Поскъпване на стоки- фрапиращи цени

• 85 621
  • 2 193
  •   4
Отговори
# 2 085
Еур? - така ли ще се съкращава вече "евро"?
Ще изписвам цялата дума. Едва ли О-то толкова ще ме забави. Еур даже ми е трудно да го произнасям.
Това ще преподавам аз на петокласници в понеделник: Как се изписва правилно "еврото" https://www.marica.bg/balgariq/obshtestvo/vavedoha-novi-pravila-svarzani-s-evroto

# 2 086
Егати тиквениците, сега малките на еврото центове ли сa или стотинки ?
На мен стотинки ми звучи тъпо.

# 2 087
„Това струва 5 е. и 47 ст.“ Според БАН.
Иначе има ц. и е.ц., но понеже на стотинките пише стотинки, цените ни ще са в евро и стотинки.

Цитат
ИБЕ препоръчва:
За назоваването на монетите с номинал, по-малък от 1 евро, да се използва наименованието стотинка (стотинки);

Следните съкращения на кирилица, съобразени с установените правила за съкращаване в българския книжовен език:
на думата „евро“ – „е.“;
на думата „цент“ – „ц.“;
на думата „евроцент“ – „е.ц.“;
на думата „стотинка“ („стотинки“) – „ст.“

В допълнение и в отговор на запитвания, които постъпват в Министерството на финансите чрез evroto.bg уточняваме, че съществителното име евро – название на общата парична единица на страните от Европейския съюз, няма форма за множествено число. Правилните изрази са двайсет евро, няколко евро, цените са в евро. Формата евра е некнижовна.

Последна редакция: сб, 10 яну 2026, 19:46 от Как' Сийка

# 2 088
Съботния брой на в."24 часа" - от 2.50лв вече е 1.5€.

# 2 089
То се знаеше, защо се учудвате? И в другите държави е било така и при нас ще е така.

# 2 090
Не се учудваме, но сме в правото си да споделим, роптаем, жалваме.После да не ми подканят да гласуваме, всичко зависи от нас, доверие в ЕС, институции.Доверие ли?Намират се и такива наивници.

# 2 091
# 2 092
Подавайте сигнали. Очевидно се работи по тях.

"Проверка от НАП си "изпроси" заведение на столичното летище София.  Рязко поскъпване на кафе на столичното летище „Васил Левски“ привлече вниманието на Приходната агенция, след като гражданин сигнализира за увеличение на цената в рамките на две седмици, предаде btV. От 5,50 лв. на 6,10 лв. е увеличена топлата напитка в заведението на Терминал 2 на летище „Васил Левски“, показва проверка на данъчните инспектори. Случаят е част от поредица сигнали за съмнително вдигане на цени след въвеждането на еврото в България. КЗП: Проверяваме паркинги в София за завишени цени - от 4 лв. на 4€/ч. Според директора на „Комуникации“ в НАП проверката е започнала след подаден сигнал от клиент. В него се твърди, че същият кафе продукт е бил купен преди две седмици за 5,50 лева, а към момента се продава за 6,10 лева, което се равнява на 3,12 евро. Проверката е потвърдила актуалната цена, посочена в сигнала"

# 2 093
# 2 094
Хора. Само си го правим… всички търговци злоупотребяват. Не знам до къде ще го докараме

# 2 095
  • Mediterraneo
Никой не вярваше, че масово цените ще минат просто от лева в евро, без калкулиране, без пресмятане... А започва да става просто масово, даже вече не и тихомълком. Никакви сигнали и никакви глоби няма да спрат никого.

# 2 096
Глупости на търкалета. Къде го видя това, хеле пък от Испания.

# 2 097
  • Mediterraneo
Не съм го видяла, ЕЖК, ама този път съм склонна да й вярвам. Ти по- кротко го давай!

# 2 098
Капки Макситрол септември - 6, 40 лв, днес

# 2 099
  • Sofia
Кукленият театър в Централни хали/Сф/ мин.година е бил безплатен,вече е 6€.

Общи условия

Активация на акаунт