Отговори
# 525
В Тик Ток гледам клипчета на един преподавател на студенти по медицина. Един път каза, че използва степчета за електролитната си напитка, защото нищо в техния състав не е вредно в такава доза и са напълно безопасни. А си спомням още преди години как ги отрекоха, че са супер нездравословни и дори мислех, че са спрели да ги произвеждат. Така че има значение и какво е количеството, на колко кг се разпределя и не е толкова лесно да се отсече - това е вредно, а това е полезно Simple Smile

# 526
На първа страница на темата е описано за подсладителите и връзката им с ИР. Когато прочетем на етикета без захар, веднага светва лампата и въпросът колко “ози” ще има в състава?
Накратко: подсладителите влияят на хората с ИР и те произвеждат повече инсулин дори от подсладители (вдигат инсулина).
При хората с висока захар обаче е изследвано, че подсладителите не повлияват на нивата на захарта. В дългосрочен план това не се потвърждава (лично познавам такива хора), които доверявайки се на тези проучвания си консумираха домашно приготвени десерти с подсладители, въпросните барчета и други продукти “без захар”. В крайна сметка се оказаха и с висока захар, и с висок инсулин.
Изводите всеки да си ги прави както умее.
И разбира се всички сме хора и понякога е нормално да се почерпиш с нещо, но изборът на честотата и вида е много важен. Едно е да се почерпиш от дъжд на вятър (или веднъж в месеца щот си жена), друго е да закусваш ежедневно и дори ежедневно да ги използваш за десерт, междинна или както си наумил да ги включиш.
Лично аз бих избрала кокосова захар, тъй като на мен ми се отразява най-безобидно.
Локумените вафли няма да ги коментирам.
ПС: със степчета си боядисвах косата в зелено като ученичка и няма никакъв шанс да влезе в устата/тялото ми точно това нещо, ако ще папата да казва, че е безвредно…

# 527
Благодаря за уточнението.
Може би съм от малкото, които все пак са чели по-голяма част от първа стрница, но там информацията е наистина огромна. Не е възможно са се изчете всичко... но сега намерих това, за което говориш и отворих линка, в който дама с ник Недоволна коментира следната статия, в която тя интерпретира вредата от подсладителите като много голяма за хора с ИР:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC2900484/

Отделих време и по диагоналната система се опитах да разбера статията, пуснах и няколко превода, също я пуснах и на анализ.
Това, което откривам а обаче е, че в статията се говори точно обратното. А именно, че стевията намалява значително кръвната захар след хранене в сравнение със захарта.
Също така води до по-ниски нива на инсулин след хранене, отколкото захарозата и аспартамът.
Изследваните хора не компенсират, като ядат повече, когато консумират стевия.
Ситостта е сходна с тази при захароза
Според статията стевията е по-полезна за хора с инсулинова резистентност, отколкото захарта или аспартамът.
Тя не предизвиква високи пикове на инсулин и не стимулира компенсаторно хранене, което я прави по-безопасна алтернатива за контрол на кръвната захар и инсулина.

Някой от нас бърка и това може да е критично?
Възможно ли е да не разбирам тази статия добре? Но я преглеждам за втори път и я възприемам така, както я описах... в смисъл, че стевията е много по-добър избор от захарта...
А че не бива да се прекалява това е ясно, обаче съм в търсене на истината...
А и теста в тази статия е с крайно малко хора... както и да е, аз ще продължавам да търся къде е заровено кучето Simple Smile

# 528
Само че основният подсладител е малтитол. Той какви полезни вещества има, че ми убягва?

# 529
Нави, писах вече за лични наблюдения върху мен (когато бях с ИР) и върху не инсулинови  диабетици. В дългосрочен план нещата не изглеждат така, както в повечето проучвания. Отделно стевията не се използва самостоятелно.
Освен това се прави съпоставка между видовете захари и се извежда извод, че стевията е по-добър избор, което не означава, че може да се консумира ежедневно и на корем.
 Питай ИИ как се отбелязва на етикетите захарта и ще видиш всичките “ози” изброени.
Пак да уточним - говорим за хора с ИР и висока кръвна захар. При здравите може да е друго и да в допустима по-висока консумация. Само че в тази е тема е хубаво да се пише ясно, че да няма заблудени и разочаровани потребители, които се чувстват по-зле със спазване на режима и съветите от темата….

# 530
Не знам аз ли не разбирам спора...
Стевията при много хора вдига инсулина. (Освен че е и гадна но това си е вече лично мое мнение). Ей това е проблемът за хора с ИР, а не дали вдига КЗ или не. Защого много от нас проблем с КЗ нямат и никога не са и имали, обаче инсулин да искаш, пък ИИ всякакви глупости може да ти натвори.
И ти сравняваш ядене на стевия или друг подсладител с ядене на захар, а примерно аз или Беки сравняваме с неядене на сладкото толкова редовно. Защото наистина не е нормално човек да закусва десерт ежедневно  и дългосрочно.
Сега, при вас може такъв да е изборът и си е ваше право, но и аз те моля да не пишеш неща от сорта как това е ОК за някого с ИР ей така на общо основание.
На мен не ми пречи да го подмина както и правя обикновено и мен няма да ме подведеш. Но ще влезе някой дето сега се опитва да схване какво му се случва и още е на фаза да отрича нуждата да махне това-онова. И ще се хване точно за тия приказки - ето, то може. Това безброй пъти сме го играли, няма нужда.

# 531
А кое в състава на точно този протеинов бар влияе зле на хора с ИР?
В смисъл, че и те са хора и искат да хапнат сладко от време на време... по какъв начин някоя от тези съставки в нормално потребление един бар на ден може да навреди?
Съвсем сериозно питам, защото лично аз не виждам...
Това, че нямам ИР не означава, че не се интересувам надълбоко и желая със знанията си все пак да помагам на хората около мен...
Малтитол и лецитин. Не бих ги пипнала и с пръчка тея барчета лично аз. Но всеки си прави избор какво да консумира и честота с която си позволява някакви залитания.
Миналата седмица си направих протеинов мус по оригиналната рецепта на Мария Ерлих. Варени яйца, какао, мляко, крема сирене, колаген, протеин на прах(моят е без никакви примеси) и малко еритритол. Стана като нутела. Държи в хладилник бая. Ще пробвам и да го замразя , защото хапнах по една чаена чашка два пъти  и ми мина мерака за сладко.
Едит: да добавя, че аз съм в ремисия, тренирам ежедневно и нямам кила за сваляне. Когато отслабвах и борех ИР не си позволявах дори такива "чисти" смески, нито плодове. Освен това до ден днешен ежедневно си следя макросите и то не едно към Гьотер , а с кухненска везна. Да не реши някой, че може да яде кето протеиновата нутела всеки ден Joy

Последна редакция: вт, 16 сеп 2025, 09:41 от Costa

# 532
Някой протеинов бар ще жулна на мц.
Иначе не.
Случвало се е да ми се иска да опитам. Опитвам и го пробутвам на някой друг.
Аз съм работила да си изчистя ежедневния навик за сладко, няма как ей така да ям протеинови неща в които не знам какво има.
Фен съм на колагеновите бисквити на райзъпа.
Имам си сега от 3 вида от тях, ще има за доста време.
Плюс и имаше промоция в кауфланд на някакви, ама ме хванаха лудите и сега ме е яд, че купих, ама те са със срок голям, тъй че все ще се изядат.
Но и на мц ми е удачно една кофа скир с доза протеин също и за 2 дни ето ми кремче.
Абе жулнете в лаборатория след един протеинов бар кз и инсулин Нави да видиш.
И на мен Стевия ми вдига инсулина. Чак после прочетох защо уж диетичен шоколад със стевия ме подлудяваше.

В първия пост има три линка, които водят до напоителна дискусия с линкова за тия подсладители.
Лично аз съм изтощена и няма да се обяснявам отново на първолаци Grinning

Коста, дай точна рецепта с количества за този мус.

# 533
  • В полите на Пирин планина
Ако си говорим да накараме някой възрастен човек (над 70 и отгоре години) да промени нещо в рутината си, то дори смяната на проста локумена вафла с протеинов бар може да е победа...
Иначе, естествено, че не е хубаво да се консумират подобни неща редовно, а само по изключение.
Лично аз предпочитам да си направя у дома някакви мъфини с много яйца, банан, какао и бадемово брашно, като ми се яде сладко, вместо да ям протеинови барчета.
И от модерните подсладители не слагам, а примерно, ако правя кето-сладкиш за домашните, добавям на цялата доза 1-2 супени лъжици мед. Но на тавичката ми става примерно 8 големи парчета.

# 534
За дядото ясно че си е прогрес, по това спор няма. И си е негово право ако ще и вафлите да си яде, това не е наша работа.
Възражението ми беше точно в тая тема да се заявява че тия барчета са добри за хора с ИР, извън нея бих просто подминала. Наистина ще се подведе някой нов, знаете как са повечето отначало. Страх, отричане, сърдене и четене както дявола евангелието и хващане като удавник за нещо такова понеже някой казал че според него може. Да не припомням и потребителката с нутелата дето нали била с нисък ГИ, значи ще си я яде Joy

# 535
Така е, прави сте...

# 536
Прочета ли слънчогледов лецитин, нещоси-декстроза и соево-нещоси.... бЕгам бързо.
Но съм съгласна, че за 80 годишен човек с вредни навици за хранене няма нищо лошо, даже е добре.

# 537
Слънчовия лецитин не е чак толкова голямо зло.
Виж соевия.
То даже има добавки със сл. лецитин.
Но и за хора с проблемна щж не е хубаво да се прекалява.
Има го и в добавките и там трябва да четем и да се съобразяваме. Има хора не ги четат. И то се трупа.

Оф, аз сега имам драма с ръката, продължава и са ми изписали едни таблетки с аспартамче.
Вкусно, ама....

# 538
Края на октомври съм на ендокринолог и се очертава да проведа експеримент с подсладителите. Предишният ми протеин, който пих два месеца и нещо, беше неовкусен яйчен и следващия ден след приключване се боцнах. Писал съм тук, резултатите бяха очарователни. Сегашният ми е телешки със сукралоза, освен това доста често закусвам един кето чийзкейк, който деля на 6 парчета и общо съдържа 3 сл. еритритол. Демек 1/2 сл. на парче. Та с интерес очаквам да видя как ще ми се отрази тази комбинация от подсладители на гликирания.

# 539
Елора, въпросните шоколади със стевия са с главен подсладител малтитол. Затова е добре да се чете какво пише отзад на опаковката.

Общи условия

Активация на акаунт