Сложи каска, спаси живот

• 1 000
  • 16
  •   1
Отговори
Копирам си темата от една група за велосипедисти, не за да критикувам или търся мнение и съвет, а просто за да обърна внимание на темата и току виж съм променил нещо за 1-2...20 деца.

С голяма радост забелязвам в последно време, че много дечица биват учени да карат велосипед от съвсем малки (на по 3, 4 години), с хубави велосипеди, без помощни колелца. Което е страхотно!
Едно напомняне, съвет или както искате го разберете - инвестирайте и в безопасността им, направете ги видими!!!
За 40-50 лева (очевидно и доста по-малко, както разбрах после) спокойно може да оборудвате детското колело с фар и стоп и да вземете на детето една рефлекторна жилетка, които биха били полезни не само, когато е тъмно, а също и в мрачни и дъждовни дни, на сенчести места и т.н. Ако помогнем другите участници в движението да видят децата ни дори само 30-40 метра по-рано, то това може да спаси живот! Дори и да не карат в близост до коли - ще са видими и за други велосипедисти, тротинеткаджии и т.н.
Много често тук става дума за детски колела за по 400-500-600 и нагоре лева, та тези 40-50 лева би трябвало да не са проблем.
Каската, се надявам, че не трябва дори да споменавам колко е нужна. При нужда бих предоставил информация.

# 1
Не мисля, че е до сумата.
Много от малките деца карат пред блока и все още има  някакво чувство, че това е излишно.
Не е до парите, а до това какво ще кажат останалите за тази екипировка.
По-скоро трябва да се работи за това, че така е правилно и че да се пазят е "готино", а не смешно.

Последна редакция: вт, 29 юли 2025, 22:07 от FB590525BGM

# 2
Не мисля, че е до сумата.
Много от малките деца карат пред блока и все още има  някакво чувство, че това е излишно.
Не е до парите, а до това какво ще кажат останалите за тази екипировка.
По-скоро трябва да се работи за това, че така е правилно и че да се пазят е "готино", а не смешно.

Причини сигурно има много, най-вероятно основната са родителите. Мен целта ми е наистина да накарам поне няколко човека да се замислят и няколко деца да започнат да карат с каска. Иначе дали е готино? Ми не, не е готино. Нито е яко, нито е удобно, ама и коланът ми като шофирам не е удобен.

# 3
  • София
Ох това ми е много болна тема. Аз бях купила и получих такъв отпор за слагането им точно защото не е "яко", че в чудо се видях. И резултата цъфна - счупен зъб. Не е нещо фатално, но пак е инцидент. Децата са много социални и мнението на другите е силен фактор за неслагането. Някои родители възпитават точно в обратното. Ако не възпитават то поне неглижират и по този начин възпитанието на тези които държат на безопасността отива на кино. Сега сина ми иска на всяка цена електрическа тротинетка. Знам, че се вози с такива под наем. Как не видях един да е с каска на такава тротинетка, а те са също толкова опасни колкото колелетата. Да не кажа повече. Засега съм дала отпор за лична такава, като просто не му я купувам, но с това стимулирам наемането. Твърди, че се кара само по тротоарите/велоалеите, но не го вярвам. Все някъде слиза на пътното платно. Страшен страх ми е това, а не ми се ще да му отнема и картата. Опитвам се чрез разговори да действам. Дано даде резултат.

# 4
Детето ми (на 3, скоро ще стане на 4) знае, че колело се кара с каска. Обаче отскоро кара в парка с приятелчета - още 2-3 деца. Никое друго не е с каска. И се започва "мамо, не искам каска". Обяснявам, убеждавам, но понякога го оставям без, макар да ми е свито сърцето на топка. Достатъчно е да залитне и да падне към бордюр, за да има повече от ожулено коляно...
Обаче същевременно няма как да убедя другите родители, че е редно и техните деца да са с каска. Старая се просто всеки път като видя дете с каска да му го показвам и да обяснявам колко е готино това момче/момиче с каската си, с надеждата да не получавам голям отпор така.

# 5
  • Варна
Масово виждам дори по тъмниците малки деца да карат колело в морската градина, по неосветени велоалеи без светлини в града. Понякога само колелото на родителят има светлини, а на малчуганът не, друг път е обратното, което дава представа какъв точно личен пример дава родителят.
В парка вечер се движат и юноши на групички с преобладаващо агресивно каране и рязка смяна на посоката на движение. Представете си възможността за сблъсък с малко дете, което не сигнализирано и още няма добре изградени навици да се пази само. Добре е да се минимизират тези обстоятелства.

Мерките за безопасност са грижа преди всичко на самия родител, след това на останалите участници в движението, на трето място бих казал на самото дете, на което да му е обяснено с примери какво трябва и какво не трябва да прави. За лична безопасност не трябва да се пестят средства и е добре да се заложи на среден, до висок, но достъпен клас техника. Съвсем не е излишно детето да има сигнална жилетка и светлоотразители по колелото и по крайниците, ако няма жилетка. За разлигавените юноши и светлини да им се купят, защото няма да искат да си заделят от джобните пари. Виждам и хора на средна възраст, които би следвало да бъдат с акъла си, но или нямат светлини, или са сложили мощен фар на силен режим и са го вдигнали високо, та заслепява насрещно движещите се. Кулминацията е, когато са го пуснали в режим на мигане. Такова отношение е отвратително към останалите хора.
Имам велосипед и към момента по-скоро ми е страст да излизам " над Варна " по горските пътеки, далеч от градския шум, трафик, движение на хора и аромати на отработени газове. За няколко карания там не съм виждал все още жив човек по пътеките! Нося си каската на главата и винаги си имам едно на ум, че ако падна по-сериозно, трябва да разчитам най-вече на себе си. Има къде да закачите педала си и да паднете, има пънове по пътеките, които първоначално не се виждат, има камъни върху пясък, които също могат да ви съборят, има коловози, които са опасни. Каската е удобна и като преминаваш през недобре почистен път и с нея се предпазваш от клонките, някои от които са бодливи. Когато каската е избрана правилно, ремъците са нагласени оптимално и е закопчана без да се врязва в кожата, каската става като анатомичен израстък на главата и по никакъв начин не е неудобна. Понякога не усещам, че е на главата ми. Има си и козирка. Тротинеткаджиите са приключили жизненият си път основно при тежко нараняване на главата. Носенето на каска би могло да спаси животът на повечето от тях без дълготрайни последици за здравословното им състояние.

Не правете компромис за детето си и обезателно му купете подходяща каска с помощта на консултант във веломагазин. Когато стане малка, продайте я или я подарете на друго малко дете, а родителите му на свой ред да я предадат нататък.

# 6
Може ли някой да покаже на снимка подходяща каска за колело и подходяща каска за ел. тротинетка?
В Била продават светлоотразителни елечета, ако не сте ги забелязвали.

# 7
# 8
Точно защото "каски колкото искаш" попитах. Wink

# 9
Погледнете в Декатлон примерно. Няма да е най-добрата каска на света, но винаги е по-добре от никаква. Консултирайте се за размера, премерете главата на детето също предварително. И рефлектори и осветление да не забравите (аз съм като дърта свекърва, ама по-добре да съм така)

# 10
  • Банско
Българите като цяло не обичаме да сме обезопасени и сме по рисков народ. Не виждате ли по пътищата какво става. Ами тротинетките! Масово народа е " Аре бе, че живеем с орлите" Simple Smile
Свекър ми и баща ми цял живот режат с настолен циркуляр и с флекс, като преди това махат разбира се предпазителя, че им бил пречел!!
По интелигиентните хора  си спазват безопастност, другите колкото и да им говорите, те са си Ганьо и така...

# 11
Българите като цяло не обичаме да сме обезопасени и сме по рисков народ. Не виждате ли по пътищата какво става. Ами тротинетките! Масово народа е " Аре бе, че живеем с орлите" Simple Smile
Свекър ми и баща ми цял живот режат с настолен циркуляр и с флекс, като преди това махат разбира се предпазителя, че им бил пречел!!
По интелигиентните хора  си спазват безопастност, другите колкото и да им говорите, те са си Ганьо и така...

Има и една група някъде по средата - не са професори по ядрена физика, нямат нужните знания, но ако им се каже, ще се заинтересуват и ще сложат каска на детето си. Както казах - 1 човек да достигна с такава публикация, не е малко.

# 12
  • Велико Търново
Откакто дъщеря ми стана свидетел в парка на дете,което падна от колело и си удари главата,почти си глътна езика и припадна...Еми носи си каската и това е. Изобщо даже не се й обсъжда.

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 13:45 от ralito89

# 13
Мен винаги ме е озадачавала репликата 'ама то не иска да носи, не мога да го накарам насила". У нас положението е имаш каска на главата - караш, нямаш каска - не се качваш на колелото изобщо. Ако разправиите продължат (което не се е случвало до момента), ще изчезне и самото колело, та съвсем няма да е възможно да се кара вече.

И нещо друго ми прави впечатление, масово колелата са с размер, два по- големи от нужното спрямо ръста на детето 🤷‍♀️

# 14
Болна тема ми е големината на колелото. Върви го обясни на татко му! Марково било, 50 скорости имало, с намаление го бил купил... Close А то му е трудно на детето... Че трябваше по-малка седалка да му търсим, степенка да добавяме... 50 скорости детето се чуди какво да ги прави... Няколко пъти му излиза вече веригата заради пустите скорости... Щеше да намрази да кара колело заради избора на баща му...

Общи условия

Активация на акаунт