

Ти верно ли предлагаш пенсионер от Своге да се вдигне с влак до София за пазар във веригите.
Не си го представям, лятото в жегата или зимата в снега.

Не е точно като твоето ходене на работа.

# 799
Защото, каквото и мнение да се изкаже в темата, се появява човек, който веднага посочва промоционална цена във верига, как пазарува във верига, какво купува от верига...

# 800
Много неща липсват в малките градове, но мисля, че училище е задължително да има, независимо от броя на населението. Поне аз не се сещам да съм срещала град без училище или ДГ.

Аз съм на десетина километра от областен град, където има магазини на веригите. Билетът до града ми е 3 лева, значи 6 лева двупосочно, за това кратко разстояние, и автобусите са нарядко, т.е. може и да ми отнеме 5 часа един пазар във веригите, ако ходя с автобус. Затова и не си помислям да ходя за малко неща, или съчетавам пазара с нещо по-важно. А има много населени места, които са доста по-отдалепени от вериги, и отнема повече време и повече пари.

Никой не е умрял заради липса на магазин с промоции, със сигурност по тези населени места липсват и по-важни неща, пиша го само, защото всеки път се дават примери с цените на промоция в някоя верига.

# 801
Калкан не можело, шоколадец, кафе, даже за маргарин четох. По-лесно ще е да се каже какво да гледаме, хляб, свинско и кисело мляко, а салам вероятно?
Ето от верига от сорта на Била, на стандартна цена, 12,90€/кг без намаление.

Ето и краве кашкавалец, зрял, от Азорските острови, по-био от това, здраве му кажи.

По разни млечни магазини насипен е на тая цена 22лв/кг, разбира  се мек та мек, далеч от зрял. В магазини е 30+ стандартния от незнайни сухо мляко и по-така родните са по 40лв/кг.

Добре е, че някои си мислят, че навън е по-скъпо, за да не ги е яд просто какво се случва у нас.
Кафе 0,70€, кафе с току що изпечен/топъл пащел 1,30€!

Последна редакция: пн, 15 сеп 2025, 09:41 от Alexslav

# 802
Калкан не можело, шоколадец, кафе, даже за маргарин четох. По-лесно ще е да се каже какво да гледаме, хляб, свинско и кисело мляко, а салам вероятно?
Ето от верига от сорта на Била, на стандартна цена, 12,90€/кг без намаление.

Скрит текст:

Ето и краве кашкавалец, зрял, от Азорските острови, по-био от това, здраве му кажи.

По разни млечни магазини насипен е на тая цена 22лв/кг, разбира  се мек та мек, далеч от зрял. В магазини е 30+ стандартния от незнайни сухо мляко и по-така родните са по 40лв/кг.
Скрит текст:

Понеже тук се хващате за заглавието, че промоциите не важат, ето какво може(авторката на темата го е написала):

Здравейте. Поскъпването на основните хранителни и нехранителни стоки ме провокира да започна дискусията.
Тоест неща от малката потребителска кошница(от храните и напитките). Калкан, шоколад и маргарин няма как да се включат в тази тема. Надявам се сега стана ясно какви продукти да се дават за пример.

Даваш за пример калкан в Испания, който е уловен в Испания, че е по-скъп от калкан в България, който е уловен в Испания. Страхотна логика! И какво общо има Испания в темата, че да я даваш за пример? Какво ме топли това? Темата не е за цените по СВЕТА, а в БЪЛГАРИЯ.

По нашите стандарти това НЕ може да се нарече кашкавал, защото не пише, че е зрял поне 45 дни(сам признаваш, че не е зрял), както е по БГ стандарт за кашкавала. Това е СИРЕНЕ(по БГ стандартна). Сирене, а и кашкавал и сега мога да ти дам на такива цени в БГ. Къде е произведен е маркетингов трик за ей такива като теб, които ще се впечатлят, както Милка се рекламират "с алпийско мляко".
Прави ми впечатление, че е пакетирано на 03.02.2025г. и е с годност до 01.10.2025г.(още 16 дни). Близо 8 месеца е отлежавал и няма кой да го купи. Като се замисля, че вече е отлежал достатъчно да се нарече кашкавал. Grinning Такива продукти в БГ се продават с 30-50% намаление.

Другите ти примери също не са удачни, както казах не ни интересуват цените в Испания.

# 803
В  мандрите на азорските, вкарват украинско  сухо мляко ли?
Ти пробвал ли си кашкавали от там, знам, че не. Сравняваш уникален боклук Милка с надпис от алпийско мляко с кашкавали от азорските острови...
За инфо, по азорските острови има повече крави от хора, та дали нямат сериозно производство и дали е маркетингов трик? Да, за теб е така, защото си живееш в твоя свят и мислиш, че всичко е както у нас, ама не е така.

И точно писах, че  е зрял Азорския и го пише curado на теория между 30-90 дни, зависимост от производителя, а  и е твърд на пипане.
А у нас може да е БДС, 45 дни, ама на теория, затова почти всичко е меко и не може да се отреже, ако е от по-евтините, нали?
И как разбра, че снимката е от днес и веднага реши, че има 15 дена срок, телепат ли си или имаш магазин?
У нас промоции има когато нещо изтича днес и 50% е абсурд да има.

Примерите са повече от удачни, ти какво искаш да пускаме, само цени от тук ли и да си говорим, че всичко е наред?
Затова ли роден калкан и лефер са  по  50лв? На снимката има и вносен горе, даже е по-евтин малко..

Нали точно със сравнение и то с подобни на нас страни, се вижда колко сме зле и какви цени има тук?

Още една снимка, великата сьомга, ама не трябва да се гледа и тя. Ето вносна / норвежка, не е локална, както и свинско ребра.

Прясно мляко, масово са до и под 1евро литъра..

Последна редакция: пн, 15 сеп 2025, 10:33 от Alexslav

# 804
  • Mediterraneo
Аз пък не разбрах защо да не ме интересуват цените извън България. Темата не е зададена да е изключително за Бг, а поскъпването не е изобщо само там.

# 805
Разбрах, че доходите са се увеличили, а цените са паднали. Само, че нещо не го усещам, за пилетата вече са 24 лева, до скоро бяха 17, доставката беше 2, сега е 4. Идвам в София на евтиния.

# 806
Портфейлът ми казва друго - не са с 3% увеличени храни и услуги, с доста нагоре са.

# 807
Разбрах, че доходите са се увеличили, а цените са паднали. Само, че нещо не го усещам, за пилетата вече са 24 лева, до скоро бяха 17, доставката беше 2, сега е 4. Идвам в София на евтиния.

Цяло пиле градус в магазина през 2019г е струвало 5.79лвкг стандартна цена. През 2025лв цената му е 8.99лв/кг
За едно пиле 1.5кг цената е била 8.69лв през 2019 и 13,49лв през 2025г. Това са стандартни цени, не намалени. Намалени могат да се намерят значително по-евтино.
Повишението е 55%, което го прави един от най-силно поскъпналите продукти - повтарям за 6 години. Не е малко, но не е в пъти.

По-назад някой пак говореше за печените пилета в магазините и как скоро били 6лв, което се оказа, че не било скоро а преди 13-15 години.

Хайде да си говорим за печени пилета, доходи и покупателна способност на печени пилета.

Първо доходите:

Нека да го обърнем в пилета:

През 2010 г. един пенсионер на минимална пенсия е можел да си позволи едно печено пиле дневно само за първите 20 дни от месеца, а после е трябвало да остане гладен.
През 2025 г - 15 години по-късно., при същия този пенсионер на минимална пенсия, въпреки че пилето е поскъпнало с 230%, той може да си позволи не само по едно пиле всеки ден, но и ще му останат 210 лв, с които може да си купи още 15 пилета.

При минималната заплата сметката е следната: ако през 2010 г. с една минимална заплата си можел да си купиш по едно пиле дневно и да ти останат 60 лв. (пари за още 10 пилета), то през 2025 г., при 230% по-скъпи печени пилета, вече можеш да си купиш по едно пиле дневно и да ти останат 657 лв. – достатъчни за още 47 пилета.

Ако скъсим периода до 2019–2025 г., тоест от началото на значителната инфлация, отново не може да се говори за обедняване при нито една от тези групи.
При 44% по-висока цена на печените пилета за този период хората на минимална заплата могат да си купят 1 пиле повече, но тези на средна заплата – 20 пилета повече, а пенсионерите на минимална пенсия - 19 пилета повече.
Същата статистика може да се приложи и за останалите хранителни стоки, като там разликата дори е още по-благоприятна за купувача.
Например: ако през 2019 г. с една минимална заплата е можело да се купят 55 кг пилешко филе, то през 2025 г. със същата минимална заплата вече могат да се купят 77 кг.
Тук говорим единствено за храни. При услугите сметките са съвсем различни.

# 808
Тези данни от стъкмистиката ли ги взехте? Това не е сериозно!
Какви са тия пилета по 8лв/ кг - със свещ ли да ги търся, може и да ги има някъде, но не са достъпни за всеки човек. Влизам във един от любимите тук цитирани магазини дискаунтъри и пиле под 12лв/кг няма.

# 809
Естествено, че и услугите поскъпнаха. Малко фризьорско салонче до нас си е сложило цените на витрината. Исках да скъсят косата на дъщеря ми за първия учебен ден. Подстригване ОТ 60лв т.е. минимум 60. Мерси!😎

Общи условия

Активация на акаунт