Несериозни работодатели и хаотичен пазар на труда.

• 5 889
  • 131
  •   1
Отговори
# 15
помня аз, тъкмо бях изкарала първите си 6 месеца стаж след унито. връщам се в бг. отивам на интервю - младо чори (ЧР) ме разпитва. и накрая завършва с "а вие смятате ли да имате деца и кога?"... и аз изпаднах в потрес, понеже бях само на 24.
отговорих с "не знам. не съм мислила по въпроса". ами, не ме одобриха.
за протокола, чорито беше млада майка, току-що върнала се от майчинство...
обратна връзка - получавала съм точно 2 пъти  не беше от бг компания.
в моята работа -  1вие етап е скрининг на кандидатите от чорито, 2ри е с меринджеят, за кого ще работиш. няма как човешки ресурси да наеме devops само с 1 среща.

# 16
И на мен са ми отпервали такъв въпрос. Хем бях доста млада тогава. Отговорих по същия начин. Не знам какъв отговор очакват. Може би: "Смятам да се подложа на стерилизация, за да мога да се посветя изцяло на кариерата си във Вашата фирма."

# 17
  • София
в моята работа -  1вие етап е скрининг на кандидатите от чорито, 2ри е с меринджеят, за кого ще работиш. няма как човешки ресурси да наеме devops само с 1 среща.

И при нас е така. Въведохме скринига след инцидент: един  кандидат за интервю имаше някакви проблеми, първо - отказа да си тръгне, после, убедихме го някак, ама той застана пред сградата и се наложи двама колеги да ни ескортират до паркинга.
Мога да напиша книга ...

# 18
За каква работа е кандидатствал тоя образ?

# 19
  • София
Програмист

# 20
Програмистите за съжаление са доста чалнати.....
Имам пряк опит с тях и е тъжно колко млади, с големи заплати, но социално увредени са някой от тях... Тотално не могат да общуват и да се социализират.

Иначе наскоро собственик на компанията, направо си ми каза, че търси само мъж за позицията. АЗ попитах, не ви разбрах? Той каза, мъж търся. А позицията дори е по-женска...
Доста са си напатили с майки и майчинства...

# 21
Аз бях в потрес, когато предишен работодател ми сподели, че няма да мога да ползвам тоалетната заради прибиране на роднини. Опит за бизнес в семейната къща.... не бях и предупредена, беше ми сервирано докато бях на работа там. 😅 Не може и да си алчен за пари, и да не осигуриш елементарни условия. На всичкото отгоре беше занималня за деца, на които разчитаха да не им се допишка, защото са за час там.

# 22
Аз бях в потрес, когато предишен работодател ми сподели, че няма да мога да ползвам тоалетната заради прибиране на роднини. Опит за бизнес в семейната къща.... не бях и предупредена, беше ми сервирано докато бях на работа там. 😅 Не може и да си алчен за пари, и да не осигуриш елементарни условия. На всичкото отгоре беше занималня за деца, на които разчитаха да не им се допишка, защото са за час там.

Ох и това го видях.... нямах опит със семейни и малки фирми, но едно разбрах - НИКОГА НЕ СЕ ЗАХВАЩАЙТЕ СЪС СЕМЕЙНИ ФИРМИ, МНОГО МАЛКИ ФИРМИ И СТАРТЪПИ! Особено в България...

# 23
Всичко хубаво, ама защо трябваше да изс..еш това с хейтърите накрая? Веднага те припознах от другата тема..

По темата, всичко зависи каква работа/длъжност се търси.
Аз лично, за целия си живот не съм ходил повече от 1 път на интервю, само един единствен път ме викаха два пъти, като втория път искаха да ми предлагат друга позиция и затова не го броя този случай.
Иначе съм съгласен, че има много позиции, за които се правят интервюта по 2-3 пъти и минават месеци, което за мен е несериозно.
Явно има много кандидати и могат да си позволят да работят така.
За мен основни проблем са т.нар. HR, които като цяло нямат хабер от това което се търси или знаеш, но са първо сито и 90% от всичко което казват и питат са заучени шаблони и нямат общо с реалността.

Относно заплатите, крайно време е да се замразят малко, макар да не ми харесва и аз съм на заплата, но това е по-малкото зло.
Вече много години има голям растеж, а в същото време последните години, цените растат още повече и винаги съм на минус.
От друга страна отдавна се изравнихме с доста европейски страни вече и е невъзможно да има растеж, защото ще се изравним със западна Европа, а това няма как да стане.
Кой луд ще дойде да развива бизнес или да прави фабрики, ако ще плаща същото? От 2-3 години има сериозен отлив на фирми, просто си заминават, а нови не идват по същите причини.
Лошото е, че много млади хора, 20-30 годишни са уверени, че ако днес взимат 2,5-3к, след 5 години щели да взимат 4-5 поне, а може и повече, това без да се квалифицират или сменят работа, само от увеличения.
 Затова и взимат всякакви заеми и ипотеки, защото след 5+ години заема щял да се обезцени. Това беше така последните 5-10 години, но няма как да продължава. Не вярвам да задминем западна Европа дори на теория, тук няма почти нищо, всичко се крепи на външни фирми и схеми по усвояване на пари.

Последна редакция: чт, 07 авг 2025, 09:34 от Alexslav

# 24
помня аз, тъкмо бях изкарала първите си 6 месеца стаж след унито. връщам се в бг. отивам на интервю - младо чори (ЧР) ме разпитва. и накрая завършва с "а вие смятате ли да имате деца и кога?"... и аз изпаднах в потрес, понеже бях само на 24.
отговорих с "не знам. не съм мислила по въпроса". ами, не ме одобриха.
за протокола, чорито беше млада майка, току-що върнала се от майчинство...
обратна връзка - получавала съм точно 2 пъти  не беше от бг компания.

И на мен ми се е случвало, бях на 22-23, нямам представа дали ейчарката имаше деца. Отговорих ѝ "най-рано евентуално след 3 години", и ѝ обясних, че в момента съм без гадже, евентуално, ако се запозная с някого веднага след интервюто, евентуално ако се харесаме много и започнем сериозна връзка, 2 години за опознаване, и евентуално ако ми се притискат деца, една година след това за опити и раждане като необходим минимум, така че най-рано след 3 години. И на мен не ми се обадиха обаче.

# 25
  • София
Да се включа като човек, наскоро търсил служител. Опитът ми се определя с една дума - трагедия.
Обявата е ясна, работа в офис, задължително опит в сферата, претенциозни клиенти. Но получих десетки кандидатури на хора, които грам не се доближават до описанието. Фризьорка, лесничей, уличен музикант... С триста зора селектирах 15 и се започна една мъка. Кандидатите нямат идея какво искат (освен заплатата,  което намирам за напълно естествено). "Искам да съчетавам да пътувам и да работя по 2-3 месеца, когато се прибера", " Изнервям се, когато работа с жени, не ги харесвам, моля да ми дадете само клиентити-мъже", "Участвах в Сървайвър и пак мисля да участвам, моля имайте го предвид", "Изобщо не разбирам от тая работа, но звучи яко". Една дама ми разказа как е организирала партита на руски мафиоти, сицилианци са я возили с лимузини и била много близка до Бойко Борисов. При нея ми беше най-трудно, защото е страшно невъзпитано да почнеш да се смееш с глас, почти сълзи ми протекоха. Накрай избрахме едно момиче, с малко опит, но да кажем, че беше подходяща, щяхме да я научим. Идва още веднъж, за да уточни заплатата. В деня, в който трябваше да подпише договора и да започне, се появи и каза - ами аз искам на 2 часа, 2 пъти в седмицата, защото мисля да отворя йога студио.
Накрая всички колеги прозвъняхме де що познати имахме и назначихме "човек с връзки".
Та проблеми не идват само от работодателите, не рядко и от кандидатите, които дори не осъзнават колко не стават за дадена позиция.

# 26
Всичко хубаво, ама защо трябваше да изс..еш това с хейтърите накрая? Веднага те припознах от другата тема..

По темата, всичко зависи каква работа/длъжност се търси.
Аз лично, за целия си живот не съм ходил повече от 1 път на интервю, само един единствен път ме викаха два пъти, като втория път искаха да ми предлагат друга позиция и затова не го броя този случай.
Иначе съм съгласен, че има много позиции, за които се правят интервюта по 2-3 пъти и минават месеци, което за мен е несериозно.
Явно има много кандидати и могат да си позволят да работят така.
За мен основни проблем са т.нар. HR, които като цяло нямат хабер от това което се търси или знаеш, но са първо сито и 90% от всичко което казват и питат са заучени шаблони и нямат общо с реалността.

Относно заплатите, крайно време е да се замразят малко, макар да не ми харесва и аз съм на заплата, но това е по-малкото зло.
Вече много години има голям растеж, а в същото време последните години, цените растат още повече и винаги съм на минус.
От друга страна отдавна се изравнихме с доста европейски страни вече и е невъзможно да има растеж, защото ще се изравним със западна Европа, а това няма как да стане.
Кой луд ще дойде да развива бизнес или да прави фабрики, ако ще плаща същото? От 2-3 години има сериозен отлив на фирми, просто си заминават, а нови не идват по същите причини.
Лошото е, че много млади хора, 20-30 годишни са уверени, че ако днес взимат 2,5-3к, след 5 години щели да взимат 4-5 поне, а може и повече, това без да се квалифицират или сменят работа, само от увеличения.
 Затова и взимат всякакви заеми и ипотеки, защото след 5+ години заема щял да се обезцени. Това беше така последните 5-10 години, но няма как да продължава. Не вярвам да задминем западна Европа дори на теория, тук няма почти нищо, всичко се крепи на външни фирми и схеми по усвояване на пари.

Честно казано съм съгласен с последното. Наистина преди 2 години рязко вдигнаха заплатите и това доведе до много висока инфлация, съкращения дори...защото няма как да намалиш заплати, но можеш да се лишиш от хора.. Беше ясно, че това няма как да продължава постоянно. Да не говорим за програмистите които се мръщеха на 7к, а сега едва намират нова работа..

Съгласен съм и с последното мнение, че и кандидатите са несериозно....особено т.н Генерация Зет.. Те смятат, че не трябва да работят много, но някой им е длъжен да ги моли за нещо..

За мен ще става все по-зле тук. Липса на държавност, слаби кандидати, нагли шефове...навлизане на хора от трети страни, ИИ...Просто ще става все по-зле.

# 27
По принцип многоетапните интервюта могат много лесно да се направят в един ден и в рамките на 2ч. макс, нооо повечето фирми нямат такава готовност от мързел най- вече.

# 28
Скрит текст:
Да се включа като човек, наскоро търсил служител. Опитът ми се определя с една дума - трагедия.
Обявата е ясна, работа в офис, задължително опит в сферата, претенциозни клиенти. Но получих десетки кандидатури на хора, които грам не се доближават до описанието. Фризьорка, лесничей, уличен музикант... С триста зора селектирах 15 и се започна една мъка. Кандидатите нямат идея какво искат (освен заплатата,  което намирам за напълно естествено). "Искам да съчетавам да пътувам и да работя по 2-3 месеца, когато се прибера", " Изнервям се, когато работа с жени, не ги харесвам, моля да ми дадете само клиентити-мъже", "Участвах в Сървайвър и пак мисля да участвам, моля имайте го предвид", "Изобщо не разбирам от тая работа, но звучи яко". Една дама ми разказа как е организирала партита на руски мафиоти, сицилианци са я возили с лимузини и била много близка до Бойко Борисов. При нея ми беше най-трудно, защото е страшно невъзпитано да почнеш да се смееш с глас, почти сълзи ми протекоха. Накрай избрахме едно момиче, с малко опит, но да кажем, че беше подходяща, щяхме да я научим. Идва още веднъж, за да уточни заплатата. В деня, в който трябваше да подпише договора и да започне, се появи и каза - ами аз искам на 2 часа, 2 пъти в седмицата, защото мисля да отворя йога студио.
Накрая всички колеги прозвъняхме де що познати имахме и назначихме "човек с връзки".
Та проблеми не идват само от работодателите, не рядко и от кандидатите, които дори не осъзнават колко не стават за дадена позиция.

Не, че нещо, но не ми се струва толкова спешно да сте търсели човек за дадената позиция.
Ако много сте били на зор сте щели да наемете първият, който поне малко ви пасва и сте щели да го обучите.
Всички фирми, които уж "спешно" търсят персонал и все не намират са точно такива като вас дето все нещо не им харесва. Ясно ми е колко точно търсите персонал.
Занимавала съм се с такива като вас - доста такива все още търсят...

# 29
  • София
Ариеле, не си в България. Положението е много тежко, чудесно разбирам съфорумката.
Мога книга да напиша, но няма смисъл. Уж много хора на пазара на труда, ама като тръгнеш да търсиш човек ти иде да се гръмнеш.

Общи условия

Активация на акаунт