Нашите цветя - тема 29

• 24 695
  • 752
  •   1
Отговори
# 60
Забрави да я поливаш толкова често. Опунцията е кактус. И я дръж на слънце. Ако тръгне да загива, отчупи "клонка" отгоре и я зарови леко в почвата.
Може да не се чувства добре, ако почвата е от торф предимно, че задържа влага. Добре е в песъчлива, отцедлива почва.

# 61
  • Карлово
Разсада ми теменужки и колко са тънички.

Превъзходен разсад. Кога ся семенцата?
Делоспермата си зимува вън. Имала съм и в саксии и в градината. Малко погрознява, но изкарва дори на -10.
Относно торенето на орхидеите:
Преди да започна да гледам. Една приятелката разказваше, как имала една "фаленопсис" в службата, който влезел се възхищавал на корените и."Ах, какви корени има!", но не цъфтяла. Една инициативна нейна колежка и заявила, че "Ей сега като и сложи едикакъвси тор и орхидеята, ще цъфне." Сложили, но цветето умряло.
Хем го знам това, ама като видя, че се продава и аз се лъжа. Последно с един на Лактофол за листно подхранване.
Сега 3 броя са на водно, да видим, дали са сървайвъри.

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 12:06 от ДамаТрефа

# 62
Не съм гледала орхидея, нямам условия за нея, но си мисля, че тези орхидеи, които са епифити, трябва да се гледат, както живеят в природата - храна и влага получват чрез въздушните корени. Подземните им служат само за закрепяне. Вероятно торене по начин, по който торим останалите цветя, им изгаря корените за прикрепяне и затова загиват. Също и прекомерната вода - изгниват.
По-скоро бих опитала да им създам по-висока въздушна влажност, каквато обичат епифитите. Някакъв съд с вода под тях, която да се изпарява по -активно. Примерно, саксията да се сложи в по-широка подложка, с вода и отгоре камъчета, за да не опира долната част на саксията във водата. Така всички изпарения ще овлажняват орхидеята.
Само си разсъждам по темата.

ПС
Цитат
Епифитните орхидеи са растения, които растат върху други растения (обикновено дървета), но не са паразити. Те получават хранителни вещества и вода от дъжда, въздуха и отпадъците, които се натрупват около корените им.
Не бих прекалявала и да ги къпя, за да не се измиват хранителните вещества около корените.

Попаднах на един хубав канал за отглеждане на орхидеи от българин.
Как сами да си направим среди за орхидеи епифити

Цитат
Крум Сотиров - орхидеен експерт, международен лектор в орхидеените общества на САЩ и Канада и основател на Първо орхидеено общество в България.

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 12:40 от Diorela

# 63
  • София
Флокс, в градината, да. Малко повдигната леха е, оградена с камъните. Презимува си успешно. Ето тазгодишна, много бързо нараства.
Снаха ми си беше взела оранжева, но напролет не се разви.

# 64
Здравейте! Ако съм успяла да оправя орхидеята, ще споделя препарата, с който я третирах. Но сега имам друг въпрос, който сигурно пак няма да е в подходящата тема. Миналата есен насадихме една кайсия (от HomeMax) и 2 череши (Bauhaus). Кайсията беше по-дебела фиданка и си се захвана чудно. Но двете черешки май изобщо не се захванаха, бяха едни тънички и нямаха грам листенца на пролет (едната беше изкарала малки листенца по стеблото). Та, искам да попитам от къде мога да си купя 2 черешки? Разбрах, че е добре да са 2 вида, за да се опрашват, ако правилно съм разбрала (така направих и миналия път, но нещо не случих).

# 65
За пръв път чувам ,че трябва да са два вида.Винаги сме имали по един.Има рзсадници,има и пазари,зависи от къде сте , какво търсите и т.н

# 66
  • София
Това за бадемите и лешниците го знам на черешата вярно че така пише, но нашата си е една и си ражда. Но пък имаме някакви дивачки, може би те вършат работата...

# 67
Да, има видове, които се самоопрашват, но повечето май изискват друг вид и то определен. Мисля, че на самите етикети на тези, които взех миналата есен, си пишеше конкретния сорт опрашител и аз взех тея видове. Идеята на поста ми беше, ако някой има впечатления от конкретно място, повечето разсадници са с доставка, така че май няма значение от къде ще е, иначе съм в София. Мислех си, че преди съм взела много евтини дръвчета и това е проблемът, но сега гледам цени от 8-10 лв., а аз ги взех за 18 лв.
За пръв път чувам ,че трябва да са два вида.Винаги сме имали по един.Има рзсадници,има и пазари,зависи от къде сте , какво търсите и т.н

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 20:52 от anmasu

# 68
Провери в Института по овощарство в Пловдив. Виждам, че имат 4 сорта череши. Изчакай есента, когато е хладно.
https://nursery.fruitgrowinginstitute.com/_m1168/%d0%9e%d0%b2%d0 … d0%b5%d1%88%d0%b8

# 69
  • Карлово
Но двете черешки май изобщо не се захванаха, бяха едни тънички и нямаха грам листенца на пролет (едната беше изкарала малки листенца по стеблото). Та, искам да попитам от къде мога да си купя 2 черешки? Разбрах, че е добре да са 2 вида, за да се опрашват, ако правилно съм разбрала (така направих и миналия път, но нещо не случих).
Аз бих взела две различни с различен период на зреене. Ранна и средно ранна, за да се застъпят в зреенето.
Другото което е важно, според мене, че по този начин сепредпазваш от лоши метереологични условия. Например тази година рязко застудя, тъкмо когато нашата череша беше вързала малки плодчета и те естествено измръзнаха. Ако имахме по-късна нямаше да има такива поражения. При нас обаче няма място за друго дърво, та си оставам като лисица да се облизвам под чуждите череши.

# 70
През целия си живот до сега съм имала здравец и никога не съм го рязала .
Вербените ако са засадени сега няма да тръгнат .
Газаниите искат слънце , цъфтят съвсем за малко и се свиват . Моите са добре в градината . За мен най - издръжливи са тагетиса и циниите .
Предложете растения за покрай езеро . Пресадих една хоста , тия дни ще засадя и заешко ухо , дебела мара , няколко вида седум , но за друго не се сещам .

# 71
  • София
Приятел ми разказваше, че дядо му трупал сняг на нивата около стволовете на плодните дървета, а на него му изглеждало голяма глупост да ринат сняг на нивата, но смисълът бил да държи студено точно с цел да цъфнат максимално късно и да се намали риска да замръзнат цветовете при внезапно застудяване. Понякога и седмица забавяне била решаваща.

# 72
  • София
Интересно, ако има сняг, при нас има по малко и рядко.

Вербените при мен сега се събуждат за нов живот, едната съвсем беше изсъхнала и изчезнала, а почна да пуска нови стъбла... Другите почнаха пак да цъфтят, явно лекото захлаждане им се отразява добре...

Тагетисите, покрай мойте жълти и оранжеви, а не класическите оранжевокафяви, които хич не харесвам, разглеждах снимки и се оказа, че има доста видове, даже гледах едни с доста големи жълти топки за цвят, мисля да си взема семена за догодина... И наистина са издръжливи и цветовете им стоят дълго, като цяло ми допаднаха, за моите условия, а мислех ако поникне нещо да го нося при доматите, но си ги оставих да си ги гледам от терасата.

Последна редакция: пн, 04 авг 2025, 11:17 от Angel_Dust

# 73
Като говорим за тагетиси, да ви покажа едно бижу (тъкмо ще съм по темата Wink ) - пеперудата Лястовича опашка, която за съжаление в случая е загубила опашката си. Пише в нета, че се случва да ги жертват, когато биват нападнати от птици. Тя е голяма, много красива и за моя радост се оказа и търпелива. Вече имам две "опашки" в двора - Гълъбовата опашка, която виждам често (пеперудата колибри) и Лястовичата опашка, надявам се и тя да е редовен посетител. Гледах на видео нейната ларва, тя е направо едно извънземно, но не съм я виждала на живо.

# 74
  • София
Оо и аз тази година се радвах на тези красавици и на много други пеперудки, много ги обичам всичките...

Общи условия

Активация на акаунт