Кандидатстване с рисуване след 7 клас - тема 13

• 11 545
  • 193
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Здравейте, и аз да се включа тук с един настоящ шестокласник, да следя. Бях в тези трепети с класирания точно преди 3 години с каката и то на набор 2009, когато бяха най-много деца в София. Сега обаче е различно,защото второто ми дете се е насочило към училища с рисуване, така че ще съм тук с вас Hug

# 121
Здравейте,
Моля, за малко повече информация за разписанието в НГПИ. На една смяна ли са - напр. сутрин? Или се редуват - сутрин - следобяд? Какво е нивото на другите предмети? Останалите учители напр. по МАТ и БЕЛ също ли са взискателни? Благодаря Ви предварително за информацията!! Flowers Cherry Blossom

# 122
  • София
Само сутрин са, но имайте предвид, че имат повече часове и свършват по- късно. Учителите по общообразователните предмети подхождат с разбиране.

# 123
Тоест, не се "набляга" много на другите предмети, така ли да разбирам Simple Smile

# 124
  • София
Не мога да кажа, че не се набляга, учат си децата, просто учителите не са много строги.

# 125
Тоест, не се "набляга" много на другите предмети, така ли да разбирам Simple Smile

това въобще не е вярно, учат си децата.  даже някои учители ме учудиха - аз лично очаквах да са по-лежерни.

# 126

Въобще не. Много погрешен подход е да се мисли, че като си в подобно училище по искуства, по общообразователните предмети  няма да учиш. Редовно точно подобен тип въпроси се задават. И често и деца и родители следват логиката, че щом в общообразователни училища са без  интерес и съответно успеваемост по общообразователни предмет, то в такова училище ще са"спасени".

Фокусът на училища по искуства, не е че детето е там защото НЕ му се отдава АКАДЕМИЧНОТО... а  Е  там защото му се  отдава РИСУВАНЕТО. Който иска да учи, има пълни възможности, учителите преподават на ниво, не неглижират предметите. Единственото, което е факт, е, че ако детето едвам крета по някой предмет  никой няма да го остави да повтаря. И по специалните предмети също. Но това не е повод нито за гордост, нито за радост - една тройка всеки може да се "спечели". Материалът не е направен за академици. Едно дете, което няма високи академични способности и няма да попадне в елитна гимназия, ще попадне според балът си именно там, където му е нивото. И няма да бъде бяла врана. Но ако детето се "набута" в училище по изкуства, след като е поназубрило една две години техника (напълно възможно) или няма истински интерес към рисуване, после става много тъжно. Всички напредват, излагат се по изложби, а то сякаш не присъства в този шарен художествен свят. Аз наблюдавам децата в класа на моят. Всички, които са напреднали много в рисуването, са и стабилни ученици. Едното върви с другото. Едно амбициозно дете дърпа навсякъде. Едно пасивно дете почва да "се запуска". И то си тегли навсякъде. От целият клас деца нямаме, такова което да е много добро в рисуването и същевременно да крета с тройки. И едновременно всичко отличници по общообразователните предмети,  са с изключително високото ниво по специалните предмети.

Последна редакция: пт, 03 окт 2025, 11:44 от _re_ge

# 127
_re_ge,  благодаря много за споделеното. Информацията много ме радва Simple Smile. Все повече започвам да приемам идеята, че сина ни е взел правилното решение да опита в училище  с рисуване Simple Smile. Не, че не се посдърпахме тези дни отново Simple Smileи му казах -  на твоя отговорност, пробвай,ако те приемат условието ми е да си ходиш на състезателна математика и по желание на състезания Simple Smile.
И само за информация, много е доволен от школата по италиански, просто споделям Simple Smile

Последна редакция: пт, 03 окт 2025, 17:10 от Luce13

# 128
И само за информация, много е доволен от школата по италиански, просто споделям Simple Smile

Италия е много добра дестинация за кандидатстване след завършване, защото предлага много възможности в областта на изкуството. Има и много програми с английски. При нас втори чужд е с избор между немски и италиански , но синът ми предпочете немски. Иначе за италиански имаше голям наплив точно поради тази причина. Изискванията им за английски сертификат по програмите не били високо - В2, защото те самите нямали високо ниво. Но често искали и сертификат на базово ниво ниско - за италиански. Влиза се с техни си изпити, които се държат за всяко отделно направление на обучение ( хуманиртарни, математически или друг профил) . Вземаш си изпита и с тази оценка кандидатстваш.  За изкуство беше нещо като TUCK или TUK. Ще проверя ако трябва повече, водех си записки, макар моят син Италия въобще да не го заинтересува, защото каквото иска като специалност в Италия е на италиански. Таксите се определяли на база на доходите на семейството. Всички попадат в различни "кошници" Проблемът бил, че ако детето планира след това да остава, нивото на заплатите по сравнение с останалите страни евросъюза като цяло било ниско. Което обаче важи и за България.

Последна редакция: пт, 03 окт 2025, 19:17 от _re_ge

# 129
  • София
_

Бихте ли споделили коя е школата по италиански, от която сте доволни, може и на лични.

Иначе споделям мнението на _re_ge за нивото на общообразователните предмети. Аз също имах подобни опасения, които към момента ми се струват необосновани (НГПИ).

Успех на младежа!

# 130
_re_ge , благодаря отново за споделеното 🤗. Много полезно за "лутащи" се родители Simple Smile.
Италия му е любима, имаме и роднини там, не, че искам да ги ангажирам с каквото и да е, но е като вариант. А и още ние далечно това време, сега трябва да се съсредоточим на седми клас Simple Smile. Аз просто обичам да съм информирана по- отрано Simple Smile.
aela , изпращам информация на лично за да не стане като реклама Simple Smile.
Синът ни е ориентиран по- скоро към изящните изкуства, до колкото знам най- трудно се влиза там. Надявам се и там да държат и на останалите предмети Simple Smile

# 131
  • София
Здравейте,
Дъщеря ми най-накрая реши с какво иска да кандидатства след 7ми клас и се спря на рисуването. Никога не е взимала уроци, изобщо не знаем какво следва да правим, трябва ли да ходи на частни уроци, какви са изпитите, гледат ли се други оценки и тн, и тн. В София сме и ще сме благодарни на всякакви съвети, които ще са ни полезни. Тепърва ще започвам да чета, да гледам, да търся. Дори не знам кои са училищата в София, където може да кандидатства. Тя сама си се е учила да рисува, за мен рисува много хубаво, но не знам какво все пак се гледа.
Ще съм изключително благодарна за всякакви съвети 🤗

# 132
  • София
tayra - колко е голямо детето, дори да е вече седми клас, имате време за подготовка. Разгледай първия пост в темата, там има събрана много информация, подредена и точна. Вижте и  училищата и какво предлагат по сайтовете им и когато се ориентира детето тук никой няма да ти окаже помощ, ако имаш въпроси. Виж малко по - труден е въпроса с препоръки за учители и школи, ама съм сигурна, че ще намериш начин.  Успех и вдтхновение желая 

# 133
Здравейте, Моля, за информация къде мога да видя минималните балове по специалности в НГПИ от миналата учебна година. Благодаря Ви предварително Simple SmileRelaxedFlowers Bouquet

# 134
  • София
Здравейте, Моля, за информация къде мога да видя минималните балове по специалности в НГПИ от миналата учебна година. Благодаря Ви предварително Simple SmileRelaxedFlowers Bouquet

https://ngpisvetiluka.com/%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b5%d0%bc/%d0%ba% … 0%b0%d0%bd%d0%b5/ ->  Резултати от първо / второ класиране - последната оценка над чертата за всяка специалност.

Общи условия

Активация на акаунт