Поскъпване на стоки- фрапиращи цени

• 35 888
  • 958
  •   1
Отговори
# 840
А Труд са направили сравнение с цените в Гърция, в една и съща верига /не я споменават, но май става въпрос за Лидл/ - https://trud.bg/a/articles/%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0- … D1%86%D0%B8%D1%8F

# 841
Kak  да се каже, че не е така, като е факт? Но не съм убедена, че е доказателство за картел точно. В статията казват:

Цитат
Изкуственото завишаване на цените е класически пример за картел, посочи тя, като акцентира върху "непазарно, нелоялно поведение, което съществува и се налага от години назад".

Да, ама надуването на цените колкото си искаш не е признак на картел, защото по дефиниция:
Цитат
Картел е споразумение или съгласувана практика между конкурентни предприятия, чиято цел е да се ограничи конкуренцията чрез определяне на цени, разпределяне на пазари или квоти за производство, както и манипулиране на обществени поръчки.

Тоест надутите цени не са незаконни и не са наказуеми. Наказуемо е договарянето да се поддържат такива цени, но това трябва да се докаже. Според мен няма картел, а нещо много по-просто, а именно принципът "ако мине". И след като минава всички надуват цените. Ми като гледат, че един кой си надул цените и пак продава, те защо да не го направят същото? Просто у нас няма истински пазар, който да възнаграждава ценова политика, базирана на обеми, а не на цена. Пазарът е малък и нееластичен. 

А картелни споразумения са примерно събират се фирма А и фирма Б и се наговарят да не се конкурират, а едните да вземат Лот 1 за строеж на магистралата, а другите Лот 2. Така ще си докарат същата печалба, отколкото ако изпилят цените, хем с по-малко работа. Има и по-лош вариант - министърът или друг политик организира срещата между фирма А и фирма Б и го играе модератор, защото ако цените са конкурентни няма как в тях да се включи добавка за рушвет...

# 842
Търговците на дребно завишават най-много, едно и също сирене, Нипал, в единия магазин е 13,50, в другия 22 лева.

# 843
То картел - не картел, цената на една стока е такава, колкото хората са готови да заплатят, за да я купят. Затова казвам да си променим навиците. За някои храни е неизбежно, но за други нетипични за оцеляването и синоним на глезотия и лукс, може да не се пазаруват. Няма как и да мрънкаме и да не, да се борим с държавата, която повишава заплатите на МВР и държ. служители. След Нова год. пак ще го направи. Те с удоволствие и без много замисляне ще пазаруват на каквито и да е цени. За нас борбата ще е или да си повишим дохода или при невъзможност (като мен напр. ) да си направим анализ на харчовете. С какво можем и без какво не - абонаменти, битови разходи и т.н.

# 844
Ще си намаля данъците и осигуровките, но няма да спра да купувам каквото ми трябва.

# 845
Ще си намаля данъците и осигуровките, но няма да спра да купувам каквото ми трябва.

Дерзай и стискай зъби! С теб сме!

# 846

Гледаме Диня - ето един пример за един и същи продукт в една и съща верига - първата цена е в София, а втората в Хамбург, доставчика е Турция (комшу).
Нали сме европейци, еврозона , Швейцария на Балканите, с голяма покупателната способност, по 300 пилета купуваме с една пенсия, защо да не ни го .......

# 847
Никой никого не кара да купува по принцип. Ето на софийското летище от днес, ако искаш.
30лв за сандвич, наречен фокача.

# 848
На Софийското летище цените са наистина брутални. Кафето на летище JFK  в Ню Йорк е по евтино.

# 849
Никой не ви е карал насила да купувате „гурме“ испанска диня, която „на нищо не приличала“, при положение че точно до нея се е продавала българска - десет пъти по-евтина.

Не знам, защо се опитваш да ми държиш сметка, какво съм си купила.
И динята ми се оказа Италианска. И ти не лъжи че била Испанска, както лъжеш и за ципурите. В гръцкия каталог ципурата е със сертификат за качество за 9.90 евро, докато тази която си публикувал от българския каталог е без  и е в хладилници с истичащ срок на годност, цената на ципурата в нормалния хладилник без въпросния сертификат е 11.45 евро в бг.

Последна редакция: вт, 16 сеп 2025, 19:52 от mauigirl

# 850
Имаше интересно предаване с Росен Карадимов по БНТ 1 преди малко. Препоръчвам да го изгледате цялото ако може да върнете назад по тв.
Накратко е разказано тук
https://bntnews.bg/news/rosen-karadimov-ima-mezhdu-40-i-100-nadc … -1356110news.html
"Изводът е, че въвеждането на еврото не е довело до повишаване на цената по отношение на големите търговски вериги. Това е благодарение на усилията на КЗК. В тези цени, които не са мръднали през летните месеци, обаче има между 40 и 100% надценка спрямо борсовата цена. Аз не казвам, че цените са нормални. Казвам, че юни, юли и август не са мръднали."

# 851
Всеки ще си купува каквото иска и ще споделя впечатленията си във форума. Вече е прекалено да се обвиняват в лъжа недоволните от постоянното поскъпване. Още малко и ще забраните на хората да се оплакват.
Тук не е държавен вестник, не е статистическо бюро, хората не са пред съд.

# 852
Нар- миналата година 1 лв за брой, сега на промоция - 1.50....няма поскъпване

# 853
Еззг май има някакви проблеми и не разбирам защо пише в темата. Какво и да на каже все недоволна и лъжа било. Ето за фокачата, която  преди месец беше 20лв и ни обяснява  как имало и повече!
Ама там където е повече, не е скочило с 50% правя веднъж!

Последна редакция: вт, 16 сеп 2025, 19:49 от Alexslav

# 854
Никой никого не кара да купува по принцип. Ето на софийското летище от днес, ако искаш.
30лв за сандвич, наречен фокача.

А най-смешното е, че тези Eddy’s bakery не стават за нищо. Точно тази скапана “фокача” съм я яла и бяха на бутали и долнопробна майонеза вътре, дали за 30 лв. сандвич е нужно да ми мажеш майонезка за 90ст. ?
Бляк.

Общи условия

Активация на акаунт