Проблем със съседи

• 3 951
  • 62
  •   1
Отговори
# 45
Какво точно ще постигнете като изсипете екскременти пред дома на възрастен човек и той ги разнесе из входа и асансьора?
Смятате, че ще плесне с ръце и ще се заеме да ги чисти ли?

Не, просто той ще е добрия, който храни животните, а вие тоя, който ръси ла*на във входа... Всички ВАС ще нападнат!
За съжаление в повечето пъти дразнителите са онеправдани...какъвто и да е казусът-баня над детската, гълъби, шум, паркиране, просто да не идва до главата ти, че истината и правотата най-трудно се доказват. В това съм се убедила неведнъж
 Освен да си пожелаем упоритост, търпение и кураж, друго не ни остава.
Благодаря, че ви има, мами 🩷🎀

# 46
Варианта с козирка обмислете.
Също  и за едни остри шипове бях чела. Гълъбите се плашат и от фигури на други страшни птици.

Ние имаме козирка - 30 сантиметра широка над прозорците. Обаче проблемът е, че или кацат на нея и се изхождат върху дограмата, парапета, комарниците и стъклата или от горната тераса цвъкат върху самата козирка, която вече има един дебел килим от гълъбича тор. Когато от слънцето много изсъхнат мръсотиите, самите гълъби, които кацат на нея, бутат част от споената маса смрад, но по-голямата част от торта остава на козирката и като завали, стой и гледай какво се стича отгоре.
Колкото до шиповете, не ми идва на ум къде да ги сложа тия шипове, тъй като те кацат и цвъкат над нас, а не на нашата тераса вътре.
От фигури на други птици полза също няма, защото комшиите, които са до въпросният съсед, са сложили фигури на гарги върху климатиците си, обаче гълъбите си кацат най-спокойто. А съседите с изкуствените гарги, са в Германия вече от 10 години. Когато се прибират за малко, си стоях на село и на практика тази смрад пречи само на нас.

Да ги храни някъде другаде.
И аз това казвам, ама как мога насила да го накарам не знам!

За съжаление в повечето пъти дразнителите са онеправдани...какъвто и да е казусът-баня над детската, гълъби, шум, паркиране, просто да не идва до главата ти, че истината и правотата най-трудно се доказват. В това съм се убедила неведнъж
 Освен да си пожелаем упоритост, търпение и кураж, друго не ни остава.
Благодаря, че ви има, мами 🩷🎀

А с Вашият проблем някаква развръзка има ли вече? Иска ми се поне един от тези, които не искат да се научат да живеят с хора и да се съобразяват, да си намери майстора.

Последна редакция: сб, 09 авг 2025, 08:23 от PANDA_FuBao

# 47
Гълъбите имат силно обоняние и не понасят:

Чесън, лук, канела, люти чушки

Черен пипер

Оцет – напоен парцал или гъба, поставени на местата, където кацат

Етерични масла – лавандула, мента, евкалипт

Физически средства
Шипове против гълъби – монтират се на первази и парапети

Изкуствени хищници – като пластмасов гарван или сокол

Отразяващи ленти или CD дискове – отблясъците ги плашат

Мрежи за балкони – пречат на кацането и гнезденет

# 48
Гълъбите имат силно обоняние и не понасят:

Чесън, лук, канела, люти чушки

Черен пипер

Оцет – напоен парцал или гъба, поставени на местата, където кацат

Етерични масла – лавандула, мента, евкалипт

Физически средства
Шипове против гълъби – монтират се на первази и парапети

Изкуствени хищници – като пластмасов гарван или сокол

Отразяващи ленти или CD дискове – отблясъците ги плашат

Мрежи за балкони – пречат на кацането и гнезденет

Почти всички тези средства са ми известни, в нашият случай не вършат работа, тъй като няма как да поставя всичко това на терасата на съседа отгоре, нито мога да поръся нашата козирка с черен пипер и т.н., защото първо, че е килим от тор отгоре, второ, че ми е доста трудно да се пресегна толкова високо, стоейки на стълба. Вече споменах, че терасата ни е остъклена, така че дори и вътре да намеря начин да поставя чесън, лук и всичко изброено, това няма да ги спре да си кълват житото отгоре и да си цвъкат на поразия.
За изкуствените птици обясних вече, че стоят на два климатика по една на всеки и изобщо не ги плащат.

# 49
  • София
Здравейте
прочетох всичко написано от вас относно теч от съсед и какво да предприема, защото имам същия проблем
Съседката над нас отказва да си отремонтира теч в банята, който е доказано с термокамера ,че е от нея.
Според вашите съвети трябва да :
1. да уведомя домоуправителя ,който да ми се подпише на протокол ,че е запознат със проблема. Той самия може ли да я накара да си отстрани теча?
2. с протокола от домоуправителя да входирам жалба в общината. Те имат ли правомощия да я накарат да си отстрани теча?
3. да си направя застраховка. След като ми изплатят определената сума за пораженията те имат ли правомощия да я накарат да си отстрани теча?

Не ме разбирайте погрешно, ще направя всичко което е нужно по законен ред, но дали това ще я накара да си отстрани теча?
Изключително неприятно положение, но не ми се иска да се стига до саморазправа, защото теча от банята й вече е и в спалнята ни

# 50
Не мисля, че застраховка ще помогне или ще има съгласен застраховател да те застрахова. Това все едно да си блъснеш колата и тепърва да търсиш да я застраховаш, че да ѝ изплатят повредите.

# 51
Здравейте
прочетох всичко написано от вас относно теч от съсед и какво да предприема, защото имам същия проблем
Съседката над нас отказва да си отремонтира теч в банята, който е доказано с термокамера ,че е от нея.
1. да уведомя домоуправителя ,който да ми се подпише на протокол ,че е запознат със проблема. Той самия може ли да я накара да си отстрани теча?
2. с протокола от домоуправителя да входирам жалба в общината. Те имат ли правомощия да я накарат да си отстрани теча?
3. да си направя застраховка. След като ми изплатят определената сума за пораженията те имат ли правомощия да я накарат да си отстрани теча?

Не ме разбирайте погрешно, ще направя всичко което е нужно по законен ред, но дали това ще я накара да си отстрани теча?
Изключително неприятно положение, но не ми се иска да се стига до саморазправа, защото теча от банята й вече е и в спалнята ни

Ако домоуправителят Ви си е на мястото, би трябвало самият той да намери някакъв начин да си оправи теча в банята, със сигурност има начин да бъде принудена, ако не иска доброволно.
Но ако домоуправителят Ви е като нашият, ще преливате само от пусто в празно. Нашият домоуправител е толкова безхаберен, че дори не изисква от чистачката да чисти като хората, ами газим в мръсотия и всеки се принуждава да си чисти сам, като много му писне.
Таванът ни е пълен с какви ли не боклуци, на него му е все тая. Колко пъти правим събрания да се изрине този таван и да се изчисти, да се сложи една врата, за да не бъде като разграден двор, обаче полза няма.
Сам казва, че няма намерение да си къса нервите с никого и до там. Съседите са същите безхаберници като него, не обръщат внимание на нищо, всеки си влиза в бункера и не го е грижа какво става с общите части, какво остава да се заинтересува от личните проблеми на някой съсед, абсурд!

# 52
  • Бургас
Здравейте

Това с общината и домоуправителя е напълно безсмислено, да не кажа, пълни глупости .

Те нямат никакви правомощия да я задължат да спре теча. Реалният път е нотариална покана, с която ѝ даваш конкретен срок да извърши ремонт и я уведомяваш, че при отказ ще потърсиш защита по съдебен ред.

В такова дело, съдът назначава съдебно-техническа експертиза, която ще установи точния източник и причината за теча, посоката на проникване на водата и връзката между нейния имот и щетите в твоя апартамент.

Експертът ще направи оглед, измервания с влагомер и термокамера, ще провери сифони, тръби и хидроизолацията, и ще изчисли стойността на необходимия ремонт.

На база на заключението съдът ще я осъди да отстрани теча и да заплати всички разходи по експертизата, щетите и съдебните разноски.... всичко за нейна сметка.

# 53
  • София
Здравейте

Ако домоуправителят Ви си е на мястото, би трябвало самият той да намери някакъв начин да си оправи теча в банята, със сигурност има начин да бъде принудена, ако не иска доброволно.
Но ако домоуправителят Ви е като нашият, ще преливате само от пусто в празно. Нашият домоуправител е толкова безхаберен, че дори не изисква от чистачката да чисти като хората, ами газим в мръсотия и всеки се принуждава да си чисти сам, като много му писне.
Таванът ни е пълен с какви ли не боклуци, на него му е все тая. Колко пъти правим събрания да се изрине този таван и да се изчисти, да се сложи една врата, за да не бъде като разграден двор, обаче полза няма.
Сам казва, че няма намерение да си къса нервите с никого и до там. Съседите са същите безхаберници като него, не обръщат внимание на нищо, всеки си влиза в бункера и не го е грижа какво става с общите части, какво остава да се заинтересува от личните проблеми на някой съсед, абсурд!

Колкото и да е на място домоуправителя, не може да очаквате той да ви е пъдар или да се занимава с личните отношенията/взаимоотношения между съседите.
За протокола нямаме нищо общо с тази функция.
Ако искате да се свърши нещо, трябва да се организирате.

Относно боклуците: Слагате бележка с предупреждение. че на Х дата всичко в общите помещения ще бъде изнесено и действате. След Х дата "каните" случайно преминаващи хора, които обикалят контейнерите и за отрицателно време всичко ще бъде изнесено, може даже да ги възнаградите.

За мръсотията, която газите: интересно къде живеете?! При нас е бяла мозайка, чисти се веднъж седмично и е чисто, че и съседи с кучета имаме в блока.

И за подкрепя с дела:
Организирали сме се няколко човека (никога няма как да е от всички), за да свършим нещо полезно за входа/блока
 - облагородявали сме градинки - почистване на храсти, треви, боклуци;
- споделено сме почиствали общи части, когато сме нямали чистачка,
- организирали сме: смяна на ВиК инсталация на входа и поставяне на водомери, смяна на входна врата, кърпене и боядисване на общите пространства, както чрез външни хора, така и частично с нали сили,
- снегопочистваме и извън графиците;
- организирали сме почистване на общите части от вехтории.
- събира ли сме подписи за отстраняване на стари дървета, дори с момента съдействам по подобен казус за района на жилище, с което не живеем.

Няколко пъти сме наводнявани, последния път броени дни след основен ремонт, като течът за пореден път наводни всички апартаменти под него.
Поправяли сме за своя сметка, но не бихме оставили някой да не върши нужното от своя страна, като не ангажираме външни хора, единствено сме търсили помощ, за да намерим контакт на собственици.
Ако не предприемат нищо (дори да е просто осигуряване на достъп, за да отстрани проблема за наша сметка а примерно теч на тръбата на парното между двата апартамента), изобщо няма да губя време с домоуправители. Ще си търся правата и по съдебен път.
Съдействували сме, когато се е търсил проблем.
Отново за протокола "офисни" хора сме, изкарваме си хляба с глава и клавиатура.

# 54
Здравейте

Колкото и да е на място домоуправителя, не може да очаквате той да ви е пъдар или да се занимава с личните отношенията/взаимоотношения между съседите.
За протокола нямаме нищо общо с тази функция.
Ако искате да се свърши нещо, трябва да се организирате.

Относно боклуците: Слагате бележка с предупреждение. че на Х дата всичко в общите помещения ще бъде изнесено и действате. След Х дата "каните" случайно преминаващи хора, които обикалят контейнерите и за отрицателно време всичко ще бъде изнесено, може даже да ги възнаградите.

За мръсотията, която газите: интересно къде живеете?! При нас е бяла мозайка, чисти се веднъж седмично и е чисто, че и съседи с кучета имаме в блока.

И за подкрепя с дела:
Организирали сме се няколко човека (никога няма как да е от всички), за да свършим нещо полезно за входа/блока
 - облагородявали сме градинки - почистване на храсти, треви, боклуци;
- споделено сме почиствали общи части, когато сме нямали чистачка,
- организирали сме: смяна на ВиК инсталация на входа и поставяне на водомери, смяна на входна врата, кърпене и боядисване на общите пространства, както чрез външни хора, така и частично с нали сили,
- снегопочистваме и извън графиците;
- организирали сме почистване на общите части от вехтории.
- събира ли сме подписи за отстраняване на стари дървета, дори с момента съдействам по подобен казус за района на жилище, с което не живеем.

Няколко пъти сме наводнявани, последния път броени дни след основен ремонт, като течът за пореден път наводни всички апартаменти под него.
Поправяли сме за своя сметка, но не бихме оставили някой да не върши нужното от своя страна, като не ангажираме външни хора, единствено сме търсили помощ, за да намерим контакт на собственици.
Ако не предприемат нищо (дори да е просто осигуряване на достъп, за да отстрани проблема за наша сметка а примерно теч на тръбата на парното между двата апартамента), изобщо няма да губя време с домоуправители. Ще си търся правата и по съдебен път.
Съдействували сме, когато се е търсил проблем.
Отново за протокола "офисни" хора сме, изкарваме си хляба с глава и клавиатура.

Desem, бях започнала подробно да Ви обяснявам защо казвам, че във входа ни е смрад, но в последствие реших, че няма смисъл.

Колкото до това къде живея - в центъра на средно голям град, в жилищен блок, строен преди 45 години.
Моля, имайте предвид, че не всички хора са така дейни, предприемчиви, платежоспособни и умни като Вас и също така не всички имаме щастие да живеем с чисти, нормални, добросъвестни и съобразителни съседи, но Ви благодаря за всичко споделено!

Освен това сме 36 апартамента. Ако двама или трима предприемат нещо да правят, останалите няма да си мръднат пръста, а още по-лошото ще е това, че всичко много скоро ще се превърне в същата смрад.

А защо чистачката ни, която заедно с многолюдната си рода е от недобросъвестните ни комшии и защо домоуправителят ни не счита за нужно дори да изисква да чисти като хората, а не да си отбива номера и защо всички си затварят очите и само аз и още една съседка се разправяме и си късаме нервите години наред, подробностите ще спестя, защото смятам, че наистина няма смисъл да обяснявам пак такива подробности.

Колкото до уточнението, че сте "офисни" хора и с какво си изкарвате хляба, излишно беше, тъй като никой не Ви е питал за това!

Също така не сме на събрание на етажната собственост, че да правите вметка "за протокола".

Все пак благодаря за това, че сте отделила от времето си, за да споделите така подробно как е възможно да се случат нещата в една етажна собственост. Но всичко това, за съжаление, е много относително и по-скоро е  частен случай, а не масова практика.

Последна редакция: ср, 12 ное 2025, 16:40 от PANDA_FuBao

# 55
  • До хладилника, който обичам
Ако един или двама са задно колело в малка кооперация, е абсолютна трагедия и спъва всичко на всичко. Нашите са/бяха такива задни колелета, че даже когато не ставаше дума за пари, пак бяха проив, просто от принципи Grinning Ей така си останахме без санировка.
А с вход от 36 апартамента само мога да си представям колко оживено може да е при няколко или повече задни колелета. От друга страна, броят апартаменти вероятно значи и че има много повече дейни хора, които искат да променят нещо, и не може всички да са роднини, просто шансът е нищожен (докато в моята малка кооперация 1/2 са роднини или близки приятели от детски години и ходи се оправяй...)

Но поддържам това:

Цитат

В друга средна кооперация, в която семейство беше завзело всички общи помещения с боклуци, които бяха просто пожароопасни, и даже смело си беше закачило катинар на помещенията, предназначени за всички, го видях в изпълнение. Само че не с бележка, защото се знаеше кой ги окупира. Личен разговор с приятелско предупреждение - "след три дена идвам с ъглошлайф за катинара и трима роми с каруца за каквото не е изнесено". Подейства, и понеже не беше публично, нямаше засрамване, виновната страна запази малко достойнство и не се развалиха твърде междусъсдските отношения; но това е приложимо само понякога.

# 56
Ако един или двама са задно колело в малка кооперация, е абсолютна трагедия и спъва всичко на всичко. Нашите са/бяха такива задни колелета, че даже когато не ставаше дума за пари, пак бяха проив, просто от принципи Grinning Ей така си останахме без санировка.
А с вход от 36 апартамента само мога да си представям колко оживено може да е при няколко или повече задни колелета. От друга страна, броят апартаменти вероятно значи и че има много повече дейни хора, които искат да променят нещо, и не може всички да са роднини, просто шансът е нищожен (докато в моята малка кооперация 1/2 са роднини или близки приятели от детски години и ходи се оправяй...)

Но поддържам това:

Цитат

В друга средна кооперация, в която семейство беше завзело всички общи помещения с боклуци, които бяха просто пожароопасни, и даже смело си беше закачило катинар на помещенията, предназначени за всички, го видях в изпълнение. Само че не с бележка, защото се знаеше кой ги окупира. Личен разговор с приятелско предупреждение - "след три дена идвам с ъглошлайф за катинара и трима роми с каруца за каквото не е изнесено". Подейства, и понеже не беше публично, нямаше засрамване, виновната страна запази малко достойнство и не се развалиха твърде междусъсдските отношения; но това е приложимо само понякога.

Че то всичко, което е в общите помещения, изобщо си е само ненужен боклук, а недобросъвестните, които са го изхвърлили в общите помещения, най-много на тавана, дори биха се зарадвали, че някой ще им го изрине без пари и без усилия от тяхна страна. Така че просто няма място за заплахи, излишни са в случая.
Големият брой на апартаменти, изобщо не предполага и по-голям брой на дейни хора, тъй като голяма част от живущите, влизат в категорията на застаряващи и вече им е все тая за всичко, което се случва около тях.

# 57
Всичко на скандал взимаш, ми се струва.

# 58
Всичко на скандал взимаш, ми се струва.

Само така ти се струва Rolling Eyes

Исках да обясня, че хората, живеещи в една етажна собственост, са много различни навсякъде и едно решение на един и същи проблем, не може да е приложимо във всички случаи. Въпреки че сме много народ във входа, повече са задните колелета, или безхаберни, отколкото дейните хора. А понякога да си деен, не е достатъчно, защото са нужни и пари.

И да, всички не са роднини, но в един апартамент, натъпкани три поколения мизерници, които не се съобразяват с нищо и нямат хигиенни навици, не биха се отразили добре на нито една етажна собственост, независимо малка или по-голяма.

Години наред водя битки с тях, живеят точно срещу нас. И само преливам от пусто в празно и си покъсвам нервите. На всичкото отгоре, имат и куче, което не извеждат, защото ги мързи дори това да правят, което се изхожда в тях и питам майката на всичката тази гнус, как така газят в мръсотия, тя най-спокойно ми казва, че чистела след него!!! Е, какво да направя аз, те са си у тях, нямам право нищо да сторя. Тази същата смрад ни е и чистачка. С години не са си плащали дълговете към входа. Направихме я чистачка, за да може поне малко от малко да се издължи и да не трупа повече дългове. Ами тя в къщата си никога не е чистила, как ще бъде годна входа да чисти!?

Освен това доста жилища се продадоха, новите собственици правят ремонт, за да се изхвърли всичко, остава мръсотия по стълбите, в асансьора, навсякъде. За това казах, че на но който много му писне от смрад, си чисти сам. А жилища се продават, защото след това се дават под наем, тъй като имаме доста чуждестранни студенти в МУ и познайте на един наемател, колко му дреме за хигиената във входа! Всички останали са по-възрастни хорица, както вече споменах.

Ето една различна ситуация от тези, за които вече стана дума и във връзка с които се дадоха съвети.

А споменавайки за недобросъвестен домоуправител и съседи, не съм търсила съвет от абсолютно никого, съфорумката преди Вас, се почувства длъжна да обяснява как се случват нещата, но тези методи при нас, просто не биха били ефективни.

Също така смятам, че един читав домоуправител, би съдействал на съседите си, ако имат проблем с теч в жилището си, например. И не става въпрос изобщо за дълг, а за човешка съпричастност. Та, в такава връзка беше коментарът ми, след който последва мнението на съфорумката за това как трябва да се оправят нещата.

# 59
Тогава ето решение, професионален домоуправител. Много кооперации / входове избират тоя вариант, защото макар да е платена услуга, се занимава външен човек, който не е част от драмите във входа. Обиколи съседите, с които поддържаш добри отношения и ги уговори. Говори и с другите, с които несе разбираш, за да им предложиш позитиви от професионален домоуправител, които по някакъв начин ще им привлекат вниманието. После общо събрание на входа и гласуване.

Общи условия

Активация на акаунт