Екзема - лечение с охлюви

• 422
  • 11
  •   1
Отговори
Имах екзема на крака, появи ми се изведнъж преди десетина години. Изписваха ми лечение с кортикостероиди кремове. Екземата минаваше само в периода, в който се мажех. Понеже тези кремове страшно увреждат кожата, правят я съвсем тънка и червена, ползвах ги все пак периодично, като зазлееше много положението и през останалото време си търпях известен дискомфорт. Екземата изчезна напълно, когато забременях и не се появи цели 5 години. Чак вече си мислех, че никога повече няма да се появи. Но уви, миналото лято след силен стрес се появи отново. Кожата ми за тези 5 години, през които нямах екзема, все още стоеше тънка и увредена от кортикостероидните кремове. Като стар белег от изгорено сякаш. Така и не се възстанови, затова реших вече да не ползвам кортикостероиди. Започнах с разни мазила - Родопско чудо, крем с невен, някакво мазило с пчели, цикатридина, сребърна вода, крем Здраве, крем Бочко... Даже и течност за промиване на диабетни рани пробвах веднъж (Пронтосан), когато сърбежът беше нетърпим. Голяма грешка, Пронтосанът чак и дълбоко месото ми разяде.

Та чух за лечение с охлюви наскоро. По принцип не съм от съвсем негнусливите и без предразсъдъци хора и охлюви никога не бих яла (и не съм яла) просто защото са вкусни, богати на протеини, евтини и пр. Евентуално за лечение бих ги яла. Но се реших на лечение с охлюви, мазане с охлювена слуз, защото бях много отчаяна и готова да пробвам какво ли не. Проблемът беше, че не валеше, беше към 40 градуса жега и охлюви не се намираха. Преди 3 дни заваля и о, чудо, охлювите се появиха. Веднага взех един охлюв, поизмих го, че беше пълзял в пръстта и се намазах. Не очаквах толкова бърз ефект, обаче сърбежът спря почти моментално и екземата беше завяхнала. На следващия ден реших направо да си слагам охлюва да пълзи върху екземата, да пуска повече слуз, като изпълзи извън зоната, ги връщам отново. Усещането даже е приятно, много нежно, така че вече реших така да правя, за по-интензивна слуз и днес ми е трети ден лечение с охлюви и с всяко мазане екземата като че ли заздравява и изчезва леко. Сърбежът изчезна още в началото.

# 1
  • София
Принципно всичко, което дезинфекцира (без кислородната вода), изсушава и уврежда кожата, затова при екземи не се ползва. А кортикостероидни кремове се намаляват на половин приложение толкова време, колкото си ползвала лечебната им дозировка. После още толкова на четвърт. В тази схема на намаляване е всъщност терапевтичния ефект.
Мерси за инфото за охлювите, засега няма да пробвам 🙃 Дано нищо кожно да не става нетърпимо...

П. С. Вземи си препарат за къпане с Озоил.

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 11:46 от Marisha*

# 2
Да, знам за намаляването на дозата, проблемът е, че все в един момент идва окончателното спиране и тогава се появяване пак екземата. Също така на мен ми изписваха и по повече от един кортикостероид наведнъж, примерно Адвантан мляко плюс крем или мзз кортикостероиди. В един момент реших, че ми идва много пълна програма да минавам всеки път, бях стигнала до положение че намалените терапевтични дози не действаха, затова по 3_4 мазания си позволява, когато сърбежът станеш не търпим и после спира, та до следващия път. И с Нахтхерцен, Екзомега и пр. измивни Средства за стопичен дерматит съм се къпала, и с кислородна вода съм промивсла (нямаше добър ефект), бани със смрадлика (носеха моментно облекчение)... Озоил за пръв път го чувам, намерих интимни измиващи средства с Озоил сега, като търсех. Та съм много въодушевена от охлювите, изключително облекчение и подобрение чувствам.

# 3
Муцинът от охлюви е страхотна съставка, има я в много козметични продукти (особено корейски). Преди време ми беше попаднало едно клипче обаче, в което предупреждаваха, че използването дирекно на живи охлюви не е добра идея, защото можело да има бактерии и паразити по тях и човек да си навлече възпаления и други проблеми.
Има обаче кремчета, които са с над 90% съдържание на пречистен охлювен муцин. Може би е добра идея да пробваш нещо такова, тъкмо няма да ти се налага да чакаш да завали Laughing. Аз съм ползвала козметично за лице и определено имат ефект, но за екзема нямам представа.
Виж това примерно - https://barecare.bg/esenciya-za-lice-s-963-oxlyuv-mucin-cosrx-ad … cin-power-essence
В състава освен 96% охлюв има и пантенол, алантоин, хиалуронова киселина..., може пък да е още по-добре. А може и да има медицински кремове на базата на охлюви.

# 4
За бактериите не би беше хрумвало, обаче сега се сетих, че всъщност гел от охлюви съм ползвала на Мизон, включително си мазах и екзема та да пробвам, освен лицето. Също и гел от алое на Холика Холика съм ползвала. Сякаш не видях нито позитивен, нито негативен ефект. При всички положения някакво смайващо подобрение, както сега, или пък зазляване не съм усетила. Така че вероятно има значение точно какъв продукт ще се ползва.

# 5
Mizon имат доста съставки в кремовете освен охлюва, аз бих потърсила нещо с минимален състав, COSRX са по-добри като марка и ми се струва по-изчистен състава.

# 6
Джинджира цинк
Скинаним
Купи си дарсонсвал и си прави всеки ден
Лампа запер /ако имаш, ама не купувай без да си видяла резултат/
Хума с чаено дърво и мед

# 7
Така, аз се събудих сутринта несъзнателно почесвайки се, после, докато си пиех кафето, се улових, че усещам лек сърбеж и дискомфорт. Слава богу, много лек, не нетърпим до степен да искам да се дръгна, независимо, че знам, че ще стане рана. Премина усещането. Не знам какво е, плацебо ефект ли, автосугестия, която малко се провалила, след като ми се породиха някакви съмнения, но засега реших да ги отблъсквам съмненията, да вярвам, че работи и да не мисля в перспектива това, КАТО се окаже неуспешно, с какво друго да се лекувам. Продължавам, без да смесвам неща, само измивно средство ще си взема.

# 8
И аз през последната година лекувам екзема дисхидроза на средния пръст на лявата ръка. Не знам от какво възникна, но засега само кортикостероиди кремове помагат, въпреки че и аз като авторката, гледам да ги ползвам само в краен случай. Обаче по едно време положението беше толкова зле, че не приличаше на пръст, а и беше подут. Като мазах с кортикостероиди се оправи, после пак имаше известно влошаване и накрая беше се оправил напълно за около 2 месеца...Обаче наскоро пак се появи. И аз май ще търся някакъв крем със слуз от охлюви, не смея директно да слагам охлюв, чувала съм, че наистина могат да разнасят зарази.

# 9
И аз вече клоня към готов продукт охлювена муцин, но това, което намирам по българските сайтове, е с твърде много козметични добавки. Серумът на Cosrx като че ли беше най-изчистен.

Единственото, което намерих като 100% чиста слуз от охлюви, е това, ама сайтът не ми вдъхва много доверие, с имейл от джимейл и пр., да не би да са ги освобождавали охлювите от слузта им в съвсем домашни условия:
https://www.domashna-kozmetika.com/product/sekret-ot-ohlyuvi-filtrat-10-ml

Другото, което ми грабна погледа, са тези "сълзи от охлюви" на БАН, само че не виждам колко процента е чистото съдържание. Иначе БАН ми вдъхват повече доверие:
https://www.seastarsmarket.bg/mobile/product/details?Id=58&langId=0

Поправка, не са БАН производителят, а някаква фирма Алекс77

# 10
Значи, 4-5 пъти успях да мажа, докато имаше охлюви. Там, където беше "прясна" екземата, че беше започнала да се разширява на площ, тръгнала и към глезена и към ходилото, изчезнаха най-новите засегнати части, най-старите, където от Пронтосан ми се беше разяла до месо кожата, си стоят като завяхнали рани, където бяха по-плитки уврежданията, кожата все едно се обели
Скрит текст:

Ще пробвам по-късно да кача снимка, че има някаква грешка при качването.

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 09:13 от кукумицинка

# 11
Единственото, което намерих като 100% чиста слуз от охлюви, е това, ама сайтът не ми вдъхва много доверие, с имейл от джимейл и пр., да не би да са ги освобождавали охлювите от слузта им в съвсем домашни условия:
https://www.domashna-kozmetika.com/product/sekret-ot-ohlyuvi-filtrat-10-ml

Тези би трябвало да са сертифицирани от производителя. Идеята на сайта е да продава фабрични козметични съставки в по-малки разфасовки за хора, които се занимават любителски с приготвяне на козметика, а не че самите съставки са направени в домашни условия. Може да ги питаш за подробности относно произхода и сертификатите, които имат, но със сигурност е по-пречистено от слуз на жив охлюв от градината.

Тези от БАН също можеш да ги чуеш, най-вероятно произвеждат нещо подобно на горното, но не го продават в чист вид, а го ползват за техните си козметики. А нищо чудно и да купуват готова съставка отнякъде.

Общи условия

Активация на акаунт