НАБОР 2006 - В очакване на студентския живот!

• 42 480
  • 747
  •   1
Отговори
# 690
И УАСГ студентите имат съобщение.
Курсът по математика все пак е за влезлите с БЕЛ само.

# 691
  • софия
Звънче, имам предвид, че за да получиш ПИК на НАП трябва да отидеш в офис на място.
С Евротръст може да подадеш само заявление за издаване на ПИК, но самия ПИК не може да се получи онлайн. Пак се ходи на място.
 Както е написала съфорумката по-нагоре, когато се влиза в сайта на НАП чрез ел.подпис на евротръст, не са налични всички справки, т.е. достъпът не е пълен. И за тях е нужен ПИК.
 Също така някои институции предлагат онлайн услуги чрез вход само с ПИК на НОИ, други самп с ПИК на НАП, други и с двете.
Затова е хубаво и двата кода да ги имате. Защото някъде може само единия, другаде само другия.
Нещо не се разбираме. Никой никъде не е твърдял, че може да се вади ПИК на НАП с Евротръст.  За мен е абсолютно ненужно да колекционирам ПИК-ове при наличие на КЕП и затова препоръчах да се извади само той. Услугите и справките, които са ми необходими, навсякъде са достъпни с КЕП, вкл. НОИ и НАП. Не съм попадала сайт, в който не се приема КЕП. Може ли пример?

# 692
Е, услугите и справките, които са ти необходими, си влизай с ел.подпис.
На мен са ми необходими други справки и за тях не мога да влизам с ел.подпис.
 Примерчето, което давам е здравното досие. В него не може да се влезе с ПИК на НОИ.
Може с НАП. Затова съм написала, че е хубаво и двата кода да се притежават.

# 693
  • софия
Супер пример!
Можеш ли, ако знаеш, да ми обясниш защо имаме 2 места, на които гледаме здравно досие?
Тук - https://pis.nhif.bg/main/, виждам едно нещо и наистина е с ПИК, а тук - https://my.his.bg/login, може с всичко и виждам други неща? Всъщност на второто място никога не съм успяла да вляза с ПИК, а само с КЕП. Не мога да преборя двуфакторната автентикация, за да направя профил. Реално това не работи.
Вече сума ти време не мога да разбера.

# 694
Едва ли съфорумките са виновни за ситуацията с пик и кеп.
Ако моето дете заминаваше, щях да си имам и хартиени пълномощно, и пик, и кеп, и така. За няколко часа се сдобиваш с всичко и после ти е мирна главата.

# 695
  • софия
Не мога да разбера защо постоянно четете неща, които не са написани. Къде пише, че някой тук е виновен за определена ситуация? Попитала съм добронамерено нещо, което ме интересува и не разбирам.
Моето дете заминава и имам някакъв личен опит, който не настоявам да се възприема от друг.

# 696
Първото досие, което си пуснала, е към НЗОК за здравноосигурено лице. То е пълно досие, може да гледаш прегледи при зъболекари, личен лекар, други лекари.
Второто досие, което си пуснала, е електронното здравно досие (което е ново и е вързано с НЗИС).
НЗИС се въведе около ковидно време, съответно има информация от карантината до днес. Но в него например не може да гледаш прегледите при зъболекар, а в първото досие можеш.
Съответно повече информация се съдържа в първото от линка - това към НЗОК.
Второто досие го измисли МЗ и не са го доизмислили още.
Имат и плюсове, и минуси.
Във второто досие (което е приложение за телефон) когато ти издадат рецепта за антибиотик, може да си отвориш рецептата в аптеката от тела и да ти сканират QR кода.
В първото досие такава услуга няма.
Та тези два линка са две различни досиета.
  Хубаво е студентите да имат второто (приложението за телефон). Ако се наложи да се издава рецепта, да могат да я показват от телефона с кода.

# 697
Ми караш се, поне така изглежда, а може и просто аз да съм нервна.
За евротръст писахме още преди време, за пик също. Пак имаше спорове какво що и колко.
Marinadp  сигурно е колежка. Неслучайно ползваме и пик, и кеп.
Света не е съвършен. Такива са реалностите.

# 698
Юни бяхме в Полша и Чехия, а мен ме гепи цистит. Получих рецепта за АБ, но нито в Полша, нито в Чехия можаха да сканират баркода и съответно не ми дадоха АБ. Не зная дали нашите рецепти важат някъде извън БГ, моят сблъсък е само с тези 2 страни.

# 699
  • софия
Първото досие, което си пуснала, е към НЗОК за здравноосигурено лице. То е пълно досие, може да гледаш прегледи при зъболекари, личен лекар, други лекари.
Второто досие, което си пуснала, е електронното здравно досие (което е ново и е вързано с НЗИС).
Скрит текст:
НЗИС се въведе около ковидно време, съответно има информация от карантината до днес. Но в него например не може да гледаш прегледите при зъболекар, а в първото досие можеш.
Във второто досие (което е приложение за телефон) когато ти издадат рецепта за антибиотик, може да си отвориш рецептата в аптеката от тела и да ти сканират QR кода.
  Хубаво е студентите да имат второто (приложението за телефон). Ако се наложи да се издава рецепта, да могат да я показват от телефона с кода.
Най-накрая някой да може да обясни. Благодаря.
Ще накарам студентката да си инсталира втората простотия.
Успоредно ли се поддържат двете досиета? Докога? Защо не е мигрирана информацията от първото във второто?
Тази седмица забелязах, че в първото липсва информация след средата на годината. Това е пълно безумие. На 2 места да има почти една и съща информация за едно и също. Вече не знам къде да гледам.
Мога да предположа, че второто се прави от ИО и ще е батак докрай.

Последна редакция: пт, 29 авг 2025, 15:47 от zvаnchе

# 700
Юни бяхме в Полша и Чехия, а мен ме гепи цистит. Получих рецепта за АБ, но нито в Полша, нито в Чехия можаха да сканират баркода и съответно не ми дадоха АБ. Не зная дали нашите рецепти важат някъде извън БГ, моят сблъсък е само с тези 2 страни.

Българските електронни рецепти не важат в чужбина, затова са ви отказали.
QR кода съдържа информация, която “идва”/“се влива” от/в НЗИС. В чужбина нямат достъп до тази система и няма как да отворят рецептата.
Тази система не е вързана с европейска такава, а си е за българско ползване.
 Хартиена рецепта на английски език с печат на лекар може да ползвате във всички държави от ЕС, стига самото лекарство да няма специфично отпускане в конкретната държава (както при нас са тези за диабет и антибиотиците).

# 701
Снимка на хартиена с печат не ми взеха. В Полша ми обясниха, че всеки АБ трябва да им е вързан с тяхна ел.рецепта, иначе биха имали проблем с отчитането.

# 702
Е, да, значи там е въведено като тук.

# 703
  • софия
Скрит текст:
Това е само за Бг, доколкото разбирам от последвалата дискусия?
Пак ИО са взели едни пари за нещо, което вече съществува. Царе са.

# 704
Здравейте, искам да попитам за малко повече информация относно ССС в УАСГ.  Започвам скоро и бих се подготвила малко. Чрез какви материали преподават и мога ли да ги намеря някъде? Или пък да се свържа с някой студент от по-горен курс, който пази някакви записки от 1ви курс или поне може да ми поясни какво е положението в началото. Мерси

Общи условия

Активация на акаунт