Апартамент под наем

• 2 845
  • 45
  •   1
Отговори
# 15
Ще си позволя малко и странични размисли понеже съм наемател от години. Била съм в апартамент и с по-висок наем, така и в такъв с по-нисък.
Моя опит ме е научил да задавам няколко въпроса, които ми показват много за това какъв е наемодателя, защото и това е важно. В пътите когато работех с брокер очаквах той да задава тези въпроси, защото нали за това му плащам. Еми да ама не. Преди 6 години работих с един невероятен брокер, на които платих с кеф ама наистина работеше момчето с хъс. Сегашните го карат много през просото.
Да питам тези неща се научих по трудния начин.

Колко време са били предните наематели? Защо напускат? - Питам това, защото ако са били краткосрочно значи има проблем с имота. Дали шумни съседи, дали е надценен, собственика може да е луд... Светва ми лампата като цяло. Разбира се, не винаги е така, но често е признак за проблем.
Ако ми отговорят честно, чудесно. Започне ли да се мънка и овърта - крие нещо.

Какви са съседите? Шумно ли е? - Все пак ще се съжителства с тези хора, а никой не обича да слуша съседските скандали, музика, деца или каквото и да е там.
При отговор от типа - Еми не знам какви са, то е нормално да се чува и предишните не са се оплаквали - също са ми червен флаг.

Проблем ли ще е да направим адресна регистрация? - Хем показва, че ние сме сериозни, хем ми показва собственика колко е сериозен.

Като цяло е важно да се слуша добре какво говори собственика, защото това може да разкрие много за неговото отношение и информация за имота. Ако някой започне да ми държи лекция кое колко му било струвало (едно общо отбелязване е достатъчно), да ми обяснява, че трябва да чистя прах и да ми размахва като библия упътвания за поддръжка на уредите често ме отблъсква. С мъжа ми сме достатъчно зрели хора, живеещи самостоятелно от години и знаем как се поддържа един дом. Най-малко на мен ще ми е мръсно и неприятно. Собствениците, разбира се, няма как да знаят, че на всеки шест месеца викам фирма да ми прави основно почистване. Но ако ми говорят надменно все едно съм неандерталец (случвало ми се е) ми е малко обидно. А и реплики като "е то е правено за наематели" също са червен флаг, защото често показва, че е правено отгоре отгоре. Малко напоследък ми прави впечатление, че наемателите се приемат за друга порода хора дето не заслужава нормално условия за живот. Със сигурност зад това стоят лош опит и аргументи, но все пак има и доста свестни сред нас, наемателите.
Не трябва да се забравя, че както наемодателите избират нас, така и ние избираме тях.
И за мен е много важно да не се лъже. Примерно аз никога не крия, че сме пушачи, но наблягам на това, че си излизаме на терасата. Иронично, но ме дразни да ми вонти вътре на цигари. Така и сегашния наемодател честно си каза, че бойлера всеки момент може да предаде богу дух и е сменил климатика с по-евтим, защото е взел хубавите за у тях си. Неща все в реда на нещата.

# 16
Има евтини апартаменти, но трябва търпение. Все пак вип обявите са платени да излизат първи Simple Smile Ако нямате възможност за обикаляне лично, групите остават най-добрия вариант в сравнение с другите канали за търсене, но и те са налазени от хора, които не са наясно как да свършат работата и изобщо къде се намират.
От личен опит, квартали с метро, но известни като ромски, са всъщност приличен вариант. Такива са Дружба, Надежда, Овча купел, Обеля, Люлин, Банишора, Хаджи Димитър. Ромите са на конкретни мини локации и ако ги видите при огледа, просто отклонявате предложенията за бъдещи отношения. Евентуален проблем имате, ако трябва да наместите кола - местата са кът, вкл.платените паркоместа и гаражите.
Ние сме в Хаджи Димитър, двустаен НС с паркомясто, нает е чисто нов с чисто нови мебели и уреди, 900 лв и депозит 1 наем. Наемът е актуализиран миналата година, преди това беше 750.

# 17
Според мен, много зависи какво търсите. Като цяло цени от 1200 - 1500 лв. за двустаен са с ново обзавеждане, в централни части и до метро. Аз в момента съм пред сделка за закупуване на двустаен, който планирам да отдавам на доста по-ниска цена, близка до това, което търсите. Но цената ми ще се определя и заради това, че е партерен двустаен, няма тераса и няма да е с топ обзавеждане. Прилично, ново, но нищо луксозно. Само, че поне половин година ще ми е нужо да го стегна.

# 18
  • София/Севлиево
Деборана, апартаментът е отдаден дългосрочно и обява няма от 2 години насам.Ние бяхме наематели,живяхме там почти 14 години.Когато го наехме януари 2008-ма наема ни бе 600 лв,някъде 2015-та го направи на 700.После се изнесохме, ноември 2021, хазяина го ремонтира и обяви за 1000,но никой 2022-ра не го искаше за толкова(през октомври 2022 се наложи да седим седмица в София и той ни пусна срещу 50 лв на ден),малко  свали  наемът и се намериха наематели.Но мисля че точно за Изток такъв наем е изключение, защото там цените скочиха до небето.

# 19
Сериозен ръст на наемите в София имаше точно преди 1 година. Преди това не.
Сегашните наеми са по 1.5 от нивата преди 2-3г.

# 20
Най-удачно е гарсониера да потърсите, от старите. Двустайните далеч от лукса бяха 800 лева преди 15 години.
Не е точно така.В Изток за 75 квадрата 2021-ва ,полу-обзаведен-наемът ни беше 700 лв(в момента е след ремонт и обзаведен и е пуснат за 950 лв).Та не е невъзможно да се намери и по-голям.
Във ФБ групите постоянно ми излизат обяви за даване на апартаменти под наем директно от собственик и не малка част са с искане наем сумата, която сте задали като бюджет,дори в Младост (който харесвам повече от Надежда) скоро даваха един за 800 лв.

Ели, погледни какво си писала на 02.08. в 16,18 ч. и сравни с последния си пост от 21.45 ч.
Не а заяждане в никакъв случай.
Пишеш, че : "в момента е след ремонт и е обзаведен и пуснат за 950 лв.", а малко след това на въпроса ми отговаряш, че " е отдаден дългосрочно и обява няма от 2 години насам ".

И един мормот завива ....
Ами мислете и тогава пишете или трябва да не се приемат насериозно написаните неща.

# 21
Не виждам съществено разминаване. Сега се отдава за 950, което беше поантата на темата - ниските наеми.
Това за скока в наемите не е коректно твърдение - скочиха чисто новите жилища и тези с нови хубави ремонти във високия клас. Панелките, не чак толкова новото строителство, жилищата без ремонт и предложенията в супер ниския клас не са скочили, освен дребна индексация. И за двете неща има обяснение.

# 22
В началото на темата не пишеше ли, че намират, ама за поне 1000 лева, т.е. за 1000 намират, обаче разликата между 800 и 1000 се оказва непреодолима.

# 23
Двустаен за 800лв.? Съмнявам се. По-скоро се ориентирайте към гарсониера.

# 24
Гарсониерата по новия стандарт е двустаен.

# 25
Ами не знам, авторката дали е имала това предвид? То и гарсониера сигурно трудно ще намери за 800лв. или някоя дупка или по-скоро около 1000лв., са тези които приличат на нормално място за живеене.

Попринцип сервизните помещения не се броят, това че гладните брокери почнаха на всичко да казват “двустаен”, “тристаен”, “четиристаен” вече е друг въпрос.

# 26
Интересно явление, когато наемател пита за двустаен, тутакси се решава, че иска две пълноценни помещения И отделна кухня Simple Smile Спалня с холокухня пак се води двустаен, а кухнята също е сервизно помещение. Не само брокерите, всички наричат тези жилища двустайни. Та, такъв набеден двустаен, т.е.две помещения, които не са килер, баня или тоалетна, може да се намери за 800. Могат да пообиколят кварталите, да разпитат в малките търговски обекти (фризьорки, кафенета, закусвални, малки магазинчета), също и хората пред блоковете - съседите знаят, ако някой сред тях дава под наем и дали е свободно. Отнема време, но ако разчита само на обяви, там на всеки му се иска да вземе 1000 евро само за спалнята на баба си без право на ползване на кухня.
Друг вариант е да пускат обявя в групите, че търсят, но там ще ги нападнат брокери с теории за собствената си значимост.

# 27
Демек, може за 800, ама ако е гарсониера и някъде в краен квартал, защото се споменаваха апартаменти по 75 квадрата и изглеждаше, че авторката търси точно такъв за 800 лева?

# 28
От по-старите строителства гарсониерите са - една кухня (малка стая) и още една друга стая. Това не се води двустаен апартамент, а гарсониера. Това, че в новото строителство обединяват хол и кухня в едно и го броят за стая, а не сервизно помещение вече е друг въпрос.

Авторката да уточни какво точно търси, защото ако е 75 кв. - това е от старите двустайни най-вероятно = малка кухня, хол и спалня.

# 29
Трябва да се има предвид, че и в момента е точно сезонът на най-голямо търсене на апартаменти в София. По-точно ще стане след 1 месец. Но ако сега се търси за след месец, ще е точно в пика.
Има мигриращ контингент, който се мести лятото към морето и вътрешността, на есен обратно в София. Отделно новите пристигащи, студенти, работещи и тн.
Т.е. ако сте "чули" някаква цена от преди 2 или 22 месеца, сега ще са други.
Както вече писах, най-изгодните оферти според мен са във фейсбук групите, защото може да се уцели някой заблуден наемодател с фобия към брокери.
Но се сетих и миналата година по това време като пуснах една обява (850 за еднопространствен), за 30 мин имах 5 искащи да капарират и молещи да го вземат те. Е, 1ят дойде на оглед след още 30 мин и го взе. На останалите им пожелах успех.
Та и в групите, дори и да има изгодни оферти, изчезват със скоростта на светлината. Трябва наистина 24ч да дебнеш на компютъра, та да си 1ви за нова обява.
(Което пък време може да употребиш да работиш за 1 месец и да изкараш едни 2000лв заплата. И да си платиш по-високия наем и да ти остане)

Общи условия

Активация на акаунт