Апартамент под наем

• 2 845
  • 45
  •   1
Отговори
# 30
Има и вариант да наемат по-голям апартамент и да го споделят с други наематели. За млада двойка без деца не е особен проблем, даже е по-весело. То и на общежитие живеят с други хора.
Сега, знам, че да са си сами е най-добре, но все пак става въпрос и за ограничени възможности, та човек се простира според чергата си все пак. И си търси подходящи варианти.

# 31
Това, че кухнята е в ъгъла, а не е отделна само кухня, не прави помещението по-пълноценно, даже напротив - умирисват се мебелите и хората, шумно е, липсва пространство.
Вкъщи сме с 8к доход. Ипотеката ни за тристаен с гараж в цената излиза под 1400. Ще платим 1200 наем само за двустаен точно никога.
Дани, миналата година по това време в другата тема точно ти се оплакваше, че не можеш да отдадеш на цените, които искаш. Всъщност още откакто беше с ник Тангра, целогодишно се оплакваш от това. А в трета тема те бъзикаха, че си започнал да разпродаваш, и цитираха обяви. Това, че си нацелил един път цена те прави точно толкова точен с цените, колкото наемател, нацелил чисто ново в Лозенец за 500 лв Simple Smile

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 09:52 от Нарцùса

# 32
Може да намерите за около 800 лв., но според мен трябва да разширите малко периметъра на търсене. Ние в момента за двустаен плащаме 750 лв. Вижте и сайтовете за имоти. Включително и в Младост може да намерите.

# 33
Само да не се окаже накрая, че наемодателите във форума говорят за Х пазарен наем, а реално се случва всички наематели във форума да плащат не повече от 70% от този наем Simple Smile и то за жилища, които са правени последната петилетка.

# 34
  • София/Севлиево
Най-удачно е гарсониера да потърсите, от старите. Двустайните далеч от лукса бяха 800 лева преди 15 години.
Не е точно така.В Изток за 75 квадрата 2021-ва ,полу-обзаведен-наемът ни беше 700 лв(в момента е след ремонт и обзаведен и е пуснат за 950 лв).Та не е невъзможно да се намери и по-голям.
Във ФБ групите постоянно ми излизат обяви за даване на апартаменти под наем директно от собственик и не малка част са с искане наем сумата, която сте задали като бюджет,дори в Младост (който харесвам повече от Надежда) скоро даваха един за 800 лв.

Ели, погледни какво си писала на 02.08. в 16,18 ч. и сравни с последния си пост от 21.45 ч.
Не а заяждане в никакъв случай.
Пишеш, че : "в момента е след ремонт и е обзаведен и пуснат за 950 лв.", а малко след това на въпроса ми отговаряш, че " е отдаден дългосрочно и обява няма от 2 години насам ".

И един мормот завива ....
Ами мислете и тогава пишете или трябва да не се приемат насериозно написаните неща.
Много благодаря.Моя грешка.Трябваше да напиша,че е отдаден (или че беше пуснат)...

# 35
За тази цена..ако се намери нещо, ще е с много компромиси от ваша страна.

# 36
99% от обявите за нови ремонтирани двустайни в София с цена 850 лв са лъжливи. 1% оставям за някой заблуден.
Шанс да намерите с този бюджет имате в крайни квартали като Надежда, Обеля, Връбница, Левски, Х.Димитър, Люлин периферията, Модерно предградие и т.н. с ремонт и обзавеждане от преди 10 и нагоре години. Реалните двустайни ремонтирани през последните 2-3 години започват от 1100 лв. Друг вариант в по-хубав квартал е студио за 1000 лв. Там поне сметките ще са ниски.

Нарцùса, ипотека 1400 лв не може да се сравни с наем 1400 лв по никакъв начин.
Съвсем успешно към днешна дата се отдават двустайни апартаменти на тази цена и наемът е съвсем нормален предвид капиталовложението.

# 37
Вкъщи сме с 8к доход. Ипотеката ни за тристаен с гараж в цената излиза под 1400. Ще платим 1200 наем само за двустаен точно никога.
На мен 1200 наем за двустаен ми се вижда нормално за София. Среден доход мисля е 3500, до 1/3 от дохода за наем е световно признат стандарт.
1400 за ипотека може, ама ако сте го купили на цени отпреди няколко години. Сега не е възможно. Е освен ако не дадеш 50% даун.
И аче е като рекламите за коли - нова Тойота само за 399 лева на месец! Да ама искат 30% от цената първоначално, и след 5 години имаш 20% остатъчна. Тоест, тия 399 ти изплащат само половината кола, реално ако искаш да изплатиш цялата са двойно.
И с жилищата така би трябвало човек да си прави сметката - ако сравняваш с месечна вноска, то към тази месечна вноска си разхвърляй и това, което си дал накуп - % от цената, разходи за нотариус, брокер, данък, ремонт, довършване, обзавеждане и т.н. които при наема не ги даваш накуп преди да влезеш, а вече някой ги е дал и трябва да ги възвърне чрез месечните плащания.

# 38
  • Бургас
Ако някой започне да ми държи лекция кое колко му било струвало (едно общо отбелязване е достатъчно), да ми обяснява, че трябва да чистя прах и да ми размахва като библия упътвания за поддръжка на уредите често ме отблъсква. С мъжа ми сме достатъчно зрели хора, живеещи самостоятелно от години и знаем как се поддържа един дом. Най-малко на мен ще ми е мръсно и неприятно.]

Дай Боже всекиму наематели като вас. Допреди няколко години, като неопитен наемодател, подхождах към наемателите като към себе си. Т.е. смятах, че след като са зрели и големи хора, знаят, че филтрите на климатиците се чистят, роговите сифони в банята също се чистят, както и аспираторът, а не да се остави лоясял от мазнина. Че в отделението за гланц на съдомиялната не се налива веро. Което после да вадя с тръбичка от медицински катетър. Не искам да засегна никого, но по-добре да има "Библия" с инструкции, отколкото после да има панаири за удържан депозит и обидени наематели.

Към автора на темата - ако мислите, че съществува таен клуб, където се пускат обяви за квартири на атрактивни цени, ще ви разочаровам. И брокери, и собственици публикуват обяви на едни и същи места. За София това е imot.bg и групите във Фб.  Има една за евтини квартири, но там напоследък виждам само фалшиви обяви. Или си увеличавате бюджета, или си търсите споделени апартаменти. Освен това виждам един негативизъм към собствениците, който ще ви изиграе лоша шега. Хората не са длъжни да ви дават жилища за без пари, след като са "алчни", теглете един заем, купете си и си живейте.

Дамата от Пловдив, която е изкарала късмет с изтърбушения матрак и липсващи половината уреди, също е изключение. Не подпазарен наемът - съвсем пазарен си е, като се има предвид компромисното състояние на имота.

# 39
На мен 1200 наем за двустаен ми се вижда нормално за София. Среден доход мисля е 3500, до 1/3 от дохода за наем е световно признат стандарт.
1400 за ипотека може, ама ако сте го купили на цени отпреди няколко години. Сега не е възможно. Е освен ако не дадеш 50% даун.
И аче е като рекламите за коли - нова Тойота само за 399 лева на месец! Да ама искат 30% от цената първоначално, и след 5 години имаш 20% остатъчна. Тоест, тия 399 ти изплащат само половината кола, реално ако искаш да изплатиш цялата са двойно.
И с жилищата така би трябвало човек да си прави сметката - ако сравняваш с месечна вноска, то към тази месечна вноска си разхвърляй и това, което си дал накуп - % от цената, разходи за нотариус, брокер, данък, ремонт, довършване, обзавеждане и т.н. които при наема не ги даваш накуп преди да влезеш, а вече някой ги е дал и трябва да ги възвърне чрез месечните плащания.

Ама нали в  момента все още живеят на квартира, в Хадбжи Димитър ли беше? Каква ипотека отпреди няколко години. 1400 лева вноска за 3-стаен с гараж и то на хора във възраст, в която никой не отпуска кредити за максималните 30 години... Направо нереално хубаво звучи.

# 40

Ама нали в  момента все още живеят на квартира, в Хадбжи Димитър ли беше? Каква ипотека отпреди няколко години. 1400 лева вноска за 3-стаен с гараж и то на хора във възраст, в която никой не отпуска кредити за максималните 30 години... Направо нереално хубаво звучи.

Масово банките вече отпускат кредити със срок, при който максималната възраст при изплащане на кредита не трябва да надвишва 70 години. Колко е удачно това - всеки сам си преценява. Има случаи, в който възразстта може да достигне и 75 години. Банките дават много възможности Simple Smile

# 41
Ипотеката е от тази година и, вярно, с 30 % самоучастие, но другите 70 пак трябва да се изплатят. Това, че вие сте купили скъпо или не са ви дали да купите по някаква причина (доход, възраст), не значи, че изобщо не дават. Интересна работа, иначе си пускаме теми за реалния пазар, ама нещо като не ни изнася, сме като шопите - такова животно нема.
П.п. Хайде да не се тика темата в бистрене как се избива нова инвестиция - авторката още отначало каза, че не държи нито на ново, нито на квартал.

Последна редакция: пн, 04 авг 2025, 17:50 от Нарцùса

# 42
Tintina, права си.
За "Библията" ми е ясно, че е необходима в някой случаи. Следя темата за наемодатели, която ми е изключително интересна и полезна и от там знам, че даже за някои наематели трябва и нов, и стар завет. Но както собствениците имат трикове, наемателите също имаме.
Прави ми впечатление, че няма много мнения от наемодатели в Пловдив. Все пак аз смятам, че наема е подпазарен (но бих се радвала на по експертно мнение), защото гледах няколко апартамента подобни на този (не помня дали споменах, че е с две спални и отделна кухня) да ги предлагат между 1000 и 1300 като даже имаше и за 1250, които дори беше само с един единствен климатик в хола. Някои бяха наети за дни.

Тук и ще допълня, че на огледи винаги си нося калцуни. Смятам, че това показва сериозност. Прави ми впечатление, че брокерите спряха да носят в себе си, а това преди беше задължително. Даже блокирах един брокер след като се появи на оглед по чехли.

# 43
  • Варна
…Ето за такива мнения пуснах темата, тя беше насочена към хора, които са си намерили апартамент по този начин (а не към алчни наемодатели, които колкото им да им платиш все си мислят, че ти правят услуга, че са те пуснали да живееш в имота им)…
Минавам само да кажа, че с такава нагласа няма да ви се случи нищо добро.
Отдавам апартаменти от 4 години. Преди това живях под наем 10 и може да се каже, че имам по-голям опит от вашата страна. Едно време и аз като вас - студентка, с работещо гадже, търсех евтино. Но бях наясно, че съм с малки възможности и не съм се възмущавала, че хората с по-добри жилища искат повече пари… Евтините квартири наистина са кът и изчезват бързо от пазара. Трябва да се следи постоянно и да си в готовност да наемеш на секундата като видиш нещо изгодно. Просто пазарът на наеми е все по-конкурентен. Собствениците се стремят да предложат качество и да печелят максимално от имотите си (което е съвсем нормално) и по-стари и евтини жилища вече почти няма.

Относно вечното и безсмислено сравнение на наем и ипотека, коментирано е милион пъти. На който му е по-изгодно да негли кредит, разбира се, че няма да наеме. Обаче има 1001 житейски ситуации, при които наемът и предпочитана опция, макар и по-неизгодна финансово. Как си представяте, че млада двойка, заедно от вчера, ще тегли кредит? Нали първо трябва да поживеят заедно някъде тези хора и да видят дали си пасват. Или студенти, които идват в града за малко и нямат намерение трайно да остават. Или хора, идващи по работа също за фиксиран период от време, които си имат жилища другаде. Или разведени, които искат първо да си стъпят на краката. Или вчера завършили и тепърва стартиращи кариерата си и спестяващи за първоначална вноска… Ипотека не се дава срещу лична карта и усмивка. И 50 лева да им и вноската, някои хора няма да си купят.
Така че който има възможност и желание, разбира се да си купи, но да не си мисли, че наемният пазар се върти около него. Потребност от квартири винаги ще има.

# 44
Да, ама момичето не иска едно пространствено, защото каза, че момчето работи от вкъщи. Зависи и какво работи, ама в общия случай е добре стаите да са две. Едва ли ще ми повярвате Simple Smile)) но в студентските години имахме много широк коридор, където беше ултра светло с много лампи. Бях си изнесла бюрото и там учех, а ММ учеше в стаята. Просто, имах нужда да съм самостоятелна, за да не се разсейваме, да си мрънкам даже под носа Simple Smile. А за две отделни помещения наистина бих казала, че ще е по-трудно, защото ти искаш метро в близост.
Най-евтините вариант е да се ожените, и да вземете квартира в студентски град в семейните общежития. Ще ви струва макс 200 лв на месец, заедно със сметките. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт