Отговори
# 510
Аз си обожавам мазно, така че хич не ми е проблем. Бухам масло и мас щедро навсякъде. И по-добре се чувствам. Като съм някъде на път и хич не ми е комфортно, усещам си липсата на мазнини, особено на маслото и сметаната сутрин в протеина. Нали основно се готви с олио навсякъде, та манджи не поръчвам. Поливам със зехтин скари и пържоли, ама понякога и на зехтина ми повдигат вежди - нямали. Сега последно в един хотел просто си взимах 2-3 пакетчета масълце и си го хапвах с яйцата. Ми няма да гладувам. Аз без животински мазнини не се наяждам просто.

# 511
Аз на тая баница и без това половината пъти забравям да сложа маслото Joy Но аз си имам предостатъчно мазнини на трътката си и отдавна съм адаптирана да си ги ползвам и тях при нужда. За който няма много и не търси да намалява наличните наистина трябват в храната повечко.

Но има и друго, хората са наплашени че мазнините са вредни, тия приказки са ей тока на ангро без подробности и за хора които си нямат понятие много-много. И като прочетат че над половината е от мазнини вече си представят шепа мас и в нея 2 пръжки... Joy Пълна простотия, но акъл насила не става да дадеш, да не пиша сега целия северозападен лаф че е неприличен Grinning

# 512
Има с различни подсладители, аз ги отсвирвам на общо основание всичките но всеки си решава.
А и за потребителката която писа че все търси сладко и все е като замаяна... Не мисля че това ще я оправи. Десертът трябва да е глезотия от време на време и по собствен избор, а не защото човекът едва ли не приритва вече и няма накъде.
Не свързвам главозамайването със сладкото, тъй като аз винаги съм яла супер много сладко, а замайването ми е от една година.

Аз имах такова 9 месеца докато бях бременна и сега когато имам високо кръвно
Идеята за шейк като заместител на сладкото хич не е лоша. Ще я пробвам.
Доста хора ми се изгубиха от темата. Дано са добре, липсват тук, те си знаят, кои ❤

# 513
Когато човек осъзнае каква функция има всеки МАКРО нутриент и как да си гарантираш необходимите микро нутриенти... момента с храненето става изключително лесен, а комбинациите - никък не са малко Simple Smile
Аз бавно, но сигурно оформям тяло, смъквам талия и това го правя с хапване, не с ограничаване Simple Smile Докоснах 85 санта обиколка Simple Smile Целта ми е 82... и все за хапка се оглеждам Simple Smile
Днес ощетиха кюфтетата, защото ги изпържиха, е, добре, хапнах, не е голяма грешка, но така му харесвали на жена ми баща й... Оооокей Simple Smile

Иначе приказките от началото на годината от рода: о, вие с тези "диети" и модни здравословни режими ще си скапете здравето, това дето не пиете асоцилни сте станали и подобни анатемосвания... вече дори не ги намеква Simple Smile
Защото вижда как нося 20 пакета захар за виното му с лекота по стълбите и дори не се задъхвам, ходя си по потниче и ми е леко, тяло, осанка, малко реклама да вкарам, жената и тя вталена... еми... как да каже на бялото черно, вече ги нямат тия подмятания...
Пия си вечер протеина на терасата на къщата, няма подмятания, няма упреци Simple Smile

# 514
Гущер, хората които се хранят "стандартно" не осъзнават, че ползват повече мазнини и от нас.
Гледам я майка ми. Става ми лошо като я гледам как приготвя омлет със зеленчуци. Или каквото и да е друго. Стоя надалеч от нейната храна.
Колко много олио слага,ужас.
Омлет със задушени зеленчуци правим с еднакви неща, олиото се различава и разликата е огромна.
Едно е мазнината другото е количеството на чушката.
И един ден ми направи омлет. Вика - хайде хапни си. По режима ти е. Викам си, ми нещата които аз слагам, но грам не стоплям, че тя слага доста мазнина.
Е, после си спомнята как писах,че повръщах, че ми беше лошо, от там се почна сагата със стомаха.

# 515
Ох, недей че точно поколението на родителите ни е много трудно за разубеждаване за олиото... Те си вярват че от масло и мас ще вдигнат холестерола, кръвното и де да знам и аз какво още, а пък олиото не е страшно, само досущ пържените храни не са вече ОК. Ама имам предвид яко пържено нали - то за мекици, пържени филии и пържени картофи вече наистина няма кой да помисли че са ОК.

Спряха моите да пържат редовно уж, другата горяма победа е че вече салатите са със зехтин, че баща ми неговата я давеше в олио... Но за целта трябваха години борба да се съгласи да иде на лекар, че аз като му кажех че според мен е с диабет и затлъстял дроб, ми се сърдеше по сума време. Лекарката го строила за олиото. Само за яйцата не ме кефи как продължават да мислят че трябва да се пазят от тях... Те ги ядат колкото да не е без хич, а аз последния път се прибрах с кора и половина само за мен Joy
Не ме кефи че му е предписала и статин, но там нямам никакъв шанс да се намеся. Или де да знам тя ли или кардиоложката, не ми е важно коя точно.
Имахме открит урок по употреба на глюкомер, че ендокриноложката му "подарила" но не му обяснила нищо и не му показала. За сега се е стреснал, че има проятел който вече няма диабет, но зрението и бъбреците му заминаха преди това. Дано го държи. Спрял е уж да яде бял хляб, яде много малко и то някакъв друг, не е идеално но пак е голям прогрес. Тъпото 3в1 дето пиеше всеки ден набързо стана и то на чисто кафе, вафлата с кафето отпадна и тя. Уж ме послушаха ориз и картофи ако има  да са малко и задължително да минат през хладилника преди да ги яде. Завлякох малко добавки, другия път още.
Но се чувствам също толкова безсилна колкото и преди, искам да мога повече да му помогна...

# 516
Ние успяхме нашият старец да го накараме сутрин с киселото мяко да не яде тези измислени локумени вафли, дето нищо хубаво няма в тях... и сега е на протеинови барчета вместо тях Simple Smile На FitSpo... страчатела Simple Smile харесват му, което е голяма победа за нас Simple Smile

# 517
Няма да казвам, че една гадост сте заменили с друга, Нави… Точно ти да се лъжеш с тези “протеинови” барчета…
Момичета, припомнете ако някой е запазил инфо за скенера на тялото с повече показатели. Правих за костна плътност миналата година, но си спомням, че след това някой пусна по-подробен скенер пак тук в София.

# 518
Vetrena беше пуснала подробен отчет от процедура в Dexafit Sofia.

За протеиновите барчета няма да се съглся. Има пълно боклуци, има и такива, с качествени, натурални съставки, които все пак са много по-добри от която и да е вафла Simple Smile

Просто четете етикети, ревюта, опитвайте... и не слагайте всичко под един и същ знаменател Simple Smile

# 519
Благодаря за Dexafit Sofia!
Точно на мен съвети за четене на етикети няма нужда да даваш, като имаш предвид, че почти всяко пазаруване ми проверяват багажа, заради дългото задържане на едно място по рафтовете (особено в магазини, в които не ме познават) Joy
Освен това обичам да опитвам и да наблюдавам какво се случва. Та не знам на кое викаш “ качествени, натурални съставки “, но ако трябва да се избира между зло и по-малкото зло тогава мога да се съглася. Иначе - това не е храна, съжалявам!
Дописвам със състав на въпросното барче:

# 520
Страхотен е състава Simple Smile
Именно заради този състав го купувам и го консумирам, когато съм на път или по ангажименти с цел поддържане на нивата на протеин и енергия, защото работата ми изисква физическо натоварване Simple Smile
И според мен е далеч по-добър вариант от локумена вафла Simple Smile

Сега, не е здравословно гурме, но е нещо, което не виждам как да ми навреди, ако го консумирам като помощна добавка, когато не мога да си осигуря моята си храна...

А и като вариант за десерт, в сравнение с купешка торта или сладкиш пак е по-добре Simple Smile

Ако обаче си максималко крайна откъм здравословен живот... не знам Simple Smile Вижда ми се страшно Simple Smile

П.П.
Един бърз анализ ви предлагам, пък изводите си ги правете Simple Smile

Скрит текст:
1⃣ Млечен протеин 34%
✅ Висококачествен протеин, лесно усвоим, подпомага мускулната маса и възстановяването.
⚠ Може да предизвика дискомфорт при хора с лактозна непоносимост.
2⃣ Шоколадова глазура 16%
Какаова маса, какаово масло, пълномаслено мляко на прах → полезни мазнини и антиоксиданти.
Влагозадържащ агент: малтитол → нискокалоричен подсладител, може да предизвика газове или слабително действие при големи количества.
Емулгатор: слънчогледов лецитин → безопасен, дори полезен за мозъка и черния дроб.
Натурален аромат на ванилия → безопасен.
3⃣ Нехидрогенирано растително масло от ший
✅ Здравословна мазнина, богата на антиоксиданти, не е наситена като палмовото масло, безопасна за редовна употреба.
4⃣ Какаово масло
✅ Полезна мазнина, източник на антиоксиданти, безопасна.
5⃣ Растително глицерин
⚠ Използва се за влажност и консистенция, може да има лек слабителен ефект при големи количества, но е безопасен.
6⃣ Разтворими фибри (полидекстроза)
⚠ Пребиотик, полезен за чревната микрофлора, но в по-големи количества може да предизвика газове и подуване.
7⃣ Хидролизиран колаген пептиди (телешки)
✅ Подпомага стави, сухожилия и кожа, безопасен.
8⃣ Соеви компоненти (какаово брашно, какао с намалено съдържание на мазнина, натурални ароматизатори, сол)
⚠ Може да е проблем за хора със соева алергия или чувствителност, но количеството е минимално.
9⃣ Натурални ароматизатори
✅ Безопасни, придават вкус без химически аромати.
1⃣0⃣ Пребиотик: стевиол гликозиди (Стевия)
✅ Натурален подсладител, безопасен и нискокалоричен.
1⃣1⃣ Възможни следи от ядки и фъстъци
⚠ Важно за хора с алергии, но безопасно за останалите.
🔹 Обобщение на здравословността
Силни страни: Млечен протеин, здравословни мазнини (шей + какаово масло), колаген, стевия, слънчогледов лецитин.
Потенциални компромиси: Малтитол и полидекстроза (чревен дискомфорт при големи количества), соя (алергия), растително глицерин (лек слабителен ефект).
💡 Заключение:
FitSpo е доста чист индустриален протеинов бар, като повечето “нездравословни” съставки са минимални или само при чувствителни хора. Реално няма друг бар на българския пазар, който да е значително по-добър на ниво съставки.

Последна редакция: пн, 15 сеп 2025, 23:01 от Navy

# 521
Нави, ти каза, че с тези барчета се закусва - т.е. всяка сутрин, а не като десерт от време на време или при липса на подходяща храна.
И друг път съм повдигала въпроса - ти нямаш ИР и тези барчета без захар, пълни с подсладители не можеш да оцениш какъв шут в главата дават на хора с ИР.
Не на последно място - твърде много разчиташ на ИИ, а той често прави повърхностно проучване на най-четените интернет статии, което не ги прави истинни - специално за ИР съм го хванала как нищо полезно не можа да ми каже, така че може да си запази анализите за себе си. Отделно от всичко съм онези “чувствителните” дето имат проблеми…
Забравих да напиша: “страхотно” идва от “страх”, така че да - съставът е “страхотен”.

# 522
Една локумена вафла съдържа...
Рафинирани захари, глюкозен сироп, царевичен...
Локума е нишесте, оцветител, овкусител, изкуствени...
Мазнините са хидрогенирани, палмови...
Вафлените кори са пшеница, растително масло, стабилизатори...
Емулгатори Е471,2 и подобни...
Консерванти като калиев сорбат и подобни...

И с това е свикнал един 80 годишен човек, на който навика трудно можеш да промениш и не иска да чуе... и си иска сладкото сутринта с млякото...

Еми разликата е космическа Simple Smile

Този бар не предизвиква сериозни проблеми на хора с ИР, които могат да ядят евтини локумени вафли и все още да имат сила да се карат на всеки наоколо Simple Smile

# 523
Чакай сега, тука нещо не сме се разбрали.
Вашият Дядо на 80 г с ИР ли е, или просто вие сте му заменили вафлите с протеинови барчета?
Защото казваш: “ Този бар не предизвиква сериозни проблеми на хора с ИР, които могат да ядят евтини локумени вафли и все още да имат сила да се карат на всеки наоколо Simple Smile”.
Хората са различни и реагират различно на храната, а ти как оценяваш какви проблеми предизвиква на хора с ИР не мога да разбера - защото си с ИР и говориш от собствен опит или защото си лекар и имаш наблюдения над стотици хора с ИР и закусващи с барчета, или просто защото ИИ казва така Thinking
Няма нужда да ми пускаш съдържанието на локумените вафли, не твърдя, че са полезни. Твърдя, че протеиновото барче е също лош избор.

# 524
А кое в състава на точно този протеинов бар влияе зле на хора с ИР?
В смисъл, че и те са хора и искат да хапнат сладко от време на време... по какъв начин някоя от тези съставки в нормално потребление един бар на ден може да навреди?
Съвсем сериозно питам, защото лично аз не виждам...
Това, че нямам ИР не означава, че не се интересувам надълбоко и желая със знанията си все пак да помагам на хората около мен...

Общи условия

Активация на акаунт