Кандидатстване с рисуване след 7 клас - тема 13

• 11 399
  • 191
  •   1
Отговори
# 180
Много благодаря за отговора! 😀 Звучи много добре, поне да не се филмираме,  както при баткото 😀

# 181
Добре сте вие в СФ, училищата към МК глътват една огромна маса деца. Докато при нас само 28 деца комбинирано РК и ИИ  за града и това е. Щеш не щеш,  залягаш и на Мон.

# 182
Здравейте! Искам да попитам при кандидатстване в Гимназията по изящни изкуства, Приложната и Фотографското училище, освен оценката от изпитите по рисуване от дипломата вземат ли се други оценки като изобразително изкуство или други предмети?
Точно в тези 3 цитирани училища, както и изобщо във всички училища, които са към Министерство на културата - нищо не се взема от свидетелството за 7-ми клас. Нито оценката по рисуване, нито каквото и да е друго. Класирането става само на база за оценката от изпита, като всяко училище си организира и провежда самостоятелен изпит.
[/quot

За училището в Пловдив четох, че общият успех от 7. клас /не помня, дали не беше от 5., 6. и 7. клас/ не трябва да е под 4,00. Скоро не съм гледала сайта, не твърдя, че информацията ми е вярна.

# 183
За училището в Пловдив четох, че общият успех от 7. клас /не помня, дали не беше от 5., 6. и 7. клас/ не трябва да е под 4,00. Скоро не съм гледала сайта, не твърдя, че информацията ми е вярна.
Абсолютно същото като слух бях чувала за НГПИ "Св. Лука" в София. Тук никой не го потвърди, нито пък го срещнах като официална информация. Ако е критерий, който ще се ползва, трябва да фигурира някъде черно на бяло.

# 184
Щерката е в нгпи, никой никога не ни е питал какъв успех има

# 185
Абсолютно същото като слух бях чувала за НГПИ "Св. Лука" в София. Тук никой не го потвърди, нито пък го срещнах като официална информация. Ако е критерий, който ще се ползва, трябва да фигурира някъде черно на бяло.

Това е от сайта на НГСЕИ Пловдив

# 186
Е, щом е така описано, значи в конкретното училище има значение и успехът от 7-ми клас. Ще бъда по-подробна в този пост, за да стане максимално ясно и да не объркам неволно някого.

В училищата към МК по принцип класирането (подреждането с цел класиране) става въз основа на резултата от изпита в конкретното училище. Оценки от свидетелството НЕ участват при формиране на бал. По принцип досега така е било.
В горния пример успехът от свидетелството има значение, но като като критерий за допустимост/за записване. Т.е. точният успех от 7-ми клас не е важен и не те подрежда по-напред или по-назад в класирането, но трябва да отговориш с "ДА" на критерия "успех най-малко 4.00", за да бъдеш допуснат до класиране и записване. В това конкретно училище. Друг критерий, който действа по подобен начин върху кандидатите и допускането им до класиране и записване, е "цветоусещане - нормално". Никой няма да изследва кой кандидат различава повече нюанси на лилавото, но трябва да отговаряш с "ДА" на критерия, за да бъдеш допуснат.

В училищата към МОН участват балообразуващи и от свидетелството, и изпит по рисуване, и НВО-тата по български и математика. Средният успех от 7-ми клас не участва в балообразуването, но в определени случаи, при равни балове, може да се използва за вторично подреждане.

# 187
Честно казано за мен звучи много двусмислено и неточно написано. Особено с тези наклонени черти.

Цититрам
Копие от свидетелство за основно образование с успех най-малко 4:00, /може да се приложи допълнително/
или служебна бележка, че завършват 7 клас в съответното училище.

Ето това "или" в българския език противопоставя едното на другото. Но и двете са равностойни. " Може да се приложи допълнително",  не е задължителна форма. Излиза, че ако имат служебна бележка свидетелство за основно образование с успех над 4 не им трябва.

Последна редакция: пн, 19 яну 2026, 23:21 от _re_ge

# 188
Честно казано за мен звучи много двусмислено и неточно написано. Особено с тези наклонени черти.

Цититрам
Копие от свидетелство за основно образование с успех най-малко 4:00, /може да се приложи допълнително/
или служебна бележка, че завършват 7 клас в съответното училище.

Ето това "или" в българския език противопоставя едното на другото. Но и двете са равностойни. " Може да се приложи допълнително",  не е задължителна форма. Излиза, че ако имат служебна бележка свидетелство за основно образование с успех над 4 не им трябва.

Тази седмица имам работа в служба точно до гимназията, и ако на двора има ученици, ще ги разпитам.

# 189
  • софия
Отдавна не съм де мяркала, но набързо да вметна яснота, че въпросното цветоусещане не е кой колко има усет за цвят (примера с нюансите на лилавото), а чисто и просто доказателство, че кандидата няма форма на далтонизъм. Въпросният “преглед” показва това. В миналото съм показвала изображенията (гугъл веднага ги показва).
Чудесен ден на всички.

# 190
  • Варна
Бележката за цветоусещане съм я вадила и двата пъти без детето. За мен е формалност.

# 191
  • софия
Бележката за цветоусещане съм я вадила и двата пъти без детето. За мен е формалност.
Именно затова "преглед" е в кавички.

И все пак, когато хората четат е добре да има яснота и правилни обяснения.

Общи условия

Активация на акаунт