Несериозни работодатели и хаотичен пазар на труда.

• 5 886
  • 131
  •   1
Отговори
# 45
  • София
След Ковид хоум офис е едно от най-големите изисквания на кандидатите. Ами постой 6 месеца в офиса, покажи какво можеш и после няма проблем да си седиш вкъщи по 2-3 дни от седмица. Хоум офисът не е за всеки. Има хора, които вършат 2 пъти повече работа от леглото вкъщи и други, които не могат и 10% от дневните задачи да покрият. Работодателят как да разбере какъв тип и кандидатът?

# 46
Всички от езиковите гимназии са с два езика.

На теория може, ама на практика не

# 47
И на практика сме с два+ задължителния руски по наше време.

# 48
Да бе, разбрахме, ама не е на практика или ти и още някои тук са топ изключенията.

# 49
Не сме изключения, всички ЕГ са с два езика

# 50
Най-много обичам такива с езикова да ме тестват за език, след 2-3 изречения се приключва теста..

# 51
Супер шантава тема Grinning Чета едната страна и си викам "ми, да, има резон" след което чета другата и си казвам ..."ми, да, има резон в туй също".

* за genZ-та - то реално всяко поколение едно и също дрънка за следващото. И на мен сегашните малчугани ми се виждат по- близо до маймуни отколкото до хора, ама на... за възрастните няма да казвам, че пак ще ме изтрият. Мисълта ми е, че малко излишно мнение - никой никого не харесва и не е нужно. Пазим там някакво положение, колкото да има, а останалото квото дойде.

* За парите същата работа - мен не ме бърка дали на 1-ви цифрата в сметката ще е 1000 или 10,000. Бърка ме тая цифра да покрива сметките. Сметките само за храната на мен, жената и животните надхвърлят средната заплата на всичко извън София, а + наем става по две. Отделно имаш сметки, застраховки, гориво, потенциални лекарства за който взима нещо, не знам си кво още. Ако ме карат до офис да ходя - директно искам 1000 отгоре за губенето на време (нямам нужда да ходя в офиса само и само да си говоря с всички пак през Тиймс). Та 5000 може да звучат много, ама не са много. Тия сметки в различните им варианти се плащат и от хора с 1 година опит, и от такива с 20. Работодателите като ги имат за много - да наемат ex-сървайвъри и клош... улични музиканти - и туй то. Обратното също важи - като не ме кефи подминавам и си търся работа 10 месеца вместо 2.

* Наистина много от ЧР сякаш са там колкото да симулират някаква работа (а тва значи много казано от мен, щот съм зверски мързелив). Обявите реално са като писани от chatGPT-то, макар и наблюденията ми да са по- скоро от "IT сферата".  В linkedin са още по- зле пък, там като почнат да ми обясняват как съм идеален кандидат за мениджър на отдел с моите 3 години опит и ми призлява. Чак си мисля, че или са невменяеми, или слепи и неграмотни. СВ-та масово ги четат с гъзовете си или просто наистина не могат да четат и само по картинките се ориентират. Бива ли да ме питаш 5 въпроса и 4 да съм ги отговорил в СВ-то, или да ме питаш що имам дупка в СВ-то от когато съм бил на 18-19 в унито. Гламава история.

* По същата логика и аз си пускам СВ без много-много да чета обяви, щот то просто няма смисъл. Ако стигна до второ интервю с техно лийда - ще питам ква е работата. Ако не стигна - все тая Grinning

# 52
  • София
Не знам откъде излезе това в тази тема, че работодателят не иска да дава пари. В конкретния случай при нас заплатата, която предлагахме, беше над средната за тази позиция, защото търихме човек с опит. Така че няма как да наема бивша сървайвърка за тези пари, която ми заявява, че ще участва и в следващия сезон, та да си правя сметките кой ще я замества.
Иначе със сигурност всяко поколение смята, че следващото е доста по-зле, но ми се струва, че Gen Z леко надскачат "по-зле" и направо отиват в "много, много, много зле". От друга страна, когато или ако AI започне да върши доста работа, Gen Z ще може да си позволи да започва работа в 11 ч. и да пътува по света, за да цъка от лаптопа от Малдивите. Това обаче най-вероятно ще е възможно за по-следващото поколение и Gen Z-тата ще са малко по- прецакани, защото хем ще ги мързи адски, хем ще трябва да работят, защото AI още не е толкова умен, че да ги отмени в тази задача.
ЧР не познавам и ми е трудно да кажа какво и как работят, нито дали имат мотивация да търсят най-добрите служители. Но за СВ-то не съм съгласна, защото го правиш веднъж и след това тук-там добавяш нещо. Да изпратиш СВ със снимка от плажа по прашки (и такава имахме) е неуважение към фирмата, в която кандидатстваш (освен, ако не е стрийптиз бар). Комплексен е проблемът и от едната, и от другата страна. Но пак искам да кажа - масовата спънка при интервютата НЕ Е това, че двете страни не се разбират за парите. Всеки труд се заплаща, дори и най-елементарните неща, но когато някой ти дава пари, и ти си задължен да му дадеш нещо в замяна - честна сделка.

# 53
  • Куциндрел
Доста работодатели не знаят как да си менажират екипа и да задържат читавите служители. Имам пресен пример с приятел, накрая човека започна да работи за себе си и сега има доволни клиенти.
Скоро получих предложение да си сменя работата. Очакваха, че ще плесна с ръце и ще ги прегърна, но предлагаха същата работа - човек оркестър, за същите пари без бонуси и без възможност и за ден хоум офис. Поразсърдиха ми се като отказах, обаче няма смисъл да скачам от едно нещо на друго. Иначе щях да се впиша отма в екипа, достатъчно съм квалифицирана за позицията, нямаше да ме обучават много и т.н.
За новите млади хора, в екипа ни има такива. Някои в началото са доста отнесени и лигави, но при повече търпение, обяснения и следене да не клинчат, влизат в линии.

# 54
  • София
Доста работодатели не знаят как да си менажират екипа и да задържат читавите служители.

С това съм на 1000% съгласена

# 55
Знаят, но не искат.
Обикновено дори като каже някой, че си тръгва, рядко се пита защо и още по-рядко се предлагат някакви облаги.
Колкото по-голяма фирма, толкова по-малко ги интересува кой ще си тръгне, но както е казано, няма незаменими хора.

# 56
  • Куциндрел
Разбира се, че няма незаменими. Вече компанията си преценява колко може да загуби, докато си намери човек за позицията. Повечето пъти го отнасят другите служители като вършат допълнителна работа и то доста пъти без допълнително заплащане. За това не са виновни компаниите, а работниците, че се съгласяват. А съгласявайки се остават впечатление, че компанията няма нужда спешно от нови хора. Като бях млад кадър и аз такива ги вършех най-вече, за да създавам добро впечатление и напредвам в професията. Вече знам кога е нужно наистина да работя извънредно и кога да откажа.
БГ работодателя още има да учи и да се развива. Общо взето е - каквито кадрите, такива и шефовете.

# 57
Аз също подкрепям, че каквито работодателите, такива и служителите. Двете са проблем на една и съща монета. Хората ги мързи, мениджърите тук пък избиват комплекси....просто имаме много да учим. Все още е смесица от манталитет на комунизма плюс желание за нещо от запад....и кашата е пълна.
Няма да коментирам клишетата с които компаниите са напълнили обявите и сайтовете си....ние сме семейство, ценим талантите, подкрепяме разнообразието.....думи без реално приложение.

# 58
Тея клишета за семейството и другите, идват от запада, не са родни.

# 59
Скрит текст:
Супер шантава тема Grinning Чета едната страна и си викам "ми, да, има резон" след което чета другата и си казвам ..."ми, да, има резон в туй също".

* за genZ-та - то реално всяко поколение едно и също дрънка за следващото. И на мен сегашните малчугани ми се виждат по- близо до маймуни отколкото до хора, ама на... за възрастните няма да казвам, че пак ще ме изтрият. Мисълта ми е, че малко излишно мнение - никой никого не харесва и не е нужно. Пазим там някакво положение, колкото да има, а останалото квото дойде.

* За парите същата работа - мен не ме бърка дали на 1-ви цифрата в сметката ще е 1000 или 10,000. Бърка ме тая цифра да покрива сметките. Сметките само за храната на мен, жената и животните надхвърлят средната заплата на всичко извън София, а + наем става по две. Отделно имаш сметки, застраховки, гориво, потенциални лекарства за който взима нещо, не знам си кво още. Ако ме карат до офис да ходя - директно искам 1000 отгоре за губенето на време (нямам нужда да ходя в офиса само и само да си говоря с всички пак през Тиймс). Та 5000 може да звучат много, ама не са много. Тия сметки в различните им варианти се плащат и от хора с 1 година опит, и от такива с 20. Работодателите като ги имат за много - да наемат ex-сървайвъри и клош... улични музиканти - и туй то. Обратното също важи - като не ме кефи подминавам и си търся работа 10 месеца вместо 2.

* Наистина много от ЧР сякаш са там колкото да симулират някаква работа (а тва значи много казано от мен, щот съм зверски мързелив). Обявите реално са като писани от chatGPT-то, макар и наблюденията ми да са по- скоро от "IT сферата".  В linkedin са още по- зле пък, там като почнат да ми обясняват как съм идеален кандидат за мениджър на отдел с моите 3 години опит и ми призлява. Чак си мисля, че или са невменяеми, или слепи и неграмотни. СВ-та масово ги четат с гъзовете си или просто наистина не могат да четат и само по картинките се ориентират. Бива ли да ме питаш 5 въпроса и 4 да съм ги отговорил в СВ-то, или да ме питаш що имам дупка в СВ-то от когато съм бил на 18-19 в унито. Гламава история.

* По същата логика и аз си пускам СВ без много-много да чета обяви, щот то просто няма смисъл. Ако стигна до второ интервю с техно лийда - ще питам ква е работата. Ако не стигна - все тая Grinning
Алилуя! Grinning Вече се помислих за тотално изпаднала от пазара на труда, хем съм дълбоко нагазила в него и си имам работа ежедневно и с джен-Зи и с бейби бумъри, ако щете... Скоро не съм била по-съгласна с мнение във форума.
Към автора на темата -
Скрит текст:
не съм грамар наци обикновено, но обърнете внимание на множественото число и окончанието, особено, ако допускате такава грешка в СВ-то, което е първата цедка. С най-добри намерения.

Общи условия

Активация на акаунт