Кандидатстване с рисуване след 7 клас - тема 13

• 8 842
  • 144
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Може би има индивидуални, но и аз едно време съм ходила на групови и щерката днес за сефте ходи. Според мен груповите са по полезни, защото на конферансите се обсъждат плюсове и минуси и можеш да се учиш от хорския опит, а реално не си пречат, работейки заедно, дори напротив !!,,

# 106
В края на 6 клас, ходи на консултациите в НУИИ. В седми също ходи до колкото беше възможно. Иначе си ходеше на самостоятелни уроци при преподавател от квартала. Чат пат идваше и друго дете, но като цяло беше сам на уроците. Приеха го на първо класиране в НУИИ и Фотографското, не сме подавали за второ в Приложното (там се издъни, че си беше обърнал фазера и имаше 4)

# 107
Здравейте Simple Smile, от известно време чета и следя темата защото синът ни е шести клас и иска продължи в училище с рисуване след седми.
Рисува хубаво, ходи на уроци в групи от 2-3 години, като хоби. Преподавателите му не "смеят", в добрия смисъл на думата, да отворят темата за подготовка за самите изпити защото много му се отдават математиката( в математическо училище е сега, не СМГ и НПМГ, там беше много близо под чертата, за малко не успя, но не съжаляваме), български и езици. Накратко- пълен отличник в училище със защитени знания. Аз съм тази, която се"опъва" да не продължи в училище с рисуване защото до колкото знам, ако след 12ти клас промени избора си, не може да продължи висше в чужбина( не че е задължително, но защо да си отрязва пътя) и би му било по- трудно защото вече ще е"изостанал" поради броя часове в художествено училище. И целият този труд, който е положил и ниво, което е постигнал, ще отидат на вятъра.
От друга страна, осъзнавам, че в художествено училище, средата, опита, възможността за контакти, брой часове за рисуване е незаменима.
Стана много дълго, но бих била благодарна да споделите каква е подготовката по останалите предмети и децата къде се насочват след 12ти клас.
Споделям някои от рисунките му, от преди 1-2 години са, (има значително развитие сега защото не спира да рисува) но има ограничения за размера на файла за качване.

# 108
  • София
Здравей, Luce13 Blush
Две неща ми направиха впечатление в твоя пост в контекста на зададения от теб въпрос.

Първото е:
... следя темата защото синът ни е шести клас и иска продължи в училище с рисуване след седми.
И второто е:
И целият този труд, който е положил и ниво, което е постигнал, ще отидат на вятъра.

Ще започна отзад напред, като ще подчертая, че това, което ще напиша, е личното ми мнение, с което не задължавам никого да се съгласи с него.
Няма такова нещо като хвърлени на вятъра труд и усилия. Дори в гимназията човек да учи едно, а после професионалната му реализация да е коренно различна - това го казвам от собствен опит, а лично аз се считам за успешно реализиран човек с професия, която обичам много. Но това, което учих в гимназията ми даде толкова умения, които косвено в живота си съм използвала непрекъснато. И ако се върна назад в годините със сигурност не бих променила избора си, който тогава направих.
И към първото - бих се вслушала в детето. Бих му дала свободата то да реши в кое училище иска да учи. Изборът на училище, паралелка и специалност/профил след 7 клас ще определят следващите му 5 години от живота. И ако не то е направило този избор, това ще бележи едни от най-хубавите му години с едно неудовлетворение и чувство, че реализира чужди стремежи и амбиции. На 13 години е твърде рано да се каже с какво ще се занимава един човек, когато стане на 24, 34 или 54. Но изобщо не е рано за разочарования и неудовлетвореност, когато не си оставен да направиш първия си важен за теб избор в живота си. И тези чувства, за съжаление остават за цял живот, маркирани в душата.
Разбирам напълно притесненията ти като родител. Всички искаме най-доброто за децата си, стремим се да ги предпазваме от грешни (според нас) избори, но това не винаги е добро. Конкретно на въпроса ти за реализацията ще помоля re_ge да се включи, тъй като нейното момче, страхотен талант, тази година ще завърши художествено училище и тя може много по-добре от мен да ти даде информация за бъдещите възможности за университети и тук, и в чужбина. А те са много!
За мен на този етап най-важно ми се струва много да говориш със сина си. Да го изслушваш, да вникнеш дълбоко в неговите стремежи, съкровени желания, мечти. И просто да го подкрепиш. А дори и да "сбърка", (слагам го в кавички, защото не мисля, че това е възможно, когато човек следва сърцето си), той ще знае, че това е бил неговият избор, той така си е решил и той сега ще си го издържи, без да трупа негативни емоции нито към вас, нито към себе си, че ви е позволил да вземете решение вместо него.

А картините му са уникално красиви и само потвърждават на кои релси се движи неговото влакче.

# 109
Kally May, благодаря сърдечно за мнението ти.
Абсолютно съгласна съм с теб и за знанията и за всичко.
Разумът ми говори едно, сърцето - друго, но наистина най- важно е какво иска детето.
Просто ще ми трябва време ние да приемем избора му. Наскоро ни информира съвсем категорично за решението си Simple Smile.
Но ме "терзае" мисълта за след 12-ти клас.
Много бих се радвала да се включат и споделят и мами с по-пораснали деца Simple Smile

# 110
  • София
Ами, аз съм споделяла за моята - в чужбина не искаше да пробва и въобще не сме се интересували от обучение навън. Учи ландшафтна архитектура в Лесотехническия университет, 4 курс е сега. Изпитът за прием е с рисуване.

# 111
Аз не разбрах кое точно е проблема. Ако реши да направи завой и да не рисува след 12 клас,  а да се ориентира към някаква академична специалност?

Така както учениците от академични гимназии посещават школи и други уроци за да си поддържат нивото на рисуване, в случая за да не "изостане" детето може да посещава уроци по академични предмети, езици и т.н.

По принцип , Всички чужди държави имат свои процедури за кандидатстване и повярвайте ми една с една няма да си приличат. Аз тези дни съм на различни кандидатстудентски изложения и слушам всичко подред.  С диплома от "художествено" училище детето има доста шансове за академични програми,  но не и навсякъде. Обаче, може и да ви е странно но има и деца от академични гимназии които нямат шансове навсякъде - примерно ирландия заради дипломите ни. Има много унита с изпит. Там дипломата няма никакво значение. Бих ви посъветвала някъде 10 клас септември началото да посетите подобни изложения и третия ден ще ви е ясно на 50-60 % какви са ви възможностите. Като направите и една платена консултация, съвсем ще ви се изясни какво можете да предприемете за да реализирате избора си. Но вече такова нещо- детето да може да кандидатства съвсем навсякъде- няма. Италианците примерно все по-често искали освен английски и италиански езиков сертификат, макар и с ниско ниво. Не всеки има нали ? Пък аз се чудех защо класа толкова се натискат за италиански.

Последна редакция: нд, 28 сеп 2025, 18:01 от _re_ge

# 112
_re_ge, да, в общи линии това е проблема Simple Smile. Сега иска това, но тогава дали все още ще е така Simple Smile.
И проблема си е в мен, просто трябва да се "пренастроя", че досега посещаваше школи по рисуване, а ако го приемат в художествено училище след 7ми клас, ще трябва да се "пренастроим" и да посещава школа да поддържа български или математика, например Simple Smile.
Не знам какво точно му се върти в главата, но тази есен започна да учи италиански език, по негово желание( по английски взе B2 и за С1 трябва да изчакаме няколко години за да се яви за сертификат, ако сега го направим, после ще трябва отново защото до колкото знам, добре е сертификата да е взет до 1-2 години преди за започне университет). Но в никакъв случай не е на всяка цена университет в чужбина Simple Smile.
Благодаря за споделеното Simple Smile

# 113
  • Абсурдистан
Аз се обърках. Това е новост за мен. Някой може ли да обясни като за съвсем начинаещ как така с диплома от художествена гимназия не може да се продължи нищо друго, освен с профил с рисуване.
Например, ако иска детето българска филология или японска - означава ли, че ще му кажат - не ти важи дипломата.
Или напримеррл мода в Италия - и там ли ще го порежат?
Извинявам се предварително за невежеството ми.

# 114
_re_ge, да, в общи линии това е проблема Simple Smile. Сега иска това, но тогава дали все още ще е така Simple Smile.
И проблема си е в мен, просто трябва да се "пренастроя", че досега посещаваше школи по рисуване, а ако го приемат в художествено училище след 7ми клас, ще трябва да се "пренастроим" и да посещава школа да поддържа български или математика, например Simple Smile.
Не знам какво точно му се върти в главата, но тази есен започна да учи италиански език, по негово желание( по английски взе B2 и за С1 трябва да изчакаме няколко години за да се яви за сертификат, ако сега го направим, после ще трябва отново защото до колкото знам, добре е сертификата да е взет до 1-2 години преди за започне университет). Но в никакъв случай не е на всяка цена университет в чужбина Simple Smile.

Това дете в България ли учи? Ако разбирам правилно, в 5-ти клас вече има сертификати по английски, учи италиански по собствено желание и ходи на рисуване с ясно желание какво иска да продължи. Това си е дете-мечта.

# 115
  • София
Аз се обърках. Това е новост за мен. Някой може ли да обясни като за съвсем начинаещ как така с диплома от художествена гимназия не може да се продължи нищо друго, освен с профил с рисуване.
Например, ако иска детето българска филология или японска - означава ли, че ще му кажат - не ти важи дипломата.
Неее. За България може да си продължи в университет без проблем. Всички 12-класници се явяват на задължително ДЗИ по БЕЛ, което в 80% от специалностите в България се взима за балообразуващ за кандидатстване в университет. Може детето да е завършило художествено или музикално училище например и да реши, че иска да учи Право или някаква филология - няма проблем в това.
Но за университети в чужбина нещата не стоят така и това е темата на обсъждане.
Re_ge много точно отбелязва, че за почти всяка университетска програма в чужбина има различни изисквания и условия за прием. В някои университети изискват кандидадът да има покрит определен хорариум часове по даден предмет, за да може да кандидатства. Пример давам. Ако дете завършва художествено училище, но в 12 клас реши, че иска да кандидатства "Машинно инженерство" в университета Х, в държавата Y, където в условията за прием пише, че задължително трябва да има 500 часа хорариум по физика в дипломата за средно образование, (числото е произволно), които 500 часа могат да се придобият само ако ученикът е бил в профил "Физика", то това дете от художественото училище няма да може да кандидатства там, защото неговите 500 часа в дипломата са по Рисуване, а не по Физика. Има университети пък, които не се вторачват в хорариума взети часове, но пък искат оценка от ДЗИ-Физика. Тогава детето може да не е било профил "Физика" в гимназията, но да си избере да държи трето ДЗИ по желание и да се яви на ДЗИ-ООП-Физика. Но в този случай родителите трябва да са насреща да осигурят подготовката му по Физика извън училище, защото в училище то няма да има такава. Трети тип университети пък изобщо не гледат дипломата за средно образование, а си имат свои кандидатстуденски изпити. Но всички, абсолютно всички, имат едно и също изискване - някакъв сертификат за владеене на даден език, някъде искат даже по два.
Така че в България засега средното не е обвързано строго с висшето образование и все още дава възможности да се изучават почти всички специалности без значение в какъв профил е било детето в гимназията.

И моето дете е такова... Е, вече е младеж, но от малък знае какво иска и следва мечтите си. За мен не е изненада споделеното от Luce13. Дори като го прочетох, не ми беше никак странно. Но си давам сметка, че децата са различни и погледнато отстрани е възможно да изглежда необичайно.

# 116
Имах предвид съвсем обратното - за чужбина. Не както смятах, че тази диплома тотално  го ограничава. Примерно в австрия държи изпит и ако ще да става космически инженер в програма на англ. Но ще се бори с 10 човека за място с английски и с 4 човека за място на немски.  В Италия ще държи техен формат изпит но в София. В Испания ще го точкуват а ако не му стигат точките ще кара изпит който се води техни матури и т. Н.

А За Бг всеки може всичко.

Отново казвам че много зависи къде ще кандидатства и дали държавен или частен уни. Толкова е различно че за, всяка държава си има "врътка". Има и разни предсрочни изпити които допълват липсващото. Каквото разбрах до сега е, че няма!!!!  как да се обхванат всички фактори, защото не ги знаеш. За три дена, сглобявайки казаното от три фирми, разбирам, че ако не знам конкретна държава/ уни /специалност, няма как да знам може или не може моето дете да кандидатства. Пък било и да завършва силно елитна гимназия с 6.

Последна редакция: нд, 28 сеп 2025, 21:19 от _re_ge

# 117
Kateriza , благодаря много 🤗,  той винаги е бил доста зрял за възрастта си и когато си постави цел, преследва си я докато не я изпълни. То и затова когато разбрах какво е решил, разбрах, че нямаме много възможности 😉.
Благодаря още веднъж на всички за споделеното, много ценна информация. Сега разбирам и съм по- спокойна, че помолих едната му преподавателка да започне да го включва в подготовката за изпитите.
Ще следя, пиша, споделям повече тук Simple Smile.
Благодаря още веднъж 🤗

# 118
Luce13, споко, след 12 клас я камилата, я камиларя. ще се оправи детето, важното е да е здраво и щастливо. дайте му възможност да диша. да не говорим какви промени се очакват в професиите....
на мен рисунките много ми харесват.

# 119
Понеже следя вашата тема от дълго време, дилемата на Luce 13 ми навя носталгия. Този избор стоя и пред мен, когато бях седми клас преди тридесет години, стоя и с голямото ми дете. В първия случай баща ми не позволи да кандидатствам в художествената гимназия, спря ме от курсовете и се озовах в езикова гимназия, където в тетрадките рисувах портрети на учителите си.
 Аз не посмях да забраня на детето, то само се отказа. Оставих я да реши сама ще вирее ли в художествените среди или не. Иска ли да полага усилия да изучава рисуването професионално на тази възраст, или предпочита после да го прави за университет, или да не го прави никога, а да и остане като хоби. Едно е да можеш да рисуваш, да имаш талант, съвсем друго е професионално да го развиваш още от седми клас. Има деца, които прегарят и после в гимназията не им е добре. Други пък учат в обикновени училища и после се запалват и търсят такава кариера като висше.
Нека отиде детето на курсове, на уроци, нека порисува целенасочено за изпит и да прецени неговото ли е, или не, или пък ако не е сигурен, да изчака да порасне малко.

Общи условия

Активация на акаунт