Апартамент под наем

• 2 828
  • 45
  •   1
Отговори
Здравейте, с приятелят ми искаме да се преместим на квартира, тъй като той в момента работи от вкъщи, а аз съм Студентка в общежитие, но искаме да живеем заедно. Проблемът е, че ни е много трудно да намерим двустаен апартамент за бюджет от 800 лв. Не искаме да сме на пъпа на София или някакъв тотален лукс, съгласни сме да е по-краен квартал като ни казаха, че Надежда не е лош вариант - тъй като поне е близо до метростанции. Според вас как е най-удачно да търсим, във фейсбук групите пускаме обява, но пишат само брокери със съмнителни профили, без реална снимка, изглеждат като фалшиви, обявите които питаме, все са изчерпани и ни предлагат друго. Чудим се как, наистина ли трябва да даваме поне 1000 лв за наем дори в квартали като Надежда, не искаме в Лозенец, Манастирски ливади, Младост и подобни, които се водят по-лусозни, въпреки всичко ни се струва, че може да се намери за тези пари, но е трудно (мои колежки казват, че са си намерили за 600-700 лв дори, но чрез приятели).

Може ли някакви съвети за брокери, които не са измамници или начини на търсене, които да помогнат все пак ако имаме късмет да намерим нещо по-изгодно.

# 1
Най-удачно е гарсониера да потърсите, от старите. Двустайните далеч от лукса бяха 800 лева преди 15 години.

# 2
800 лв. е на долната граница на двустаен, но не е невъзможно. Вижте в имот.бг. Със сигурност ще трябва да направите обаче компромис или с обзавеждането (не много модерно) или с етаж - партер или последен. Успех!

# 3
Явно това, което търсите е супер рядко, а наричате всеки, който не го предлага "брокер измамник".
Ами, замислете се дали проблемът не е във вашия телевизор.

Това, че някой е наел такъв не е гаранция, че ще има за всички.
То и тото печелят някои, но е един на 8 милиона.

Според мен най-ниските цени са във фейсбук групите.

# 4
  • София/Севлиево
Най-удачно е гарсониера да потърсите, от старите. Двустайните далеч от лукса бяха 800 лева преди 15 години.
Не е точно така.В Изток за 75 квадрата 2021-ва ,полу-обзаведен-наемът ни беше 700 лв(в момента е след ремонт и обзаведен и е пуснат за 950 лв).Та не е невъзможно да се намери и по-голям.
Във ФБ групите постоянно ми излизат обяви за даване на апартаменти под наем директно от собственик и не малка част са с искане наем сумата, която сте задали като бюджет,дори в Младост (който харесвам повече от Надежда) скоро даваха един за 800 лв.

# 5
Явно това, което търсите е супер рядко, а наричате всеки, който не го предлага "брокер измамник".
Ами, замислете се дали проблемът не е във вашия телевизор.

Това, че някой е наел такъв не е гаранция, че ще има за всички.
То и тото печелят някои, но е един на 8 милиона.

Според мен най-ниските цени са във фейсбук групите.

Проблемът е като цяло в услугите, предлагани в България и липсата на контрол. Да не говорим, че собствениците в почти всички случаи искат парите на ръка да спестяват и без това от ниския данък и да пишат апартамента като празен. Брокерите пък в голямата част искат да ти пробутат една мизерия не от която да си доволен, а просто да си вземат комисионната, затова и пускат фалшиви обяви във фейсбук с имот, който се оказва някъде в Румъния (или друга стокова снимка) и като им звъннеш твърдят как току що се бих наел имота, но имали какво да ти предложат - и се почва с предлагането на бараките и звънене от фалшиви номера.

Айде да не сравняваме намирането на квартира на НОРМАЛНА цена с печелене от тотото, това, че в България измамите и изкуственото надуване на цените са на мода, не значи, че е печалба от тотото да си намериш нормална цена. Не е като да искам да наема двустаен за 500 лв. Средната заплата в София е 2556 лв, следвайките неписаното правило, че наемът не трябва да надвишава 1/3 от заплатата, пак стигаме до 800.

Не преди 15 години, а преди 30 направо... Сега трябва да почват от 1500 поне. (сарказъм)

Мнение на пълна кукумицинка... Със сигурност наемите са били 800 лв, когато 2010 минималната заплата беше 240 лв... Наистина, ако смятате просто да си правите вятър на устата, е безсмислено да коментирате с такива неверни и направо абсурдни твърдения.

# 6
Средната заплата в София е 2556 лв, следвайките неписаното правило, че наемът не трябва да надвишава 1/3 от заплатата, пак стигаме до 800.???

Сппред това неписано правило трябва да сте доволни и на 1600 лева наем, защото сте двама, предполага се с две заплати... Как реши, че човек трябва спокойно да може да си позволи двустайни жилище с една заплата?

За 800 лева добре, може и да успеете някъде да намерите, ама няма да е до метро, обзавеждане соц боклуци, с неотремонтирани проблеми и високи сметки за отопление.

# 7
Не е точно така.В Изток за 75 квадрата 2021-ва ,полу-обзаведен-наемът ни беше 700 лв(в момента е след ремонт и обзаведен и е пуснат за 950 лв).Та не е невъзможно да се намери и по-голям.
Във ФБ групите постоянно ми излизат обяви за даване на апартаменти под наем директно от собственик и не малка част са с искане наем сумата, която сте задали като бюджет,дори в Младост (който харесвам повече от Надежда) скоро даваха един за 800 лв.
Може ли линк към обявата за 950 лв.75 кв.м.в Изток след ремонт.  Близки търсят, а моят е по-голям и не е подходящ.
На кой етаж е ?
Моите хора под 1400 лв. в Изток за 70 кв.м. не са намирали досега. Харесаха един, то ги изпревариха. Детето им учи в района.

# 8
Средната заплата в София е 2556 лв, следвайките неписаното правило, че наемът не трябва да надвишава 1/3 от заплатата, пак стигаме до 800.???

Сппред това неписано правило трябва да сте доволни и на 1600 лева наем, защото сте двама, предполага се с две заплати... Как реши, че човек трябва спокойно да може да си позволи двустайни жилище с една заплата?

За 800 лева добре, може и да успеете някъде да намерите, ама няма да е до метро, обзавеждане соц боклуци, с неотремонтирани проблеми и високи сметки за отопление.
Моля ви се спрете да се излагате. Познавам 3-ма човека, които са намерили съвсем прилични апартаменти за подобни цени, значи е възможно. Същото ми го разправяха и във Варна като бях и търсих за нормална сума - "няма да намерите, няма как за тия пари, ако е за тия пари ще е извън града и ще е с комунистическо обзавеждане". Ако искаш да ти пратя снимки на жилището на лично - ще кажеш ,че сигурно струва 1200 лв като видиш колко модерно обзаведено е.

# 9
Наумили сте си някаква си "ваша" цена за "нормална" и всеки, който не я споделя бил "измамник".

Ми, то по тая логика наемодателите трябва да искат наеми по 3000лв и ако брокерът не му води такива трябва да го нарича "измамник".

Щом няма за тая цена, явно не е толкова "нормална". Близко е до акъла. Като не ви харесват брокерите, търсете без.

Без да се обиждате, явно не сте дорасли да живеете самостоятелно. Искате някой да се "погрижи" за вас и да ви "намира", на цена и условия, които ви харесват. Това само родителите могат и са длъжни да направят. Оттам нататък в Света, никой не е длъжен на никого.
Един наемодател нормално ли е да каже "аз тоя 2стаен го купих за 550 000лв, ще искам да му вземам по 2000лв наем".
Ми, той може да си иска, ама каквото му предложи Пазара, това ще е. Ако ще.
Същото е и с наемателите. Те може и да си искат, ама само родителите могат да угаждат на претенциите.
Иначе, каквото има на пазара, това е.

# 10
Наумили сте си някаква си "ваша" цена за "нормална" и всеки, който не я споделя бил "измамник".

Ми, то по тая логика наемодателите трябва да искат наеми по 3000лв и ако брокерът не му води такива трябва да го нарича "измамник".

Щом няма за тая цена, явно не е толкова "нормална". Близко е до акъла. Като не ви харесват брокерите, търсете без.

Без да се обиждате, явно не сте дорасли да живеете самостоятелно. Искате някой да се "погрижи" за вас и да ви "намира", на цена и условия, които ви харесват. Това само родителите могат и са длъжни да направят. Оттам нататък в Света, никой не е длъжен на никого.
Един наемодател нормално ли е да каже "аз тоя 2стаен го купих за 550 000лв, ще искам да му вземам по 2000лв наем".
Ми, той може да си иска, ама каквото му предложи Пазара, това ще е. Ако ще.
Същото е и с наемателите. Те може и да си искат, ама само родителите могат да угаждат на претенциите.
Иначе, каквото има на пазара, това е.
Ами точно това е, на пазара ИМА такива. Просто се грабват бързо, въпросът ми беше към хора, които са намирали такива, откъде да успели. Явно тука всички са паралии и взимат от скъпото. С късмет и повече търсене всичко се намира, тъй като изискванията ми не са нереалистични определено. Не искам да живея в центъра на София в лукс, а в някакво прилично обзаведено жилище в краен квартал. Цената, която търся е повече от приемлива и реалистична на фона на заплатите, ако някой който си е купил жилище и иска да го пуска толкова колкото е платил за кредита, защо тогава някой друг би плащал за наем, ако наемът отговаря на ипотеката, то всеки втори ще плаща ипотека, няма да се занимава с наеми.

# 11
Ами под икономическата дефиниция, "има на пазара" се разбира "в момента има", отиваш и го взимаш. Има ги в достатъчни количества и са налице и се срещат 2те страни и правят сделката.
А не някой, някъде, някога, чул, как един друг разправял, как някъде имало един такъв, дето бил изчезнал.

Т.е., вашето не се квалифицира "има на пазара". А "чуто е".

Другите неща също издишат, откъм обосновка, ама няма да ги оборвам, че май няма смисъл.

# 12
Не вярвам, че наистина се търси апартамент под наем, но все пак - щом имате познати, които са си намерили от познати, търсете и вие така. Абсолютно непродуктивно е да се правят скандали в бг мама, освен, ако идеята не е ваучер за 5-10 лв. от лоялната програма.

# 13
Може би мнението ми не е съвсем релевантно, защото става дума за Пловдив, но пък мога да говоря от името на наемател.
Търсих апартамент шест месеца. Минах почти всички агенции в града и сумати фалшиви обяви и обещания. Накрая намерих апартамента, в които съм в момента през фейсбук група. Тристаен, почти в центъра на града, невероятна локация, модерно обзаведен за 750 лв дори и без входна такса, защото има антени на покрива. Направо си е леприкон. Има обаче няколко НО-та.
1. Преди мен живяха украинки, които направо бяха разказали играта на доста неща. Сами си платихме професионалното почистване. Както и ще си платим и оправим някои счупени и повредени неща. Купихме нов матрак, защото стария направо беше изтърбушен.
Тоест ние бяхме наясно, че за този наем няма как да имаме големи претенции към собственика и ще иска някои поправки.
2. В стар блок е. Асансьора е два пъти годините ми и сърцето ми слиза в петите всеки път като изщрака.
3. Няма някои модерни удобства като сушилня (ние ще си купим), съдомиялна. Кухнята примерно е отделно и хладилника е в коридора.
4. Подготвена съм след три-четири годинки собственика да ме изрита, защото синът му ще иска да дойде да живее тук.

В случая при мен нещата не бяха на живот и смърт и търсех най-доброто, а не най-бързото. Последния месец от търсенето проверявах няколкото Фейсбук групи през двайсет минути и веднага пишех съобщение ако нещо ми хванеше окото. Реално с този апартамент и изкарах огромен късмет, че хората, които иначе щеше да вземе се оказаха с котка и защото собственика предпочита да си намери дългосрочни наематели, които да не му създават проблеми вместо да гони печалба.
Моя опит показва, че за да се намери апартамент на по-ниска от обичайната цена, на която са обявени по сайтовете, трябва време, нерви за несполучливи огледи, търпение, късмет и постоянно следене, защото като изскочи трябва да се действа веднага. Не че няма такива, просто трудно се намират, с късмет и компромиси.

# 14
Може би мнението ми не е съвсем релевантно, защото става дума за Пловдив, но пък мога да говоря от името на наемател.
Търсих апартамент шест месеца. Минах почти всички агенции в града и сумати фалшиви обяви и обещания. Накрая намерих апартамента, в които съм в момента през фейсбук група. Тристаен, почти в центъра на града, невероятна локация, модерно обзаведен за 750 лв дори и без входна такса, защото има антени на покрива. Направо си е леприкон. Има обаче няколко НО-та.
1. Преди мен живяха украинки, които направо бяха разказали играта на доста неща. Сами си платихме професионалното почистване. Както и ще си платим и оправим някои счупени и повредени неща. Купихме нов матрак, защото стария направо беше изтърбушен.
Тоест ние бяхме наясно, че за този наем няма как да имаме големи претенции към собственика и ще иска някои поправки.
2. В стар блок е. Асансьора е два пъти годините ми и сърцето ми слиза в петите всеки път като изщрака.
3. Няма някои модерни удобства като сушилня (ние ще си купим), съдомиялна. Кухнята примерно е отделно и хладилника е в коридора.
4. Подготвена съм след три-четири годинки собственика да ме изрита, защото синът му ще иска да дойде да живее тук.

В случая при мен нещата не бяха на живот и смърт и търсех най-доброто, а не най-бързото. Последния месец от търсенето проверявах няколкото Фейсбук групи през двайсет минути и веднага пишех съобщение ако нещо ми хванеше окото. Реално с този апартамент и изкарах огромен късмет, че хората, които иначе щеше да вземе се оказаха с котка и защото собственика предпочита да си намери дългосрочни наематели, които да не му създават проблеми вместо да гони печалба.
Моя опит показва, че за да се намери апартамент на по-ниска от обичайната цена, на която са обявени по сайтовете, трябва време, нерви за несполучливи огледи, търпение, късмет и постоянно следене, защото като изскочи трябва да се действа веднага. Не че няма такива, просто трудно се намират, с късмет и компромиси.
Благодаря ви много! Ето за такива мнения пуснах темата, тя беше насочена към хора, които са си намерили апартамент по този начин (а не към алчни наемодатели, които колкото им да им платиш все си мислят, че ти правят услуга, че са те пуснали да живееш в имота им). Ясно е, че има доза късмет, но е хубаво, че описахте стъпките. Надявам се да имам вашия късмет, в крайна сметка и на нас не ни е толкова спешно, отделили сме си месеци в които да търсим, ако бързаш и ти е спешно е по-вероятно да се набуташ от зор в нещо надценено.

Общи условия

Активация на акаунт