Трудности на веганството и вегетарианството

• 2 316
  • 102
  •   2
Отговори
# 60
Цитат
Микровълнова в стола или в лавката ? В кой розов балон живеете?
Не сте ли виждали в лавките да затоплят закуски в микровълнова
Не, не съм. Нито с единия, нито с другия. И в болница не съм виждала микровълнова, та поне като носиш храна на болния да се затопля малко от малко.

Сегашния ми ученик  си приготвя кутия комплексна храна за училище, защото храната от лавката и наоколо не му допада. Преди това аз му приготвях дълги години  кутия, с уговорката да я яде само, ако предпочете това вътре, вместо предлаганото от лавката. И този момент дойде някъде в осми клас. Така че една загрижена за хранителните предпочитания на детето  майка винаги може да предложи повече от замразена безглутенова пицка стоплена в лавката на микровълнова. Въпросът е какво ще предпочете детето! Има и чудесна тема в бг мама, какво сте приготвили в кутията на, детето. Има факири там, може много да научите!

На мен почна в присветва последните две страници и да ми се струва че проблемът на авторката  е и  някъде другаде.

Последна редакция: сб, 02 авг 2025, 18:18 от _re_ge

# 61
Цитат
На мен почна в присветва последните две страници и да ми се струва че проблемът на авторката  е и  някъде другаде.

Не знам какво ви присветва, но със сигурност не е това целта на темата.

# 62
И на мен ми просветва същото. В магазин да не виждаш опции за вегетарианец wtf? 1/5 от стоката в магазините е плодове и зеленчуци, 1/6 млечни, всякакви ядки семена. Неяденето на глутен за мен е някаква мода и без да искам да обиждам, ама показва липса на критично мислене и четене на истинска наука - едноцифрено число е процента на хора, които имат пробшем с глутена. Изглежда ми да се търси трудност в нещо което си е част от живота. Всеки нещо не яде. Аз съм с ИР - освен ядки няма какво да ям на крак навън - ми нося си голям праз.

# 63
И на мен ми просветва същото. В магазин да не виждаш опции за вегетарианец wtf? 1/5 от стоката в магазините е плодове и зеленчуци, 1/6 млечни, всякакви ядки семена. Неяденето на глутен за мен е някаква мода и без да искам да обиждам, ама показва липса на критично мислене и четене на истинска наука - едноцифрено число е процента на хора, които имат пробшем с глутена. Изглежда ми да се търси трудност в нещо което си е част от живота. Всеки нещо не яде. Аз съм с ИР - освен ядки няма какво да ям на крак навън - ми нося си голям праз.
Ами съвсем не е вярно, че повечето хора не ядат глутен поради някаква мода.
Напротив, ако бяхте чели повече литература щяхте да сте запознати с вредата на глутена върху тялото и защо през последните години с въвеждане на индустриализацията и генното модифициране на зърнените храни, са се получили промени в тяхната структура.
Аз, лично, не ям глутен защото имам и алергия и непоносимост към още други храни. И след като го изключих, както и още доста храни от менюто си, изчезнаха много здравословни проблеми.

# 64
Белтък като белтък е глутена. Достатъчно литература чета, за разлика от вас обаче чета и слушам единствено лекари и научни изследвания с peer review-та и приети като методи на изследване и анализ на резултати от общността на учените. Както казах мода и misinformation е вредата от глутена за огромна част от населението . И мен много ме болеше корема - до пирогов съм стигала от газове само. И спрях да ям прости въглехидрати и вдичко ми мина. Да ама напуснах и гадна работа, която ме тормозеше психически, та сега мога ли да казвам аууу скорбялата е убиец - ми не, ама нали е по-лесно.

# 65
Не искам да звуча като пенсионерка пред блока, но българинът чу за глутен едва преди 15-20 години. Как са оцелели хората преди това направо е чудо.

# 66
Не искам да звуча като пенсионерка пред блока, но българинът чу за глутен едва преди 15-20 години. Как са оцелели хората преди това направо е чудо.
Преди това чували ли сте за ГМО?
Белтък като белтък е глутена. Достатъчно литература чета, за разлика от вас обаче чета и слушам единствено лекари и научни изследвания с peer review-та и приети като методи на изследване и анализ на резултати от общността на учените. Както казах мода и misinformation е вредата от глутена за огромна част от населението . И мен много ме болеше корема - до пирогов съм стигала от газове само. И спрях да ям прости въглехидрати и вдичко ми мина. Да ама напуснах и гадна работа, която ме тормозеше психически, та сега мога ли да казвам аууу скорбялата е убиец - ми не, ама нали е по-лесно.
Непоносимостите, както и алергиите, които са строго индивидуални, са именно към белтъка в храните. Всяко тяло е различно и има различни генетични обусловености, които водят до различен начин на приемане на храните.
Учените са открили тези взаимовръзки и благодарение на съвременните методи, ние днес можем да изследваме как дадена храна влияе на тялото ни.
Лекарите в България са доста назад с тези изследвания, а и за тях излекувания пациент,  е загуба на клиент и на пари. В това съм се убедила след години ходене по мъките, си правих няколко пъти такива тестове, като първият път беше по препоръка на нутриционист завършил в чужбина. И благодарение на тези изследвания и елиминиране на вредителите,  се чувствам отлично. Докато други ходят непрекъснато по колоноскопии, пият какво ли не, и мъките им не спират. Една моя позната дори стигна до премахване на целия стомах, след което почина, а на друга и премахнаха дебелото черво.

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 12:19 от Mia_1

# 67
В ЕС не се внасят и произвеждат ГМО житни култури. Има някои фуражни само. Така че намесването на ГМО няма общо. Отделно, че всички културни растения, които употребяваме, са ГМО, различни са дивите си предци. Просто процесът е бил бавен, чрез търсене на мутации със селекция, а сега е бърз.

# 68
В ЕС не се внасят и произвеждат ГМО житни култури. Има някои фуражни само. Така че намесването на ГМО няма общо. Отделно, че всички културни растения, които употребяваме, са ГМО, различни са дивите си предци. Просто процесът е бил бавен, чрез търсене на мутации със селекция, а сега е бърз.
Това не е вярно. Житните и зърнените култури, както и другите растения непрекъснато се модифицират с цел по-висока устойчивост и по-високи добиви.

https://www.consilium.europa.eu/bg/policies/new-genomic-techniqu … r-plant-breeding/

# 69
Е щом нутриционист е казал Simple Smile Мнието ми остава непроменено - псевдонаука наред с детокси паразити, зодии и манифестации. Напускам темата, нещо дискриминирана се чувствам Simple Smile

# 70
Това не е вярно. Житните и зърнените култури, както и другите растения непрекъснато се модифицират с цел по-висока устойчивост и по-високи добиви.

https://www.consilium.europa.eu/bg/policies/new-genomic-techniqu … r-plant-breeding/

Аз виждам, че писаното е в бъдеще време и освен това се дефинират различни групи - и за растенията, и за манипулациите. Но за сега няма ГМО пшеница.

# 71
  • Пловдив
Мацка...скоро ще имаш тема в "Семейни отношения" със заглавие  "Мъжът ми ме заряза"

Наистина ли не се усещаш ,че говориш ,че трябва да се задължи нещо, което е твой личен избор. Ако не можеш да асимилираш това изречение,  започни да ядеш месо ,че ти липсват доста витамини.

# 72
Мацка...скоро ще имаш тема в "Семейни отношения" със заглавие  "Мъжът ми ме заряза"

Наистина ли не се усещаш ,че говориш ,че трябва да се задължи нещо, което е твой личен избор. Ако не можеш да асимилираш това изречение,  започни да ядеш месо ,че ти липсват доста витамини.
Споко, в скоро време заведенията ще бъдат принудени да предлагат все повече растителни храни в менютата си, защото тенденцията е за намаляване на животновъдството в световен мащаб, защото то е един от виновниците за климатичните проблеми. Така че - дотогава си яжте пържолите, а след това постепенно ще преминете на синтетично месо.

https://news.bg/tendencies/bil-geyts-sintetichnoto-meso-i-saveta … o-zatoplyane.html

# 73
Или насекоми. 😁
Да си хрупаме марули от сега и ще спасим света.

# 74
Е, добър повод докато все още има пържоли да ги хапваме усърдно Simple Smile  Иначе аз не съм особено скептична към синтетичното месо, ако го докарат на вкус. Хем екологично, хем няма нужда нито от антибиотици, нито от ваксини, нито от хормони... Всъщност ще е много чисто месо. Може и да го подобрят - не да е суха пържола в средата с много сланина по края, а да е равномерно набраздено с мазнина за сочност.
А ако ти се злорадства, то и растенията няма да избягат от "прогреса".  Още отсега ядем домати и други зеленчуци без вкус, в бъдеще и те ще са само от хидропоника.

Общи условия

Активация на акаунт