Моя опит ме е научил да задавам няколко въпроса, които ми показват много за това какъв е наемодателя, защото и това е важно. В пътите когато работех с брокер очаквах той да задава тези въпроси, защото нали за това му плащам. Еми да ама не. Преди 6 години работих с един невероятен брокер, на които платих с кеф ама наистина работеше момчето с хъс. Сегашните го карат много през просото.
Да питам тези неща се научих по трудния начин.
Колко време са били предните наематели? Защо напускат? - Питам това, защото ако са били краткосрочно значи има проблем с имота. Дали шумни съседи, дали е надценен, собственика може да е луд... Светва ми лампата като цяло. Разбира се, не винаги е така, но често е признак за проблем.
Ако ми отговорят честно, чудесно. Започне ли да се мънка и овърта - крие нещо.
Какви са съседите? Шумно ли е? - Все пак ще се съжителства с тези хора, а никой не обича да слуша съседските скандали, музика, деца или каквото и да е там.
При отговор от типа - Еми не знам какви са, то е нормално да се чува и предишните не са се оплаквали - също са ми червен флаг.
Проблем ли ще е да направим адресна регистрация? - Хем показва, че ние сме сериозни, хем ми показва собственика колко е сериозен.
Като цяло е важно да се слуша добре какво говори собственика, защото това може да разкрие много за неговото отношение и информация за имота. Ако някой започне да ми държи лекция кое колко му било струвало (едно общо отбелязване е достатъчно), да ми обяснява, че трябва да чистя прах и да ми размахва като библия упътвания за поддръжка на уредите често ме отблъсква. С мъжа ми сме достатъчно зрели хора, живеещи самостоятелно от години и знаем как се поддържа един дом. Най-малко на мен ще ми е мръсно и неприятно. Собствениците, разбира се, няма как да знаят, че на всеки шест месеца викам фирма да ми прави основно почистване. Но ако ми говорят надменно все едно съм неандерталец (случвало ми се е) ми е малко обидно. А и реплики като "е то е правено за наематели" също са червен флаг, защото често показва, че е правено отгоре отгоре. Малко напоследък ми прави впечатление, че наемателите се приемат за друга порода хора дето не заслужава нормално условия за живот. Със сигурност зад това стоят лош опит и аргументи, но все пак има и доста свестни сред нас, наемателите.
Не трябва да се забравя, че както наемодателите избират нас, така и ние избираме тях.
И за мен е много важно да не се лъже. Примерно аз никога не крия, че сме пушачи, но наблягам на това, че си излизаме на терасата. Иронично, но ме дразни да ми вонти вътре на цигари. Така и сегашния наемодател честно си каза, че бойлера всеки момент може да предаде богу дух и е сменил климатика с по-евтим, защото е взел хубавите за у тях си. Неща все в реда на нещата.
Ако нямате възможност за обикаляне лично, групите остават най-добрия вариант в сравнение с другите канали за търсене, но и те са налазени от хора, които не са наясно как да свършат работата и изобщо къде се намират.