Любители на котки - Тема 208

• 29 161
  • 748
  •   1
Отговори
# 585
Как сближавате котките в двора си?/за тези дето гледат и външни котки/
Аз имам двама мъжкаря ,които не са кастрирани и горе-долу има разбирателство; Проблемите идват , когато се разгонят и започва бой;
Сега искам да им доведа още една котка на 2 месеца. Мислите ли,че ще я прогонят?
Трудна работа, да не кажа невъзможна. То това си им е в природата на мъжките котаци, да не търпят много конкуренция за женските покрай тях. Винаги има някой, който командва парада и другите са в подчинена роля. Появи ли се пък някоя разгонена женска, тогава започват големите мелета. Тогава за съжаление най-много мъжки котки се травмират взаимно(я липсващо око, я нещо друго) и си пренасят един на друг заразни болести, ако има някой болен.

# 586
Дега се връщам от една моя приятелка. Има 20тина броя Simple Smile понеже знаят, че е с добро сърце и обожава животни, някои са й подхвърлени, други просто я намират. Село близо до Пловдив. Ако някой се интересува. Всякакви окраски Simple Smile

# 587
  • Между гори и планини
И при нас се е случвало, обикновено есента захвърлят кученца. Цяло лято децата им си играят с тях, септември се връщат в града, кучето не им трябва и го захвърлят в някое селце, пред някоя къща с живот, защото хората ще го съжалят и хранят. Грозна работа е това, пред нас два пъти са захвърляли кучета, защото сме първата къща в селото. Миналата година Лео си беше захвърлен баш на главния път, където има малко трафик, но се кара много бързо. Не ги разбирам такива "сезонни" любители на животните! Или пък котката ми да роди и да ѝ взема бебетата и да ги метна на някъде без мисъл как ще оцелеят.

# 588
  • София
Такива хора според мен не ги изхвърлят, за да оцелеят... 😪
Следя във фейса историята на един мейкуун- потрошен, завързан в чувал, до кофи за боклук... доскоро нямаше желание за живот милото. Сърцераздирателно е.
Но има и добри хора!

# 589
  • Варна
Не съм мяркала скоро информация за Мей, по-добре ли е? Последните новини хич не бяха добри. И аз недоумявам що за изроди потрошават животни и ги завързват в торби като боклук. Или новородени, изхвърлени в казана. Някои неща са отвъд всякакви възприятия за нормалност.

# 590
  • София
От известно време имам проблем с Мегчето и не мога да разбера точно на какво се дължи - пишка ми в леглото. Не всеки ден, но вече три пъти се случва. Не знам дали Грейси не й пречи да стигне до тоалетната или е нещо друго, но мисля по тоя повод да й купя една закрита тоалетна за стаята, в която стои най-много. Не съм ползвала до сега закрита и искам да питам всякакви постелки може да се слагат в нея или трябва нещо специално да е? В зооплюс гледах, че имат филтри - те за какво са? Не се тревожа толкова дали ще мирише по-малко в закрита, колкото да не може Кастиел да ходи да ровив нея.
И аз имам такъв поведенчески проблем с Преслава. Според мен го прави от страх. Понякога се случва, когато Киро я е бил. След това или ми се оплаква по този начин, или се страхува да отиде до тоалетната. Друг вариант е ако някой се е разиграл и например се е качил на покрива на тоалетната и раздава шамари на всеки, който иска да влезе/излезе от нея. Simple Smile В най-големите жеги пробвах да махна тоалетната от хола, защото и без това всички врати са отворени. Ами веднага направи белята на дивана. Явно се е страхувала да отиде към кухнята и балкона. И при мръсна тоалетна се случва понякога. Засега не виждам как да се справя с това. Sad Дано намериш решение!

Сетих се за Пиги на Бубалеса. И тя пишкаше по леглата, когато съжителстваше с другото коте и се успокояваше, когато беше единствена. Как ли е сега? Отдавна няма новини...

Понякога подобно пишкане е заради здравoсловен проблем. Например Рижко пишкаше извън тоалетната, когато имаше цистит. Излекувахме го и спря.

Колкото за затворената тоалетна, може да помогне, но не е сигурно. Както писах по-горе, хулиганите тормозят и от покрива или застават отпред на входа. Joy Пробвай! Камъчетата се разнасят с една идея по-малко и мирише малко по-слабо. Постелките могат да са всякакви видове. То си е "леген" с покрив. Филтърът е на дупката на покрива. Представлява парченце порест материал, който се сменя през определено време. В Алиекспрес го продават на метър и излиза евтино. Ако не те притеснява миризмата, може и да не се слага. У нас Турболината редовно го измъква отгоре и го завлича под някое легло, за да си го къса на спокойствие. Joy

Не съм мяркала скоро информация за Мей, по-добре ли е? Последните новини хич не бяха добри.
И аз не съм попадала скоро на нова информация. Sad

Последна редакция: ср, 27 авг 2025, 00:58 от Таня67

# 591
Явно не съм се изразила добре;
Не им я водя да я харесват или ухажват;
Искам да я взема за да се грижа за нея и да живеят заедно.
Дори незная мъжка ли е или женска-просто ще увелича бройката на котките, за които се грижа;

Трябва да изолирате бебето в началото за да свикне че получава храна от вас и да остане в двора, а и да не му направят нещо котараците. Ако бяха кастрирани бебето "рискува" хъскане и някоя лапа ако прекали. Понеже не са и имат инстинкт да убиват поколенията които не са техни в началото не трябва да се оставя бебето само.

Не знам доколко цялото упражнение има смисъл предвид, че ако е мъжко след като възмажее ще стане още по-ожесточен спорът за женски и територия и в крайна сметка някой ще го понабият и изгонят. Понеже и при тях обикновенно побеждава по-големия и по-силния, шансовете малкия да остане не са големи. Ако е женска и се получат нещата със съжителството ще увеличите бройката с по 2-3 котила на сезон т.е. двуцифрен брой котки на година.

Повече котки на едно място се получава само ако са кастрирани.

Последна редакция: ср, 27 авг 2025, 00:30 от negat1ve_

# 592
Танче,
Скрит текст:
Пигито на Бубалеса, се оказа, че има друг проблем, за което не се е споменавало в темата. От самото начало от Пиги се е очаквало да чишка в празен леген, затова е чишкала и продължава да чишка където ѝ падне. Буки (мъжкото коте) е нямало проблем с чишкането в празен леген.

# 593
  • София
Здравейте момичета,
отдавна не съм се включвала.
Моето котешко царства нараства все повече и вече ми е малко трудно и с изхранването и с обезпаразитяването.
Тази година отгледах нови 3 котенца от новородени, само едното го взеха и другите две се присъдениха към котешката тайфа на село. Малко след това пред блока намерих още едно на два месеца то е вкъщи все още. На село също две нови малки се появиха, явно майка им ги е поотгледала и довела при мен да се оправят.
Така или иначе към момента вкъщи имам 2 котки, а на село 13 имат имена и още няколко идват просто да похавпат.
Купувам постоянно суха храна по 10 кг и консерви, отделно уикенда пак им сготвих 45 кг буркани, та храненето горе долу го оправям. Искам да попитам за варианти за обезпаразитяване обаче. Не мога да си позволя за 13 селски котки да купувам от скъпите пипети за комбинирано обезпаразитяване, каквито ползвам за Шепа. След ровене във всякакви сайтове и ръчкане на чат джипити, който хич не се справя сам да намери нещо имам тази табличка по-долу.
Та въпросът ми е ок ли е да давам на селските котки Празимек С, което ако правилно се ориентирам е комбиниран препарат и ще ми е най-евтино обезпаразитяването така на 13 котки. И евентуално 1-2 пъти годишно Advocate spot-on за да покрие и белодробни паразити, че две от селските ми котки имаха навремето и едвам ги спасиха - Наско и Смоуки.
Скрит текст:

# 594
Празимека не е комбиниран. Той е за вътрешни паразити, като има и репелентен ефект върху бълхите. Само репелентен. Не ги убива.

От пипетите за комбинирано обезпаразитяване не виждам в таблицата ти Стронгхолд Плюс. Те са десет-милилитрови, дефакто за 10 кг телесна маса. Може да ти излязат по-изгодни от Адвокейта.

Не виждам и най-евтината комбинирана пипета - Моксиклиър (аналог на Адвокейт).

# 595
Вчера ходих до нашия ветеринар точно за хапчета за вътрешно обезпаразитяване на котки. Поисках някакъв бюджетен вариант за 8-10 селски котки, защото няма как да ми излезе сметката с отделни хапчета по 5 лв бройката. Даде ми Cestal от кучешките. За котка, според теглото, да давам по 1/2 таблетка. Ако има по-слабички котета /например под 2 кг./ да давам 1/4 таблетка. Така е много по-изгодно за човек, който гледа голям брой селски котки.

# 596
  • София
Благодаря за коментарите.
Цестал ги имам купени още 10 тина хапчета и са в списъка но гледах и по-евтин техен вариант Caniverm 0.7 g. - https://ariakennel.com/za-kotki-va-a/tabletka-za-vtreshno-obezpa … a-kucheta-i-kotki
Но по-скъпо ми излиза външното обезпаразитяване и затова гледах Цестал като уж комбнирано.
Аминка ето това е листовката има и някакви вътрешни паразити - https://ariakennel.com/storage/documents/product/38319/SPC-Prazi … c-C-0022-1397.pdf
Важно ми е и за белодробни нещо не много скъпо.

# 597
За външно също може да се направи изчисление от кучешките продукти колко трябва да се приложи върху котка. Това е най-евтиния вариант.

Аз в момента ползвам това и съм доволна, но когато го свърша ще поискам да ми изчислят от кучешките варианти.

# 598
Такива хора според мен не ги изхвърлят, за да оцелеят... 😪
Следя във фейса историята на един мейкуун- потрошен, завързан в чувал, до кофи за боклук... доскоро нямаше желание за живот милото. Сърцераздирателно е.
Но има и добри хора!

Може ли линк към тази история?
Следя всякакви и помагам с каквото мога от време на време.
Тази не ми е попадала.

# 599
Само с фипронил! С други съставки не можеш да правиш кучешки за котешки изчисления. (От тези за външно.)

Цитат
Аминка ето това е листовката има и някакви вътрешни паразити - https://ariakennel.com/storage/documents/product/38319/SPC-Prazi … c-C-0022-1397.pdf
Ендо са вътрешни, екто са външни. Както се вижда от листовката, основно ендопаразити покрива. За екто дори се прилага двойна доза в "Дозировка", както и допълнително третиране на обитаеми площи. Не трепе бълхите. Като репелент може да се ползва за предотвратяване на повторна инвазия.

Последна редакция: ср, 27 авг 2025, 11:29 от amy_nka

Общи условия

Активация на акаунт