Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 15

• 3 614
  • 115
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте,  касае се за новоучредена ЕС и срещам проблем с определянето на идеалните части от общите части. По таблицата за площообразуване апартаментите формират 100% от общите части на сградата без сутерена, мазетата и подземните паркоместа се намират в сутерена на сградата, като 6 броя мазета формират 100% идеални части от сутерена и съответно 5 броя паркоместа формират също 100% идеални части от сутерена съгласно таблицата за площообразуване. Въпросът ми е по какъв начин да приравня тези идеални части така, че сборът от идеалните части на всички апартаменти мазета и паркоместа да бъде 100%. Пробвах по формулата ЗП/РЗП×100, но се формира по-малък процент от 100. Процентите се получават 100, ако по тази формула вместо ЗП на самостоятелния обект взема брутната площ, която се формира от ЗП на самостоятелния обект плюс процента идеални части от общите части Не знам обаче дали така направени изчисленията са коректни.Благодаря предварително!

# 106
Вижте чл.17, ал.4 от ЗУЕС - там се казва как се определят идеалните части.
Когато в документите за собственост на самостоятелните обекти в сгради в режим на етажна собственост не са посочени съответните идеални части от общите части на сградата, за целите на този закон идеалните части за всеки самостоятелен обект се определят като съотношение между сбора на площта на самостоятелния обект и складовите помещения, придадени към обекта, разделен на сбора от площта на всички самостоятелни обекти и придадените складови помещения, като така полученото число се преобразува в проценти.

# 107
Вижте чл.17, ал.4 от ЗУЕС - там се казва как се определят идеалните части.
Когато в документите за собственост на самостоятелните обекти в сгради в режим на етажна собственост не са посочени съответните идеални части от общите части на сградата, за целите на този закон идеалните части за всеки самостоятелен обект се определят като съотношение между сбора на площта на самостоятелния обект и складовите помещения, придадени към обекта, разделен на сбора от площта на всички самостоятелни обекти и придадените складови помещения, като така полученото число се преобразува в проценти.
Проблемът е, че идеалните части от общите части са посочени в нотариалния акт на всеки самостоятелен обект, но сборът от тях не прави 100%, а 300% и не знам доколко мога да приложа посочения текст.

# 108
Нали в алинея 5 от чл.17 пише точно това?

Има опция и да обособите няколко ЕС.

Последна редакция: чт, 18 сеп 2025, 15:41 от teta75

# 109
Ами няма как да излезе по тази формула, защото стълбища, площадки, портиерно и подобни също влизат в РЗП-то и именно техните  квадратури се разпределят процентово като ид.ч. спрямо размерите на всеки самостоятелен обект. Т.е. правилно слагате и общите части, няма как без тях да излезе сметката.

Могат да обособят отделни ЕС за най-лесно, обаче после ще стигнат до казуса как се поддържа сутерена! Ние имаме такъв проблем в една сграда. Външните стени на сградата са реално общи части, обаче гаражите, складовете и ПМ имат ид.ч. само от сутерена и те са 100%. Апартаментите и наземните гаражи имат други 100% над земята. Сега има течове в сутерена от външните стени (основите). Пита се в задачата: Кой и как плаща за отстраняването им?
Нашите гении решиха, че апартаментите само трябва да плащат, добре де, но гаражите и ПМ реално също ползват тези стени, за да се обособят (това е една от границите на имотите им). ММ им каза, че е нормално да направим точно като Вас, да съотнесем РЗП на сутерена към РЗП на надземното ниво и да преизчислим % им ид.ч. Съседите ни обаче са скарали с логиката и математиката и отказаха. Така всеки, който си купи гараж/ПМ в нашия блок нищо не плаща.

maggy_m, според мен сте на прав път.

Последна редакция: чт, 18 сеп 2025, 22:48 от drago_2008

# 110
  • Бургас
Проблемът е, че идеалните части от общите части са посочени в нотариалния акт на всеки самостоятелен обект, но сборът от тях не прави 100%, а 300% и не знам доколко мога да приложа посочения текст.
преизчислете ги, виждате че закона казва че в нотариалния акт може да има грешки

# 111
Драго,  РЗП  не играе във формулата.
Площ на обекна плюс площ на складовото към него- килер ли..маза ли ще, трето ли...
Въпреки че както писах и назад, в НС май има СО без складово просто защото обектът не е жилище, а гараж да речем или парко място. Но пък то и апартамента може да е със складово което е вътре в него, а не външно мазе или таванска стаичка.
Та пак си се смята по формулата на чл.17....

Маги, ясно пише в ал.5 че когато сборът не е 100..се прилага именно ал 4 с преизчисляването.

# 112
Гаражът самостоятелен обект ли се води и при отделен вход пак ли плаща всички разходи?! Не говоря за ФРО на сградата, но сега са ми включили и проверка на газова инсталация на сградата, при положение, че котлите са индивидуални и няма преминаващи тръби през гаражите ?!

# 113
В скицата от АГКК какво пише - СОС /самостоятелен обект в сграда/?
Самостоятелен е за мен, да.

# 114
Гаражът самостоятелен обект ли се води и при отделен вход пак ли плаща всички разходи?! Не говоря за ФРО на сградата, но сега са ми включили и проверка на газова инсталация на сградата, при положение, че котлите са индивидуални и няма преминаващи тръби през гаражите ?!
Не става въпрос за проверка на газовите котли, а за инсталацията която минава през сградата и идва от улицата. Общо около 120 лв  с ДДС е годишна такса за блок от 7 етажа+сутерен например. Плаща се и от Вас ако имате ид.ч. от сградата.

Последна редакция: пт, 19 сеп 2025, 12:34 от drago_2008

# 115
Благодаря на всички за отговорите!

Общи условия

Активация на акаунт