Отговори
# 480
Променен е вкуса.
Като си променила микробиома.
Има бактерии се хранят с в и изтрепват други добри бактерии. И затова са сигналите за любимите храни. Уж любими, но вредни.
И на мен ми мирише супер около баничарницата на работа. Ама ми ясно че на вкус ще съм разочарована много.
Да не говорим, че и стомаха няма да ми прости. Отвикнал е на простотии.
Преди време майка донесе 3-4 дюнера.
Ако искам  да опитам. Ми похапнах от единия малко от месото, от зеленчуците, 2 картофа,  и част от питката. Много малко.
Нищо не ми стана де, то малко. Но картофа и питката грам не ми се услади. Питката една такава жилава и в устата на лепило стана.

# 481

Не свързвам главозамайването със сладкото, тъй като аз винаги съм яла супер много сладко, а замайването ми е от една година.

Защо си сигурна, че не е от сладкото? От ниска кз може да има замаяност.
Знаеш ли наднорменото тегло колко проблеми може да създаде?
Не само наднормено тегло, а купища болести.
Знаеш ли пушенето колко болести може да докара на човек.
Такива които не си  и подозирала.
А пиенето, а дрогирането?

Да завъртим малко изречението ти в няколко варианта и да видим как звучат, а?

Не свързвам диабета със сладкото, тъй като а винаги съм яла супер много сладко от 20 години, а диабета ми го откриха преди няколко месеца.

Не свързвам цирозата с пиенето, щото аз пия 20 години, пък ей на тия дни ми откриха цирозата. Нещо друго ще да е.

Не свързвам рака на белия дроб/ или рака на гърлото/ с цигарите. Ма те го откриха наскоро, па аз си пафках толкова години и нищо ми нямаше.
Или инсулта, инфаркта, отразяните крака на пушачите, рак на панкреаса и т.н. . Ми да бе, те нямат нищо общо. Айде спирам да изреждам. Мисля, че примера беше красноречив.
Сега може да изредя и заболявания причинени от много ядене на глупости, ама няма да ми стигнат символите.
Отделно тия заболявания си имат своите симптоми.
Оставям това на теб.

Айде да пораснем.
Точно за това питам, дали би могло да е симптом на ИР или диабет?

# 482
Ами написахме ти че би могло, но иди се изследвай защото много неща могат да са.

Елора, повечето неща не ми смущават храносмилането, аз съм си "добро прасе" и меля почти всичко еднакво добре Grinning Та, точно тая спирачка я нямам аз, трябва от главата да идва. Но и наистина не са същите вече като преди години, просто вече това не ме ядосва защото не ме засяга Grinning Е, случва се ако някъде на гости съм яла не баш режимно да ми е по-подут коремът веднага след това. Но то е само на деня и го считам за нормално. Освен и че е предимно само визуално да забележа, ако не съм с колан може и да не обърна внимание. Нищо общо с както виждам около мен да избягват храни защото се подуват, къркорят яко, че чак ги и боли от това, то сякаш бебе с колики...
За вкуса си е така че и той зависи от флората, както и какво ти се прияжда по-настойчиво. Аз нали съм се навряла из разни групи за ферментирали храни и за тия специалните пробиотични йогурти - много често някой пише как отначало примерно кисело зеле много му било гадно и едвам изяждал по 2 вилици като лекарство. А след време вече си го търси и много обича. С йогуртите с Ройтери и подобни същата работа - казват че се чувстват сякаш тялото им си го търси и им се яде. Както и че им се променят хранителните предпочитания.
За настойчиво търсене на захар или бързи въглехидрати често е също там причината, особено яко има и кандида намесена но не само.

# 483
  • Sofia
Не знам хваля ли се или се оплаквам. Преди режима си купих костюм, който не ми се закопчаваше. Вчера реших да го пробвам и изненада, голям ми е. Панталонът се влачи по земята, сакото огромно. Така си остана с етикетите необличан.

Последна редакция: нд, 14 сеп 2025, 02:18 от Karen

# 484
Има с различни подсладители, аз ги отсвирвам на общо основание всичките но всеки си решава.
А и за потребителката която писа че все търси сладко и все е като замаяна... Не мисля че това ще я оправи. Десертът трябва да е глезотия от време на време и по собствен избор, а не защото човекът едва ли не приритва вече и няма накъде.
Не свързвам главозамайването със сладкото, тъй като аз винаги съм яла супер много сладко, а замайването ми е от една година.
Каква е тая логика?! То човек може цял живот да прави нещо и изведнъж тялото като каже “не мога повече!”, значи не е от това, така ли?
Много детско мислене.

За протеините, има неовкусени и с единствена съставка суроватъчен протеин. Трудно се намират, но има. Откакто консумирам такъв, гарниран с доста мазнина, не се сещам за вгх изобщо, даже ми е странен на вкус картоф или ориз…

# 485

Да, може. Може също и от дискова херния на врата да се случи.
Може и от вестибуларния апарат, проблем с вътрешното ухо.
Може от много неща.
И от хипогликемия също.
Напишете в гуглето хипогликемия и прочетете.
Не е нужно всички симптоми да има човек.
Но ако ви е удобно, че не е от кз за да не спирате сладкото и така сте решили, може друга причина да търсите Grinning

Карен, честито за костюма Hug

# 486

Да, може. Може също и от дискова херния на врата да се случи.
Може и от вестибуларния апарат, проблем с вътрешното ухо.
Може от много неща.
И от хипогликемия също.
Напишете в гуглето хипогликемия и прочетете.
Не е нужно всички симптоми да има човек.
Но ако ви е удобно, че не е от кз за да не спирате сладкото и така сте решили, може друга причина да търсите Grinning

Аз се опитвам да спра сладкото и даже успявам, та не ми е удобно.
Ако прочетете отново първия ми пост ще видите, че съм посетила редица лекари и съм търсила причината на много места и сама стигам до извода, че може да е от ИР и затова попитах тук.
Останали сте с грешни впечатление, че искам да съм си дебела и да си ям сладко и да не ме интересува здравето ми. Напротив, не преставам да се опитвам да отслабна. Следвам НВВМХ и ходя на табата.
Благодаря още веднъж за отговорите, ще посетя ендокринолог.

# 487
1605 много лесно ще разбереш дали имаш ИР като си пуснеш едно натоварване с трикратна глюкоза и инсулин. Аз бих включила и пълен щитовиден профил и биохимия.

# 488
Привет! Моля да ми кажете за кефира. Знам, че тук си говорихте и имахте гъби, неща… Моят мъж е решил да прави и иска да му намеря гъба и инструкции за направята.

# 489
https://www.bg-mamma.com/?topic=1754598

И тема за кефира имаме.
Но всеки различно си го прави.
Аз го правя в хладилника, не го държа навън.
Единствено сутрин и вечер вадя и разбърквам.
Използват се пластмасови или силиконови прибори. Цедката ми е пластмасова цялата, голяма.
Ти в София ли си?

# 490
Да, в София съм. А непрестанно ли трябва да е в хладилник?
П.П. Ще прочета в темата. Мерси!

Последна редакция: нд, 14 сеп 2025, 10:55 от Arwen Amarantha

# 491
Може и да не е. Даже принципно се прави навън, защото така става за часове.
А на мен ми става 1 л мляко в три буркана за 3-4 дни, защото не пия много.
Демек втасва по-бавно.
Но може и навън да го държиш когато искаш да ти стане по-бързо и да имаш повече кефир.

# 492
Навън, заради бързата ферментация съществува риск от разделяне на кефира... аз съм го "забравял" и два дена. Отдолу 1/2 стана прозрачна суроватка, отгоре гъсто, като най-отгоре беше вече твърдо, като сирене Simple Smile
Разбира се го разбърках добре, прецедих и се получи чудесен гъст кефир, малко по киселичък, но много полезен Simple Smile
Стига да няма вредни странични продукти като замърсяване, разваляне, плесен, гъби и т.н., ако е чисто и стерилно... няма ядове Simple Smile

Най-добре ми става за близо 2 дена, кога беше зима и стоеше на умерена температура 18 градуса...

# 493
Нави, това разделяне ми се получава и в хладилника.
Не знам какво да правя.
Май нищо. Дебна го, че ако го оставя повече и не става за нищо, става като сирене, трябва и да мия кефира.

# 494
Лятото започнах да го правя в хладилник за 4 дни, но ако ми трябва по-скоростно, го вадя и става бързо. Последният - два дни в хладилник и 6 часа на плота. Иначе на плота ако го държа само, през зимата ми ставаше за 12 часа с 2 литра мляко и 3-4 сл "карфиол".
 Arwen, ако ти трябва разсад, напиши на лични данни и ще ти пратя.

Общи условия

Активация на акаунт