Поскъпване на стоки- фрапиращи цени

• 36 349
  • 967
  •   4
Отговори
# 960
Някои може да изчезнат, други не.
Не знам в коя чужбина няма касиери,  няма на много малко  места, под 1% от магазините.
Иначе наскоро мернах тук някъде, че за отпушване на канал в апартамент не се говори за под 1000лв, а често много повече. Да видим

# 961
2069,9 евро е минималната заплата в Холандия! Говорите пълни лъжи.
И в България не на всеки ъгъл има Лидл или Кауфланд, които дават близок 2к. за "касиер".
Има буквално касиери на минимални заплати, а хранителните продукти по-скъпи от холандските, немските и италианските на фона на техните заплати... абе супер ни е всичко!
Какви ПРОЦЕНТИ от заплатите им в Нидерландия са данъците, осигуровките - и социални и здравни? Какви са таксите, глобите, правата и задълженията, знаеш ли също? Сподели моля.
Благодаря.
Щото тук за 35 лв на месец здравна осигуровка същите тези касиери получават същото обслужване, като някой с десет пъти по-висока ЗО.
Таксата за битови отпадъци например там колко е? Тук в България на някои места е няколко стотинки на ден, т.е. няколко € цента.

# 962
Има chat gpt, който може да ви отговори. При всички случаи гледам, че не идват нидерланци в БГ да бачкат като касиери, склададжии или шофьори.
Не е нужно коментарът ми да се вади от контекста. Беше свързан единствено с твърдението, че у нас млечните са на същите цени.

# 963
2069,9 евро е минималната заплата в Холандия! Говорите пълни лъжи.
И в България не на всеки ъгъл има Лидл или Кауфланд, които дават близок 2к. за "касиер".
Има буквално касиери на минимални заплати, а хранителните продукти по-скъпи от холандските, немските и италианските на фона на техните заплати... абе супер ни е всичко!
Какви ПРОЦЕНТИ от заплатите им в Нидерландия са данъците, осигуровките - и социални и здравни? Какви са таксите, глобите, правата и задълженията, знаеш ли също? Сподели моля.
Благодаря.
Щото тук за 35 лв на месец здравна осигуровка същите тези касиери получават същото обслужване, като някой с десет пъти по-висока ЗО.
Таксата за битови отпадъци например там колко е? Тук в България на някои места е няколко стотинки на ден, т.е. няколко € цента.

А вие знаете ли какво е здравното обслужване при 35 лв на месец? И какво ви  кара а мислите, че е същото? Аз специално за Нидерландия не знам, но за Австрия имам инфо от позната, която освен това е лекар. Дори не може да става дума за сравнение.

# 964
Някои може да изчезнат, други не.
Не знам в коя чужбина няма касиери,  няма на много малко  места, под 1% от магазините.
Иначе наскоро мернах тук някъде, че за отпушване на канал в апартамент не се говори за под 1000лв, а често много повече. Да видим
Като седнат всички на бюро, умни, грамотни и образовани, с лупа ще търсим някой да отпуши канала ни или да ремонтира колата. А цените им ще станат тройни. И не защото държавата им помпа заплатите изкуствено (като на лекари, учители, полицаи, държавна администрация), а защото пазарът им ги регулира, в случая има търсене.

# 965
Ам чудесно...хора на МРЗ...нека дават по 80 ПРОЦЕНТА за здравно осигуряване....па с останалите 200 лв на месец нека пируват. Joy

Не се чуват някои кви умности ръсят...просто намат връзка с кораба майка....голям смях.

Или на заплата 2500...2000 ЗО и 500 лв остатък....кееееф.

Rolling EyesRolling EyesRolling Eyes

# 966
Има chat gpt, който може да ви отговори. При всички случаи гледам, че не идват нидерланци в БГ да бачкат като касиери, склададжии или шофьори.
Не е нужно коментарът ми да се вади от контекста. Беше свързан единствено с твърдението, че у нас млечните са на същите цени.

Никой не е тръгнал да обяснява, че качеството на живот в България е по-добро, нито че получаваме по-добро здравно обслужване за размера на вноските си. Това беше казано, за да се изясни, че реално - след като се приспаднат данъците и съпътстващите разходи, свободните средства на едно домакинство в тези държави, давани за пример с уж "в пъти по-високи заплати", не са многократно повече.
Примерът с продавачка в хипермаркет е класически - това е нискоквалифициран труд, който всеки може да работи, при еднакви условия и е свързан с храни, защото именно за храни говорим. Коментарите са единствено по повод на това, че няма никаква логика цените на хранителните стоки да са по-ниски, само защото заплатите ни били по-ниски.
И много ясно се обясни и защо - основната причина е, че по-голямата част от суровините в млечната индустрия са внос, и то от страни с по-висок стандарт на живот, които са по-евтини за преработвателите да се доставят от там, но за техните производители е дори още по-евтино.
Тази логика, която много хора се опитват да я търсят погрешно при храните, трябва да се търси в услугите - а там нещата вече са шокиращи. Там наистина има основание за недоволство.
Защото 80-100 лв. за фризьор не са оправдани, но не само се искат, а и се дават. Че и за кучета ги дават - всички, та даже графикът на грумърите им е запълнен два месеца напред. А отидеш ли в сервиза директно ти казват, че час специализиран труд си таксуват за поне 150 лв. Ако искаш!

# 967
Ако оставим за секунда настрана цените, всъщност европейците са обсебени от яденето на заместители на сиренето, като започнем с продуктите на слайсове, които слагат на всеки бургер или сандвич. Cheese spread - сирене за мазане - обикновено няма много сирене в себе си, но се яде в цял ЕС. В Западна Европа си умират и за сирене тип Primula - което е сирене в тубичка, което отново не е много сирене. Към това прибавям и разнообразните "сосове от сирене", които идват в туби, кутийки, бутилки и какво ли не.

Дори не съм чувала за такива неща. Не съм и виждала, а имам доста добър поглед над Карфур и Делез в Белгия, Льоклер и Ошан във Франция и Люксембург и Едека в Германия. Не отричам, че има, ама да се твърди, че западноевропейците били обсебени…

Холандското сирене от 10-13 евро за кило със сигурност не е със супер качество, но определено е със задоволително. Разликата обикновено се усеща, като хапнеш от него и после от някое за 35-40 евро килограма.

А иначе фризьорът на кучето ми струва 75 евро на ходене - нашият малтиец ходи веднъж на два месеца. И наистина графикът му е пълен и нови клиенти не приема.

Общи условия

Активация на акаунт