СМГ "Паисий Хилендарски" - 17 тема

• 12 649
  • 155
  •   1
Отговори
# 45
Сегашното / и бъдещите/ НВО не е заслуга на този министър само.
Това е политически процес/решения , който трябва да показва успехите на образователната ни система. ... колко сме яки , умни и напредваме и ставаме все по-по. Всяка година мерят някакви средни точки спрямо предни години , а предвид демографско/етническата структура на населението - деца , пропуснатите десетилетия в учителствуването / не беше много атрактивна професия за дълго време/ реалните познания и без мерене  за всеки е ясно че са много надолу.
Освен олекотяване до таблицата за умножение няма друг път за резултати в обозримо бъдеще.
Сега се замислих, че може би тези резултати се пишат и до Европа и т.н.... трябва да са добри и НВО тата стават все по-лесни, а за интегралните министъра дори го декларира публично, че щели да бъдат значително по-лесни... спазили обещанието. И може би е нормално при 40-50т среден резултат....
Във всичко това нямаше да има никакъв проблем, ако тези резултати не се ползват за прием.

# 46
Разбира се, че се увеличава натискът. Понеже ще останат единични места за прием след 7 клас, тъй като никой няма да иска да се махне. Да не е луд нещо?? Ние стрес за матури след 7 клас, нови потрошени нерви и пари за курсове. Как ли ще си го причиня доброволно?? Никак! В МГ има оценки от 3 до 6. Избирам да имам 3, вместо 6, по математика,или по физика, или по компютърни работи, ама да не се напрягам след 7-ти клас.
Също така, които деца не са пуснати от родителите си, да пътуват само на големи разстояния или в друг град след 4 клас, с Ана практика, обречени. Нямат шанс след 7 клас, дори да са по-способни и мотивирани, от вече приетите деца. Това с "ранното пенсиониране", ако мога да се изкажа метафорично, хич не е хубаво.

Много приказки за нищо. Фундаменталният въпрос е трябва ли математическите гимназии да са защитени училища както се предлага в законопроекта.

# 47
Аз не разбирам какво значи "защитени училища". Училището е средство, какво има да се защитава? Важни са децата и на децата с математическо мислене се иска да им се осигури възможност да се докажат, не подарък или благодеяние. А хора с математическо мислене са нужни на икономиката.

# 48
Ти си - много приказки за нищо, защото не знаеш определението за "защитено училище".
НПМГ не е защитено училище, а е с друг статут, който му позволява да организира самостоятелно приемните си изпити. Това трябва да стане (училищата трябва да имат избор дали искат да го прилагат) и с останалите ПМГ или МГ училища.
На въпроса дали е редно да има отделен изпит, подобен на спортните, музикалните, арт, художествените училища - да, редно е да има. Защото както физическото и музиката, така и математиката, е ООП. Защо да не се ползва отделен, специализиран приемен изпит, за вход? 107- мо училище как ползва приемен изпит (собствено състезание под егидата на МОН/СМБ) за прием след 4 клас? Това училище с какъв статут е, че да може да има своя цедка на входа?
В допълнение, как ПЧМГ има собствен изпит за вход, щом като ВСЕ ПАК получава субсидии от бюджета?

Разбира се, че се увеличава натискът. Понеже ще останат единични места за прием след 7 клас, тъй като никой няма да иска да се махне. Да не е луд нещо?? Ние стрес за матури след 7 клас, нови потрошени нерви и пари за курсове. Как ли ще си го причиня доброволно?? Никак! В МГ има оценки от 3 до 6. Избирам да имам 3, вместо 6, по математика,или по физика, или по компютърни работи, ама да не се напрягам след 7-ти клас.
Също така, които деца не са пуснати от родителите си, да пътуват само на големи разстояния или в друг град след 4 клас, с Ана практика, обречени. Нямат шанс след 7 клас, дори да са по-способни и мотивирани, от вече приетите деца. Това с "ранното пенсиониране", ако мога да се изкажа метафорично, хич не е хубаво.

Много приказки за нищо. Фундаменталният въпрос е трябва ли математическите гимназии да са защитени училища както се предлага в законопроекта.

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 13:47 от rumka833

# 49
Добре, пропуснала съм. Обяснете ми какво е. Като цяло не приказвам за нищо, но и не знам всичко.

# 50
Знаете ли какво значи защитена специалност в белия свят? Всеки, който иска, се записва и учи. Дават се възможности, а не ограничения.
Ако промянта се осъществи, родителите на четвъртокласници също ще изреват. Тези дето не са се добрали до МГ-сега, тези които са, по-късно.

# 51
Не е само това. При защитените специалности е безплатно, и имаш гаранция, че дори всички да се откажат от групата ти, и да остане само 1 човек, то за този един човек ще се водят лекции, упражнения и прочие учебни мероприятия. Защото той/тя учи защитена специалност. А няма да му покажат вратата, че, видиш ли, останал сам, и не е рентабилно да го обучават. Което не е случаят с математиката.

# 52
ПЧМГ е ЧУ. Дори и със субсидии може да си прави изпити, каквито си реши.
Дори не съм наясно защо се цели това автоматично продължаване. Вярно е, че МзВ и другите за прием след 4 клас са доста трудни и затова класирането е доста добро само по себе си. Няма значение дали влизаш с 45 или с 25 т. От МзВ, стига да си в първите 200. След 7 клас нещата са различни и само 99-100 т. И 90+ по БЕЛ вършат работа за МГ в София.  Това е големият проблем,  че няма нормално разслояване на резултатите.  А на НВО мат е супер лесно са сбъркаш една от най-лесните задачи и съответно си минус 3 т. Ако имаше трудността на МзВ, грешка в лесните задачи ще се компенсира с решени трудни, пък който е внимателен, ще си набере точки от първите задачи......
Но автоматично продължаване не е решение. Изпит,  НВО, нещо трябва да има. Иначе не е добре за никого.

# 53
Съгласна съм с теб, че трябва допълнително изпитване, или поне вземане на резултатите от олимпиадата, или някакъв друг формат за преценка на знанията и уменията. Както в спортните училища не се влиза само с оценките по физическо през годините, ами имат приемни изпити, така следва да е и с всяко специализирано училище. На практика, с НВО, чиято цел е друга (а, именно, измерване на уменията на масата ученици), не ми е известно защо изобщо, се ползва и с цел прием? Целта на НВО не е замислена да бъде приемен изпит изначално, а да мери нивото на нацията ни по даден предмет какво е.

# 54
Мисля, че бъркате. Не става въпрос за защитени училища, а за специализирани. Специализирано училище е например музикалното.
За мен е абсурд да се приравнява математическа гимназия към училищата по изкуствата и спорта по простата причина, че много повече хора се занимават пряко или косвено с математика, отколкото с балет или пиано.
И да отделиш СМГ като някакъв специализиран бастион означава да заявиш, че математиката е само за някакъв тесен кръг хора

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 14:13 от Априлски душ

# 55
Гимназията не е спортно училище , ама пак е по телевизиите и радиата заради спорта ....

https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/389450-naprezhenie-nadprevar … matika-ot-honkong

https://bnr.bg/post/102191414/nashi-uchenici-donesoha-zlatnata-k … ematika-v-honkong

Браво на децата.

# 56
Браво на децата. Тези деца са влезли с НВО, не са в специализирано училище и пак са с медали.
Не съм сигурна дали ще е така ако се влиза в пети клас и решат, че вече са си опекли нещата до 12 ти и няма нужда да се напъват повече да учат
 Защото, колкото и да е просто сега НВО, тези деца учат и по математика, заради първите три места на национален кръг НОМ, които дават автоматични 100 точки. Напъват се и за стипендия в ПЧМГ

# 57
Браво на децата. Тези деца са влезли с НВО, не са в специализирано училище и пак са с медали.

Ами не , детайлите са важни в математиката. Влезли са с МзВ , не с НВО. / 6 и 7 клас/ , но не е 100% сигурно, че ще продължат с НВО.

Наистина не искам да споря по нашите глупости след успеха на децата , което е важното от новината.

# 58
Точно затова са с медали, Гълъбе, защото се напъват да учат и да останат в СМГ
Този детайл пропускаш.  Напъват се да учат И по математика. А ако им видиш школо, ще се убедиш, че и по другите предмети са отличници

# 59
Това състезание е за малки ученици, не са влезли с НВО, а са от 5 клас в СМГ. 

Общи условия

Активация на акаунт