НАБОР 2006 - В очакване на студентския живот!

• 44 003
  • 747
  •   1
Отговори
# 45
Не разбирам защо масово тук се слага ученето в чужбина на пиедестал, а нашето било лошо. Абсолютно навсякъде тенденциите са еднакви и те са надолу. Видяхме хора с образование от Бръшляновата лига докъде докараха България........ Не мисля,че най-големия проблем на държавата е некачественото Висше образование. Проблем е некачественото основно и средно ........
-с това съм съгласна !

Не бих съдила никой родител или дете - хора всякакви с всякакви характери , качества и недостатъци  .

Последна редакция: пт, 01 авг 2025, 11:10 от oska

# 46
  • София
Киберсигурността е новият маркетинг и мениджвънт.
Анализ на данни като самостоятелен бакалавър ме разсмива.

Последна редакция: пт, 01 авг 2025, 00:23 от jam

# 47
  • у дома
Има и щастливци, които в никое от висшите си образования, не сме учили никаква математика 😁
А има и такива дето не сме учили пет,а доста повечето математики като АТЧ /алгебра с теория на числата/,диференциални уравнения  и още куп неща,които някакси хич не ми трябват...

# 48
  • Някъде в Европа...
В един момент залиташе по така модерната Киберсигурност (дори по негово желание изкара цял платен модул от 4 курса, цяла учебна година, в Софтуни). Безкрайно му се радвам обаче, че в крайна сметка заложи на любимото си хоби и отговарящата му доста по-практичната специалност, която си избра за "връх" в списъка на желания и ще учи от есента. Киберсигурността я беше сложил, колкото да я има, на последните места (както и всички компютърни). Имаше еси сериозни аргументи човекът 😀, а явно и изкарания курс му помогна да си прецени кое повече му харесва и с какво иска да се занимава..

Последна редакция: пт, 01 авг 2025, 10:01 от AIR

# 49
Светле , при нас бяха залегнати  в избраните гадости Simple Smile. На мен пък така ми се стече живота, че доучвах в движение диферемциалите, защото като студент ги подцених, а сега ги ползвам редовно  Simple Smile Съдбата ме наказа

Последна редакция: пт, 01 авг 2025, 10:32 от скаридка

# 50

Просто майка, това ми е думата, за качеството. Отделно киберсигурност не е като счетоводител да трябва за всяка фирма. А да другия фаворит ми е анализ на данни - пак по села и паланки се преподава, про
Професията в основата си е здрава математика -статистика, вероятности, агрегации, логическо мислене .. как се преподава това  на деца с 40-50т на НВО в 7 клас и почти не учили мат в гимназията, защото такъв е контингента масово
За анализ на данни и киберсигурност във висшето образование не съм се интересувала, нямаме семейни интереси в тази област, но пък за гимназиите мога да кажа, че всяка втора паралелка в нискобаловите училища е СХН. Търсиш някъде интензивен английски, оказва се, че може, но върви със СХН. За деца с по 40 точки на НВО математика. Иначе може и да имат 6 по ИТ в училище в 7 клас, но не ми е ясно как ще изкласят такъв профил с незнание на математика.
И за мен основните проблеми са в средното образование. То е такова, че не дава никаква възможност за избор, ако отрано не си академично настроен. Избор има само в големите езикови гимназии. Никъде другаде.
Поне във висшето можеш да си отидеш там, дето те влече, в специалностите, които са ти по сърце.

Последна редакция: пт, 01 авг 2025, 07:17 от Аmanda

# 51
Някой занимавал ли се е да гледа софтуерните специалности в чужбина? Питам, защото близко дете завърши в Англия софтуерно инженерство, без нито една математика. Той мрази математиката и си търсеше да учи нещо без нея. Каза,че не са учили грам . По този повод установих, че софтуерния инженер не е всъщност инженер в истинския смисъл на думата. (Как да станеш инженер без математика ?). Както и да е, но от години работи в сектора и е добре реализиран на пазара на труда (разработва приложения , може би не е точно програмиране ). Понеже не съм влизала дълбоко в материята, ми е странно. Анализ на данни и статистика без математика звучи невъзможно. Киберсигурност ми е като директор на водопад. Ама търсенето определя предлагането,като искат да си губят времето , нека. По този повод, гледах в ПУ вчера и се дивях на специалност криминалистична химия. Какво е това чудо, освен по филмите, дали може изобщо да го работиш, а би трябвало да е по-сложно от обикновената химия. Не знам каква е мотивацията на дете да учи бакалавър тази химия, а не обща. И после магистратурата да е специализирана. Но може би има нещо, което ми убягва тук.

# 52
  • София
В доста страни на Запад има разделение на приложни и академични университети. За академичните съм сигурна, че учат доста математика и физика, че и химия, за да станат инженери. В приложните обаче не е точно така.
Най-важно ми се струва младежите ни да са удовлетворени от изборите си, както и да не се притесняват от това, което им поднесе съдбата и неизбежната необходимост бързо да се адаптират към това.

# 53
  • Стара Загора
Да се запиша в новата тема. Благодаря за нея!

# 54
Споделете опит какво подготвяте за общежитията.Преди да излезе класиране няма да стане ясно дали ще се прави някакъв ремонт на стаята, но поне да се подготвя с обичайните неща.

# 55
Зависи в кой университет е приет/а.
Някои унита ремонтираха блоковете си.

# 56
  • Някъде в Европа...
Споделете опит какво подготвяте за общежитията.Преди да излезе класиране няма да стане ясно дали ще се прави някакъв ремонт на стаята, но поне да се подготвя с обичайните неща.

Нищо. Синковецът дори не желае да ходя да видя, когато отиде да взема ключа и после при окончателното нанасяне (аз пък се глася за мини почивка тогава да си изкарам на морето 🤣). Ако се нуждаело от ремонт, можел сам да си го направи (увериха ни, че нямало нужда от основни ремонти - боядисване и т.н.), ако случайно се купува някаква мебел - можел сам да сглоби. Че може сам да се справи с ремонтите - може, изпитано 😀, все пак той ми е "мъжът" в къщата, има си и голям набор от всякакви инструменти за ремонти. С останалите 2 момчета (записаха да са 3 приятели в стая) щели да видят в ход какви ел. уреди (вероятно хладилник, МВ, МК) и да си купят на място. Нищо не смятам предварително да подготвям. В движение ще са - предполагам чаршафи и някаква посуда евентуслно, вкъщи имам достатъчно, дори и нови (моето мнение е, ако се хранят в стаята, да залагат на еднократни, да няма после да мият, я, но ако и приготвят на място, все ще трябва някой тиган - за яйцата 😈 и някоя тенджера; котлон излишен имаме (а и той си има заради въглените на наргилето 😀) ....Не виждам и с какво друго да се подготвям. Личните вещи ще си ги закара, лаптоп си има, каквото му трябва за учене, ще си го  набави на място и в движение, аз съм последния човек, който ще тръгне да му определя или купува, не е бебе.. Той категорично не желае да му се бъркам, по негови думи - само бих му пречела и ядосвала 🤣. Не се съмнявам, че ще се справи и по-бързо, и по-добре без мен 🤣, но аз си искам почивката под предлог, че му помагам тогава там 🤣 (естествено няма да нощувам при него 🤣)

Последна редакция: пт, 01 авг 2025, 11:59 от AIR

# 57
  • София
Сега всички, чиито деца са избрали Киберсигурност отиваме да се срамуваме в ъгъла, че форумският мозък я недолюбва.
Малко взехте да преигравате ми се струва. Спокойно, то който си не става, няма да стане по-ставащ, че от универистета в Каспичан ще му дадат хартийка. Дишайте.

# 58
Klemy,  киберсигурност е много хубава специалност, определено има нужда от КАЧЕСТВЕНО обучени хора и такива, които имат афинитет към това, а не просто да го запишем щото е модерно. Едва ли детето ти ще учи киберсигурност в университет без традиции и преподавателски капацитет в областта. Всяка професия, овладяна качествено от човек със страст към нея, е ценна!
Моето магаре иска друго модерно нещо изкуствен интелект, ми да ме прощавате, но половината преподаватели не знаят от къде тръгва ИИ, те половината не са чували и за двата вида езици - процедурни  и декларативни, както и че още през 70-75г дори в Бг е имало разработки на игри, базирани на декларативни езици.
Затова предприехме стъпката чужд университет. Малко преди Ковид ходих на една конференция и стоящите до мен уж научни тела се питаха - какво е това AI Simple Smile
За ползването на ИИ - те децата се научиха по-бързо сами и по-качествено умеят да го правят Simple Smile.

Някой по-напред питаше дали се учи математика в Софт инж. Има си математика поне в Германия и Австрия, Да не е да е карал магистратура само в чужбина?
Познато дете преди Ковид завърши магистратура в Единбург, каза че са имали някакво подобие на математика, но по-скоро смесица между математика и сложни алгоритми (простите се смятало, че са учени в бакалавъра)

Последна редакция: пт, 01 авг 2025, 10:09 от скаридка

# 59
  • у дома...
Сега всички, чиито деца са избрали Киберсигурност отиваме да се срамуваме в ъгъла, че форумският мозък я недолюбва.
Малко взехте да преигравате ми се струва. Спокойно, то който си не става, няма да стане по-ставащ, че от универистета в Каспичан ще му дадат хартийка. Дишайте.
Ако приемате хуманитаристи, да дойда и аз?

Общи условия

Активация на акаунт