Несериозни работодатели и хаотичен пазар на труда.

• 5 896
  • 131
  •   1
Отговори
# 60
След като на 26 години ти кажат, че фирмата е с млад колектив и предпочитат някой на по-млада възраст...за инженерна позиция ставаше дума. 2009-2014 никой не си направи труда да задържи по един или друг начин човешкия си потенциал и после рев, то няма кой да работи. Няма, и няма и да има. Тея с капацитет са малко и си знаят цената, и си избират и работодателя, или самите те са си  работодател.

# 61
Ако ти кажат, че търсят по-млад и ти си инженер на 26 години, това значи, че не те искат, ама ти го казват по друг по-мек начин. Друг вариант е да търсят стажанти.

# 62
След Ковид хоум офис е едно от най-големите изисквания на кандидатите. Ами постой 6 месеца в офиса, покажи какво можеш и после няма проблем да си седиш вкъщи по 2-3 дни от седмица. Хоум офисът не е за всеки. Има хора, които вършат 2 пъти повече работа от леглото вкъщи и други, които не могат и 10% от дневните задачи да покрият. Работодателят как да разбере какъв тип и кандидатът?
Е, как така как да разбере??? Поставя задача и ако е свършена навреме и качествено - какво значение има от къде работи?

# 63
  • София
Колко кандидати се жалват, че им поставят задачи. Това е сред най-редовните оплаквания. Работодателят трябва да има пълно доверие на кандидатите и да приеме колко е способен само на думи. Да не говорим, че може би това със задачите работи в IT сектора, но не всички хора сме в тази сфера. Моята работа изисква няколко много ключови умения, които не се доказват с една задачка. Хоум офисът е хубаво нещо, но не и 100% от времето, още повече когато работиш в екип. Така че в зависимост от сферата има голямо значение къде работиш.

# 64
След Ковид хоум офис е едно от най-големите изисквания на кандидатите. Ами постой 6 месеца в офиса, покажи какво можеш и после няма проблем да си седиш вкъщи по 2-3 дни от седмица. Хоум офисът не е за всеки. Има хора, които вършат 2 пъти повече работа от леглото вкъщи и други, които не могат и 10% от дневните задачи да покрият. Работодателят как да разбере какъв тип и кандидатът?
Е, как така как да разбере??? Поставя задача и ако е свършена навреме и качествено - какво значение има от къде работи?

А ако не е? Връща го обратно в офиса? 🙂

# 65
Имат си 6 месеца изпитателен срок, ако не е. На мен любимото ми нещо на бачкането от вкъщи е, че позволява да не се навираме всички във Варна или в София. Задачите по интервюта рядко ги намирам за смислени просто защото никога не дефинират добре точно какво се желае в задачата и абсолютно никога не ти казват какво им харесва или не им харесва.

# 66
  • София

Проблемите са доста. Ще засегна само няколко, говоря за Бг.
Да започнем от това, че по КТ работодателят е длъжен да осигури работно място, отговарящо на съответни стандарти като площ, осветеност и т.н. Съответно, при работа от вкъщи, няма как да се осигури това. Работодателят не може да размести мебелите, за да се погрижи за спазванвто на наредбата за здравословни условия на труд. Да работим с лаптопа от леглото противречи на всякакви наредби. Да не говорим, че ако на пода някой си в хвърлил суитчъра, вземе, че се спъне на път към тоалетната, падне и си счупи крак, това е трудова злополука и т.н. Или в обедната, отишъл с колелото до магазина за обяд - пак може да се претендира за трудова злополука, нали, ама работодателят не го е пратИл с колело...

Второто нещо - трябва да има подсигурена ИТ инфрструктура, по възможност с резервиране. Това, да кажем е по-лесно реализуемо, защото всеки си плаща абонамент за интернет и има мобилен телефон с данни. Но дали скоростта е достатъчна - не се знае. По ковид, например, имаше претенции, които и тук съм чела,  интернетът да се покрива от работодателя, както и последният да участва в сметки за отопление и ток.

Трето нещо - ИТ има право да прави проверки на работодателя. Това означава, че служителите трябва да са съгласни представителите на ИТ да могат да правят проверки в собствените им домове. Тук има също някои рискове - например, служителят не отваря на ИТ, те не могат да направят проверката и работодателят получава крупна глоба, а служителят вдига рамене - ама аз тия хора не ги познавам, не пускам вкъщи непознати, всякакви са се навъдили... ама глобата си седи, нали, трябва да бъде платена...

Идваме на производителността на служителя. На повечето места стандартно се слага максималния изпитателен срок по КТ - 6 м. По време на изпитателния срок - съм съгласна с теб - може. Ама ако това се случи на 6 м и 1 седмица - вече по българското законодателство става много, много сложно. Имах такъв случай, ужасно беше, все едно подмениха човека. На 6 м и 1 седмица, тоест успешен пробен срок и постоянен договор - такива магарии се натвориха, че аз се чудех идиот ли съм или да и как е възможно. До изтичането на 6-те месеца човекът беше топ пърформър и даже бяхме почнали да мислим за повишението му.

И понеже всички позитиви за работа от вкъщи остават у служителя, а всички негативи и рискове у работодателя, ей затова има стремеж за връщането на служителите в офиса. Зная, че ССФ е брилянтна и никога не нарушава правилата, но и капка отрова в казана отравя всичко и покрай сухото гори и мокрото.

# 67
Скрит текст:

Да започнем от това, че по КТ работодателят е длъжен да осигури работно място, отговарящо на съответни стандарти като площ, осветеност и т.н. Съответно, при работа от вкъщи, няма как да се осигури това. Работодателят не може да размести мебелите, за да се погрижи за спазванвто на наредбата за здравословни условия на труд. Да работим с лаптопа от леглото противречи на всякакви наредби. Да не говорим, че ако на пода някой си в хвърлил суитчъра, вземе, че се спъне на път към тоалетната, падне и си счупи крак, това е трудова злополука и т.н. Или в обедната, отишъл с колелото до магазина за обяд - пак може да се претендира за трудова злополука, нали, ама работодателят не го е пратИл с колело...

Второто нещо - трябва да има подсигурена ИТ инфрструктура, по възможност с резервиране. Това, да кажем е по-лесно реализуемо, защото всеки си плаща абонамент за интернет и има мобилен телефон с данни. Но дали скоростта е достатъчна - не се знае. По ковид, например, имаше претенции, които и тук съм чела,  интернетът да се покрива от работодателя, както и последният да участва в сметки за отопление и ток.

Трето нещо - ИТ има право да прави проверки на работодателя. Това означава, че служителите трябва да са съгласни представителите на ИТ да могат да правят проверки в собствените им домове. Тук има също някои рискове - например, служителят не отваря на ИТ, те не могат да направят проверката и работодателят получава крупна глоба, а служителят вдига рамене - ама аз тия хора не ги познавам, не пускам вкъщи непознати, всякакви са се навъдили... ама глобата си седи, нали, трябва да бъде платена...

Идваме на производителността на служителя. На повечето места стандартно се слага максималния изпитателен срок по КТ - 6 м. По време на изпитателния срок - съм съгласна с теб - може. Ама ако това се случи на 6 м и 1 седмица - вече по българското законодателство става много, много сложно. Имах такъв случай, ужасно беше, все едно подмениха човека. На 6 м и 1 седмица, тоест успешен пробен срок и постоянен договор - такива магарии се натвориха, че аз се чудех идиот ли съм или да и как е възможно. До изтичането на 6-те месеца човекът беше топ пърформър и даже бяхме почнали да мислим за повишението му.

И понеже всички позитиви за работа от вкъщи остават у служителя, а всички негативи и рискове у работодателя, ей затова има стремеж за връщането на служителите в офиса. Зная, че ССФ е брилянтна и никога не нарушава правилата, но и капка отрова в казана отравя всичко и покрай сухото гори и мокрото.

1/ Тва не е ли същото и без хоум офис? Ако се потроша на колело, докато скачам по стълбите на метрото с него отивайки на обяд - по- малко тъпо ли ще му е на работодателя? Grinning

2/ Туй не го разбрах грам какво трябва да значи. Дали ще ти плащат нещо освен заплата си звучи сякаш на интервю се договаря.

3/ В договорите ни на нас май си има изискване за това как трябва да ти изглежда работното място вкъщи, предполагам с всички е така. Та, спокойно могат да си те държат отговорен, ако нещо се издъниш.

4/ И тва не го разбрах. Като малък бачках в супермаркет. Може да познаете дали за шест месеца не научих къде камерите не те виждат. Може да познаете и дали не се скатавах в склада по 30 минути през 30 минути. Последния 1 час идваше шефката и тогава просто си оставях 2-3 задачки нарочно, колкото да ги правя много, много бавно, за да изглежда сякаш нещо работя.

Мисълта ми е, че скатаването става и в офис, и от вкъщи и няма общо с работното място. Значи просто, че мотивацията ти е нулева.

# 68

А ако не е? Връща го обратно в офиса? 🙂
Праща го да си ходи. Щом не вършиш това, за което са те взели ти показват вратата. Освен ако не иска да инвестира и да го обучи, което е похвално. И работниците са като работодателите - всякакви ги има. Ама да не можеш да прецениш какъв си уцелил? Стига, моля ви се…

# 69
  • Куциндрел
Не знам как е по закон, но има доста фирми, които предлагат хибриден начин на работа. Чуваше се, че и ще има някакви промени в закона точно за хоум офиса и трудовите злополуки, а аз съм подписала с назначаваенто си адрес и т.н. за хоум. Има професии, за които не е нужно да висиш в офиса всеки ден, а и като имаш право на работа от дома си по-спокоен. Примерно на мен ми е по-добре, защото мога да отскоча обедната до магазина, да свърша нещо у дома и т.н. Имаме си доста добре разработена система за срещи, отчитане на време и следене на срокове. Ако някъде не успяват да проследят служителите си е пропуск на работодателя. Повечето работодатели просто искат всички да са в офиса, защото уж да не се покриват служителите, но и в офиса може цял ден да се почесваш и нищо да не вършиш.

# 70
Скрит текст:

Хммм да видим,
1 - аз мога да се спъна и по стълбите до офиса, да ме защипе асансьора в обедната почивка, изобщо тая точка отпада.
2 - това е изискване на самия работодател, подписва се споразумение и могат да те проверят във всеки един момент. И това отпада.
3 - същото, като точка две - подписваш се, че си съгласен на изненадващи проверки, ако не си - няма хоум офис.
4 - как ходенето в офис ще ме спре да съм идиот след изпитателния - не знам! Моите шефове обикновено са в други държави и с друго часово време…
5 - какви позитиви и негативи? Наем, режийни, любимите ми плодове в офиса Rolling Eyes и всякакви други “perks”, с които си хвалят офисите - ремонти, субсидиран обяд  - как това е окей сравнимо с липсата му?

Май отхвърлихме всичко…

# 71
  • София

Хммм да видим,
1 - аз мога да се спъна и по стълбите до офиса, да ме защипе асансьора в обедната почивка, изобщо тая точка отпада.
2 - това е изискване на самия работодател, подписва се споразумение и могат да те проверят във всеки един момент. И това отпада.
3 - същото, като точка две - подписваш се, че си съгласен на изненадващи проверки, ако не си - няма хоум офис.
4 - как ходенето в офис ще ме спре да съм идиот след изпитателния - не знам! Моите шефове обикновено са в други държави и с друго часово време…
5 - какви позитиви и негативи? Наем, режийни, любимите ми плодове в офиса Rolling Eyes и всякакви други “perks”, с които си хвалят офисите - ремонти, субсидиран обяд  - как това е окей сравнимо с липсата му?

Май отхвърлихме всичко…

По т.1 - факт е, можеш. Можеш и пред офиса на недобре почистен лед да се спънеш. Можеш и в тоалетната да се подхлъзнеш. Само че това е в офиса или около него - тоест задължение на работодателя да е обозначил, че стълбите са мокри, например, да е почистил сняг и лед, да е обозначил, че в тоалетната е мокро. У вас - няма как, разчита се, че ти си взела нужните мерки за безопасност. Даде, ама ако ти си подредена, има хора абсолютни мърлячи, живеещи в редка кочина, познавам такива. Тук работодателят е безсилен.
По т.2 - осигурил си, ама не те чуват, накъсва, обвиняваш слушалките... работа не се върши.  В офиса отново е задължение на работодателя да осигури достатъчна връзка.
По т.3 - ти пак можеш да не си чул звънеца, да си бил в тоалетната... не ме убеждавай, че ако си решила да не отваряш външната врата на собствения си дом, освен полиция нещо друго да те принуди.
По т.4 - никак. От офиса има някои възможности за противодействие. След работно време (след изтичането на този 1 час) - нямаш право да претендираш за трудова злополука, обаче. Уикенда също.

Аз не съм против ХО, даже в момента съм хоум. Обяснявам другата гледна точка защо позициите намаляват и защо има куп изисквания за ползването на ХО. Ти си бъди изцяло ХО, никой не те спира, лошото е, че много изцяло ХО позиции на трудовия пазар няма и тенденциите (за съжаление) са, че изцяло ХО позициите намаляват. Пък ти си оборвай колкото искаш, като няма позиции все ще е тая.

# 72
  • София
И аз не съм против хоум, по-скоро най-добрият вариант е хибридният. Но да искаш 1000 отгоре, защото работодателят настоява да си в офиса и да вършиш работа, едва ли освен в IT сектора, на друго място се връзват.

# 73
  • Куциндрел
Трудовата злополука не е само тази, която се случва в офиса. Включва и времето по път за офис и по път към дома от офис. Така че какво е в офиса няма значение, защото може да се случи нещо и извън него, където няма как фирмата да отговаря.
Ако връзката накъсва перманентно се вземат мерки от служителя, при който е проблема. Тя може да накъсва и от офисите във Варна и София примерно.
Въобще тези доводи са изсмукани от пръстите, само и само някой да не се напъне да измисли начин за отчитане на работа на служител, който работи от дома.
Повечето работодатели просто искат всички да са в офиса, за да се налагат ей така без особен смисъл.
Някои професии не могат да се вършат хоум, но има доста, които могат. При добра организация фирмата спестява от офис пространство и консумативи. Работниците сами преценяват от къде да работят и да по-спокойни.
На мен в офиса, като се съберат повече хора, не ми е комфортно. Един има среща, двама си говорят, друг обикаля и си търси компания, а аз имам конкретна работа, за която съм отишла в офиса.

# 74
Само нафтата за пътни и парите за обяд в заведения около офиса няма да ми покрият тия 1000лв. Даже няма да отварям темата за разликата в цената на наема, който ще трябва да плащам и няма да споменавам хапчетата за глава с които ще се друсам по цял ден, за 'дето ще ми се налага да се занимавам с ненужни простотии покрай хора. Няма лошо, де, то си е двустранен проблем, както казахме. Аз не съм единствения търсещ позиция и те не са единствените търсещи хора. Минаваш на следващия и туй то.

Не вярвам да настояват за хибридно/офис бачкане (което си е на практика едно и също, впрочем) само и само заради някакви евентуални дребни проблеми като интернет/скатаване. Те нашите харчат ненормални пари за всевъзможни глупости, които няма нужда да се плащат - баш 20лв за интернет са им проблем. А ако толкова държат винаги могат да ти напълнят лаптопа с всевъзможни глупости, които да те следят дали бачкаш - пак ще откажа и ще се разделим, нали, понеже ми идва твърде много "микромениджмънт" и не обичам лаптопа ми да лаги, все едно на него копаят биткойни - обаче имат тая опция.

Иначе със сигурност има много несериозни хора за които работа от вкъщи = почивка. Жената имаше колежка, която на прекия си началник каза "ми, то нямаше работа и легнах да дремна"... за 4 часа Grinning Grinning други ходеха на плаж, трети не знам си кво... та, вярвам, че много фирми са си напатили от тва. Възрастните често си мислят, че щом не копая на полето - значи нищо не работя.

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 10:44 от duhduh

Общи условия

Активация на акаунт