Поскъпване на стоки- фрапиращи цени

• 36 865
  • 973
  •   1
Отговори
# 165
Аз винаги съм бил на минимална заплата. Сега живея по - добре, при почти еднакви цени и над 5 пъти по високата ми заплата:

Сиренето е по - фрапиращо сега скъпо, но имайки в предвид, че в онези години, и то около влизането ни в ЕС, безконтролно, толкова и беше сирене. Сега уж малко по - добре.

# 166
  • Другата България
Нищо не ми харесва.
Не е моя тази статистика, аз вярвам на портфейла и на очите си.

Публикувам линк, на който не му харесва да не го чете.
Това няма да направи поскъпването неистина.

# 167
  • Mediterraneo
Аз съм изумена колко хора се опитват да убедят останалите, че нищо не е поскъпнало... То трябва да си супер тъп или мръсно тъпкан с пари, че да не ти направи впечатление поскъпването.

# 168
  • София
Въпросът е как да убедим търговците, че няма причина за такова поскъпване. Само си измислят причини - еврото, горивата, не-знам-си-какво. Скоро в кварталния магазин вдигнали цената на тоал. хартия Емека от 2.80 на 4лв, но сложили жълт етикет, който означава "трайно ниска цена". Опитват се да ни манипулират всячески.
Някой смятал ли е колко е поскъпнал тока, защото ми направи впечатление, че новата цена за дневна и нощна тарифа е по-ниска?

# 169
Аз съм изумена колко хора се опитват да убедят останалите, че нищо не е поскъпнало... То трябва да си супер тъп или мръсно тъпкан с пари, че да не ти направи впечатление поскъпването.

Или да не живееш в самостоятелно домакинство/такова, в което ти си от хората, отговарящи за ежедневните нужди и стоките от първа необходимост. Познавам хора, които не знаят цената на кофичка кисело мляко, пакет боб или кило картофи точно по тази причина, не че са въшливи с пари, Ана знаят колко е голямата водка и редбулът, бирата и пържолите във всички заведения, и колко струват най-новият телефон и най-модните маратонки.

# 170
У нас съм аз човекът за всякакви плащания и пазаруване.
Има неща, които са по-скъпи, но има и на същите нива.
Скоро преподписах с А1, противно на очакванията ми, само с 2 лв. ми се увеличи пакета. Това фрапиращо ли е?

# 171

И аз си мислех подобни неща, но едва ли хора, които са се натъпкали с мръсни пари ще пишат неуморно в бг мама да ни убеждават колко евтино и добре си живеем. Просто групата на феновете на позитивното мислене е твърде голяма. Разбирай, че в съзнанието на немалко хора, ако си заровят главата в пясъка и се правят, че няма проблем, той ще изчезне. Това е диагноза, не може да се разбере.

# 172
Много зависи всичко и от начина на живот, и от навиците. Иначе, като че ли покрай Ковид, някъде до 2022- 2023 имаше повече покачване. Сега последните 2 години не толкова, но зависи и къде живее човек.

# 173

И аз си мислех подобни неща, но едва ли хора, които са се натъпкали с мръсни пари ще пишат неуморно в бг мама да ни убеждават колко евтино и добре си живеем. Просто групата на феновете на позитивното мислене е твърде голяма. Разбирай, че в съзнанието на немалко хора, ако си заровят главата в пясъка и се правят, че няма проблем, той ще изчезне. Това е диагноза, не може да се разбере.

Хайде сега, пясък, диагнози...
Първо, позитивното мислене няма общо със заравяне на главата в пясъка. И второ, никой не е казал, че цените не са скочили. Обаче всеки потребява различно и се впечатлява от различни неща, а ценовите скокове не са еднакви за всички продукти и не всеки ги забелязва еднакво.  А и не мисля, че каквито и скокове да има живеем бедно и лошо. Поне както виждам около себе си.

# 174
  • Mediterraneo
Ън, нямах предвид мръсни пари, а мръсно богати, т.е. с много пари Simple Smile

# 175
  А и не мисля, че каквито и скокове да има живеем бедно и лошо. Поне както виждам около себе си.

Често казвам "Д .. знае 2 и 200". Може би сме по - стари поколения, и си спомням (не че съм имал тогава лично моя кола), но заплатата ми стигаше, колкото да я заредя за месеца. Не че съм шофирал кой знае колко 5-6 хил км. на год. Просто цените на горивата и преди ( а даже са били и повече) и сега са еднакви. Да, увеличиха тока, но имам фактури отпреди 15 години съм плащал сам, в ергенски апартамент само за стар компютър, котлон и обикновени нажежаеми осветителни крушки, колкото сега, но със съвременни уреди, печки, пералня, сушилня, и ЛЕД осветление, лаптоп, климатик.
Просто всяко поколение, трябва да си изживее кризата. Никой не е роден и да му е обещано - ти ще си щастлив и всичко ще ти е наготово. Аз виждам огромно подобрение на качеството ми на живот, според това как съм живял. Гледам  рубрика "24 часа през годините" , рекламите на различни уреди мобилни оператори. При заплата 80-90 лв., 3 лв./мин мобилен разговор - добре ли е? Телефон с копчета - 300 лв. + някакви си 50-60 лв. прима карта.

Сега се замислям и за изкуствения интелект, колко лесно е всичко, достъп до знания, учебници. Един частен учител по език се обезмисля, като гледам рекламите на почти безплатни ИИ учители, водиш съвсем естествен разговор, коригира те. Преди 30 години ровиш в речник, пък учебници, кое колко е правилно, и слушаш дървения развален англобългарски на учителя ти - нищо общо с езиците по филмите.

Въпрос на избор и желание. Ако не ти стигат парите за почивка - не ходиш. Има много заместващи продукти. Преди години си взимах сапун DOVE на промоция по 80-90 ст. голямо количество до следваща промоция. Вече не взимам, има сапуни други на тази цена. Взимах някакви евтини препарати за съдове, излизаха ми преди 4-5 години по 10-15 лв./мес - големи количества. Сега пък взимам по - скъп но ми излиза наполовина, мие по - добре и с по - малко вода. Гледам техниката не е мръднала като цена много, а в зависимост от функциите са доста повече на фона на високите цени и заплати преди 15-20 год. Услугите също. Дрехи има и втора употреба, а пък TEMU и SHEIN бълват в изобилие. Преди години нямаше достъп до такива неща. И при ниските заплати - едни дънки 40-50 лв. бяха евтинийка. Да, няма да съм модна икона от парижки подиум, но няма да ходя и скъсан. Моите разходи, а ги следя от 10-12 год. не са мръднали като число, оптимизирам, решавам кое е изгодно и т.н.

Изводът ми е, че живота се променя към по - добро, както казваха някои икономисти - никога не сме живяли по - богато. Зависи какъв отрязък от време гледате. Аз гледам прозорец 30-40 години. Ако гледаме 3-4 години - да, поскъпнаха и то с много нещата. Но в голямата инфлация 97-98 год., не ядох последния ден от седмицата, понеже нямах достатъчно пари за билет за влака, че го вдигнаха през седмицата, и трябваше да избирам, да ям или да се прибера Simple Smile. А нямаше откъде и как да взема пари, преводи ...

Никой не е роден някъде и са му казали - Ето, роди се на правилното място - ще бъдеш щастлив!

# 176
Подсети ме за парното, дето някога било безумно евтино, а днес е невъзможно скъпо...  Да, наистина изглежда безумно евтино да си плащала 20 лева на месец за парно на тристаен апартамент, ама 20 лева тогава бяха 10% от много добра заплата, все едно днес 300 лева. Ми то даже и доста по-малко плащам за тристайния ми днес. А миналата зима даже не съм пускала радиатори изобщо и сметките бяха наполовина. Помня някъде 2008 година когато бензинът скочи на 2,50 лева. Днес, близо 20 години по-късно, е малко по-евтин, ама тогава средната заплата е била 524 лева, а днес е 2 443 лева.

# 177
ЧС каква средна заплата, гледай по - назад бях пуснал картинка на минималната.

Ето от G Maps горивото 2012 - 2024 г. И като се сетя какви таралясници имаше тогава, харчеха по 8-10 л./100 л. Сега хибридчета, глезотийки, пък климатичета - 4-5 л./100 км. И приложение ти избира най - краткия и евтин път. И какво ревем, тогава пътищата - трагедия. Сега все ни се иска повече, не седим по границите...

Като каза парното - преди, в неизолирана панелка, изгнила дървена дограма, ветровете играеха самодивски танци в стаята, освен това си и плащаш за уж топло и комфорт. Сега същата панелка, облепена с 10-12 см. EPS и хубава дограма се грее на свещ.

Последна редакция: ср, 06 авг 2025, 11:28 от Seiko7075

# 178
Всичките ви доводи са съшити с бели конци. Има хора, които бяха пълнолетни и работещи в онези времена все пак....Joy

Кога е имало заплата 80-90 лв, бе, Сейко? Аз започнах първа работа през 1987 г със средното си образование. Заплата - 135 лв бруто, 120 лв него. След като завърших, започнах с висше образование като млад специалист - 175 лв бруто, 150 лв нето. Толкова взимаха всички млади висшисти. Какво си работил, та да ти дават 80 лв и кога е било това?

Що се отнася до апартаментите....запомнила съм от баща ми. Той все казваше, че апартаментът му струва 100 негови заплати. Беше инженер, взимаше твърда заплата - 250 лв. Апартаментът-  нов, 5-стаен тухлен, напълно завършен за нанасяне. 120 кв м реална площ за живеене - 24 хиляди лева. С две тераси, едната 5 метра дълга и 2 метра широка, на практика градина. Всичко беше недодялано като дизайн, изглеждаше смотано. С грозни бели плочки в кухнята, естествен паркет в хола, с мозайка в двете бани и безумни шкафове от гетинакс в кухнята. Грозни щори в стаите, но все пак ги дадоха, макар че ги сменихме след 2 - 3 месеца. Все пак се нанесохме само месец след покупката на апартамента и после всичко се дооправяше. Отоплявахме се с нафта. Стотинки беше, но ходехме да чакаме с едни туби да ги напълним. Таваните почерняваха, но беше топло, независимо от дървената дограма, която наистина се разхлопваше след някалко години, изложена на дъжд и вятър.

Апартамент сега, състоящ се от спалня и холокухня, тухлен, на тапа, 130 хиляди евро, продават се още апартаменти в кооперацията зад нас. Средната брутна заплата в момента в Пловдив е около 1200 -1300 евро, тоест 100 брутни заплати. За 2 стаи, реална площ за живеене от 55 кв.м някъде, макар че се води 78 кв.м. Общите части изглеждат по-добре в сравнение с онези отпреди 53 години, в това няма дори място за сравение. Май е същото, а? Joy

Сега някои викат ,че живеели по-добре. Аз също бих казала така. Най-вече защото тогава нямаше нито едно от удобствата, които има сега. Компютри, лични телефони, интернет, съдомиални, че дори и климатици, да не говорим за достъп до лек автомобил без чакане от 10 години или пък за апартамент, за който се чакаше дори повече от две петилетки. Много повече луксозни стоки, които тогава имаше само в Кореком. Ако съдиш по този показател, няма какво да спорим. Видно е, че тогава беше по-кофти като начин на живот- скучно, сиво, досадно. И като в затвор.
Обаче...сега има твърде много бедни хора, които изобщо не забелязваме. Хора, които напълно реално гладуват. Деца, които само са чували за море. Болни, които нямат пари за лечение и изгасват бързо и безшумно. И твърде много просяци. По улиците на Пловдив е просто ужасно. Непрекъснато те спират хора от всякаква възраст и пол и просят. Не, не са цигани, основно са българи. Тези неща не помня да съм ги срещала тогава....

Това , което се разказва за Лукановата и Жан- Видоновата зима не е през соц-а, а зората на демократичното крадене. И за да бъдем етични, всичко беше постановка, с която да се вкара ограбването на държавата в ход, докато хората се опитват да оцелеят физически. Доста от тях оцеляха, като презглава побягнаха навън. Като разпарцелираха държавата, напълниха бързо магазините за тези, които могат да си купят каквото искат.

# 179
  • София
Скрит текст:

Или да не живееш в самостоятелно домакинство/такова, в което ти си от хората, отговарящи за ежедневните нужди и стоките от първа необходимост. Познавам хора, които не знаят цената на кофичка кисело мляко, пакет боб или кило картофи точно по тази причина, не че са въшливи с пари, Ана знаят колко е голямата водка и редбулът, бирата и пържолите във всички заведения, и колко струват най-новият телефон и най-модните маратонки.

Не мога да кажа, че нищо не е поскъпнало, защото действително има фрапантни разлики при някои стоки.
От друга страна не мога да кажа и че всичко е шокиращо поскъпнало, защото има неща, които са си запазили цените или има минимална разлика.
От трета, започвам да осъзнавам, че съм се разглезила и като че ли не съм само аз. Да вземем например черешите - ами, няма да умра от глад, ако тая година не ям череши. Природа е, не можем да я накараме насила да ражда череши. Като станат розовите домати по 6-7 лева, ще ям обикновен червен домат. Както писах и назад, от тъпата краварка в левия ъгъл се отказах отдавна, не съм усетила даже кой знае каква разлика. Тази година смених и хотела с по-евтин - да, далеч по-семпъл е, няма закуска, ама съм 900 лева отгоре.
Както някой каза - дупе знае 2 и 200.

Общи условия

Активация на акаунт