Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема №28

• 13 561
  • 425
  •   1
Отговори
# 240
Много ви благодаря за,Всичко 😊 Ще пробвам интензивна програма пък да видим

# 241
При интензивна внимавай с деликатни съдове, ако имаш, както и със стъкло - не всяко стъкло е подходящо за нея.
Може би да пробваш първо автоматичната пълен цикъл и чак после, ако продължават да излизат неизмити съдове - интензивна, но тя е за силно замърсени залепнали и загорели съдове, аз дори за години съм я ползвала само веднъж, просто не е имало нужда. 

# 242
Аз не мога да разбера каква е тази мания по бързите програми. Да, хубаво е да ги има, когато се наложи да се изплакне нещо набързо. Но за основно миене... Някак ми е безсмислено да събираш 2 дни мръсни съдове и накрая да се разбързаш да ги измиеш за под час, вместо да пуснеш нормална програма от 2 часа например.
Ако е с цел икономия – нищо не икономисвате така, освен че се налага и втори път да ги миете. Съдомиялните са достатъчно икономични в сравнение с миенето на ръка, така че няма нужда да се пести от време или препарати.

# 243
Рядко ползвам бързата програма. Каквото и да мия, все интензивната пускам.

# 244
При мен не е подходяща интензивната за ежедневно ползване, защото покрай по-грубите съдове все се намират фин порцелан с декор, кристал и подобни, които не са за нея, но пък и нямам загорели или залепнали съдове и всичко се измива идеално и с основните програми - за обичайни замърсявания и ежедневно миене са напълно адекватни.
Не случайно и програмите са много и различни - според нуждата и съдовете и всеки си ползва съответстващата.
Аз не ползвам една като основна, а съобразявам съдовете, що да обиждам производителя, който се е постарал да създаде програма за всяко нещо?!  Simple Smile

# 245
Въпреки всеобщата възхита от Bosch, аз изпитвам много смесени чувства предвид това, което чета тук в темите и като им чета книжките. И преди съм казвала, че имам само бегло наблюдение над един Bosch и то 4та серия. Както си пишат книжките и човек, който разбира от миялни ще се обърка.
Значи първо виждам, че си имаш бутон за екстра изсушаване, който можеш да си активираш при програми като опция. Ти си направила обаче генерално настройка на всички програми да се прави екстра сушене. Да знаеш, че това гарантирано качва консумацията на ток и може да ти съсипе някои неща от посудата. (Не е задължително, но възможно).
Отварянето на вратата е друго нещо, при което Bosch отново ме оставят объркана. Всички знаем как активно се рекламира това сушене със зеолит и колко е ефективно, но пък ако автоматичното отваряне на вратата е деактивирано, тогава се качва консумацията на ток и фазата на сушене се съкращава. Т.е. при отворена врата имаме по-ниска консумация на ток и по-дълго време на сушене. Чудя се кое му е efficient тогава (лични размисли, нямат за цел антиреклама).
Няколко съвета от мен, които ще се повторят с някои от коментарите по-горе:
Не е проблем да държиш съдове в миялната и да засъхнат. И аз го правя. След това обаче не пускай кратка програма. Дори не е нужно да пускаш да ги изплаква. Пусни си нормална, например автоматична. Тя си има фаза като предмиене и ще ги облее и намокри преди да започне основното миене.
Когато имаш тенджери и тигани и други съдове в долната кошница може да ползваш допълнителната опция интензивна зона за да ти се измият те по-добре. Това засъхналото на тенджерката някой път не може да го измие миялната. Особено на такива експресни програми.
Опитай първо да свикнеш с мисълта, че дългата програма не значи много разход на ток и вода, обикновено е обратното: колкото по-кратка програмата, толкова повече вода и ток се харчи за да са измити накрая нещата.
Второ нещо: за хубавото сушене трябва гланц (това което сега си сипала грешно миещ) гланца полира и ускорява сушенето. Остави тия приказки, че таблетките/капсулите имат всичко. За сушенето си трябва гланц.
Когато се мие пластмаса е възможно да има неизсушени неща, не е толкова драматично, от материала е.
Интензивната програма не е за ежедневно ползване, тя е за съдове за готвене със силни замърсявания.
За сушенето пак ще кажа, че е важно отвора, който издухва въздуха да не е блокиран от някакви високи неща. Защо са ти мокри нещата за мен е мистерия.

# 246
Съкратената 60 градуса ми е най- използваната програма, защото си върши работата - нагрява на 55 градуса 55+ минути в зависимост дали има добавена екстра. Изплаква преди да започне същинското миене. Мия през ден и ги трупам в машината като премахвам едрите остатъци от храна. По преценка добавям интензивна зона.
С Miele съм.

Последна редакция: ср, 03 дек 2025, 11:17 от •mimoza•

# 247
Много добре ме съветвате,добре,че сте вие.
Ще издърпам довечера със спинцовка каквото мога е ще го усиля на макс и ще пусна една празна програма да изчисти каквото може.
После ще пускам на auto да видим как ще мие.
И ако са ми много мръсне ще включвам интензивната зона.

# 248
Въпреки всеобщата възхита от Bosch, аз изпитвам много смесени чувства
Скрит текст:
предвид това, което чета тук в темите и като им чета книжките. И преди съм казвала, че имам само бегло наблюдение над един Bosch и то 4та серия. Както си пишат книжките и човек, който разбира от миялни ще се обърка.
Значи първо виждам, че си имаш бутон за екстра изсушаване, който можеш да си активираш при програми като опция. Ти си направила обаче генерално настройка на всички програми да се прави екстра сушене. Да знаеш, че това гарантирано качва консумацията на ток и може да ти съсипе някои неща от посудата. (Не е задължително, но възможно).
Отварянето на вратата е друго нещо, при което Bosch отново ме оставят объркана. Всички знаем как активно се рекламира това сушене със зеолит и колко е ефективно, но пък ако автоматичното отваряне на вратата е деактивирано, тогава се качва консумацията на ток и фазата на сушене се съкращава. Т.е. при отворена врата имаме по-ниска консумация на ток и по-дълго време на сушене. Чудя се кое му е efficient тогава (лични размисли, нямат за цел антиреклама).
Няколко съвета от мен, които ще се повторят с някои от коментарите по-горе:
Не е проблем да държиш съдове в миялната и да засъхнат. И аз го правя. След това обаче не пускай кратка програма. Дори не е нужно да пускаш да ги изплаква. Пусни си нормална, например автоматична. Тя си има фаза като предмиене и ще ги облее и намокри преди да започне основното миене.
Когато имаш тенджери и тигани и други съдове в долната кошница може да ползваш допълнителната опция интензивна зона за да ти се измият те по-добре. Това засъхналото на тенджерката някой път не може да го измие миялната. Особено на такива експресни програми.
Опитай първо да свикнеш с мисълта, че дългата програма не значи много разход на ток и вода, обикновено е обратното: колкото по-кратка програмата, толкова повече вода и ток се харчи за да са измити накрая нещата.
Второ нещо: за хубавото сушене трябва гланц (това което сега си сипала грешно миещ) гланца полира и ускорява сушенето. Остави тия приказки, че таблетките/капсулите имат всичко. За сушенето си трябва гланц.
Когато се мие пластмаса е възможно да има неизсушени неща, не е толкова драматично, от материала е.
Интензивната програма не е за ежедневно ползване, тя е за съдове за готвене със силни замърсявания.
За сушенето пак ще кажа, че е важно отвора, който издухва въздуха да не е блокиран от някакви високи неща. Защо са ти мокри нещата за мен е мистерия.

И аз така.

За препарата за миене , налят вместо гланц, дойдох да си дам 5те стотинки... чудно ми е как не е блокирала тази машина- не трябва ли да има сензор за прекалено много пяна!?
Аз бих викнала техник.

# 249
  • На брега на реката
Ако имаш тънко маркуче, което да влезе в отвора на отделението за гланц, опитай. Ако стане, след като издърпаш препарата,  сложи вода и пак издърпай. Може да повториш, за да се прочисти отделението от миещия, иначе трябва да изплакнаш всички съдове, защото ще имаш остатък.

За по-замърсени съдове, слагай в долната кошница, включи интензивното и мий на интензивната програма. Дори в такива случаи, капвам малко течен препарат на вратата на миялната, а в отделението си слагам капсула. Така и в предмиенето има препарат и е ефикасно при загорели тави или тенджери.
Снимай описанието на настройките за вратата,  че не се виждат хубаво, да видим къде е проблема.

# 250
Касапските ножове не се мият с гореща вода, даже изобщо не ги мият някои- пазят ги от затъпяване и ръждясване така.
Майка ми е учила в ТОХ и тя така- не си дава ножовете Grinning
Аз се съмнявам да са касапи всички потребителки, просто така са решили.

Най-най-качествените месарски ножове са от въглеродна стомана и ръждясват. За тях се препоръчват всички тези мерки за опазването им. Обикновените неръждаеми ножове от своя страна не изискват никакво пазене, но не държат ръб и не са кой знае колко добри. Обаче (сравнително) скъпите и качествени ножове от неръждаема стомана са много близо по качество до тези от въглеродна стомана, като в същото време са много по-устойчиви на киселини, миене, ръжда и прочее. За домашни цели те са идеалният вариант според мен, защото режат много добре и не се налага да се ходи на пръсти около тях.
Понеже мъжът ми не ми дава да му пипам супер- дупер, хай комплекта ножове (не че той скоро ги е пипал 😎. ) , аз съм се снабдила с доста видове ножове на Dick, които са от въглеродна стомана и са доста качествени. Няколко години ги мия в миялна и нищо им няма.
От тези: https://2styrkela.com/kasapski-nozh-dick-ergogrip-8-2006-15-14189.html

# 251
Ако имаш тънко маркуче, което да влезе в отвора на отделението за гланц, опитай. Ако стане, след като издърпаш препарата,  сложи вода и пак издърпай. Може да повториш, за да се прочисти отделението от миещия, иначе трябва да изплакнаш всички съдове, защото ще имаш остатък.

За по-замърсени съдове, слагай в долната кошница, включи интензивното и мий на интензивната програма. Дори в такива случаи, капвам малко течен препарат на вратата на миялната, а в отделението си слагам капсула. Така и в предмиенето има препарат и е ефикасно при загорели тави или тенджери.
Снимай описанието на настройките за вратата,  че не се виждат хубаво, да видим къде е проблема.

# 252
  • На брега на реката
Да, 01 е при всички  програми.
Запаметяваш ли избора?
Имаше комцинация от бутони или само един /, не помня/, с който трябва да запаметиш избора.

Провери пак, дали е на 01 и ако не е виж как  се запаметява избраната настройка.

Последна редакция: ср, 03 дек 2025, 13:56 от Бубoлина

# 253
  • София
Здравейте, имам въпрос относно една чисто нова съдовиялна Whirlpool. След всяка програма съдовете излизат мокри, не влажни, а направо си тече вода по тях. Дойде техник, но не можа да каже какъв е проблема. От Whirlpool казват, че било нова технология за икономия на вода и електроенергия. Имате ли идеи какъв може да е проблема или какво да предприема.

# 254
  • на Мелмак
Ако си я взела онлайн можеш да я върнеш.
Аз понякога не разбирам, защо се иска автоматично отваряне, при положение, че има зеолит. Но производителя е сложил. Трябва да се използва.

Общи условия

Активация на акаунт