Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема №28

• 12 619
  • 401
  •   3
Отговори
# 375
  • Варна
Здравейте!
Снощи имах първа любовна свада със съдомиялната ми.
АЕГ FFB21200CW (кубче) с октомври изтекла гаранция.

Пускам си аз, отивам във всекидневната да се търкалям и по едно време чувам някакво  пишене. Мига там някаква грешка. Викам си - нещо не съм затворила вратата като хората (глупости естествено). Пускам пак. Работи 2-3 минути и пак същото.
Тръгвам да чета и да се просвещавам. Ама кой да види номера на грешката? Решавам, че съм видяла Е3. Пише - токови удари, нагреватели и т.н. Препоръчва се един хубав рестарт. Ми ок, то при нас токовите удари са ежедневие, намерих правилния бушон, спрях тока на цялата кухня, изчаках 10-15 минути и пак пуснах.
Този път май стигна до някакво плакнене - програмата е 1,15 на 60 градуса, вратата беше топла и чиниите - почти измити, когато процедурата се потрети.
Установих вече с гледане и дори заснех - грешка Е1. По книгите пишат - лошо водоподаване.
Преди това бях изкарала и измила филтъра, сол скоро слагах.

Та въпроса ми е - налягането в чешмите е ок. Никога не съм виждала запушен маркуч на пералня - а самия маркуч е със същия диаметър, няма как да се запуши от варовик. Говорила съм с МЪЖ, който да дойде да ми помогне да сменя маркуча (или по-точно да ми помогне да изтегля съдомиялната, за да сменя маркуча).
Варовита ни е водата - и във Варна по принцип и извън града, където живея, но ми се струва абсурд тоя маркуч да се задъни.
И на въпроса - най-накрая. Някой имал ли е подобен казус? Четох по-нагоре, че на перката някакви дюзи се запушвали. Тя как се сваля, за да проверя дали е това проблема и как се отпушват?
Явно влиза някаква вода, така че водна помпа я изключвам като вариант. Топли - не е нагревател. Свети - не е платка.
Няма как да се е прегънал маркуч, защото откакто я монтирахме 2023 година декември, не е местена.

Хелп!

# 376
Няма как да се е прегънал, ама не е сигурно. Провери. С "хелп" няма да стане. Виж и маркучa за чистата вода да не е запушен в краищата.
Какво като мъжът е главни букви?! Ако нищо не разбира си е все тая.

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 07:36 от petiaivanov

# 377
На входа на маркуча би трябвало да има нещо като мрежичка – просто провери дали там няма наслагване. Може би трябва да се почисти, особено щом ви е варовита водата. Понякога и песъчинки се натрупват.
Перките се свалят и също могат да се почистят. Сложи ги под чешмата и виж дали от всички дупчици изтича вода. Може и профилактично да ги почистиш с една игла.

ПП Не се запушва маркучът, а точно това филтърче в края му. Не си виждала „запушен“ маркуч на пералня, но аз съм. Точно това се оказа – варовик и песъчинки по филтъра. Отвива се маркучът, почиства се филтърчето и това е.

# 378
Аз предлагам да видите и легенчето отдолу- може да се е събрала вода.
Наклонете на 45º миялната , ще си покаже.
Скоро го играх този филм, макар и не с АЕГ, но масово грешка Е1 е вода.
При мен се оказа повреден сензор за пяна, който се намира в долната част- при най-малка пяна , изключва програмата и дава Е1.

# 379
  • Варна
petiaivanov
Пиша МЪЖ, щото нямам и или трябва да изнудя някой да дойде или да си наема Simple Smile Пущината тежи. Съдомиялната. Ще проверя маркуча.

Как' Сийка
Ще проверя тая мрежичка, дори не ми дойде на акъла, че може да има такова нещо. Сменяла съм маркуч на пералня, ама кой да ти погледне?

LordOzzy
Ще погледна, въпреки че обикновено е суха ваничката. Но и за тая операция ще ми трябва мъж Simple Smile

Мерси на всички! Ще изпробвам всички съвети и дано да се оправи.

Последна редакция: чт, 08 яну 2026, 13:14 от maskara

# 380
Момичета, слагате ли тигани в съдомиялната?

# 381
Само тези от стомана. Тефлоновите си ги мия на ръка. Колежка сподели, че сложила в миялната тенджера Brio от Кауфланд ( тези, които имат като каменно покритие) и се излющило покритието.

# 382
Аз мия в миялна и тиган с мраморно покритие, и още два с някакво черно такова на тефлонова основа (грил тиган и тиган за палачинки). Нищо им няма. Но са някакви модифицирани покрития там диамантено, титаниево и бла бла.

# 383
Имам два тефлонови тигана- един на Flonal за палачинки и един на Brabantia по-дълбок. И двата ги мия в миялната и нищо им няма, а даже хич не са нови. Не са някакви скъпарски. Средна хубост тигани са.
Това Brio е нещо китайско, лекичко едно такова. Гледала съм ги, но ми изглеждат некачествени. Мисля, че в  магазинте тип "левче" ги продават.

# 384
Аз слагам всички съдове в СМ, включително с незалепващо покритие, но е керамично. Съдовете са на WMF, тези на Брио, както е казала и Петя, са еднодневки някакви. Навремето имах тяхна касерола с керамично покритие - много удобна беше като размер и начин на ползване, обаче много бързо си загуби фасона и незалепващите свойства и оттогава нищо тяхно не съм вземала.

# 385
Имам съдове Брио с мраморното покритие, купувани от Кауфланд на промоции. Тиган, тенджери, тави... Мия ги редовно в съдомиялна, нищо им няма.
Но и ползвам гел, когато слагам съдове с незалепващо покритие – за всеки случай. Но и не ми е жал дори да им стане нещо, нали затова съм ги взела такива евтини.

# 386
Благодаря!
И аз имам тенджери на Брио от тези с мраморното покритие, мия си ги редовно в съдомиялната и им няма нищо.

# 387
  • София
Момичета, слагате ли тигани в съдомиялната?

Слагам ги и още как. Аз съм на принципа: „ако не става за миене в съдомиялната, значи не ми трябва“. Гледам да си улеснявам живота и купувам само неща, които стават за СМ, или които съм преценила, че мога да рискувам и на своя глава да мия в СМ.

Като купувам незалепващи съдове, избягвам най-евтините и взимам някакви средна ръка, които ми се струват по-надеждни.

# 388
  • Варна
Edit на моята драма с грешка Е1.
Маркуч - проверен.
Спирателен кран - проверен.
Мрежичка срещу боклуци - почистена и дори пробвано без нея - проверено.
Перка - почистена и проверена.
Ще се вика техник Cry

# 389
Здравейте! Поръчах съдомиялна SMV4HCX19E от експо, но била изчерпана и ми предлагат SMV4HCX07E, мога ли да помоля за коментар на 2рата.

Общи условия

Активация на акаунт