Отговори
# 555
Ами той лецитинът си има такова свойство, емулгатор е.
Много са които говорят против емулгаторите, общо взето който приказва за здравето на червата все ги споменава и то не с хубаво.

# 556
Ама Нави и аз искаме източник за това твърдение, че уврежда червата.

# 557
Ама Нави и аз искаме източник за това твърдение, че уврежда червата.
Както казах в предния ми пост има цяла глава в книгата с референции към всички изследвания. Нямам я в мен, четох я преди година. Ultra processed people.
Едит: не знам Нави какво е чел от "интелекта", но ей сега пуснах най-просто запитване What emulsifiers do in the gut, и веднага излиза информация че разрушава микробиома и защитния мукозен слой, прави червата пропускливи и т.н. Аз по принцип освен за рецепти не лежа на chatgpt. Предпочитам да си проверя самите изследвания и всъщност да прочета детайлите в самото изследване. Затова и посочих книгата за референции.
Така или иначе никого не убеждавам, все ми е тая дали някой яде храна с лецитин или не. Аз съм си направила избора за мен, затова и купувам пет пъти по-скъп протеин без примеси и не пипам нищо с подсладители и емулатори. Изключение правя за еритритол само и много рядко и в минимални количества.

Последна редакция: ср, 17 сеп 2025, 08:19 от Costa

# 558
Costa, книгата я има на български език и се нарича "Ултрапреработени хора":
https://iztok-zapad.eu/ultrapreraboteni-hora#3306

# 559
Така и така май не се разбра, че всичко което изписах по-напред касаеше редовната ежедневна употреба, а не нещо изконсумирано от дъжд на вятър.
Никой не е казал, че трябва да сме супер стриктни и никога да не близваме нещо от магазин/сладко/с не много добър състав...
Всеки може да си вземе решението дали или, но като общи съвети и заключения съм несъгласна с направените обобщения от Нави и затова беше цялата дискусия.

# 560
Опитвам се да правя стъпки...

Мога ли да си купя книгата в цифров вариант? Не открих на сайта вариант...

Интелекта го ползвам като рефер и събирач на информация, която много удобно я систематизира или анализира.
Изводите си ги правя сам, след като се опитвам да мисля последователно и логично...

Иначе защо ще питам тук или където и да е, а не просто да приемам отговора на ИИ за достатъчен?

# 561
Благодаря Коста, изпуснала съм явно.
Ще я потърся.

# 562
Купих на пакетче протеин на прах. После видях, че пише сладолед. Как да го разбирам?

# 563
С вкус на сладолед най- вероятно. Снимай и дай да видим какво е.

# 564
Не разбирам идеята на тия вкусове. Толкова е як натуралния неовкусен суроватъчен протеин, мирише на мляко. И като сложа маслото и сметаната става....най-вкусната ми закуска!
Луда съм, знам Laughing

# 565
Navy, само тук я намерих. Трябва си четец Покетбук, Onyxboox или на таблета/телефона с приложението на Озон:
https://www.ozone.bg/product/ultrapreraboteni-hora-e-kniga/

Къде ги гледате тези протеини на прах с вкус на сладолед? При мен има само чист, шоколадов, ванилия и айскафе от тези, които са най-подходящи за мен. Сукралоза и ацесулфам К не употребявам.

# 566
А ти къде ги гледаш тези хем овкусени, хем без сукралоза? Пусни един линк, моля!

# 567
Ще си я купя книгата, зачетох се и ми хареса философията на автора Simple Smile Един вид - аз да ти кажа къде е боклука, а ти какво ще правиш си е твоя работа Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Но ще я чета с едно наум, да знаете Wink

Лошото е, че е за озонски рийдър, не мога да си я сложа на Киндъл-а Simple Smile Ще го преживея, 17 лева...

За протеините, в сайтовете не пише много за тяхното съдържание, например фитнес1 не дават винаги пълния списък, понякога има снимка на етикета...
Истината излиза наяве когато вземеш кутията с протеин и почнеш да е въртиш и да търсиш ситния шрифт... овкусените са 100% със сукралоза, аз избирам тези със стевия, защото има и с аспартам и подобни...
Последно взех от един физически магазин някаква мега добра марка по техните думи и по информация от нет-а...

https://healthstore.bg/pure-nutrition-hydro-100-1816-g

ей тоя, за 210 лева, после гледам в сайта има намаление, а красавицата зад щанда не ми каза това, не ми е за теззи пари ами... кофти се почувствах после, дето се казва няма да им стъпя в магазина Simple Smile пак, но пък ми беше готино да си говоря с мацката, тя спортна натура, не спира да говори, приятно и е, задържа ме, дори да съм приключил с поръчката... говорихме си за комбуча бая Simple Smile

Това... протеина на прах си е пак ултрапреработена храна, нали така Simple Smile хе хе хе...

# 568
И аз ще си я купя. Но на хартийка.
За протеина на прах не знам.
Зависи какво взимаш.
Но все има соев или слънч. лецитин.
НАмира се и без никакъв, но са скъпи.
Обикновено тези с всякакви вкусови са бъкани с още глупости. Което на мен също не ми харесва.
Не знам как се докарва вкус на ягодка, шоко бисквитка и не знам си още какво, но честно казано чист ми е най-добре.

# 569
То всичко трябва да се чете с едно наум, аз понеже даста по-отдавна от теб ровя и чета по тия въпроси, то направо си ми е още едно хоби станало... Та съм се нагледала.
Много и най-различни книги, естествено всеки си тегли км неговото - дали към каквото му е за продаване или го прави известен, дали друго. И все са убедителни и логични. И не е възможно всичките да са прави, защото някои говорят противоположни неща.
Четеш, ровиш, пък си решаваш за себе си на кого да вярваш и на кого не.

Общи условия

Активация на акаунт