Отговори
# 390
Този човек /има хубав канал, някои неща са наистина полезни/ е вземал по 2000 UI на Now Foods и после си е мерил нивата Simple Smile Те така... с тези малки дози...
Днес заваля дъжд на плажа, хората си заминахме, ние стояхме, ми мокро е, но след това изгря слънце, изсуши ни и те така Simple Smile

# 391
Интересно е на плажа и да те вали дъжд.
Аз пък веднъж влязох с дрехите. Гледаха  ме  хората. Ма нека гледат.

Гущер, викаш какао и канела си отиват, така ли.

# 392
Виж, аз харесвам много канела. От детската единственото хубаво нещо, което помня е млякото с ориз. Майка ми не слагаше канела, а там ръсеха здраво. Когато пък бях в Шри Ланка, там с изненада разбрах, че това, което мисля за канела всъщност е някакъв имитиращ продукт. Там за пръв път опитах истинска цейлонска канела и край! Когато готвя само за мен и на месото си слагам. Та не се води по моя вкус. Аз смятам, че и на свинско върви. Wink

Новият ми протеин е телешки с аромат на ванилия и като му сложа кефир и една лъжичка канела вкусът му е досущ като мляко с ориз. Благодарение и на хуска, който добавям и на консистенция леко го доближава, като понабъбне.

Последна редакция: нд, 31 авг 2025, 20:16 от Гущера

# 393
Ама то цейлонска има и в бг
Или не е като онази?

# 394
Някаква касия е това по-евтиното което минава за канела, съвсем различно е от истинската канела която е обелена кора от съответното дърво.
Дали обаче не вдигаше инсулина канелата, някой помни ли каква беше работата с нея? То ще зависи и от количеството де, но за който много обича нека провери за всеки случай ако консумира често.

# 395
Тъкмо обратното, понижава глюкозата и подобрява инсулиновата чувствителност:
Скрит текст:
Ето какво казва ChatGPT, ако на някой ми се чете:
Канелата има интересен ефект върху кръвната захар и инсулина, който е доста проучван, особено при хора с диабет тип 2. Ето какво се знае:

1. Подобрява инсулиновата чувствителност:

Някои изследвания показват, че канелата може да подобри начина, по който клетките реагират на инсулина.

Това означава, че тялото може да използва същото количество инсулин по-ефективно, което помага за контрол на кръвната захар.

2. Може да намали постпрандиалния (след хранене) скок на кръвната захар:

Приемът на канела с въглехидратна храна може да забави усвояването на глюкозата и леко да намали пика на кръвната захар.

3. Дози и форми:

Най-често използваната доза в изследванията е между 1–6 г дневно (около ½ до 2 чаени лъжици).

Важното е да се използва цейлонска канела („true cinnamon“), защото касия канелата съдържа кумарин, който в големи дози може да увреди черния дроб.

4. Не е заместител на лекарство:

Канелата може да подпомогне контрола на кръвната захар, но не заменя лекарства или нуждата от диета и тренировки.

Кратко резюме:

Канелата може леко да намали нивата на кръвната захар и да подобри инсулиновата чувствителност.

Най-безопасна и ефективна е цялонската канела, около 1–2 ч.л. дневно.

Ако искаш, мога да ти направя кратък пример как да я включиш в кето храненето без да вдига въглехидратите. Искаш ли?

# 396
Аз последно от Зоя купих цейлонска на прах.
Би трябвало да е истинска.

# 397
От години само цейлонска купувам. А откакто ми казахте да слагам фибри и мазнина в протеина, ръгам и канела. Резултат от тези три добавки по моите изследвания мисля, че има. Последно открих, че в Gymbeam има и на добра цена. 2 пакета от там вече изядох/изпих.

# 398
Аз преди години гризках пръчка канела при високо кръвно.

# 399
Запомнила съм само че сваля КЗ канелата, не ми се търсеше подробно от телефона. Малко съм предубедена към chatgpt точно за такива търсения а си търся аз, че той не отсява кое откъде идва а интернет с всякакви неща е пълен... Особено за КЗ и инсулин чак се плаша на моменти.

# 400
Да ви кажа, почнах да слагам канела в сместа за кюфтета, екстра стават.

# 401
Що пък да не? Гръцката мусака също се прави с канела и телешка кайма.

# 402
Аз за пръв път чувам канела в месо да се слага.
Обикновено на сладки нещица.

# 403
А, има всякакви екзотики, просто не са най-типичното точно в нашата кухня и не сме израснали с такива комбинации.
Е, точно кюфтетата си не мисля че бих подправила с канела но има комбинации пред които баба би се прекръстила, а са си вкусни Grinning
То и кокосовото масло мирише "сладко", както и кокосовото брашно, но има немалко точно на нашия режим които си ги ползват и за солени неща.
Няма лошо, щом на човек му е вкусно и не е нещо вредно.

# 404
  • Sofia
Не понасям канела нито в десерти, нито в капучино,  нито в парфюм.

Най-бързият сладолед .
Кофичка сметана и половин  пакет замразени ягоди от лидъл. Да не са съвсем на камък, в блендер или с пасатор за минута и е готов за ядене. Може и еритритол, но аз не сложих.

Общи условия

Активация на акаунт