НАБОР 2006 - В очакване на студентския живот!

• 44 144
  • 747
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Възникна спор при нас с мъжа ми от кой момент е студент, тъй като от този момент държавата дължи внасяне за него. И аз звъннах в АУБГ: информация към държавата подават в техния случай от септември за студентите първа година. Та при нас ще е за трите месеца: юни, юли и август

Здравното е от Уника, не поискаха документ за него , направо то включиха

Юни месец са все още осигурени от училище. Ако АУБГ ги осигурява от септември, тогава дължи осигуровки само за два месеца - юли и август.

# 556
  • Отвъд алеята зад шкафа
Дъщеря ми вчера плати на място в НАП 87 лв. Подала е и писмото от университета, за да я осигуряват от септември. Казали са й след 1 година пак да отиде да подаде.
Кое писмо? Писмо за прием или писмо за записване?

Писмо, в което потвърждават, че е записана като студент.

# 557
Мисля, че това го бяхме дъвкали няколко пъти. В НАП рядко съдействат, да. Най-добре извадете ПИК, с него може да се подават доста неща. Всички са осигурени от училище до юни. За юли и август зависи от университета. Подава се задължително декларация 7. Сумата е месечна и се смята лесно на сайта на НАП. Няма нужда да се следят новини, на сайта на НАП има няколко статии и калкулатор.

# 558
Не знам как сте платили, но при нас излиза вноска 43+ лв., а размерът на здравноосигурителната вноска е 37,32 лв. на месец. Нямам намерение да кредитирам държавата по никакъв повод.
От къде сте толкова сигурна, че вие сте права? Всички други сме видели 43,08, дори по новините онзи ден напомниха и цитираха същата сума- 43,08.
Почти се радвам, че съм пропуснала темата и не всички имаме желание и време да следим новините. Вчера изрично попитах за размера на сумата. Сега се оказа, че има много знаещи, пишещи с манталитет на последна инстанция.

Въобще не се имам за последна инстанция, аз също много съм питала в тази тема, дори онзи ден последно за размера на осигуровката и ми отговориха, не знам защо на Вас не са. Признавам, че ме поздразни ме тона Ви- "Нямам намерение да кредитирам държавата по никакъв повод" . Подтекст - вие като сте толкова прости спонсорирайте я. И сега виждате, че не сте права, но пак ние  щедрите сме Ви криви....някак не е редно

# 559
  • софия
Скрит текст:
Не знам как сте платили, но при нас излиза вноска 43+ лв., а размерът на здравноосигурителната вноска е 37,32 лв. на месец. Нямам намерение да кредитирам държавата по никакъв повод.
От къде сте толкова сигурна, че вие сте права? Всички други сме видели 43,08, дори по новините онзи ден напомниха и цитираха същата сума- 43,08.
Почти се радвам, че съм пропуснала темата и не всички имаме желание и време да следим новините. Вчера изрично попитах за размера на сумата. Сега се оказа, че има много знаещи, пишещи с манталитет на последна инстанция.
Въобще не се имам за последна инстанция, аз също много съм питала в тази тема, дори онзи ден последно за размера на осигуровката и ми отговориха, не знам защо на Вас не са. Признавам, че ме поздразни ме тона Ви- "Нямам намерение да кредитирам държавата по никакъв повод" . Подтекст - вие като сте толкова прости спонсорирайте я. И сега виждате, че не сте права, но пак ние  щедрите сме Ви криви....някак не е редно
Да бяхте прочели с разбиране началото на дискусията. Изобщо не приемам подобни внушения. Подтекстът и кривината са само във вашата глава.
Добре се познаваме пишещите в тази тема.

Доп. Превеждала съм грешно данъци и втори път няма да си го причиня.
Не питам подобни неща ("и ми отговориха, не знам защо на Вас не са."). Пишещите не са на заплата в темата, отговарят, когато и който може, знае, иска.

Последна редакция: чт, 21 авг 2025, 13:09 от zvаnchе

# 560
  • София
Част от факултетите в СУ обявиха допълнителен прием. Утре очакваме официално файла за всички факултети в сайта.

По страниците на факултетите ли са обявени или да чакаме съобщение на сайта на СУ?

# 561
  • София
Мерси за разяснението за юни, мислех, че като учебната за тях приключва май, държавата плаща до май.

# 562
Във фейсбук бяха публикували, но сега гледам че за ФзФ е махнато и пише че са отпуска до 25ти вкл, та може и да го качат в сайта след 25ти за всички факултети

# 563
Оф, много неудобно това иди ми-дойди ми с тези осигуровки. Сина лятото работи - цъкна в унито да не го осигуряват. После септември хипотетично трябва да ходи да пуска уведомление да го осигуряват. Обаче, иска да почва работа в София, съответно ако почне, ще ходи пак да уведомява. И така до безкрай. Да им имам единната система, електронно банкиране и прочие тъпотии, за които изхарчиха 10 млрд и няма нищо насреща. Държавата на бележките и обикалянето по иснтанции. Ама то, иначе няма да има за чиновниците работа, а ако няма работа за тях, кой ще ги гласува тези малоумници, които ни управляват от 30 години, не знам. Особено последните години Държавната администрация просто е огромна. Реално всеки втори човек работи за държавата. Честно казано, не знам на какво разчита икономиката, но това е балон, който не може да се надува безкрай. Пфуу. Иначе бях казала на набора преди лятото да си извади пик, не го направи и не знаем как е положението с трудовия му договор. Те малко са мошеници по морето. Сега не знам кога ще си идва и кога ще ходи за това, пък трябва и в София да се настанява в общежитието. Поне го приеха, че няма много висок успех и се притеснявах,но явно е достатъчно висок все пак. Големи са вече и трябва да свикнем да не се притесняваме за глупости за тях. Опитвам се, то сравнено с повечето съм доста над нещата, но има какво да се желае. Ще се притеснявам как се справя с материала, има ли проблеми ... Моите родители и да са се притеснявали , не съм знаела ,нищо не им казвах . Общо взето дори не знаеха къде живея в София, кой блок, къде,какво. Сега поне това ще знам. Simple Smile. Но нямам намерение да ходя да му чистя и оправям. Видях, че имат студентски стол, така че и от глад няма да умре. Пак е нещо.

# 564
Затова ви казвам- ПИК. Подава се декларация само при начало на период с липса на здравни. Когато почнат да го осигуряват някъде, не се подава наново декларация, става автоматично.
Не е особено удобно, но това е положението.

# 565
Моят син виси с една неплатени здравна осигуровка за 07.24 г. После започна да работи,  учи. Като проверя здравноосигурителния му статус е с непрекъснати права. Ще ги платя,  но като зная колко хора са с над 5 г. без платени здравни осигуровки,  а с претенции в болницата.. .

# 566
  • София
Здравноосигурителни права се губят при три месеца без осигуровки.

# 567
Да, знам, че е така.

# 568
  • София
Моят днес уж отиде за ПИК, пък не му дали, но си платил здравните за един месец. Rolling Eyes Все нещо недоразбрал.

# 569
Да, знам, че е така.
Този месец виси, обаче. Ако снед някоя и друга година се наложи да си плати някой месец, ще може след като покрие и този.

Общи условия

Активация на акаунт