Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема №28

• 13 507
  • 425
  •   1
Отговори
# 315
Ако искаш плакнене на 70 градуса, използвай програмата „Intensive 70°“ или добави опцията „Hygiene+“.
https://www.manualpdf.pt/bosch/serie-6-smv68nd02g/manual?p=2
Страница 19.
Т.е. еко програма не е за страхуващи се от мечки, опс пардон- за искащи максимално плакнене.
Използвам я. И? Май ще излезе, че не си наясно с моделите на пазара:

# 316
Ако искаш плакнене на 70 градуса, използвай програмата „Intensive 70°“ или добави опцията „Hygiene+“.
https://www.manualpdf.pt/bosch/serie-6-smv68nd02g/manual?p=2
Страница 19.
Т.е. еко програма не е за страхуващи се от мечки, опс пардон- за искащи максимално плакнене.
Използвам я. И? Май ще излезе, че не си наясно с моделите на пазара:

Тонът ти е много забавен Grinning
Дадох линк, споменах страница.
Преводът на български, уви, май е грешен, проверих и на други езици.

# 317
Говорим за модели тук и сега, а не за нещо, което имало или ще има някога. Човекът иска да си купи уред от български магазин и гледа актуалните модели.

Аз ти посочих един модел, ти ми отговаряш с някакъв си, който не се предлага на българския пазар и може би и изобщо никъде не се предлага.

Ето за моделът, за който те попитах, на гръцки език, например. Нищо не е сгрешено:

Ето и друг модел на Бош, но за вграждане:
https://www.bosch-home.bg/bg/mkt-product/SPI6YMS14E

Хайде със здраве и съвременни знания напред.

Последна редакция: сб, 27 дек 2025, 15:03 от petiaivanov

# 318
  • София
Vilemina - както винаги, просто страхотна. Изключително подробна информация, поднесена по толкова ясен и приятен начин. Наистина си уникална. Благодаря и на всички останали, които се включиха, защото от вашите мнения си извадих доста полезни неща за спецификациите на двата модела, между които се колебая:
  • SPV4HMX49E | Серия 4 - Съдомиялна за вграждане 45см: 1.099,00 лв.
  • SPV4EMX17E | Серия 4 - Съдомиялна за вграждане 45см: 1.189,00 лв.

След всичко изчетено тук и страхотните съвети на Vilemina (наистина нямаш представа колко съм ти благодарен), както и след като прегледах тази тема - От коя марка съдомиялни сте доволни - тема 6, стигнах до извода, че автоматичната вратичка по-скоро не ми е необходима. Може би ако имаше възможност да се избира дали да се използва тази функция или не, щеше да има смисъл, но при този модел такава опция липсва (винаги автоматичното отваряне е включено в програмата).

Поради това не виждам реална причина да се насочвам към по-скъпия вариант. Икономията определено е минимална (Vilemina - страхотни сметки), а спестеното време - дори при начина, по който си представям, че ще я използваме (а както чета тук, едва ли ще е толкова рядко Grinning) - е в пъти повече. А времето за мен е най-ценният ресурс. Така че към момента изборът ми се променя и остава следният:
  • SPV4HMX49E | Серия 4 - Съдомиялна за вграждане 45см: 1.099,00 лв.

Изпратих запитване към магазина каква отстъпка биха ни направили при покупка на всички уреди заедно (включително и тази съдомиялна) от Bosch Home (Expo 2000). Да видим дали ще успеят да ме изненадат с още по-добра оферта.

Благодаря ви от сърце. Честно казано, не очаквах, че ще си променя мнението, но в крайна сметка... фактите са си факти, стига човек да умее да ги прочете (явно аз не съм от тези хора Grinning).

# 319
стигнах до извода, че автоматичната вратичка по-скоро не ми е необходима. Може би ако имаше възможност да се избира дали да се използва тази функция или не, щеше да има смисъл, но при този модел такава опция липсва (винаги автоматичното отваряне е включено в програмата).
При по-скъпата може да се избира с 5 -тия бутон от дясно на ляво дали да се отваря или не.
Аз рядко ползвам автоматично отваряне  - въпрос на навик. Бих платила повече за 6-та серия, за опцията - TimeLight. На свободностоящите съдомиялни ми харесва, че когато ги ползвам по два пъти през деня, се информирам колко време още ще мие.  Ако основно се ползва нощно време тази функция вероятно е излишна.

Последна редакция: нд, 28 дек 2025, 20:22 от Мари-ана

# 320
  • на Мелмак
Тази опция за времето даже показваше и в кой точно момент се намира миенето. Имаше анимация с четка, която търка.. И разбира се, колко време ти остава. Но не знам на коя година вече го няма. Има просто светеща точка, която показва дали работи. Машинката е на 8г. Не помня кога спрях да гледам времето и кога цялата анимация е станала просто точка Grinning
Според мен някоя друга екстра ще е по - полезна.

# 321
  • София
При по-скъпата може да се избира с 5 -тия бутон от дясно на ляво дали да се отваря или не.
Аз рядко ползвам автоматично отваряне  - въпрос на навик. Бих платила повече за 6-та серия, за опцията - TimeLight. На свободностоящите съдомиялни ми харесва, че когато ги ползвам по два пъти през деня, се информирам колко време още ще мие.  Ако основно се ползва нощно време тази функция вероятно е излишна.
Благодаря ти за коментара - наистина не знаех, че този бутон е за това. Ако се използва бутона, намалява ли реално времето на програмата или по-скоро просто не се отваря съдомиялната? Защото ако програмата си върви нормално, всичко казано досега си остава валидно относно времетраене и икономии Simple Smile

Относно екстрата TimeLight - определено не ми е приоритет. Ако трябва да съм честен, наистина е много готина, но по-скоро бих влязъл в телефона и бих проверил там Grinning

П.С. Май повечето неща ги казвам, защото никога не съм ползвал подобни екстри и ми звучат повече като глезотии, но сигурно ако ги имаш, си е голям кеф Grinning

# 322
  • София
Vilemina - както винаги, просто страхотна. Изключително подробна информация, поднесена по толкова ясен и приятен начин.

Благодаря ти, Здравко! Радвам се, че съм ти била полезна.

Прав си, че е важно човек да отсява фактите и да умее да ги оценява и степенува. Това се учи от опит, а моят опит в ползването на домашни съдомиялни е над 20-годишен. Сменяла съм различни марки и модели и съм установила кое ми е важно и кое - не. Също така съм се убедила, че маркетингът обикновено акцентира върху неща, които не са ми важни, и същевременно пропуска неща, които са ми важни. Затова съм се научила сама да си намирам фактите и данните, които са ми нужни, и да правя собствени сравнения.

# 323
  • На брега на реката
Здравко Несторов, при моята съдомиялна, на едночасовата програма, при включен бутон за отваряне на вратата, времето е 1:45 ч., когато го изключа, времето става точно 1 час, т.е. при изключен бутон, времето се съкращава.

Последна редакция: пн, 29 дек 2025, 11:07 от Бубoлина

# 324
Здравко, намаляването на времето на програмата, увеличава потреблението на ток, за вода не съм сигурна. Помня че го четох в книжката на съдомиялната Бош на мама. Предполагам, че при всички машини е така.

# 325
  • София
Благодаря ви за информацията. Единственото, което все още не ми е напълно ясно, е каква точно е тогава реалната разлика между тези модели. Излиза, че всички сметки и изчисления са валидни само ако е натиснат бутонът за автоматично отваряне. В противен случай съдомиялната съкращава програмата, харчи повече енергия, за да постигне същия резултат за по-кратко време, и е напълно възможно да използва и различно количество вода (въпреки че това не е напълно сигурно, тъй като след отварянето на вратата, реално не се използва вода).

В такъв случай тези около 80-100 лв. отгоре по-скоро ти дават възможността да разполагаш с автоматично отваряне (което можеш да използваш, но може и изобщо да не ползваш). Ако не го използваш, на практика получаваш същия електроуред като по-евтиния модел, просто с една допълнителна функция, която остава неизползвана. Дали правилно разбирам?

# 326
  • София
В такъв случай тези около 80-100 лв. отгоре по-скоро ти дават възможността да разполагаш с автоматично отваряне (което можеш да използваш, но може и изобщо да не ползваш). Ако не го използваш, на практика получаваш същия електроуред като по-евтиния модел, просто с една допълнителна функция, която остава неизползвана. Дали правилно разбирам?

И аз така разбирам.

# 327

В такъв случай тези около 80-100 лв. отгоре по-скоро ти дават ...
Понякога,  просто ти дават по- следващ модел на същата машина. Т.е. нищо.
Близки по разработка във времето машини, ползват една и съща платка за програмата, един и същ хардуер, или с малки разлики.

Между другото,  за различни пазари, една и съща машина е с различни буквени означения  Wink

Примерно  машините, които аз купувам за апартамент под наем, с разлика 3-4години са все едни и същи, с естетична разлика( една черна лента на вратата) и една хардуерна- подобрен долен разпръсквач ( уж за да мие по- добре в ъглите).

Относно- " напълно възможно да използва и различно количество вода (въпреки че това не е напълно сигурно, тъй като след отварянето на вратата)" , абсолютно сигурно е, че ползва повече енергия и вода за по- кратките програми, защото и в тях има калкулирано време за сушене( дали със или без отворена врата), т.е. трябва да извършат физически плакнене, миене и пак плакнене , и сушене, ...за по- кратко време с повече ресурси.

Намери таблиците. Ето на въпросните ми машини:

# 328
  • София
Благодаря ви за бързите отговори. И аз така си помислих, ама бях длъжен да попитам Simple Smile Сега поне вече съм напълно наясно с приликите и разликите и буквално ще реша в момента на поръчка (и зависи каква отстъпка ще получа за различните модели).

# 329
Обикновено първия път човек греши 🤣. Сори, това е истината. Чак като започнеш да ползваш виждаш кои неща са ти по-важни или пък какво би ти се искало да е по-различно. Пледварително на теория човек може да опита да помисли и да предотврати някои неща. Относно консумация на енергия и вода няма да говория. За мен уред, който ще се ползва с години е хубаво да не е енергоемък и по-добре да се платят еднократно малко повече пари отколкото да се вдигат сметките.  Като се четат коментарите човек може да види неща, които са важни за различните хора и дали биха били важни за него.
Например дали миялната да е напълно вградена или да има бленда с дисплей. Имала съм и от двата вида. Напълно вградена от гледна точка визия сигурно за някои е много важна, но ето пък има модели, които имат само светеща индикация на пода и не знаеш колко още ще мие и на кой етап се намира. Има и такива, които имат символ за фазата, в която се намират. Ако е с панел виждаш всичко, но пък дизайна ти се “разваля”. Лично аз не мога да кажа, че предпочитам, но намирам за по-удобно да знам, че след 10 мин миялната ще е готова и мога да я оправя преди да изляза.
Програми. Реално има потребители, които ползват различни програми : мият тави и тенджери, мият чаши, кристал. При мен всичко е микс. Обикновено имам на дъното тенджера или някаква тава и чинии, а горе са ми чаши и купички за това рядко ползвам интензив, но пък бих искала да имам функция отдолу интензивно миене, а горе “нормално”.
От горното идва и дали миялната да е с чекмедже за прибори или кошница. Ако миеш по една тенджера или по-голяма купа и имаш кошница ти остава много малко място за други неща. Когато за първи път ползвах чекмедже ми се видя много пипкаво да редиш така приборите вместо просто да ги нахвърляш. С времето видях, че чекмеджето за мен е много по-удобно и мястото долу се използва много рационално.
Чак когато проимах миялна с казанче за солта на вратата разбрах, колко удобно е спрямо това на дъното. За тези с мека вода, които не правят регенерация това няма никакво значение.
Има хора, които искат Wifi и дистанционно управление. На този етап на мен тази функция не ми е потрябвала, защото винаги държа миялната леко отворена и проверявам преди да пусна дали има нещо неправилно поставено.
Сушенето. Някои хора мият повече пластмасови контейнери и да е добре изсушено им е важно. Аз мия малко, имам по някога капки, но не са ми проблем.
Ей такива неща ако си обмисли човек предварително може да вземе горе-долу решение, но както казах, обикновено греши 🤣. Апетитът идва с яденето. За това и хората, които си мият на ръка в началото си мислят, че миялната е ненужна и това, че мие 1-2 часа им се вижда чудо немислимо, щото те нали 2-3 чинии за 5 минути ги измиват.

Общи условия

Активация на акаунт