НАБОР 2006 - В очакване на студентския живот!

• 44 003
  • 747
  •   1
Отговори
# 60
  • Отвъд алеята зад шкафа
Моята девойка има подсигурено всичко в квартирата, включително ново спално бельо и кърпи. Вече като отидем на място може да докупим някакви неща, ще преценим на място, например лампа за бюро, огледало, органайзери за гардероб, декоративни възглавнички...Косори също има, тя много ползва. Вчера й купих кафемашина, имаше хубава оферта за безплатна машина при купуване на 300 капсули. Лаптоп, дигитална тетрадка, чанти, са подсигурени, ако й трябва нещо друго, ще си докупува сама.

# 61
Ами не, бакалавър учи само. Всъщност,когато го пита човек сериозно доволен ли е от обучението си в ЮК, не е изобщо. Добре,че тогава още бяха в ЕС и не се плащаха някакви сериозни пари, а се ползваше заем. Но, има възможност на стажа да научи това , което всъщност от тогава до сега работи (след стажа се върна в България). Твърди, че знае и е научил само от стажа в голяма фирма там. Така или иначе всеки, учил в чужбина,като се върне в България,го посрещат като Бог и има огромно , за мен и не съвсем адекватно, предимство на пазара на труда. Но е факт. Няма как да останеш без работа,ако си завършил каквото и да е и където и да е навън. А има разлика Бокони ли е , или някакъв квартален университет в ЮК, да речем. Навремето ходих на курсове по английски при една жена,която уреждаше документи и имаше договор с някакъв университет(колеж всъщност )в Лондон .Това много отдавна, още имаше визи. Маса хора отидоха да учат там. Това учебно заведение в последствие се оказа някакво като перачница за пари на някакви араби , не знам дали изкара повече от един випуск и го затвориха. Всякакви случаи има. Имам лично познат, който във втори курс му казаха, че затварят, мисля, дадоха възможност да завършат другаде, но това не е темата. Не е само при нас кочина и неуредица.
За общежитието, ще видим първо дали ще приемат набора. После, надявам се, да не реши да се сети,че има майка да му чисти . Ремонти нямам намерение да правя. Те се надяват да са в една стая с двама негови приятели, чиито родители са по-грижовни от мен, ако стане да са заедно, та ще видим. Нямам претенции за обстановката,той още по-малко. Трета година ходи да работи на морето във всевъзможни квартири, не мисля, че ще го уплаши едно общежитие. То дано го вземат, че пари за квартира никак не ми се дават.

# 62
Аз пък мисля, че точно от специалисти по киберсигурност тепърва ще има все по-голяма нужда.

Относно маркетигна да кажа - това също е доста добра, но за съжаление доста подценявана специалност у нас. Маркетингът е в основата на търговията. Младежите сега имат много по-широк и различен поглед, и много по-интересни, и оригинални идеи относно рекламата. При добра основа в университета и желание за учене, могат да се реализират много добре, след като завършат.

# 63
  • у дома...
Аз пък мисля, че точно от специалисти по киберсигурност тепърва ще има все по-голяма нужда.

Относно маркетигна да кажа - това също е доста добра, но за съжаление доста подценявана специалност у нас. Маркетингът е в основата на търговията. Младежите сега имат много по-широк и различен поглед, и много по-интересни, и оригинални идеи относно рекламата. При добра основа в университета и желание за учене, могат да се реализират много добре, след като завършат.
Маркетингът всъщност е и в основата на рейтинговите системи дори и на университетите.

# 64
  • София
Вече над 15 години работя е областта на наемане, организация и обучение на хора и през всички тези години никога не съм гледала като Бог на някой завършил в чужбина. В конкретната област, в която оперира настоящата ми компания, дори предпочитаме завършили и работили на местна почва, защото по-добре познават пазара, съответно по-бързо навлизат в работата и стават ефективни. Наемали сме хора завършили в чужбина със сериозни претенции, които в последствие не са се оправдавали. Разбира се има и обратните случаи, така че обобщаването по общ признак е доста безплодно.

# 65
  • София
Сега всички, чиито деца са избрали Киберсигурност отиваме да се срамуваме в ъгъла, че форумският мозък я недолюбва.
Малко взехте да преигравате ми се струва. Спокойно, то който си не става, няма да стане по-ставащ, че от универистета в Каспичан ще му дадат хартийка. Дишайте.
Ако приемате хуманитаристи, да дойда и аз?
Има още малко място в ъгъла,  въпреки ордата записала Киберсигурност, заповядайте!

# 66
Ученето в чужбина не е на всяка цена, трябва да се подбира унито сериозно. И отделно детето да е мотивирано и да му се учи, а не щото да кажем на родата, че ще учим в чужбинско.
На изпроводяк получиха много ценен съвет от класната си - да не се страхуват да направят крачка назад, ако видят, че в чужбина не им харесва или не се справят. По-добре да направят крачката назад и след това да продължат в нова посока, отколкото да се измъчват психически сами там.
В крайна сметка и ние не сме успявали във всичко, а крачката назад може и да е засилка

# 67
  • Пловдив
По повод питането дали се учи математика при обучение Софтуерно инженерство, мога да кажа да, учи се. Синът ми завърши Софтуерно инженерство в ПУ. Тегаво си е с математиката, просто мисленето на хората математици е съвсем друго. Човек, който е далеч от математиката може би да завърши, но с много компромиси. След завършване започна работа по специалността, но мина през 4 много тежки интервюта. И мнението ми е, че там където се търсят действително хора, които ще работят, не отварят вратите широко само защото си завършил в чужбина. Търсят се определени качества и знание.

# 68
Тези, които са запознати как се случва с общежитията в 1 курс-първо трябва да си платил наема и тогава виждаш стаята, която ти е разпределена или може да се види и тогава се плаща/в случай, че решиш да се откажеш, ако не те удоблетворяват условията/.

# 69
Да се запиша и аз в новата тема.
За общежитие ще подава заявление в средата на август, а доколкото прочетох, резултатите ще излязат през септември. Не се притеснявам, че няма да го приемат. Не познавам никого, който да не е приет на общежитие в София. За Варна знам за доста, които не успяват да се внедрят, но има и доста голяма разлика в легловата база. Настаняване след 20.09 Тогава ще стане ясно в какво състояние е стаята и какви са съквартирантите. Няма приятели, които да учат в СУ. Като му дойде времето и видим кое как, ще преценяваме дали трябва нещо да се ремонтира, какво ще се купува. Дотук съм му взела една дигитална тетрадка на Books. Много си я хареса. Ако му трябва лаптоп, ще си купува в движение.

# 70
  • София
Сега всички, чиито деца са избрали Киберсигурност отиваме да се срамуваме в ъгъла, че форумският мозък я недолюбва.
Малко взехте да преигравате ми се струва. Спокойно, то който си не става, няма да стане по-ставащ, че от универистета в Каспичан ще му дадат хартийка. Дишайте.

не бързай да се обиждаш, не си ме разбрала.

има "модерни" специалности, към които се стремят в даден период от време много кандидат-студенти, защото се считат за доходоносни в тоя период от време.

така ранните 1990-те беше правото, после дойдоха прословутите "маркетинг и мениджмънт" (често в точно такава комбинация!), после дигиталните щуротии, сега е ред на киберсигурността и раздробяването на ИТ на дребни парчета за специализация още на ниво бакалавър, което е абсурдно и нелепо.

такива "модерни" специалности естествено започват да се предлагат масово, вкл. и там, където нямат никакъв ресурс да ги преподават. вие сами сте го отбелязали това - киберсигурност в Тракийски университет, СХН в ен-тото квартално училище с приемен бал 200 и т.н.

затова казах, че киберсигурността е новият маркетинг. можех със същия успех да кажа, че киберсигурността е новото черно.

нито ще ги изучат тия киберсигурни специалисти като хората, нито има нужда от толкова много.

п.п. това не значи, че специалността е "недолюбвана", напротив. тя си има своя смисъл, нужда и място.

Последна редакция: пт, 01 авг 2025, 14:12 от jam

# 71
  • у дома...
Споделете, моля, какви модели дигитални тетрадки сте избрали. Все още сме в чуденка какво устройство точно да вземем, защото вероятно много голяма част от лекциите ще им ги качват в Мудъл. Вероятно ще избираме като започне учебната година.

# 72
  • София
Вече второ мнение пишете, че сте взели дигитална тетрадка. Може ли линк да се образовам за това чудо? удобно ли е за водене на лекции?

Писали сме едновременно с Просто майка. Simple Smile

# 73
  • София
jam, с втория си пост по темата не казваш нищо по-различно. Аз те разбрах и първия път, но беше написано общо. Без да се изключат университетите, в които децата ще си получат нужните знания. По същия начин може да се каже, че Психологията е новото черно. Че там наистина се учи по села и по паланки. Това с черното, между другото е още по-обидно, сигурна съм, че го знаеш. Аз лично няма как да се обидя лично, нямам база за това, детето ми е там, където искаше, не е в Тутраканския. Самото изказване, обаче е обидно, да.

# 74
  • Някъде в Европа...
За Варна знам за доста, които не успяват да се внедрят, но има и доста голяма разлика в легловата база.

Ще видим на 10.09. Като подавахме, ни увериха, че проблем няма да има, само трябва да изчакаме класирането, да видим точно коя стая и датата, на която да се яви да си вземе ключовете.  Отбелязаха кой блок искаме и желанието за съквартиранти. Дано няма изненади, въпреки че той вече си е уредил резервен вариант - квартира при приятели, по-горен курс..Въобще, оказа се, че си има много и приятели, и познати във Варна. Живот и здраве, дори е говорил с бъдещ работодател вече и за първоначална работа да почне, още, откакто отиде там...

Последна редакция: пт, 01 авг 2025, 14:10 от AIR

Общи условия

Активация на акаунт