Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 15

• 3 823
  • 115
  •   1
Отговори
# 90
В единия ни блок осъдиха такъв неплащащ, разполага с много пари, но официално е под минимума, нищо не може да му се вземе, не можеш да му спреш достъпа до жилището, само дето дадохме 600 лева за съд, сега може да е и повече. Това са нагли и нахални хора, свикнали все на аванта, но си знаят правата и не чувстват нито срам, нито нищо и гледат ехидно и подигравателно, ,,видяхте ли, че плашите гаргите".

Предполагам, че това е сметката с адвокат Sad
Принципно съдебната такса е 2 процента от сумата за която претендираме + да речем някакви дребни разходи. Ако се стигне до ЧСИ, може да има допълнителна такса към тях. Може би изпускам нещо?

Поискахте/имате ли възбрана върху имота? Принципно дори лицето да се води социално слабо, ако лепнете дълга върху самия апартамент, един ден щат не щат, ЕС ще си върне парите + всички допълнително направени разходи.

# 91
Не може да се прави възбрана, евентуално, при продажба или прехвърляне, ще платят за 3 години назад, другото отпада. Абе не си струва нервите и парите човек да се занимава с дебили, такива наглеци цял живот живеят на чужд гръб и няма да се променят, евентуално, ако може да им се направи някоя мизерия и това е.

# 92
След като веднъж си получил изпълнителен лист от спечелено дело и си вписал възбрана, дългът може да се държи върху имота за дълъг период, докато изпълнителното дело е активно и не бъде прекратено поради неактивност. Трябва от време на време да се праща покана или друго изпълнително действие за погасяване на задълженията от ЧСИ за да се държи иска "жив". За период по-дълъг от 5 години възбраната може да се поднови чрез ново изпълнително дело и ново съдебно решение, но новото дело обикновено покрива само задълженията, натрупани след първото дело. Старите задължения могат да бъдат събрани само ако длъжникът е признал дълга или е извършил частично плащане, което прекъсва давността.

Това за 3 години назад е ако не си предприел никакви съдебни действия - новите собственици ще имат изненада от касиера в размер на тези задължения, но те не са вписани официално никъде освен в касовата книга на касиера.Новите собственици не са длъжни  да платят старите дългове освен ако не ги убедите че е морално правилното действие

Това е информация която съм събрала в подготовката за моите си действия и може да има неточности, но не е далеч от истината.

На теория, ако на всеки 3 години се води ново съдебно дело, което завършва с изпълнителен лист и вписване на възбрана, може да се поддържат задължения за дълъг период. Въпреки това давността на старите задължения може да се удължи само ако длъжникът ги е признал писмено, е извършил частично плащане или е направил друго действие, което прекъсва давността. Ако такива действия няма, максималният срок за събиране на задълженията е 5 години. Разбира се на никой домоуправител не се плаща достатъчно да си трови нервите с подобно нещо.
В моя случай смятам, че имам добър шанс да взема задълженията директно, а дори и да не - осъдителна присъда ще зарадва голяма част от съседите включително и мен Simple Smile

Последна редакция: вт, 09 сеп 2025, 22:09 от rhin33

# 93
Пипкава работа е аз лично осъдих едни съседи изпълнителния лист седи в антрето не сме стигали до ЧСИ няма смисъл съседите ме накараха направих го срещу грубо  50 лв държавна такса  само чакам да тръгнат да го продават имота да си го пусна към ЧСИ и засега да не дава входа излишни пари.

# 94
Тотално мазало сте написали.
Могат да се търсят задължения до 3г назад. Толкоз.

По изп.дело - поканата не спира изпълнението. Трябва да има поискано изп.действие - запор..възбрана..опис или др. Ако 2г не е поискано, делото се прекратява
Но пък със същият ИЛ може да образувате ново стига да не е изгекло задължението по листа - да не е погасено по давност.

Според мен ползвайте адвокат.

# 95
Пипкава работа е аз лично осъдих едни съседи изпълнителния лист седи в антрето не сме стигали до ЧСИ няма смисъл съседите ме накараха направих го срещу грубо  50 лв държавна такса  само чакам да тръгнат да го продават имота да си го пусна към ЧСИ и засега да не дава входа излишни пари.

Можеш ли като преминала през процеса да кажеш за някои от моите въпроси:
- ако собственика на жилището не живее в апартамента длъжник, как можем да намерим адреса му за да му изпратим покана за доброволно плащане (обикновено препоръчано писмо) , върху чието неизпълнение да стъпим при отваряне на процедурата?
- По чл. 410 ГПК ли пусна делото? Имаше ли някакви спънки/особености?

...По изп.дело - поканата не спира изпълнението. Трябва да има поискано изп.действие - запор..възбрана..опис или др. Ако 2г не е поискано, делото се прекратява
Но пък със същият ИЛ може да образувате ново стига да не е изгекло задължението по листа - да не е погасено по давност....
Къде съм написала че покана спира изпълнението? тя е един от начините да се поднови давносния срок от 2 години на ЧСИ към изпълнителния лист, подобно на другите изп.действие които си сложила - просто ми се вижда като най рутинното действие и затова го дадох него.
2 години > действие по делото ЧСИ, за да не се прекрати - едно от горните действия
5 години > подновяване на възбраната за да не падне по давност - разходка до службата по вписванията или да поискаш от ЧСИ да го направят от името на ЕС. Ако ИЛ е приключил по давност, възбраната може да бъде подновена на основание нов ИЛ, от ново изпълнително дело
5 години > давност на ИЛ, ако не се използва за ЧСИ преди края на 5тата година, трябва да се вземе нов чрез съда (новия ИЛ няма да покрива задълженията от 1вия ИЛ)
Но наистина трябваше да добавя няколко детайла: Давността може да се разшири във времето само ако има признание/действие/плащане от длъжника, че дължи съответните суми. Ако такова няма, максималната давност на задължения е 5 години. Толкоз.

Редактирам предния пост, за да е по-ясно, ако някой търси информация.

# 96
Пращане на покана НЕ е изпълнително действие.

# 97
Загубена кауза е, ще ти останат само нервите и разходите. Молете се да го продаде и новите собственици да са съвестни.

# 98
Ок - така е. Неизпълнението и може да бъде причина за реални изпълнителни действия, заради което я поставих на едно с останалите действия, но си права - поканата сама по себе си няма да продължи давността на ЧСИ

# 99
Здравейте, имаме голям проблем в етажната собственост където живеем. Има една баба, която трупа боклуци у тях, цялата тераса е ужас.. Гълъби, хлебарки, боклуци.. В тях е по същия начин, носят се ужасни миризми от тях.. Също доколкото разбрах има и проблем с тръбите в банята и тоалетната. И съседи казаха, че се изхождала в самата баня, защото не и работи тоалетната.. Тъй каро това е в самия й апартамент.. Има ли някакви адекватни мерки, които могат да се вземат? Можем ли да се обърнем към някаква институция или и аз не знам.. Просто е ужас..

# 100
Дело, съдебната процедура е бавна, тромава и с несигурен резултат. Във входа има психично болна от която дори роднините са вдигнали ръце. В крайна сметка ЕС успяха да я изселят принудително за срок от 1 година.

# 101
Доколкото знам няма друго жилище, а тази процедура за изселването май е обвързана с това да има още един имот. По-скоро дали биха могли да я накарат да изчисти или синът й (има син, които не живее с нея, никога не сме го виждали). Доколкото знам преди доста време от социалните май са чистили в тях.

# 102
Ние на едното място имаме такава, дъщерите и са лекарки, идват, изчистват и излъскват всичко и 5 минути след като си тръгнат, тя отново започва да влачи от улицата. Като я гледаш и говориш с нея- съвсем нормална жена, ама сигурно не я слуша главата.

# 103
ЗУЕС предвижда на ОС да се гласуват 75% от собствениците на имоти да вземат решение за временно изселване на живущ. Най-добре се консултиране с адвокат след решение какви са стъпките за изпълнението му.

# 104
  • Бургас
и къде ще е изселят временно
по добре да се обърнат МТСП и да искат някакви грижи някой да полага за нея, сама е, явно има психичен проблем, явно сама неможе да се грижи за имота си, а и роднините и нежелаят контакт с нея
https://www.mlsp.government.bg/zadayte-vpros

Общи условия

Активация на акаунт