Отговори
# 450
При човек с инсулинова резистентност може да се получи такова замайване. След похапване му се качва кр.захар, инсулина му се вдига много, но не толкова колкото е нужно да свали до нормални нива на кр захар. Получава се хипогликемия заради високия инсулин. Но това трае до 2 часа след похапване, после замайването отминава.
А 1605 говори за непрекъснато замайване. Възможно е то да се дължи на ИР, ако се похапва често. Тогава има чести пикове на кр.захар заради похапване, последвани от спадове на кр.захар заради високия инсулин. И така може цял ден да е замаяно.
Пахапваш ли чест 1605?

# 451
Кръвното налягане как е?

# 452
Има такъв симптом на замайване/виене на свят или чувство, че всеки момент ще припаднеш при перименопаузата, която за съжаление съвсем не е изключение при жените около 40 год. Заслужава си да се погледне и в тази посока.

# 453
Храненето е също от огромно значение.
ИР все пак се контролира перфектно и лекува с храна.

# 454
Замайване не съм имала (поне аз под замайване разбирам трудности с равновесието и евентуално и някакъв световъртеж), но при ИР за която не се прави нищо доста често има мозъчна мъгла и отпадналост, може и прималявания като падне по-рязко кръвната захар. И тогава човек търси сладко да я вдигне бързо, то тялото си е под тревога така. А при по-продължителна злоупотреба с въглехидрати и чревната флора вече е такава че те "кара" да търсиш захар и други бързи въглехидрати.
Оправянето и на двете го има още в заглавието на темата, както и по-подробно в първата публикация.
Но аз не видях никакви стойности споменати освен една КЗ на гладно, та в момента малко сякаш боб хвърляме...

# 455
Замайване съм имала и от проблемите с врата. Ама яко.
Та много проблеми.
Свалети си килата 1605
Оправете си храната. До живот.

# 456
Има такъв симптом на замайване/виене на свят или чувство, че всеки момент ще припаднеш при перименопаузата, която за съжаление съвсем не е изключение при жените около 40 год. Заслужава си да се погледне и в тази посока.
Какво да изследвам?

# 457
Изследват се половите хормони, но са много и съответно скъпи. По-скоро посетете гинеколог, който да направи преглед и да прецени дали има основание за перименопауза. Обикновено тя сигнализира за себе си, стига човек да обърне внимание.
Ето при първо търсене в Гугъл какво излиза:
“ Обикновено се появяват силни мигрени, подуване и болки в гръдната и коремната област, топли вълни, нощно изпотяване и осезаемо повишена нервна възбуда; промени в менструалния цикъл - настъпва твърде обилно и/или продължително кървене (над 6 дни), съчетано със силни болки, физическа немощ, замайване и тежко главоболие.”
Сега като се замисля при мен имаше още косопад, суха кожа и кървене на венците, но нямаше кой да ми каже, че е свързано с това.
Слагам и една картинка - нищо, че пише менопауза, симптомите могат да се появят във всеки от етапите:

Последна редакция: сб, 06 сеп 2025, 16:30 от beki8

# 458
Благодаря на всички

# 459
Често ми излизат клипчета на жени в перименопауза и съвети как да се премине по-леко през този период. Със сигурност запомних две основни неща- увеличаване на приема на протеин и включване на силови тренировки с тежести, защото активно се губи мускулна маса. Жените в периода на (пери)менопауза или активни физически се нуждаят от 1.2–1.6 грама протеин на килограм телесно тегло на ден. Приемът на протеин допринася и за здравето на костите и ставите, защото в този период отслабва и костната плътност.
Аз също имам неразположение, свързано със световъртеж, при смяна на времето и локацията дори. Вертиго (възпаление на средното ухо)от време на време получавам, но се научих да го боря с елементарно упражнение от ютюб вместо с медикаменти. Имам чувството, че след ковид някои симптоми станаха масови при всички хора. Дори децата се оплакват много често от главоболие и отпадналост.

# 460
Нанииии, добре дошла отново при нас! Липсваше и аз също се чудех къде и защо изчезна така...🤗 Това ОГТТ след какво хранене го направи?
Кое е упражнението от ютюб?🙂
Няколко дни да не вляза в темата и какви промени имало!😀
За съжаление се случва често да пускат инсулина само на 0 и 120 минута.🙄 По принцип е желателно да си настоявал за три измервания и на КЗ, и на инсулина. Понякога именно от стойността на първи час може да се види проблем, иначе изглежда всичко нормално.
Благодаря за отговора!
А въз основа на излезлите резултати, може ли да се потвърди ИР?
Скрит текст:

Чела съм за някакво съотношение между измерените стойности (начална, 60', 120' на КЗ или пък инсулина), което се следи, но не помня.
Според мен има ИР, въпреки че няма резултати и на първи час. Инсулин 53 на втори час не е малко, също и кривата на глюкозата е специфична (на първи час би трябвало да е най-високата стойност).
Аз съм на тридневен фаст от днес, утре е пълнолуние и ще съчетая. Иначе през останалото време храненето си е режимно.🙂

Последна редакция: сб, 06 сеп 2025, 22:48 от dolce miele

# 461
Днешната тренировка е любимото ми мързеливо кардио и малко клекове, които мисля да направя до 100. Остават още 80. Не съм във форма вчера и днес, затова и активността ми е ниска днес.

# 462
Какво да изследвам?
Имай предвид, че в перименопаузата всички хормони са нормални най-често. Защото големите амплитуди нагоре надолу причиняват симптомите, а не ниските нива на естрадиол както е в менопаузата. Моите полови  хормони са в  нормални граници винаги като ги изследвах, три пъти в период от 18 месеца. Имах и ИР. Отслабнах, овладях ИР, но другите ми симптоми ставаха все по-зле. Главно инсомния, замайване, вертиго и brain fog, точно все едно си пийнал постоянно. Почнах ХЗТ и всичко изчезна. Само сънят ми не е идеален, но е в пъти по-добре от преди. Между другото, цикълът ми през цялото време си беше редовен и още е.

# 463
Аз пак си мисля че щом има постоянен глад за сладко и особено ако му се и поддава, няма как човек да се чувства на център, прекалено много играе КЗ. А и когато сладкото е приоритет, човек често не яде достатъчно от по-съществената храна.
На 40 години си е в предменопаузата почти сигурно, този преходен период е едни 10тина години преди окончателно да се пенсионират яйчниците. Но това дето говори за яденето на сладко... Всички го знаем как се оправя, не е със скъпи тестове на хормони а със спестяване от вафли Grinning

# 464
Да, като има желание за сладко, протеинчето или го няма или е недостатъчно.

Общи условия

Активация на акаунт