Как се справяте с ежедневната хорска несъобразителност и простотия?

• 16 786
  • 322
  •   1
Отговори
# 210
  • Бургас
Винаги съм се чудила на бебешките стикери. Въобще не мога да разбера какво ме засяга мен, че някой си вози бебето в колата. Ами, който го вози, той е длъжен да си го опазва. Във всеки случай няма да се забия нарочно в никоя кола, независимо дали има или няма бебе в нея.

Стикерът не е за да те впечатли, а да подскаже защо някой кара като пенсионер – просто вътре вози бъдещето си.
Точно в това е идеята на стикера,  не да те „трогне“, че някой вози бебе, а да ти даде знак, защо шофьорът може да кара по-бавно, да се бави с маневра или да държи ограниченията по-стриктно.
Няма как да очакваш същата динамика и рискови изпреварвания от човек, който вози новородено.
Това е елементарна форма на уважение и разбиране, а не молба да не се забиеш в колата му.

# 211
  • Mediterraneo
Никога не обръщам внимание на стикери за бебета, котки, кучета и пр. За мен това не носи никаква информация, даже несъществена. Виж обаче, задължителната тук табела за млад шофьор - да!

# 212
Това означава, че да натискат другите без стикери за рискови изпреварвания е ок, така ли?! Защото другите според вас не са "бъдещето"?! Умилително, но абсолютно лицемерно.

Винаги съм се чудила на бебешките стикери. Въобще не мога да разбера какво ме засяга мен, че някой си вози бебето в колата. Ами, който го вози, той е длъжен да си го опазва. Във всеки случай няма да се забия нарочно в никоя кола, независимо дали има или няма бебе в нея.
Стикерът не е за да те впечатли, а да подскаже защо някой кара като пенсионер – просто вътре вози бъдещето си.
Точно в това е идеята на стикера,  не да те „трогне“, че някой вози бебе, а да ти даде знак, защо шофьорът може да кара по-бавно, да се бави с маневра или да държи ограниченията по-стриктно.
Няма как да очакваш същата динамика и рискови изпреварвания от човек, който вози новородено.
Това е елементарна форма на уважение и разбиране, а не молба да не се забиеш в колата му.

Последна редакция: пт, 22 авг 2025, 09:21 от Linda*kiss

# 213
  • Бургас
Наистина ли, това разбрахте от поста ми-питам сериозно, без заяждане?

Ок, ще отговоря, въпреки, че нямам стикер, а трябва, защото имам дете на 2.6 м.  

Не, не значи, че другите без стикери са за блъскане – просто „бебе в колата“ е обяснение, защо някой кара по-бавно или внимателно.
Но явно за някои всеки сигнал за здрав разум вече е „лицемерие“.

Стикерът не е молба за внимание, а предупреждение: аз не бързам, защото возя живот, а не его.!

# 214
  • Mediterraneo
Втеляваш се. Понеже като возя само себе си, не возя живот. Айде стига глупости. Ако бяха от значение подобни стикери, щяха да са със задължителен характер

# 215
  • Melmak
На мен ми е малко обидно да пазим само бебетата и децата. Не ми се мре в катастрофи, защото някой е пиян, безотговорен, друсан или просто тъп.

Много ме впечатли историята на КРР с рождените дни в затворения комплекс! Няма такава простотия! За съжаление никой не взима мерки. Аз преди се чудех дали в такъв комплекс не се живее по-лесно и по-добре, но явно простаците са навсякъде!

Бяхме на меден месец в голям комплекс в чужбина. Имахме си басейнче към стаята. Няколко стаи на приземния етаж и отпред собствен басейн. Съседите бяха решили да правят купон. Изнесли си колонка и си пуснали музика, прозорците затворени, ние ги чуваме. Звъня на рецепция и обяснявам случая. След 5 минути охраната вече беше там и им секна купончето. Вдигат шум, не спазват правилата на комплекса, пускат музика и тн. Тук в Бг такива неща няма.. винаги се намира оправдание.. ама то клиенти, ама то те тука живеят…

# 216
Подкрепям, няма по- важни животи, има много олигофрени. Правилата са за всички

Иначе за темата: не се справям. Самоизолирам се или в обществен транспорт със слушалки. Не знам какво самочувствие трябва да има масовият човек по нашите ширини, за да не му идва наум, че затруднява останалите, дразни ги, излага се..

# 217
Мисля, че не е до самочувствие, а са няколко типа;
1. Не осъзнават, че дразнят
2. Осъзнават, ама не им пука. Тип "Ми ще потърпи малко"
3. Осъзнават, но мислят, че другите са виновни, че се дразнят. Тип " Е, кво толкова е станало"
4. Нарочно дразнят и им прави удоволствие, като на другите им е неприятно

# 218
Аз лично и четирите свързвам с огромно самочувствие без покритие, никаква съобразителност или култура. На всекиго може да се случи някой път да направи нещо дразнещо за останалите, хора сме, но типажът е ясен.

# 219
  • Melmak
Тотална липса на възпитание е.

# 220
А инвалидните стикери носят ли ви информация? Или те са само за паркиране?

Разбира се, че има по-важни животи. Тези на моето семейство са ми по-важни от на другите.

# 221
  • Mediterraneo
Инвалидните стикери откога имат значение на пътя? За паркирането ми е все тая кой има инвалиден стикер и кой не, не касае движението.

# 222
А инвалидните стикери носят ли ви информация? Или те са само за паркиране?
Те са само за паркиране. Щом има книжка и участва в движението значи е правоспособен колкото мен. Имам познат с протеза след инцидент, кара автоматик. Друг познат с вроден недъг, кара някаква адаптирана кола (не съм я виждала наживо). Тези хора имат нужда от места за паркиране, които са по-широки и по-близо до входа на сградата. Не разбирам обаче защо например един диабетик, здрав, прав, трудоспособен, спортува, внимава с диетата и по нищо не се различава от мен, се тълкува като инвалид що се отнася до ЗДвП. Защо не се разграничат наистина инвалидите от просто хора с хронични заболявания... и от хора с роднини в институциите, щото и такива познати имам - с подарени стикери? Всеки втори с наднормено тегло със стикер за инвалидност. Спират навсякъде, където искат и то безплатно, а аз няма къде да спра пред училището на детето, например. Малко нечестно.
Точно в това е идеята на стикера,  не да те „трогне“, че някой вози бебе, а да ти даде знак, защо шофьорът може да кара по-бавно, да се бави с маневра или да държи ограниченията по-стриктно.
Не съм съгласна. Това са неща които по подразбиране трябва да ги спазват всички, а не само евентуално хората със стикер "бебе". Очаквам от абсолютно всеки да не изпреварва рисково, да спазва ограниченията и не да е внимателен само ако вози бебе, а като е без бебето да се държи като камикадзе.

Последна редакция: пт, 22 авг 2025, 08:45 от HoneyBee33

# 223
Чак пък всеки втори с наднормено тегло да е с инвалиден стикер, айде посмали малко.
Очакванията за спазване на правилата първо ги отправяш към себе си. За другите не трябва да имаш очаквания, а реакция.
Виждаш нещо нередно, сигнализираш, това е правилния начин. И преди да каже някой - това не е доносничество а правилно гражданско отношение.
Докато продължаваме да имаме очаквания, а не реакция ще сме на тоя хал.

# 224
  • Бургас
HoneyBee33,
Никой не казва, че правилата важат само за колите със стикер „бебе“. Контекстът е съвсем друг, а именно, че стикерът е просто сигнал, който обостря вниманието на околните.
Разликата е между „трябва да караш внимателно“ (по подразбиране) и „ей, тук има бебе, т.е. няма да има рискови маневри, бъди търпелив и т.н.“
Не е толкова сложно – освен ако човек много не държи да спори за спорта.,

Общи условия

Активация на акаунт